Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

ΑΝΕΙΠΩΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ - ΜΕΛΕΤΗ: Οι ασθενείς με COVID με σύνδρομο Down είχαν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να λάβουν εντολές «μη ανάνηψης»




Η συν-συγγραφέας της μελέτης του Χάρβαρντ Stephanie Santoro σημείωσε ότι, παρά την προσπάθεια να βρεθούν άλλες εξηγήσεις, το ίδιο το σύνδρομο Down ήταν ο πρωταρχικός παράγοντας για υψηλότερα ποσοστά εντολών  «μη ανάνηψης» κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID.


Από την Cassy Fiano-Chesser | 25 Ιουνίου 2024 , 12: 56 μ.μ.


Εν μέσω της πανδημίας COVID-19, υπήρχε συνεχής φόβος ότι τα άτομα στην κοινότητα των ατόμων με αναπηρία θα υφίσταντο διακρίσεις και θα είχαν χειρότερα αποτελέσματα από τους αρτιμελείς συνανθρώπους τους. 

Δυστυχώς, αυτοί οι φόβοι θα αποδειχθούν αληθινοί, καθώς τα άτομα με αναπηρίες είχαν τουλάχιστον διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν. 

Τώρα, μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι οι ασθενείς με σύνδρομο Down, συγκεκριμένα, έλαβαν όλο και περισσότερο εντολές μη ανάνηψης (DNR) σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από τον αρτιμελή πληθυσμό.

Σε δελτίο τύπου, η Stephanie Santoro, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, διευθύντρια έρευνας βελτίωσης ποιότητας για το Πρόγραμμα Συνδρόμου Down στο Mass General και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι τα άτομα με σύνδρομο Down και διάγνωση COVID-19 - ή πνευμονία COVID - ήταν έξι φορές πιο πιθανό να λάβουν εντολή «μη ανάνηψης» από παρόμοιους ασθενείς χωρίς σύνδρομο Down. 

«Φαντάζει αιώνες πριν, αλλά νωρίς στην πανδημία, συζητήθηκαν ακραία βήματα όπως η διανομή αναπνευστήρων με δελτίο», είπε για το σκεπτικό της πίσω από τη μελέτη. «Στην κοινότητα του συνδρόμου Down υπήρχε μεγάλη ανησυχία, ότι ήθελαν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των ατόμων με σύνδρομο Down».

Σημειώνοντας ότι τα άτομα με σύνδρομο Down είναι γνωστό ότι αρρωσταίνουν περισσότερο και χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη όταν προσβάλλονται από αναπνευστικές λοιμώξεις, η Santoro δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα έπρεπε να διασφαλίσει ότι οι εντολές «μη ανάνηψης» δεν δίνονταν απλώς και μόνο επειδή η πρόγνωση για κάποιον με σύνδρομο Down ήταν πολύ χειρότερη. 

"Προσπαθήσαμε να συγκρίνουμε κάποιες συννοσηρότητες - όπως τα ποσοστά διασωλήνωσης, αν ήταν στη ΜΕΘ ή αν είχαν έρθει από οξεία φροντίδα - αλλά δεν αποδείχθηκε ότι είχε παρόμοια υψηλή αναλογία πιθανοτήτων με τη διάγνωση του συνδρόμου Down", είπε, προσθέτοντας, "Μπορεί οι άνθρωποι ή οι οικογένειές τους να επιλέγουν την κατάσταση «μη ανάνηψης» όταν εισάγονται με άκρως απειλητική για τη ζωή ασθένεια; 

Αναρωτηθήκαμε επίσης αν τα άτομα με σύνδρομο Down ήταν μεγαλύτερα σε ηλικία ή αν υπήρχε κάποια άλλη ενδιάμεση συνμεταβλητή που θα μπορούσε να εξηγήσει την υψηλή αναλογία πιθανοτήτων της κατάστασης «μη ανάνηψης». Αλλά δεν μπορέσαμε να βρούμε κάτι που να το εξηγεί».

Αν και υπάρχουν συνθήκες υγείας που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με το σύνδρομο Down, οι ιατρικές εξελίξεις ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν πολλές από αυτές. "Γενικά, τα άτομα με σύνδρομο Down ζουν υγιείς, ευτυχισμένες και παραγωγικές ζωές", δήλωσε η Santoro. "Νομίζω ότι το ποσοστό κατάστασης «μη ανάνηψης» θα πρέπει πιθανώς να είναι το ίδιο όπως και για τα άτομα χωρίς σύνδρομο Down".

Αυτή η μελέτη δεν αποτελεί ανωμαλία. 

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με αναπηρία πιέζονταν να υπογράψουν εντολές «μη ανάνηψης» κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Επιπλέον, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Αριστείας Φροντίδας είπε επίσης στους γιατρούς ότι θα πρέπει να αξιολογούν τους ασθενείς με αναπηρίες για «αδυναμία» πριν αποφασίσουν εάν θα μπορούσαν ή όχι να τους δοθούν σωτήριες θεραπείες.

«Αυτό που μου προκάλεσε μεγαλύτερη δυσφορία ήταν όταν η κυβέρνηση αποφάσισε ότι επρόκειτο να δημοσιεύσει τις οδηγίες για την ευπάθεια», δήλωσε ένας από τους ερωτηθέντες στην έρευνα. «Κοίταξα να δω πόσο αδύναμος είμαι και εάν θα μου προσφερθεί αναπνευστήρας αν τον χρειαστώ. Η πραγματικότητα σύμφωνα με αυτή την καθοδήγηση ήταν όχι, όχι απαραίτητα, και, στη συνέχεια, σκέφτηκα πώς μπορώ να αποδείξω την αξία μου στους ανθρώπους για να βεβαιωθώ ότι θα λάβω αυτή τη θεραπεία εάν χρειαστεί».




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!