Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Η Ουγγαρία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.: Οι προτεραιότητες του Ορμπάν για τους επόμενους έξι μήνες



Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Ορμπάν

Φωτογραφία: MTI / Γραφείο του Πρωθυπουργού στην Ουγγαρία


Ο Ούγγρος πρωθυπουργός θέλει να «κάνει την Ευρώπη μεγάλη ξανά». 

Η εξάμηνη προεδρία της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε. αρχίζει την 1η Ιουλίου.


Της Mária S. Szentmagyari1 Ιουλίου 2024


Η Ουγγαρία θα αναλάβει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. τη Δευτέρα. 


Η κυβέρνηση της Βουδαπέστης έχει θέσει ως στόχο να χρησιμοποιήσει την προεδρία για την προώθηση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε.. Προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη, θα υιοθετηθεί μια νέα συμφωνία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση αυτή τη Δευτέρα όταν αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.. Επιπλέον, η παράνομη μετανάστευση πρόκειται να καταπολεμηθεί καλύτερα - μεταξύ άλλων μέσω συμφωνιών με τρίτες χώρες.


Τι μπορούμε να περιμένουμε από μια ουγγρική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. τους επόμενους μήνες;



«Ταρακουνώντας το υπάρχον σύστημα»

Το σύνθημα του Ορμπάν για την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. είναι «Κάντε την Ευρώπη μεγάλη ξανά», με βάση το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. 


Λαμβάνοντας υπόψη τις διχασμένες απόψεις σχετικά με τις πολιτικές του Τραμπ, τίθεται το ερώτημα ως προς το βαθμό στον οποίο αυτό το σύνθημα είναι κατάλληλο για την Ε.Ε. και τι θέλει να μεταφέρει η κυβέρνηση Orban στον πληθυσμό της Ε.Ε. με αυτό. Ο Orban μίλησε για αυτό με το Funke Media Group.


Για τον Orbán, είναι καιρός η Ευρώπη να ανακτήσει το μεγαλείο της. «Η Ευρώπη είναι μια υπέροχη ήπειρος. Θέλουμε να επιστρέψουμε στη διαμορφωτική ευρωπαϊκή επιρροή με στόχο τη διάνοια, την επιστήμη και την οικονομία», δήλωσε κατά την τελευταία επίσκεψή του στο Βερολίνο. 


Ένας άλλος στόχος της ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. θα είναι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε..


Αυτό θα απαιτούσε επανεξέταση. Επειδή «το ύφος και η γλώσσα της πολιτικής στην ευρωπαϊκή ήπειρο γίνονται όλο και πιο γκρίζα». Η Ευρώπη χρειάζεται ανθρώπους που «ταρακουνούν το σύστημα».


Ο Ορμπάν είπε ότι έπρεπε να δεχτεί τόση κριτική ακριβώς επειδή εξέφραζε τη δική του γνώμη για κρίσιμα ζητήματα εδώ και δεκαετίες.


«Γκρεμίσαμε το Σιδηρούν Παραπέτασμα και προέβλεψα ότι αυτό θα οδηγούσε στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989. Δέχτηκα έντονη κριτική από την αριστερά στη Γερμανία γι' αυτό. Ο Oskar Lafontaine είπε ότι ήμουν τρελλός», θυμάται στη συνέντευξη στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke.


Το 2015, προέβλεψε το μεταναστευτικό πρόβλημα και σήμερα είναι ο μόνος που υποστηρίζει τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.



Η παράνομη μετανάστευση στο επίκεντρο

Σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης, ο Orban δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατευθεί με όλα τα μέσα. Αυτό είναι επίσης το σημείο εκκίνησης για την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.. 


Η Ουγγαρία θα θέσει το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στην ημερήσια διάταξη κατά τη διάρκεια των έξι μηνών. Αυτό τονίστηκε επίσης από τον επικεφαλής σύμβουλο του πρωθυπουργού για την εσωτερική ασφάλεια στις 26 Ιουνίου στην ουγγρική κρατική τηλεόραση.


Η θέση της Ουγγαρίας είναι ότι «το πρόβλημα δεν πρέπει να μεταφερθεί στην Ε.Ε., αλλά ότι η βοήθεια πρέπει να μεταφερθεί εκεί όπου βρίσκονται τα προβλήματα». 


Η κυβέρνηση Orban πιστεύει ότι «η παράνομη συμπεριφορά δεν πρέπει να οδηγήσει σε καθεστώς πρόσφυγα». Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου θα δοθεί έμφαση στην εξεύρεση νέων, αποτελεσματικών λύσεων για την Ε.Ε..


Μια σχετικά νέα λύση είναι η εξέταση των αιτήσεων ασύλου σε τρίτες χώρες. Η ίδια η Ουγγαρία συνεργάζεται ήδη με τα λεγόμενα εξωτερικά hotspots. Πρόκειται για κέντρα εκτός της χώρας όπου εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου. Το 2023 κατατέθηκαν συνολικά τριάντα αιτήσεις ασύλου στην Ουγγαρία – στη Γερμανία κατατέθηκαν περισσότερες από 300.000.


"Εάν οι μετανάστες θέλουν να έρθουν στην Ουγγαρία, πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουν με μια ουγγρική πρεσβεία, για παράδειγμα στη σερβική πρωτεύουσα Βελιγράδι. Τα έγγραφα ελέγχονται εκεί. Μόνο εάν οι ουγγρικές αρχές δώσουν το πράσινο φως μπορούν οι μετανάστες να εισέλθουν. Αλλιώς ό χ ι», είπε.


Σε αυτό το πλαίσιο, ο Orban χαιρέτισε επίσης την πρόταση του Γερμανού καγκελάριου Olaf Scholz, ο οποίος θέλει τώρα να εξετάσει ο ίδιος εάν τα hotspots σε τρίτες χώρες θα ήταν μια βιώσιμη επιλογή.



Πόλεμος στην Ουκρανία: Προώθηση των διαπραγματεύσεων

Η στάση του Orban για τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει επανειλημμένα προσβάλει τους συναδέλφους του στην Ε.Ε.: η Βουδαπέστη δεν θέλει να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία και αντιστέκεται εδώ και καιρό στην κοινή οικονομική βοήθεια της Ε.Ε. για τη χώρα. Ως εκ τούτου, οι ομόφωνες αποφάσεις συναντούν ουγγρική αντίσταση τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ.


Αντ ' αυτού, η Ουγγαρία προτιμά να αφήσει αυτά τα ζητήματα στα ίδια τα κράτη μέλη, μέσω διμερούς βοήθειας και διμερών συμφωνιών με την Ουκρανία.


Τους επόμενους έξι μήνες, ο Orbán, ως οιονεί οικοδεσπότης στις Βρυξέλλες, θα έχει κάποιο περιθώριο να κατευθύνει τις συνομιλίες. Στο πλαίσιο αυτό, η ουγγρική κυβέρνηση έχει ήδη υπογραμμίσει την προσέγγισή της κατά την παρουσίαση του προγράμματος για την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.. 


Σύμφωνα με αυτό, θα δοθεί έμφαση στην προώθηση των διπλωματικών διαπραγματεύσεων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την προώθηση μιας λύσης στην πολεμική σύγκρουση.


Ο Ορμπάν είπε ότι δεν είχε λύση στη σύγκρουση ή ότι ήταν δουλειά του να πείσει τον Πούτιν να υποχωρήσει. Ωστόσο, τόνισε ότι ο Τραμπ ήταν ο «μόνος άνθρωπος στο σύμπαν» που θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο με δύο τηλεφωνήματα.


Είναι σαφές ότι η ρωσική επιθετικότητα είναι εντελώς απαράδεκτη και παραβιάζει τις βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων, δήλωσε ο Ορμπάν. «Πρέπει να κερδίσουμε χώρο για ελιγμούς, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε έναν δρόμο προς την ειρήνη που να είναι αποδεκτός και από τις δύο πλευρές».


Η Ουγγαρία δεν έχει κατά νου ούτε ρωσικά ούτε ουκρανικά συμφέροντα για την επίλυση της σύγκρουσης. «Πάνω απ' όλα, θέλω να τελειώσει ο πόλεμος και να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Οι Ευρωπαίοι πεθαίνουν καθημερινά στο πεδίο της μάχης. Πρέπει να σταματήσουμε τις δολοφονίες στο μέτωπο», κατέληξε.


ΠΗΓΗ: Ungarn übernimmt EU-Ratsvorsitz: Orbáns Prioritäten für die nächsten sechs Monate (epochtimes.de)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Η Ουγγαρία παρουσιάζει πρόγραμμα επτά σημείων για την προεδρία της Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου
Δημοσιεύθηκε το πρόγραμμα της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. της κυβέρνησης του Viktor Orbán. Το επίκεντρο είναι η διαχείριση κρίσεων και η πλήρης αναδιοργάνωση στις Βρυξέλλες.


Ο Ορμπάν ανακοινώνει την αρχή μιας «νέας εποχής»
Ο πρωθυπουργός Βίκτωρ Ορμπάν κήρυξε την αρχή μιας «νέας εποχής» την Κυριακή 30.6.2024 και ανακοίνωσε ένα νέο σύμφωνο ευρωπαϊκής πολιτικής στη Βιέννη, μαζί με τον Herbert Kickl, ηγέτη του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας, και τον Andrej Babis, πρώην πρωθυπουργό της Τσεχικής Δημοκρατίας, ο οποίος ηγείται του κόμματος ANO.



Η άρχουσα τάξη της Αμερικής επωφελείται από την καταστροφή της συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Ρωσσίας
Το σαμποτάζ του αγωγού Nord Stream σηματοδότησε στον γερμανικό λαό και το πολιτικό κατεστημένο ότι η Γερμανία δεν θα μπορούσε ποτέ να απολαύσει το όφελος του άφθονου φυσικού αερίου από τη Ρωσσία.



Το κόμμα γύρω από τη Λεπέν και τον Μπαρντελά θέλει αυτόνομο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας - τι σημαίνει αυτό για τη Γερμανία;
Το κόμμα της Marine Le Pen, το Rassemblement National, σχεδιάζει μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση της ενεργειακής πολιτικής της Γαλλίας. Στόχος είναι να διαχωριστεί η Γαλλία από την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Τι σημαίνει αυτό για τη γερμανική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας;


Η πανωλεθρία του Μακρόν κινητοποιεί τη Γαλλία
Αυτό που ήταν αναμενόμενο συνέβη: η Le Pen αργά αλλά σταθερά αναλαμβάνει την πολιτική ηγεσία στη Γαλλία. Αυτό θέτει σε κίνηση ολόκληρη την Ευρώπη.



Αναφορά στην Bundestag κατά των συνθηκών του Π.Ο.Υ.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Όρκου του Ιπποκράτη ζητά την υπογραφή αίτησης προς τη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή για την απόρριψη των τροποποιήσεων του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ) του ΠΟΥ. Αν και αυτά δεν αποφασίστηκαν, κηρύχθηκαν αποδεκτά από την ηγεσία του ΠΟΥ.



Πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ: Η Ουκρανία θα συνθηκολογήσει
Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει με συνθηκολόγηση, όχι με συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων. Αυτή είναι μια εντύπωση για το πού οδηγεί ο πόλεμος και γιατί τα μέρη δεν μπορούν να διαπραγματευτούν μια λύση, γράφει ο Stephen Bryen, πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και κορυφαίος εμπειρογνώμονας σε στρατηγικές και τεχνολογία ασφαλείας.



ΚΙΤΡΙΝΙΣΑΝ - ΠΡΑΣΙΝΙΣΑΝ - ΑΡΡΩΣΤΗΣΑΝ: Οι πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης φοβούνται μία «στροφή α λά Όρμπαν του Kickl στην Αυστρία»
Μετά τη συνέντευξη Τύπου των Orbán, Kickl και Babis την Κυριακή στη Βιέννη, τα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί ξεχειλίζουν από φόβους ότι ο Kickl θα μπορούσε να μετατρέψει την Αυστρία σε «Orbanistan». Ο φόβος των «αδελφών Πούτιν» αναδεύεται επίσης. Αλλά τι θα έκανε ο Orbanistan με συγκεκριμένους όρους;



Το τελευταίο όπλο θαύμα: F16
Θα ήθελα να επιστρέψω για άλλη μια φορά στην προοπτική των F-16 "Made in USA" να προχωρήσουν με τόλμη στην ανατολική Ουκρανία για να "δείξουν στα λάχανα τι σημαίνει πραγματικά η αεροπορική δύναμη (κεφαλαιοποιημένη)".

3 σχόλια:

  1. Λέτε να είναι μια παράταση εκ Θεού αυτή η προεδρία;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΗ ΣΚΕΨΗ, ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΑΝ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ.
      ΠΡΩΤΑ Ο ΘΕΟΣ!

      Διαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!