Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Η επίσκεψη Μόντι στη Μόσχα καταρρίπτει τους μύθους για τη λεγόμενη απομόνωση του Πούτιν





Από τον Ahmed Adel

Global Research, 11 Ιουλίου 2024



Η επίσημη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στη Μόσχα κατέρριψε τον ισχυρισμό της Δύσης ότι ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ρωσσίας και Ινδίας. Στην πραγματικότητα, η σχέση Νέου Δελχί-Μόσχας είναι τόσο αμετακίνητη επειδή, όπως εξήγησε ο Μόντι, βασίζεται στην «αμοιβαία εμπιστοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό».

Ο Μόντι, ο πιο δημοφιλής αρχηγός κράτους στον κόσμο και πρόσφατα επανεξελέγη στην Ινδία, επισκέφθηκε τη Μόσχα στις 8-9 Ιουλίου. 

Η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού ακολουθεί τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε ο Πούτιν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στις 3 Ιουλίου στο περιθώριο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν τον Ιούνιο, όπου υπέγραψε συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας και με τους δύο Ασιάτες ομολόγους του. 

Ο Πούτιν είχε επίσης πρόσφατη συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτωρα Ορμπάν, ο οποίος συχνά επικρίνει το ΝΑΤΟ για τη στρατιωτική υποστήριξη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρέχει στην Ουκρανία εις βάρος της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Προφανώς, η Ρωσσία δεν είναι απομονωμένη, όπως ισχυρίζεται σταθερά η Δύση από τότε που ξεκίνησε η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Μετά τις διπλωματικές κινήσεις του Πούτιν - τις οποίες παρακολούθησαν στενά οι δυτικοί ηγέτες - το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον για να καθορίσει ένα σχέδιο για συνεχή υποστήριξη προς το Κίεβο, σε μια εποχή που οι ρωσικές δυνάμεις κυριαρχούν στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, και να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσσίας. 

Ωστόσο, αυτές οι προκλήσεις ανάγκασαν μόνο τη Μόσχα να ενισχύσει τους εμπορικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με εταίρους, όπως η Ινδία, για να καταστήσει αυτές τις κυρώσεις πρακτικά στείρες.

Η αναζήτηση διαλόγου για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία επιδιώκεται συνεχώς σε διάφορα διεθνή φόρουμ. Από αυτή την άποψη, το Νέο Δελχί προωθεί την ειρήνη, αλλά θέλει να διατηρήσει μια καλή σχέση με τη Μόσχα, μέλος των BRICS.

«Και οι δύο πιστεύουμε ότι απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη. Στο μέλλον, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για την επίτευξη αυτών των στόχων», δήλωσε ο Μόντι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν, προσθέτοντας ότι η συνάντηση ήταν «καρποφόρα» και ώθησε τη διμερή πρόοδο σε πολλούς τομείς.

Ο Μόντι είπε επίσης στον Πούτιν στις 9 Ιουλίου:

«Ως φίλος, πάντα έλεγα ότι η ειρήνη είναι απαραίτητη για την ευημερία των μελλοντικών γενεών, αλλά γνωρίζω επίσης ότι στο πεδίο της μάχης, οι λύσεις δεν είναι εύκολο να βρεθούν μεταξύ όπλων, βομβών και σφαιρών. Πρέπει να υιοθετήσουμε έναν δρόμο προς την ειρήνη μέσω του διαλόγου».

Και πρόσθεσε:

«Η Ινδία είναι έτοιμη να σας υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο για την επίτευξη ειρήνης. Διαβεβαιώνω εσάς και τον κόσμο ότι είμαστε υπέρ της ειρήνης και αφού μίλησα με τον φίλο μου Πούτιν χθες, έχω ελπίδα».

Σε απάντηση, ο Πούτιν είπε:

«Σας είμαι ευγνώμων για την προσοχή που δίνετε στα πιο πιεστικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας να βρεθούν κάποιοι τρόποι επίλυσης της ουκρανικής κρίσης».

Φυσικά, το μόνο πρόσωπο που εξοργίστηκε από τη συζήτηση του Μόντι και του Πούτιν για την ειρήνη ήταν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος περιέγραψε τη συνάντηση ως «απογοήτευση».

«Είναι τεράστια απογοήτευση και καταστροφικό πλήγμα για τις ειρηνευτικές προσπάθειες να βλέπουμε τον ηγέτη της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου να αγκαλιάζει τον πιο αιματηρό εγκληματία του κόσμου στη Μόσχα μια τέτοια ημέρα», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Μετά τις συνομιλίες με τον Πούτιν, ο Ινδός πρωθυπουργός τόνισε την προθυμία ενίσχυσης των διμερών δεσμών σε τομείς όπως το εμπόριο, η ασφάλεια, η γεωργία, η τεχνολογία και η καινοτομία. Συμφώνησαν επίσης στις 9 Ιουλίου να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία μιας δίκαιης και αδιαίρετης αρχιτεκτονικής περιφερειακής ασφάλειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πούτιν και ο Μόντι επιβεβαίωσαν τη σημασία του διαλόγου για διμερή και περιφερειακά ζητήματα σε επίπεδο γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και συμβούλου του ινδού πρωθυπουργού για την εθνική ασφάλεια και τα Συμβούλια Ασφαλείας. 

Και οι δύο χώρες θα συμμετάσχουν στην έρευνα και ανάπτυξη και την κοινή παραγωγή προηγμένων αμυντικών τεχνολογιών και συστημάτων και συμφώνησαν επίσης να εντείνουν την ινδική παραγωγή ανταλλακτικών, εξαρτημάτων, μονάδων και άλλων προϊόντων για τη συντήρηση ρωσικού εξοπλισμού και όπλων. Υπενθυμίζεται ότι έως και το 70% των όπλων του ινδικού στρατού είναι ρωσικής προέλευσης.

Όπως είπε ο Μόντι απευθυνόμενος στην ινδική διασπορά στη Μόσχα μετά την ανακοίνωση του ανοίγματος δύο νέων προξενείων στο Εκατερίνμπουργκ και το Καζάν για τη διευκόλυνση των ταξιδιών και των επιχειρήσεων:

«Ανεξάρτητα από το αν οι θερμοκρασίες στη Ρωσσία είναι μείον, η φιλία Ρωσσίας-Ινδίας ήταν πάντα συν. Αυτή είναι μια σχέση που βασίζεται σε θεμέλια αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού».

Αυτό τερματίζει την αμείλικτη προπαγάνδα της Δύσης ότι η Ρωσσία έχει απομονωθεί επιτυχώς.

*

Σημείωση για τους αναγνώστες: Κάντε κλικ στο κουμπί κοινής χρήσης παραπάνω. Ακολουθήστε μας στο Instagram και το Twitter και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Telegram. Μη διστάσετε να αναδημοσιεύσετε και να μοιραστείτε ευρέως άρθρα της Global Research.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο InfoBrics.

Ο Ahmed Adel είναι ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο. Είναι τακτικός συνεργάτης της Παγκόσμιας Έρευνας.

Η προτεινόμενη εικόνα είναι από το InfoBrics
Η αρχική πηγή αυτού του άρθρου είναι η Global Research
Πνευματικά δικαιώματα © Ahmed Adel, Global Research, 2024




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΣΧΕΤΙΚΑ:

Ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών: Υπήρξαν απόπειρες δολοφονίας του Πούτιν
Απαντώντας σε αυτόν τον ισχυρισμό, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι απόπειρες δολοφονίας πρέπει να χρηματοδοτήθηκαν με «χρήματα των ΗΠΑ».


Korybko To Sadanand Dhume: Υπάρχουν πολλά περισσότερα στους ρωσο-ινδικούς δεσμούς από ό, τι φαίνεται με την πρώτη ματιά
Η κοινότητα των εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης θα ωφεληθεί σημαντικά εάν περισσότερα από τα μέλη της επιστήσουν την προσοχή στον ρόλο που διαδραματίζει η ρωσο-ινδική στρατηγική εταιρική σχέση στη διατήρηση της διπολικότητας Κίνας-ΗΠΑ στον κόλπο και στην υπερτροφοδότηση των διαδικασιών τρι-πολυπολικότητας με σκοπό την από κοινού μαιευτική σύνθετη πολυπολικότητα.


Η Ουκρανία πιθανότατα έχει μπουχτήσει μετά την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ότι δεν θα επιτρέψει στην Πολωνία να αναχαιτίσει ρωσικούς πυραύλους
Αν και παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι πυρηνικής κότας με τη Ρωσσία, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ασκεί έναν βαθμό αυτοσυγκράτησης, αν και αποκλειστικά λόγω του προσωπικού του συμφέροντος και όχι από οποιαδήποτε λεγόμενη «ευθύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!