Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Για ένα γλυκό καλοκαιρινό βράδυ: Κοντσέρτο για φλάουτο




Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ συνέθεσε τα έργα του για τον Θεό και έγραψε:


«Με όλη τη μουσική, ο Θεός πρέπει να τιμάται και οι άνθρωποι πρέπει να ευαρεστούνται.


Αν δεν τιμάς τον Θεό με τη μουσική σου, η μουσική είναι απλώς ένας διαβολικός θόρυβος».


Από τη σειρά Epoch Times Music, για τους λάτρεις της κλασσικής μουσικής.


Από την Kathrin Sumpf

15 Ιουλίου 2024


Ο Johann Sebastian Bach, 1685-1750 ήταν Γερμανός συνθέτης, ψάλτης και βιρτουόζος του εκκλησιαστικού οργάνου και τσέμπαλου κατά την περίοδο του μπαρόκ. Εργάστηκε κυρίως ως Thomaskantor στη Λειψία. Δεν ήταν ο μόνος που συνέθεσε για το φλάουτο με ράμφος, το οποίο ήταν ένα μουσικό όργανο που παιζόταν συχνά εκείνη την εποχή.

Ακολουθεί μια συναυλία με τη Michala Petri (φλάουτο με ράμφος) και τον Lars Hannibal (κιθάρα) με τη Σονάτα σε φα μείζονα BWV 1033 του Johann Sebastian Bach.

Το δίδυμο παίζει στη συνέχεια τα "King of Denmark's Galliard", "Frog Galliard", "I saw my lady weep" και "Flow my tears" του John Dowland (1563-1626, από το 9:42).

Ακολουθούν (21:50) οι Παραλλαγές του Jacob van Eyck (1590-1657) "Can she excuse my wrongs" και του Arcangelo Corelli (1653-1713) "La Follia", op. 5, No. 12.


Κατά τη διάρκεια του έργου του, ο Johann Sebastian Bach είδε τον εαυτό του όλο και περισσότερο ως μελετητή της μουσικής. Για αυτόν, ο πυρήνας της μουσικολογίας είναι η αρχή της τέχνης ως μίμηση της φύσης.

Στην κατανόησή του, η τέχνη βρίσκεται μεταξύ του πραγματικού κόσμου της φύσης και του Θεού, ο οποίος διατάζει αυτόν τον κόσμο. Οι μουσικές αρμονίες αναφέρονται στην τάξη της φύσης και τη θεϊκή της προέλευση. Ο Bach συνέθεσε τα έργα του για τον Θεό και έγραψε:


Όλη η μουσική έχει σκοπό να τιμήσει τον Θεό και να ευχαριστήσει τους ανθρώπους. Αν δεν τιμάς τον Θεό με τη μουσική σου, η μουσική είναι απλώς ένας διαβολικός θόρυβος».


καληνύχτα!!!!!! 🌠🌙🐑🐑🐑
Μ.Ζ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!