Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

«Σατανικό» άγαλμα στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον αποκεφαλίστηκε κατά τη διάρκεια του τυφώνα Beryl




Ένα άγαλμα 18 ποδιών με κέρατα που εμφανίζεται στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον - και ονομάστηκε από ομάδες υπέρ της ζωής ως "σατανικό" - αποκεφαλίστηκε κατά τη διάρκεια του τυφώνα Beryl τη Δευτέρα, ανέφεραν οι New York Times.

Από την Katherine Hamilton
12 Ιουλίου 2024

Το γλυπτό ονομάζεται "Μάρτυρας" και αποτελεί μέρος μιας τριμερούς εγκατάστασης από τον καλλιτέχνη Shahzia Sikander που ονομάζεται Havah... να αναπνέει, αέρα, ζωή. 


Η διαβολο-καλλιτέχνις Shahzia Sikander








Η @ατανογυναίκα Χίλλαρυ Κλίντον, ως ΥΠΕΞ, απονέμει το Μετάλλιο Τεχνών του Στέητ Ντηπάρτμεντ στην Πακιστανή ζωγράφο Shahzia Sikander



Το γλυπτό είναι μια γυμνή γυναικεία φιγούρα με πλεξούδες σε κέρατα κατσίκας, χέρια σαν πλοκάμια και ένα δαντελωτό κολάρο δικαστή για να αποτίσει φόρο τιμής στην αείμνηστη δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Ruth Bader Ginsburg, ένθερμη υποστηρίκτρια της άμβλωσης (σ.σ. και του ΛΟΑΤΚΙ βλ. Gay Couple Married By RBG Recalls Their Wedding Day (ny1.com)).



Η Ruth Bader Ginsburg, ίνδαλμα της προεδρικής Κατίνας.




Αξιωματούχοι του πανεπιστημίου ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι ένας βάνδαλος είχε επιτεθεί στο γλυπτό, σύμφωνα με την έκθεση. Αξιωματούχοι φέρεται να είπαν στην Sikander ότι η αστυνομία της πανεπιστημιούπολης έχει πλάνα από το περιστατικό, το οποίο συνέβη εν μέσω έντονων καιρικών συνθηκών και διακοπών ρεύματος κατά τη διάρκεια του τυφώνα Beryl.

«Απογοητευτήκαμε όταν μάθαμε ότι το άγαλμα υπέστη ζημιές νωρίς το πρωί της Δευτέρας καθώς ο τυφώνας Beryl χτυπούσε το Χιούστον. Η ζημιά πιστεύεται ότι είναι σκόπιμη», δήλωσε ο Kevin Queen, εκτελεστικός διευθυντής σχέσεων με τα μέσα ενημέρωσης για το πανεπιστήμιο, σε δήλωσή του στους Times. «Το Αστυνομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Χιούστον ερευνά επί του παρόντος το θέμα».

Το άγαλμα βρίσκεται υπό «αυξημένη επιτήρηση» αφού ομάδες υπέρ της ζωής μίλησαν εναντίον του μετά την εγκατάστασή του τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την έκθεση. 

Το πανεπιστήμιο κατέληξε να ακυρώσει μια ομιλία της Sikander, καθώς και τον εορτασμό έναρξης για το κομμάτι. 



Οι διαδηλωτές υπέρ της ζωής πραγματοποίησαν επίσης μια μικρή διαμαρτυρία κοντά στην εγκατάσταση. Οι αξιωματούχοι του πανεπιστημίου και η αστυνομία δεν έχουν δημοσιοποιήσει το κίνητρο πίσω από τον βανδαλισμό.

«Ήταν μια πολύ βίαιη πράξη μίσους και θα πρέπει να διερευνηθεί ως έγκλημα», δήλωσε η Sikander σε τηλεφωνική συνέντευξη στους Times την Τρίτη.

Η καλλιτέχνης ισχυρίστηκε επίσης στους Times ότι η πρόθεση της εγκατάστασης δεν ήταν να σχολιάσει συγκεκριμένα την άμβλωση ή τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, «αλλά μάλλον να δημιουργήσει ένα ευρύτερο μήνυμα σχετικά με τη δύναμη μιας γυναίκας στο δικαστικό σύστημα», αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, σε μια μακροσκελή δήλωση της καλλιτέχνιδος, η Sikander ανέφερε συγκεκριμένα το έργο της - το οποίο περιλαμβάνει ένα παρόμοιο γλυπτό στην κορυφή του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης που ονομάζεται "NOW" - επηρεασμένο από την "πρόσφατη εστίαση στα αναπαραγωγικά δικαιώματα" μετά το τέλος της Roe v. Wade, μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 1973 που είχε εφεύρει ένα συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση για 50 χρόνια. Έγραψε:


Η πρόσφατη εστίαση στα αναπαραγωγικά δικαιώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση-ορόσημο του 1973 Roe v. Wade, η οποία εγγυόταν το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, έρχεται στο προσκήνιο. Στη διαδικασία, επίσης, είναι η απόρριψη του ακούραστου πνεύματος των γυναικών που αγωνίζονται συλλογικά για το δικαίωμά τους στο σώμα τους εδώ και γενιές. Ωστόσο, η διαρκής δύναμη βρίσκεται στους ανθρώπους που μπαίνουν και παραμένουν στον αγώνα για ισότητα. Αυτό το πνεύμα και το σθένος είναι αυτό που θέλω να αποτυπώσω και στα δύο γλυπτά.

Σε πρόσφατες έρευνες, μεγάλο μέρος του κοινού θεωρεί το δικαστήριο κομματικό και πολιτικό στον τρόπο με τον οποίο ασκεί εξουσία. Η φωτεινή φιγούρα είναι ένα νεύμα στη Ruth Bader Ginsburg, όπως φαίνεται στη λεπτομέρεια που κοσμεί το κολάρο της. Με το θάνατο της Ginsburg και την ανατροπή του Roe, υπήρξε μια οπισθοδρόμηση στη συνταγματική πρόοδο των γυναικών.


Στον τίτλο της τριμερούς εγκατάστασης, το havah προέρχεται από τη λέξη που σημαίνει «αέρας» ή «ατμόσφαιρα» στα ουρντού και «Εύα» στα αραβικά και εβραϊκά, σύμφωνα με το Public Art University of Houston System, το οποίο σημειώνει ότι η εγκατάσταση υποτίθεται ότι θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2024.

Στην εφημερίδα The Art, η Sikander φέρεται να είπε ότι θέλει οι φιγούρες να λειτουργήσουν ως εικόνες αντίστασης και είπε χαριτολογώντας: «Η Εύα είναι επίσης η πρώτη παραβάτης του νόμου, σωστά;».

Τον Φεβρουάριο, το Texas Right to Life εξέδωσε μια δήλωση επικρίνοντας την εγκατάσταση, την οποία αποκάλεσε «είδωλο».

«Η ανυπακοή στον Θεό σίγουρα δεν θα πρέπει να εκτιμάται από την κοινωνία, πόσο μάλλον να επαινείται με ένα άγαλμα.

Αντίθετα, η τέχνη πρέπει να αντανακλά την αλήθεια, την καλοσύνη και την ομορφιά: τρεις διαχρονικές αξίες που αποκαλύπτουν τη φύση του Θεού.

Η τέχνη δεν μπορεί να έχει ομορφιά χωρίς αλήθεια.

Η τέχνη δεν μπορεί να έχει αλήθεια χωρίς καλοσύνη», ανέφερε η ομάδα. 

«Ένα άγαλμα που τιμά τη θυσία παιδιών δεν έχει θέση στο Τέξας».

Η Texas Values, η οποία έχει προηγουμένως επικρίνει το άγαλμα, αποκήρυξε τον βανδαλισμό και τελικά ζήτησε την απομάκρυνση του γλυπτού.

«Οι σκέψεις και [οι προσευχές] μας πηγαίνουν στα θύματα οποιασδήποτε πιθανής παράλογης επίθεσης. Ποτέ δεν θα ανεχόμασταν τέτοια βία/καταστροφή/περιουσίας, αλλά δεδομένου ότι έχει παραμορφωθεί, είναι ίσως καλύτερο για την UH να την αφαιρέσει», δήλωσε ο πρόεδρος του Texas Values Jonathan Saenz σε ανάρτησή του στο 'X'.

Η Sikander είπε στους Times ότι θέλει να αφήσει το κατεστραμμένο γλυπτό όρθιο.

«Δεν θέλω να το "επισκευάσω" ή να το κρύψω», είπε. «Θέλω να το "εκθέσω", να το αφήσω κατεστραμμένο. Να φτιάξω ένα νέο κομμάτι και πολλά άλλα».

Η Katherine Hamilton είναι πολιτική ρεπόρτερ για το Breitbart News. Μπορείτε να την ακολουθήσετε στο X @thekat_hamilton.


ΠΗΓΗ: ‘Satanic’ Statue at University of Houston Beheaded During Hurricane Beryl (breitbart.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

2 σχόλια:

  1. ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ γιά λίγο17 Ιουλίου 2024 στις 11:48 π.μ.

    Εσείς πείτε το άγαλμα, εγώ τό λέω σκέτη αηδία!

    Καλά έκανε ο αέρας που τό ξήλωσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριστερά εξαμβλώματα που τα βαπτίζουν τέχνη.

      Ό,τι σκατολοΐδια κουβαλά ο εγκέφαλος και η ψυχή (;) τους η κατειλημμένη από τον διάβολο και την διαστροφή τους, του δίνουν μορφή.

      Θέλουν να περάσουν μηνύματα μέσα από το απαίσιο και την κακοτεχνία.

      Δεν είναι τυχαίο ότι τέχνη και αρχιτεκτονική έχουν ακολουθήσει τέτοια μονοπάτια.

      Θα χαρούμε να δούμε να ξεσπούν κι άλλα τέτοια φυσικά φαινόμενα ή να υπάρξουν χεράκια που θα βάλουν την ....πινελιά τους.

      Διαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!