Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Ο σχεδιαζόμενος μετασχηματισμός της Ε.Ε. σε στρατιωτική ένωση είναι ένα φεντεραλιστικό παιχνίδι εξουσίας





Με την παράδοση της κυριαρχίας στη χάραξη στρατιωτικής πολιτικής, την οποία ορισμένα μέλη της Ε.Ε. έχουν προστατεύσει με υπερηφάνεια μέχρι τώρα, κάθε άλλη πτυχή της ομοσπονδιοποίησης θα έπεφτε γρήγορα στη θέση της λίγο αργότερα και θα εδραίωνε τη γερμανική ηγεμονία.


Andrew Korybko
19 Ιουλίου 2024


Η πρόσφατα επαναδιορισθείσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen μόλις ανακοίνωσε ότι «είναι πλέον καιρός να οικοδομήσουμε μια πραγματική ένωση άμυνας», κάτι που ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκώφ δήλωσε ότι αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στις προτεραιότητες που θα διασταυρωθούν με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ

Ο προγραμματισμένος μετασχηματισμός της Ε.Ε. σε στρατιωτική ένωση πωλείται στο κοινό ως απάντηση στην παρατεταμένη ουκρανική σύγκρουση, αλλά είναι πραγματικά ένα ομοσπονδιακό παιχνίδι εξουσίας που έχει σχεδιαστεί για να εδραιώσει για πάντα τη γερμανική ηγεμονία στο μπλοκ.

Η χώρα αυτή έχει επιδιώξει να ομοσπονδιοποιήσει την Ε.Ε. εδώ και χρόνια, και παρά κάποιες αξιοσημείωτες επιτυχίες στο να πείσει τα κράτη μέλη να παραδώσουν σημαντικά τμήματα της κυριαρχίας τους στις Βρυξέλλες, μέχρι στιγμής δεν έχει αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. 

Αυτό το σχέδιο μπορεί επίσης να γίνει πιο δύσκολο να εφαρμοστεί, καθώς δύο νέες ομάδες έχουν εμφανιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις τελευταίες εκλογές: η «Ευρώπη των κυρίαρχων εθνών» υπό την ηγεσία του AfD και οι «Πατριώτες για την Ευρώπη» υπό την ηγεσία της Ουγγαρίας, οι οποίες είναι έντονα κατά της ομοσπονδιοποίησης.

Ο μόνος δυνατός τρόπος για να προωθηθεί αυτή η ατζέντα ενόψει μιας τέτοιας αυξανόμενης αντιπολίτευσης είναι να διπλασιαστεί, η αντιρωσική κινδυνολογία, με την ελπίδα ότι οι κυβερνώσες φιλελεύθερες-παγκοσμιοποιημένες ελίτ των κρατών μελών θα συμφωνήσουν να ομοσπονδιοποιηθούν με το πρόσχημα της άμυνας ενάντια σε μια υποτιθέμενη επικείμενη εισβολή

Δεν αναφέρεται άμεσα, αλλά το υπόβαθρο είναι ότι ο Αμερικανός ηγέτης του ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε να βασιστεί για να υπερασπιστεί τους συμμάχους του σε αυτή την περίπτωση, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του στις αμοιβαίες αμυντικές υποχρεώσεις του Άρθρου 5.

Οι προαναφερθέντες φόβοι δεν μπορούν να εκφραστούν δυνατά, δεδομένου ότι η προηγούμενη έκφραση τέτοιων ανησυχιών είχε προηγουμένως συκοφαντηθεί από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ως λεγόμενη «ρωσική προπαγάνδα», αλλά θα μπορούσαν να υπονοηθούν πιο έντονα καθώς πλησιάζουν οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. 

Το αναφερόμενο σχέδιο του Trump για το ΝΑΤΟ, για το οποίο οι αναγνώστες μπορούν να μάθουν περισσότερα λεπτομερώς εδώ, καλεί να εξαναγκαστούν τα μέλη να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τα άμεσα συμφέροντα ασφαλείας τους έναντι της Ρωσσίας.

Η προηγούμενη ανάλυση υποστηρίζει ότι εφαρμόζεται ήδη εν μέρει από την κυβέρνηση Μπάιντεν, όπως αποδεικνύεται από την έννοια της «Ευρώπης-Φρούριο» της Γερμανίας , η οποία ισοδυναμεί με το να γίνει η στρατιωτική δύναμη της ηπείρου με πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ, ώστε να διευκολυνθεί η «στροφή (πίσω) της Αμερικής στην Ασία». 

Η «στρατιωτική Σένγκεν» στα τέλη Ιανουαρίου, η «αμυντική γραμμή της Ε.Ε.» του περασμένου μήνα και η συμφωνία αυτού του μήνα για την ανάληψη μερικής ευθύνης για την ασφάλεια των συνόρων της Πολωνίας είναι οι πιο σημαντικές εξελίξεις μέχρι στιγμής.

Το επόμενο βήμα είναι να εδραιωθούν τα στρατιωτικά-στρατηγικά κέρδη της Γερμανίας κατά το τελευταίο εξάμηνο μέσω της έκκλησης της von der  Leyen για μια στρατιωτική ένωση, η οποία θα δει τις ελεγχόμενες από τη Γερμανία Βρυξέλλες να οργανώνουν τις στρατιωτικές-βιομηχανικές ανάγκες του μπλοκ στα 27 μέλη του, φέρνοντάς τα έτσι πιο κοντά στην de facto ομοσπονδιοποίηση. 

Με την παράδοση της κυριαρχίας στη χάραξη στρατιωτικής πολιτικής, την οποία ορισμένοι από αυτούς έχουν προστατεύσει με υπερηφάνεια μέχρι τώρα, κάθε άλλη πτυχή της ομοσπονδιοποίησης θα έπεφτε γρήγορα στη θέση της λίγο αργότερα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εναπόκειται στις δύο νεοσυσταθείσες συντηρητικές-εθνικιστικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια εντός αυτού του σώματος και εντός των χωρών καταγωγής των μελών τους για να αποτρέψουν τις κυβερνώσες φιλελεύθερες-παγκοσμιοποιημένες ελίτ τους από το να ακολουθήσουν τα σχέδια στρατιωτικής ένωσης της von der Leyen. 

Το μέλλον των χωρών τους διακυβεύεται και είτε θα διατηρήσουν μέρος της κυριαρχίας τους, όσο ατελής και μερική κι αν είναι σήμερα, είτε θα τα χάσουν όλα και θα καταλήξουν ως ένα απροσδιόριστο κράτος σε μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία υπό γερμανική ηγεσία.



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!