Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

«Τι ωραία πρόσωπα...» - Σπάνιες φωτογραφίες της Τσαρικής Οικογένειας από οικογενειακές συλλογές





«Σταυρός από σμάλτο στην κουμπότρυπα,
Και γκρι της φόρμας το ύφασμα …
Πόσο θλιμμένα πρόσωπα
Και πώς πέρασαν τα χρόνια!

Τι ωραία πρόσωπα,
Και πόσο ανέλπιστα χλωμά
Ο Κληρονόμος, η Αυτοκράτειρα,
Οι τέσσερεις Μεγάλες Δούκισσες…»

Ο Γεώργιος Ιβανόβ, το 1949



Το 2020 συμπληρώνονται 102 χρόνια από τη δολοφονία του Αγίου Αυτοκράτορα Νικολάου, της Αγίας Αυτοκράτειρας Αλεξάνδρας, του Αγίου Τσάρεβιτς Αλεξέϊ και των Αγίων Μεγάλων Δουκισσών, Όλγας, Τατιάνας, Μαρίας και Αναστασίας. Εκθέτουμε σπάνιες φωτογραφίες της Τσαρικής Οικογένειας, της περιόδου 1907 – 1915, από 6 οικογενειακές συλλογές που είχαν μεταφερθεί στο εξωτερικό από την κυρία επί των τιμών Άννα Βίρουμποβα. 


Το 1937 αυτές οι συλλογές είχαν πουληθεί στο φοιτητή του Πανεπιστημίου Γέηλ, τον Ρόμπερτ Μπριούστερ , ο οποίος με τη σειρά του τις χάρισε στη συνέχεια στο πανεπιστήμιό του, το 1951. 

Από τότε, οι συλλογές βρίσκονται στη «Βιβλιοθήκη Σπάνιων Βιβλίων και Χειρογράφων» (Beinecke Rare Book & Manuscript Library). 

Πρόσφατα, «το αρχείο των Ρομάνωβ» ψηφιοποιήθηκε και δημοσιεύτηκε με ελεύθερη πρόσβαση.


Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα

Pravoslavie.ru

7/17/2020





ΠΗΓΗ: «Τι ωραία πρόσωπα...» / Ορθοδοξία (pravoslavie.ru)

5 σχόλια:

  1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΝΑΡΠΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΤΣΑΡΟ ΝΙΚΟΛΑΟ Β` , ΤΗΝ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ; ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΡΟΜΑΝΩΦ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΜΙΑ ΔΥΝΑΣΤΙΑ 3ΟΟ ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ , ΩΣ ΚΑΤΟΧΟΙ ΜΥΘΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ , ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ ; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΛΚΥΕΙ, ΑΛΛΑ Η ΕΝΤΟΝΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΧΕΣΗ ΜΙΑΣ ΗΣΥΧΗΣ , ΣΤΟΡΓΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΣ ΑΡΕΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ Η ΖΩΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΦΡΙΚΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ. Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΙ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΙΣΘΑΝΘΕΙ ΟΤΙ ΑΡΓΑ Η` ΓΡΗΓΟΡΑ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΔΙΚΗΘΕΙ. ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ; ΤΕΛΙΚΑ, Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΘΩΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑΝΩΦ ; ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΞΑΔΕΛΦΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑΝΩΦ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΟΛΟΙ ; ΓΙΑΤΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε` ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΑ ΞΑΔΕΡΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΑΣΥΛΟ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ; ΜΗΠΩΣ, Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΔΑΝΙΑ , ΜΟΡΙΣ ΕΓΚΑΝ, ΟΤΙ : ``Ο ΤΣΑΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΥΠΟΝΟΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΛΙΑ `` ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ , ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΛΗΘΙΝΟ : `` Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΕΦΑΛΙ Η ΜΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΕΑΝ ΤΟ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ``.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΛΚΥΕΙ, .... Η ΕΝΤΟΝΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΧΕΣΗ ΜΙΑΣ ΗΣΥΧΗΣ , ΣΤΟΡΓΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΣ ΑΡΕΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ" τι υπέροχη περιγραφή και πόσο σκληρή η πραγματικότητα της εγκατάλειψης της αυτοκρατορικής οικογένειας στο φρικτό μαρτύριο γιατί έτσι αποφάσισαν οι χρηματοδότες.

    Σας ευχαριστούμε πολύ, καλέ μας Αννίκερι!

    Καλή και ευλογημένη και χαρούμενη Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέν είναι πιά κανένα τρομερό μυστικό, ότι "όποια πέτρα κι άν σηκώσεις", από τόν 19ο αιώνα καί μετά, είναι οι (πασι-)γνωστοι, αδίστακτοι, κυνικοί, μοχθηροί καί μή εξαιρετέοι πολυδισεκατομμυριούχοι της Νέας Υόρκης....

      Διαγραφή
    2. Τελικώς όλοι αυτοί οι Αμερικανοί διπλωμάτες, ασχέτως του πού είναι διαπιστευμένοι, παλαιότερα όπως καί τώρα, κατά κανόνα "καταφέρνουν" καί εκστομίζουν ....μοναδικής αξίας καί βαρύτητος "ατάκες", όταν θέλουν, ή όταν τούς "ξεφεύγει".....
      Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως καί πάλι αγαπητέ μας ΑΝΝΙΚΕΡΙ !

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμε, κανείς δεν μίλησε για τρομερό μυστικό. Ωστόσο, αυτό δεν αφαιρεί την φρίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!