Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Ικανοποιημένη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ό λ ο ι οι πολίτες θα είναι εξοπλισμένοι με ψ η φ ι α κ έ ς ταυτότητες έως το 2030




Έως το 2030, η ψηφιοποίηση όλων των ταυτοτήτων των πολιτών της Ε.Ε. πρόκειται να ολοκληρωθεί. 

Η Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατη έκθεση σχετικά με αυτό. 

Η πορεία είναι σωστή, μόνο τα κράτη μέλη είναι λίγο υποτονικά.


9 Ιουλίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 2,9 λεπτά

Αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη δεύτερη έκθεσή της σχετικά με την «Κατάσταση της ψηφιακής δεκαετίας». 

Σύμφωνα με αυτή, απαιτεί από τα κράτη μέλη να ψηφιοποιήσουν τις ταυτότητες των πολιτών της Ε.Ε. ακόμη πιο γρήγορα - επίσης με κίνητρα

Ταυτόχρονα, είναι ικανοποιημένοι με την καταπολέμηση της εικαζόμενης «παραπληροφόρησης».

Πίεση στα μέλη

Σε δελτίο Τύπου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήγησε ότι η έκθεση εκπονήθηκε για να αξιολογήσει την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του προγράμματος για την ψηφιακή δεκαετία (DDPP). 

Το έτος-στόχος για την «ψηφιακή δεκαετία» είναι το 2030. Μέχρι τότε, όλοι οι πολίτες της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν λάβει ψηφιακή ταυτότητα. 

Στην έκθεση, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συνέβαλαν για πρώτη φορά με αναλύσεις των εθνικών τους «Στρατηγικών Σχεδίων για την Ψηφιακή Δεκαετία».

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη με τα κράτη μέλη. Για παράδειγμα, οι προσπάθειες των μελών δεν θα δικαιώσουν το «επίπεδο φιλοδοξίας» της Ε.Ε. εάν τα πράγματα συνεχίσουν να εξελίσσονται όπως έχουν μέχρι στιγμής, προειδοποιεί το έγγραφο. Εν ολίγοις, τα κράτη μέλη θα πρέπει να κινηθούν.

Για παράδειγμα, η έκθεση αξιολογεί θετικά την εισαγωγή ψηφιακών πιστοποιητικών ταυτότητας (συστήματα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης) και τη χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας εν γένει. 

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν «σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών» στην εισαγωγή της ηλεκτρονικής απόδειξης ταυτότητας. Η Αυστρία είναι ένας από τους πρωτοπόρους με το πρόγραμμα ID Austria, οπότε δεν εννοείται εκεί.

Για να καλυφθεί η διαφορά με τα κράτη μέλη σε αυτούς τους τομείς, συνιστάται να βελτιωθεί η πρόσβαση σε ηλεκτρονικές ταυτότητες και ηλεκτρονικά μητρώα υγείας, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το 2030.

Αλλά σε καμμία περίπτωση δεν κάνουν χρήση του προγράμματος όλοι οι πολίτες –όπως φαίνεται στο παράδειγμα της Αυστρίας. Ωστόσο, η Επιτροπή είναι αισιόδοξη ότι το ψηφιακό πορτοφόλι ταυτότητας της Ε.Ε. θα δημιουργήσει «κίνητρα» για τη χρήση της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης.

Μέχρι το 2030, όλοι θα έχουμε ψηφιοποιηθεί, σύμφωνα με τον τόνο της έκθεσης

Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό, με αυτά τα κίνητρα;

Κάποιος μπορεί μόνο να υποθέσει εάν σύντομα θα χρειαστεί μια ψηφιακή ταυτότητα για να επιτραπεί να ταξιδέψει μεταξύ των χωρών του χώρου Σένγκεν.

Ένα άλλο μέρος της έκθεσης εκφράζει ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται ο αμφιλεγόμενος νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA). Για τους επικριτές, η DSA δημιουργεί ένα μέσο λογοκρισίας. Η Επιτροπή δεν το βλέπει έτσι. Από την άλλη, ισχυρίζεται ότι η DSA είναι απαραίτητη ως δύναμη για το καλό, καθώς «οι διαδικτυακοί κίνδυνοι αυξάνονται και η παραπληροφόρηση έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο αποσταθεροποιητικούς παράγοντες για τις κοινωνίες μας, απαιτώντας ολοκληρωμένη, συντονισμένη δράση σε διασυνοριακό επίπεδο και παράγοντες».

Στο τέλος, οι Βρυξέλλες είναι πολύ ικανοποιημένες με το πώς προχωρά η ψηφιοποίηση (και επομένως η πλήρως ελεγχόμενη κοινωνία ελέγχου). Το συμπέρασμα έχει ως εξής:

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ε.Ε. δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου ψηφιακή κληρονομιά αναπτύσσοντας ένα όραμα, τους σκοπούς και τους στόχους για την ψηφιακή δεκαετία και τα εργαλεία για τη διαμόρφωση του ψηφιακού μετασχηματισμού ώστε να γίνει αυτό το όραμα πραγματικότητα. Το μοναδικό ψηφιακό κανονιστικό πλαίσιό τους παραμένει απαράμιλλο, ενώ οι πολιτικές καινοτομίας και οι βιομηχανικές πολιτικές γίνονται όλο και πιο δυναμικές.»

Δύσκολα μπορείτε να επαινέσετε τον εαυτό σας περισσότερο. Μόνο τα κράτη μέλη είναι λίγο ενοχλητικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτελούν την ημερήσια διάταξη πολύ αργά.

Εικόνα: pixabay / jeshoots


ΠΗΓΗ: EU-Kommission zufrieden: Bis 2030 alle Bürger mit digitaler ID ausgestattet (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!