Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Πραξικόπημα στο παλάτι






EUGYPPIUS

22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024



Στις 7:16 μ.μ. στις 20 Ιουλίου, ο λογαριασμός του Τζο Μπάιντεν στο Twitter δημοσίευσε ότι οι επερχόμενες εκλογές «είναι οι πιο σημαντικές... της ζωής μας» και είπε «θα τις κερδίσω».

Σύμφωνα με τους New York Times, αυτό το tweet ανέβηκε ώρες αφότου ο Μπάιντεν είχε ήδη αποφασίσει να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα.
Αυτό το άρθρο μας λέει ότι ο ηλικιωμένος πρόεδρος πέρασε το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου με τον στενό σύμβουλό του Steve Richetti και τον συγγραφέα ομιλιών και στρατηγό του Mike Donilon συντάσσοντας μια επιστολή παραίτησης. Όλο αυτό το διάστημα, ο Μπάιντεν και οι αντιβασιλείς του παρέμειναν εντελώς σε απομόνωση.




Είναι ένα πολύ περίεργο κείμενο. Θα παρατηρήσετε ότι δεν είναι σε επίσημο επιστολόχαρτο και ορισμένοι έχουν εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την αυθεντικότητα της υπογραφής, η οποία πράγματι συγκρίνεται ελάχιστα με τις πολλές δημοσιευμένες αυθεντικές υπογραφές του Μπάιντεν εκεί έξω.

Εξίσου περίεργη είναι η παντελής απουσία οποιασδήποτε υποστήριξης για την Kamala Harris. Ίσως αυτό να ήταν ένα απλό λάθος, ή ίσως να αντανακλούσε την αρχική αναποφασιστικότητα. 

Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο λογαριασμός Twitter του Joe Biden διόρθωσε το κενό με αυτό το Tweet μισή ώρα αργότερα:





Καθώς γράφω αυτό, ο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη κάνει οποιαδήποτε προσωπική δήλωση μπροστά στην κάμερα για να επιβεβαιώσει ότι εγκαταλείπει την κούρσα. 

Δημοσιεύματα του Τύπου μας λένε μόνο ότι τηλεφώνησε προσωπικά στην Kamala Harris, τον προσωπάρχη του Jeff Zients και την επικεφαλής της εκστρατείας του Jen O'Malley Dillon. 

Στη συνέχεια, ακριβώς ένα λεπτό πριν ο λογαριασμός του στο Twitter δημοσιεύσει την παραίτησή του, ενημέρωσε ορισμένους από τους βοηθούς του, με ποια μέσα είναι ασαφής. Όλοι οι άλλοι ήταν στο σκοτάδι. 



Η ανάρτηση του Μπάιντεν στον 'Χ' δεν διαφώτισε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου προσωπικού τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και στην προεκλογική εκστρατεία, το οποίο δεν είχε καμμία ένδειξη ότι επανεξετάζει την υποψηφιότητά του. 

Από τότε, ο Zients έχει διαχειριστεί μεγάλο μέρος της επικοινωνίας μέσω μιας ανήσυχης διοίκησης, πραγματοποιώντας κλήσεις το απόγευμα της Κυριακής τόσο με το υπουργικό συμβούλιο όσο και με ανώτερα στελέχη του Λευκού Οίκου. 

Ο Zients έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει μια κλήση όλου του προσωπικού του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα το πρωί, καθώς και μια κλήση με διορισμένους σε όλη την εκτελεστική εξουσία.

Γίνεται ακόμη πιο παράξενο: ο Φρανκ Μπάιντεν, ο μικρότερος αδελφός του προέδρου, έδωσε συνέντευξη στο CBS στην οποία είπε ότι ήταν «απίστευτα περήφανος» για τον Τζο Μπάιντεν και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «Εγωιστικά, θα τον έχω κοντά μου για να απολαύσει ό, τι χρόνο μας έχει απομείνει». 

Ξέρω ότι ο Μπάιντεν δεν είναι νεαρός άνδρας, αλλά αυτό το κάνει να ακούγεται σαν να πεθαίνει πραγματικά. Ερωτηθείς εάν η «συνολική υγεία και ζωτικότητα» του προέδρου έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα, ο αδελφός του είπε: «Κατά την ταπεινή μου γνώμη, απολύτως». 

Πρόκειται για τον ίδιο Τζο Μπάιντεν, τον οποίο οι γιατροί δήλωσαν ότι ήταν «ικανός για υπηρεσία» τον Φεβρουάριο, ο οποίος επέμενε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ότι ήταν «ακόμα σε καλή κατάσταση» και ο οποίος ισχυρίστηκε ότι κανένας από τους γιατρούς του δεν πίστευε ότι είχε νευρολογικά ή γνωστικά προβλήματα.

Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, όπως αυτό το μακρύ και εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του Politico, χαρακτήρισαν την παραίτηση ως απόφαση του Μπάιντεν. επικαλούνται ανώνυμες πηγές του Λευκού Οίκου για να πουν ότι «άλλαξε γνώμη» κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, αφού ήρθε αντιμέτωπος με δυσμενή στοιχεία δημοσκοπήσεων «τα οποία... έδειξε ότι ο δρόμος του προς τη νίκη τον Νοέμβριο είχε χαθεί». 

Υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν αυτές οι ανεπιβεβαίωτες φήμες είναι αληθινές. 

Στην πραγματικότητα, έχουμε βάσιμους λόγους να αμφιβάλλουμε τουλάχιστον για ορισμένες από τις λεπτομέρειές τους. Έχουμε δει ότι ο Μπάιντεν δεν είναι πραγματικά υπεύθυνος. Αντίθετα, η προεδρία του ελέγχεται από μια άτυπη αντιβασιλεία, και σε περιπτώσεις όπως αυτή, η επικοινωνία είναι το παν. 

Θυμηθείτε ότι όλα αυτά συμβαίνουν καθώς ο πρόεδρος φέρεται να είναι άρρωστος με τον πιο χαζό ιό του κόσμου και εκτός επαφής με τον κόσμο. Ποτέ δεν υπήρξε πιο κατάλληλη στιγμή για τους αντιπάλους του Μπάιντεν να πάρουν τον έλεγχο και να υποβάλουν παραίτηση από την πένα του.

Αυτό το άρθρο του Politico αφθονεί σε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Παραθέτουν έναν «Δημοκρατικό εξοικειωμένο με ιδιωτικές συνομιλίες» που αναφέρει ότι η Νάνσυ Πελόζι ήταν η ηγετική δύναμη πίσω από εκείνους που πίεζαν τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα:


«Η Νάνσυ κατέστησε σαφές ότι θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό με τον εύκολο ή τον δύσκολο τρόπο... Τους έδωσε τρεις εβδομάδες με τον εύκολο τρόπο. Επρόκειτο να γίνει δύσκολο»...

«Με σεβασμό του δώσαμε το Σαββατοκύριακο για να πάρει την απόφασή του. Ελπίζαμε ότι αυτή είναι η απόφαση που θα λαμβάναμε», δήλωσε η Δημοκρατικός.

Στο Καπιτώλιο, η ηγεσία των Δημοκρατικών αισθάνθηκε ότι η απόφαση του Μπάιντεν ερχόταν. Ένας βουλευτής κοντά στην ηγεσία, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του για να μιλήσει ειλικρινά, δήλωσε ότι ο πρόεδρος είχε «βγει εκτός σύνδεσης» τις τελευταίες ημέρες...

Για να συνοψίσουμε: Καθώς ο Μπάιντεν αρνήθηκε να παραιτηθεί οικειοθελώς, πανικόβλητοι Δημοκρατικοί επινόησαν πώς να τον αναγκάσουν να φύγει. Το περασμένο Σαββατοκύριακο αποτέλεσε μια κρίσιμη στιγμή αυτής της διαδικασίας. Και η «ηγεσία των Δημοκρατικών» γνώριζε ότι ο Μπάιντεν θα παραιτηθεί, προφανώς πριν το κάνει ο Μπάιντεν.

Περαιτέρω, το άρθρο μας λέει ότι η αντιστροφή πορείας του Μπάιντεν δεν ήταν καν γνωστή σε όλο το προσωπικό μαζί του στο Ντέλαγουερ. «Μόνο οι πιο στενοί του έμπιστοι είχαν κάποια ιδέα». 

Ο τελευταίοι «ήταν εντελώς αντίθετοι με την εγκατάλειψη [του Μπάιντεν]»· Η σύζυγός του Τζιλλ και ο γιος του Χάντερ «ιδιαίτερα στράφηκαν εναντίον των κορυφαίων Δημοκρατικών... που ένοιωθαν ότι πρόδιδαν έναν πιστό αρχηγό κόμματος και δημόσιο λειτουργό». Και ενώ οι βοηθοί του Μπάιντεν συνέτασσαν την επιστολή παραίτησης της εκστρατείας του, «ο «εσωτερικός κύκλος» του έλεγε στους ξένους ότι δεν επίκειται παραίτηση:


Το βράδυ του Σαββάτου, κάποιοι στον στενό κύκλο του Μπάιντεν επέμειναν σε έναν υψηλόβαθμο Δημοκρατικό ότι ο πρόεδρος ήταν αποφασισμένος να παραμείνει στην κούρσα, «χωρίς αν, και, ή αλλά». Όταν οι Δημοκρατικοί έκαναν ξανά check in το πρωί της Κυριακής, είπαν στο POLITICO, ότι δεν υπήρχε περίπτωση ο Μπάιντεν να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει μέχρι μετά την προγραμματισμένη συνάντησή του αυτή την εβδομάδα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.


Η καθυστερημένη έγκριση της Χάρρις, η σύγχυση σχετικά με το αν ο Μπάιντεν θα έπαιρνε την απόφασή του μετά τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, οι περιορισμένες γραμμές επικοινωνίας που κυριαρχούνται τώρα από τον αποστάτη Zients (ο οποίος «είχε πρόσφατα εκφράσει ιδιωτικά ότι το κόμμα μπορεί να χρειαστεί να πάει σε μια νέα κατεύθυνση) – όλα αυτά μυρίζουν έντονα ένα διαταραγμένο και ευκαιριακό πραξικόπημα στο παλάτι.





ΠΗΓΗ: Joe Biden Out in Apparent Palace Coup (eugyppius.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!