Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Η μεταναστευτική κρίση της Φινλανδίας: Η βία των νέων μεταναστών προκαλεί εθνική οργή (βίντεο)

 




Βίντεο δείχνει μια συμμορία νεαρών μεταναστών να επιτίθεται βίαια σε μια ξανθιά γυναίκα στην περιοχή Kalasatama του Ελσίνκι, υπογραμμίζοντας την κλιμάκωση της βίας που σχετίζεται με τους μετανάστες και τον αντίκτυπό της στη φινλανδική κοινωνία.


Τα τελευταία χρόνια, η Φινλανδία έχει βιώσει αυξανόμενες εντάσεις που σχετίζονται με τη μετανάστευση, ιδίως όσον αφορά τους νέους μετανάστες και την έλλειψη ένταξής τους στη φινλανδική κοινωνία

Αυτές οι εντάσεις έχουν επιδεινωθεί από περιστατικά βίας και εγκληματικότητας, τα οποία έχουν αυξήσει την ανησυχία του κοινού και έχουν προκαλέσει πολιτική συζήτηση. 

Ένας από τους κύριους παράγοντες αυτών των εντάσεων είναι η σειρά περιστατικών υψηλού προφίλ που αφορούν νεαρούς μετανάστες που εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες.


Θέματα και περιστατικά που σχετίζονται με τους μετανάστες

Αρκετά περιστατικά υψηλού προφίλ συνέβαλαν στην αύξηση των εντάσεων. Αναφορές για νεαρούς μετανάστες που εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η υποτιθέμενη επίθεση σε μια Φινλανδή γυναίκα στο εμπορικό κέντρο Redi, έχουν τροφοδοτήσει φόβους και απογοητεύσεις μεταξύ του φινλανδικού πληθυσμού. Αν και συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το περιστατικό είναι σπάνιες στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, η γενική τάση κλιμάκωσης της βίας και των συγκρούσεων που αφορούν μετανάστες είναι καλά τεκμηριωμένη.

Στο συγκεκριμένο περιστατικό, πλάνα δείχνουν νεαρές μετανάστριες να ξυλοκοπούν μια ξανθιά γυναίκα στην περιοχή Kalasatama του Ελσίνκι. Η γυναίκα φαίνεται να περπατά μέσα στο εμπορικό κέντρο όταν ξαφνικά περιβάλλεται από τους νεαρές μουσουλμάνες μετανάστριες. Χωρίς προφανή λόγο, τραβιέται προς τα εμπρός από τα μαλλιά της, ενώ οι νεαρές χτυπούν το κεφάλι της.

Τα περιστατικά αυτά δεν έχουν επηρεάσει μόνο τη δημόσια ασφάλεια, αλλά έχουν επίσης ασκήσει σημαντική οικονομική πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες της Φινλανδίας. 

Επιπλέον, υπήρξαν και άλλα ανησυχητικά περιστατικά:

Βία συμμοριών: Στο Ελσίνκι και σε άλλα αστικά κέντρα, συμμορίες μεταναστών έχουν εμπλακεί σε βίαιους καυγάδες, κλοπές και επιθέσεις, προκαλώντας σημαντική ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. 

Ο αστυνομικός επίτροπος Seppo Kolehmainen τόνισε ότι η βία των νέων έχει αυξηθεί δραματικά, με τα στατιστικά στοιχεία να δείχνουν απότομη αύξηση των περιστατικών που σχετίζονται με συμμορίες.

Σεξουαλικές επιθέσεις: Οι αναφορές για σεξουαλικές επιθέσεις που αφορούν μετανάστες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μεγάλων δημόσιων εκδηλώσεων, έχουν αυξήσει τους φόβους και τις εκκλήσεις για αυστηρότερους ελέγχους μετανάστευσης. 

Τα στατιστικά στοιχεία από το 2023 δείχνουν σημαντική αύξηση των αναφερόμενων σεξουαλικών αδικημάτων, με αύξηση 22% μόνο το πρώτο τρίμηνο, πολλά από τα οποία αφορούν μη πολίτες.

Ισλαμική τρομοκρατία: Η Φινλανδία δεν έχει ανοσία στην απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας. Η επίθεση με μαχαίρι στο Τούρκου το 2017, όπου ένας Μαροκινός αιτών άσυλο σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε οκτώ, παραμένει μια έντονη υπενθύμιση των πιθανών απειλών που θέτουν τα ριζοσπαστικοποιημένα άτομα εντός των μεταναστευτικών κοινοτήτων

Οικονομικός αντίκτυπος: Εκτός από τα κοινωνικά ζητήματα, η οικονομική πίεση που προκλήθηκε από την εισροή μεταναστών ήταν σημαντική. Οι δημόσιες υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση έχουν βιώσει αυξημένη ζήτηση, με αναφορές να δείχνουν αύξηση 30% στη χρήση αυτών των υπηρεσιών από μεταναστευτικούς πληθυσμούς μόνο το 2023. Το κόστος της απέλασης μεταναστών χωρίς έγγραφα ήταν επίσης σημαντικό, με την κυβέρνηση να δαπανά εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την επιβολή των νόμων περί μετανάστευσης.


Κυβερνητική αντίδραση και πολιτικό τοπίο

Ως απάντηση σε αυτές τις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, η φινλανδική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μια σειρά αυστηρότερων μεταναστευτικών πολιτικών με στόχο τον έλεγχο της εισροής μεταναστών και τη βελτίωση της εθνικής ασφάλειας. 

Η σημερινή κυβέρνηση στη Φινλανδία καθοδηγείται από έναν κεντροδεξιό συνασπισμό υπό τον πρωθυπουργό Petteri Orpo, ο οποίος προέρχεται από το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού (NCP). 

Αυτή η κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο του 2023, σηματοδοτεί μια σημαντική μετατόπιση προς τα δεξιά στο πολιτικό τοπίο της Φινλανδίας. 

Ο συνασπισμός περιλαμβάνει το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού, το Κόμμα των Φινλανδών (ένα κόμμα γνωστό για την ισχυρή στάση του κατά της μαζικής μετανάστευσης), το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα και τους Χριστιανοδημοκράτες.

Ορισμένα από αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν:

Μείωση των ποσοστώσεων προσφύγων: Η ετήσια ποσόστωση προσφύγων μειώθηκε από 1.050 σε 500 άτομα.

Διαφοροποίηση στην κοινωνική ασφάλιση: Υπάρχουν πλέον διακριτές διαφορές στην κοινωνική ασφάλιση και τις παροχές μεταξύ μεταναστών και μόνιμων κατοίκων.

Προσωρινή διεθνής προστασία: Οι άδειες διεθνούς προστασίας έχουν μειωθεί στην ελάχιστη επιτρεπόμενη διάρκεια βάσει του δικαίου της Ε.Ε..

Αυστηρότερες απαιτήσεις διαμονής: Η μόνιμη διαμονή απαιτεί τώρα έξι χρόνια διαμονής, γλωσσική επάρκεια, διετές ιστορικό εργασίας χωρίς σημαντική εξάρτηση από τα επιδόματα ανεργίας και καλή συμπεριφορά.

Περιορισμένες υπηρεσίες για παράνομους κατοίκους: Η πρόσβαση σε κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες για άτομα χωρίς έγγραφα έχει περιοριστεί μόνο στην επείγουσα περίθαλψη.

Αυξημένες απελάσεις: Υπήρξε σημαντική αύξηση των απελάσεων μεταναστών που έχουν υπερβεί τη διάρκεια της βίζας τους ή των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίφθηκαν. Αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους νόμους περί μετανάστευσης.

Ενισχυμένος έλεγχος και επιτήρηση των συνόρων: Η κυβέρνηση έχει αυξήσει τη χρηματοδότηση για την ασφάλεια των συνόρων και την ενισχυμένη επιτήρηση για την πρόληψη της παράνομης εισόδου. Αυτό περιλαμβάνει περισσότερο προσωπικό και τεχνολογία στα συνοριακά σημεία ελέγχου.


Δημόσιο αίσθημα και συζήτηση για τα ανοιχτά σύνορα

Το δημόσιο αίσθημα στη Φινλανδία έχει μετατοπιστεί όλο και περισσότερο προς την κατεύθυνση της ευνοϊκότερης μεταχείρισης αυστηρότερων ελέγχων μετανάστευσης. 

Πολλοί Φινλανδοί πιστεύουν ότι τα ανοιχτά σύνορα και οι επιεικείς μεταναστευτικές πολιτικές, που υποστηρίζονται από αριστερές και προοδευτικές ομάδες, έχουν συμβάλει στην κοινωνική αστάθεια και την αύξηση της εγκληματικότητας.

Αυτή η πεποίθηση έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη υποστήριξη για συντηρητικά κόμματα που υπόσχονται αυστηρότερους νόμους για τη μετανάστευση και καλύτερη επιβολή.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:


Μετα-παρεμβολές; Αποικισμός από ξένους; Το Παρίσι αντιδρά στα σοκαριστικά αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών
Την ημέρα των εκλογών, βγήκαμε στους δρόμους του Παρισιού, μιας πόλης γνωστής για την αριστερή στάση της, για να θέσουμε στον γαλλικό λαό διάφορες ερωτήσεις. Δεδομένης της επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της τάσης τους να λογοκρίνουν ή να υποβαθμίζουν πολιτικά μη ορθές αφηγήσεις όπως αυτή της ηγέτιδας του Rassemblement National Marine Le Pen, θέλαμε να μάθουμε αν οι Γάλλοι πίστευαν ότι η Meta παρενέβη στις εκλογές τους. Συζητήσαμε επίσης για τη μετανάστευση και την τρέχουσα κατάσταση της χώρας.


Η κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας έχει ενταθεί τον τελευταίο μήνα, μετά τον θάνατο ενός πολωνού συνοριοφύλακα στα χέρια ενός μετανάστη που έριχνε δόρυ.
Ο θάνατος του 21χρονου συνοριοφύλακα Sgt Mateusz Sitek στις 6 Ιουνίου συγκέντρωσε την εθνική και διεθνή προσοχή, αφού λίγες ημέρες πριν υποκύψει στα τραύματά του, ένα αιχμηρό δόρυ εκσφενδονίστηκε από το φράχτη όπου βρισκόταν σε περιπολία. Η Telegraph περιέγραψε ότι οι μετανάστες κυρίως από τη Μέση Ανατολή / Βόρεια Αφρική (MENA) στην πλευρά της Λευκορωσίας γίνονται όλο και πιο βίαιοι και πιο επιθετικοί. «Δεκάδες παράνομοι μετανάστες στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων με την Πολωνία εκτόξευσαν μια ομοβροντία αυτοσχέδιων δόρατων εναντίον Πολωνών συνοριοφυλάκων μέσα από τον χαλύβδινο φράχτη ύψους πέντε μέτρων», ανέφερε η έκθεση.


Ένας στρατιώτης μαχαιρώθηκε και τραυματίστηκε από έναν άνδρα οπλισμένο με μαχαίρι σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Παρίσι, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, λίγες ημέρες πριν η γαλλική πρωτεύουσα φιλοξενήσει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε στο X ότι ο δράστης συνελήφθη και τα τραύματα του στρατιώτη δεν ήταν απειλητικά για τη ζωή του. Η Γαλλία βρίσκεται σε ύψιστη κατάσταση συναγερμού. Ο στρατιώτης αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinelle, μιας μονάδας 3.000 ατόμων που περιπολεί τοποθεσίες όπως σιδηροδρομικούς σταθμούς, χώρους λατρείας, σχολεία και θέατρα.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Λίγο μετά την απελευθέρωσή του από την αστυνομία,  18χρονος Μαροκινός που είχε ήδη διαπράξει δύο εγκλήματα πριν, σπρώχνει και κλωτσάει  55χρονο άνδρα στις σκάλες στον σιδηροδρομικό σταθμό,  σκοτώνοντάς τον


Η υπόθεση της βίζας εξαπλώνεται – είπε ψέμματα το γερμανικό ΥΠΕΞ;
Η υπόθεση γύρω από το γερμανικό ΥΠΕΞ, της οποίας ηγείται η Baerbock, έχει πάρει νέες διαστάσεις: Σε χιλιάδες περιπτώσεις, εξετάζεται εάν οι κυβερνητικοί υπάλληλοι εξέδωσαν πλαστά έγγραφα και έτσι επέτρεψαν παράνομα στους Αφγανούς να εισέλθουν στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!