Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Αντηλιακό, καρκίνος του δέρματος και «επι$τήμη™»





Πάνω στην ώρα για ένα νέο, σίγουρα «σκληρό™» και «πρωτοφανές™» ζεστό καλοκαίρι, το οποίο φυσικά οφείλεται στην «κλιματική καταστροφή™», σκέφτηκα ότι ίσως θέλετε να διαβάσετε κάτι για το αντηλιακό. 
 
Και εδώ, η γνωστή πλέον εστίαση είναι στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους - και, σχεδόν συμπτωματικά, στο ερώτημα εάν τα αντηλιακά δεν βλάπτουν την ικανότητα του δέρματος να παράγει φυσική βιταμίνη D.


1 Ιουλίου 2024
από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Dr. Stephan Sander-Faes
Χρόνος ανάγνωσης: 11,6 λεπτά



Θυμάστε πέρυσι; Υποτίθεται ότι ήταν το «θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων 125.000 ετών» και η «επι$τήμη™» ήταν σε πλήρη ισχύ για να ξεγελάσει το κοινό.


Το καλύτερο παράδειγμα αυτού του agit-prop των «ειδικών™», που αναφέρεται ως pars prototo, όπως ήταν, είναι η συμβουλή του βιολόγου Mark Benecke, ο οποίος διακήρυξε το επικείμενο «καλοκαίρι της κόλασης» την άνοιξη του 2024.

Φυσικά, το μόνο που αναμένεται από εμάς τους απλούς θνητούς είναι να «ακολουθήσουμε την επι$τήμη™», οπότε καλύτερα να το κάνουμε αυτό και να προετοιμαστούμε για το καλοκαίρι, τον ήλιο και τη διασκέδαση.

Στη συνέχεια, θα βρείτε γερμανικές αναφορές καθώς και μεταφράσεις αγγλικού περιεχομένου από εμένα. Παρέλειψα τις υποσημειώσεις για λόγους αναγνωσιμότητας, αλλά εμφανίζονται στο συνδεδεμένο περιεχόμενο. Η έμφαση δόθηκε από εμένα.
 
 

«Το παράδοξο του αντηλιακού»

Αν δεν το έχετε ακούσει ποτέ, είναι επειδή είναι μια συζήτηση για την
έλλειψη αποτελεσματικότητας των αντηλιακών προϊόντων. Αν και αυτή άνοιξε το φθινόπωρο του 2023 (με βάση δύο νέες μελέτες που θα συζητήσουμε σύντομα), τέτοιες προειδοποιήσεις και άρθρα θα μπορούσαν να διαβαστούν στα γερμανόφωνα «κορυφαία και ποιοτικά μέσα» «μόνο» την περασμένη εβδομάδα. Παραδείγματα μπορούν να βρεθούν, για παράδειγμα, στο Schweizer Blick, στο T-Online και στη σχετική Pharmazeutische Zeitung.

Ιδιαίτερα μεγαλοπρεπές σε αυτό το πλαίσιο είναι επίσης ένα άρθρο στη γερμανική πύλη υγείας, στο οποίο δύο εμπειρογνώμονες έχουν τη γνώμη τους με περισσότερες λεπτομέρειες, οι οποίες μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
 
Προστατεύει το αντηλιακό από τα ηλιακά εγκαύματα...; Δύο μελέτες δείχνουν τώρα το αντίθετο, το λεγόμενο παράδοξο του αντηλιακού: Όποιος εφαρμόζει αντηλιακό νανουρίζεται σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και παραμένει στον ήλιο πάρα πολύ χρόνο - με την καλή πίστη ότι προστατεύεται καλά από τον καρκίνο του δέρματος. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει...

Berking: Κανένα αντηλιακό δεν προστατεύει 100% από όλες τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας εξακολουθεί να φτάνει στο δέρμα, παρά τη χρήση αντηλιακών προϊόντων. Επιπλέον, η κρέμα συνήθως δεν εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές του δέρματος, όχι σε ολόκληρη την περιοχή και δεν είναι αρκετά παχιά...

Δρ Heppt: Η παραμονή σε σκιερές περιοχές σε εξωτερικούς χώρους τις ηλιόλουστες ημέρες οδηγεί επίσης σε σημαντική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία λόγω αντανάκλασης. Έχω συχνά την εμπειρία ότι πολλοί από τους ασθενείς μου δεν το γνωρίζουν αυτό και ότι νομίζουν ότι βρίσκονται σε μια «ψευδή» αίσθηση ασφάλειας.

Σας καλώ να διαβάσετε τα υπόλοιπα μόνοι σας, γιατί υπάρχουν πολλά "περισσότερα" σε αυτό, από τον ιδιαίτερο κίνδυνο για τα παιδιά, την έλλειψη σκιασμένων περιοχών στις παιδικές χαρές και το εμφατικό αίτημα των δερματολόγων που ερωτήθηκαν να πηγαίνουν πιο συχνά στον δερματολόγο. 
 
Ως τελευταία «προειδοποίηση», πρέπει να αναφερθούν τα εξής: «Επιπλέον, πολύ ανοιχτόχρωμοι τύποι δέρματος, ξανθοί ή κοκκινομάλληδες και άτομα με μπλε ή πράσινα μάτια διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο».


Υπάρχουν συμπτώσεις, ή: Πώς να αναγνωρίσετε την "χειραγώγηση των ΜΜΕ"

Αυτό μου φάνηκε παράξενο, καθώς τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που αναφέρθηκαν έκαναν λόγο για «δύο νέες μελέτες», καθώς δεν αναφέρθηκαν πουθενά. Έτσι πήγα σε μια αναζήτηση μόνος μου.

Στη συνέχεια, έκανα μια γρήγορη αναζήτηση (χρησιμοποιώντας το DuckDuckGo) και υπάρχουν αρκετοί ιστότοποι που όλοι διαδίδουν την ίδια αφήγηση. Σημειώστε ότι χρησιμοποίησα τον γερμανικό όρο "Das Sonnencreme Paradoxon" "παράδοξο του αντηλιακού". 
 
Ωστόσο, αν χρησιμοποιήσετε τον αγγλικό όρο ("sunscreen paradox"), θα μάθετε, πάντα με το DuckDuckGo, ότι υπάρχουν δύο "τρέχουσες μελέτες", οι οποίες δημοσιεύθηκαν και οι δύο το φθινόπωρο του περασμένου έτους.

Αυτοί οι δύο τίτλοι είναι (μέσω ανάρτησης στο SciTechDaily στις 23 Οκτωβρίου 2023): «Κατανόηση της αντιληπτής σχέσης μεταξύ έκθεσης στον ήλιο και μελανώματος στον Ατλαντικό Καναδά: Μια συναινετική ποιοτική μελέτη που αναδεικνύει ένα «παράδοξο αντηλιακού» των Sauliha Alli, Jonathan LeBeau, Agustina Hasbani, François Lagacé, Ivan V. Litvinov και Sandra Peláez, 26 Σεπτεμβρίου 2023, Καρκίνοι. DOI: 10.3390/cancers15194726
 
"Αναλύσεις γονιδίων-περιβάλλοντος σε μια κοόρτη καρκίνου του δέρματος βιοτράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου εντοπίζει σημαντικά SNPs σε γονίδια επιδιόρθωσης DNA που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόγνωση του κινδύνου ασθένειας" των Richie Jeremian, Pingxing Xie, Misha Fotovati, Philippe Lefrançois και Ivan V. Litvinov, 13 Σεπτεμβρίου 2023, Επιδημιολογία καρκίνου, βιοδείκτες και πρόληψη. DOI: 10.1158/1055-9965.EPI-23-0545

Εάν επρόκειτο να αφιερώσετε χρόνο για να διαβάσετε το άρθρο της SciTechDaily, θα βλέπατε πόσο από αυτό κυριολεκτικά συμπίπτει με αυτό που είπαν οι δύο δερματολόγοι από τη Γερμανία "πρόσφατα" στο άρθρο που συνδέεται παραπάνω:
 
 
Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αντηλιακό ως «άδεια» για μαύρισμα», δήλωσε ο Δρ Ivan Litvinov, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή και πρόεδρος του Τμήματος Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο McGill και συν-συγγραφέας με τον Δρ Sandra Peláez, τον Δρ Richie Jeremian και τον Δρ Pingxing Xie δύο πρόσφατων μελετών που διερευνούν το παράδοξο του αντηλιακού.

Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι προστατεύονται από τον καρκίνο του δέρματος επειδή χρησιμοποιούν ένα προϊόν που διατίθεται στην αγορά για την πρόληψη μιας ασθένειας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εφαρμόζουν αρκετό αντηλιακό ή μένουν στον ήλιο για ώρες μετά την εφαρμογή του αντηλιακού το πρωί. Αυτό τους δίνει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας»
, δήλωσε ο Litvinov.

"Αυτά τα συνδυασμένα αποτελέσματα υποδηλώνουν ένα παράδοξο στο οποίο τα άτομα με υψηλότερη έκθεση στον ήλιο τείνουν επίσης να χρησιμοποιούν περισσότερο, αλλά όχι αρκετό αντηλιακό ή άλλα μέτρα προστασίας από τον ήλιο, δίνοντάς τους μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας", δήλωσε ο Litvinov.

Το αντηλιακό είναι σημαντικό, αλλά είναι ο λιγώτερο αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία του δέρματος σε σύγκριση με τα αντηλιακά ρούχα, τα προστατευτικά ρούχα και την αποφυγή του ήλιου. Οι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να απολαμβάνουν την ύπαιθρο, αλλά χωρίς ηλιακό έγκαυμα ή μαύρισμα», δήλωσε ο Litvinov.


Δεν είναι «παράξενο»; (Ή μια μορφή "λογοκλοπής";)

Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα αγγλόφωνα δελτία ειδήσεων (sic) από το περασμένο φθινόπωρο που λένε σχεδόν το ίδιο πράγμα με τους δύο δερματολόγους από τη Γερμανία που αναφέρθηκαν τον Ιούνιο του 2024. Δείτε, για παράδειγμα, αυτό το άρθρο στο Medical Express της 24ης Οκτωβρίου 2023.

Δεν είναι, λοιπόν, λίγο «περίεργο» το γεγονός ότι ενώ οι υποκείμενες εφημερίδες είναι «παλιές ειδήσεις», αυτά τα πράγματα «ο ήλιος θα μας σκοτώσει όλους» προωθούνται στα παλιά γερμανικά μέσα ενημέρωσης ακριβώς τη στιγμή που η σχολική χρονιά πλησιάζει στο τέλος της;

Πείτε με κυνικό, αλλά αυτό
δεν φαίνεται να είναι σύμπτωση.
 

Αντηλιακά, καρκίνος του δέρματος και βιταμίνη D

Α, για να μην ξεχνάω:
Αφού η «επιστήμη™» μας λέει ότι τα αντηλιακά δεν βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, τι γίνεται με την ασφάλειά τους;

Ενόψει της πανωλεθρίας με τις ενέσεις C-19, αυτό είναι πιθανώς ένα εύλογο ερώτημα.


Και μετά από μια σύντομη αναζήτηση, βρήκα δύο έγγραφα στο PubMed που τουλάχιστον δείχνουν ότι η «επιστήμη™» δεν είναι αρκετά σύμφωνη με τους «ειδικούς™» που αναφέρθηκαν.

Αποποίηση ευθυνών: Δεν είμαι επαγγελματίας υγείας και είμαι βέβαιος ότι υπάρχει πολύ υλικό εκεί έξω για τα θέματα που αναφέρονται στον τίτλο αυτής της υποενότητας.

Όσον αφορά το ζήτημα της αποτελεσματικότητας των αντηλιακών για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, αναφέρομαι στο "Χρήση αντηλιακού και κίνδυνος μελανώματος και καρκίνου του δέρματος χωρίς μελάνωμα: συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση", Eur J Dermatol 2018 Apr 1; 28(2):186-201 των Elizabet Saes da Silva, Roberto Tavares, Felipe da Silva Paulitsch και Linjie Zhang. 
 
Εκεί λέει ξεκάθαρα:
 
Η χρήση αντηλιακού αποτελεί βασικό στοιχείο των εκστρατειών δημόσιας υγείας για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, αλλά επιδημιολογικές μελέτες έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητά του στον γενικό πληθυσμό.
 
Ο στόχος αυτής της συστηματικής ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης ήταν να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ του κινδύνου καρκίνου του δέρματος και της χρήσης αντηλιακών προϊόντων. Αναζητήσαμε το PubMed, το BIREME και τον Μελετητή Google από την αρχή έως τις 17 Μαΐου 2017 για να εντοπίσουμε μελέτες παρατήρησης και ελεγχόμενες δοκιμές...

Συνολικά,
η μετα-ανάλυση δεν έδειξε σημαντική συσχέτιση μεταξύ του καρκίνου του δέρματος και της χρήσης αντηλιακών ... Ούτε το μελάνωμα (25 μελέτες, 9.813 περιπτώσεις) ούτε ο μη μελανωματικός καρκίνος του δέρματος (πέντε μελέτες, 857 περιπτώσεις) συσχετίστηκαν με τη χρήση αντηλιακού ...

Τα σωρευτικά στοιχεία πριν από τη δεκαετία του 1980 έδειξαν μια σχετικά ισχυρή θετική συσχέτιση μεταξύ μελανώματος και χρήσης αντηλιακών ... Η ισχύς της συσχέτισης μεταξύ του κινδύνου καρκίνου του δέρματος και της χρήσης αντηλιακών έχει μειωθεί σταθερά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και η συσχέτιση δεν ήταν στατιστικά σημαντική από τις αρχές της δεκαετίας του 1990
[νομίζω ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα αντηλιακά είναι λιγώτερο τοξικά αυτές τις μέρες].

Αν και τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση αντηλιακών δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, αυτή η συστηματική ανασκόπηση δεν επιβεβαιώνει τα αναμενόμενα προστατευτικά οφέλη των αντηλιακών κατά του καρκίνου του δέρματος στον γενικό πληθυσμό.

Βλέπετε, μέχρι στιγμής (δηλαδή μέχρι περίπου το 2018) γνωρίζουμε ότι η απλή εφαρμογή «περισσότερων» αντηλιακών «δεν συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος», αλλά θα ήθελα να προσθέσω ότι δεδομένου ότι η «επιστήμη™» μας έχει πει ότι το μελάνωμα αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, είναι πιθανώς πολύ νωρίς για να το πούμε οριστικά.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για την αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη του σοβαρού καρκίνου.
 

Τι γίνεται λοιπόν με τη βιταμίνη D;

Από αυτή την άποψη, αναφέρομαι στο σχετικό άρθρο "Η επίδραση του αντηλιακού στη βιταμίνη D: μια ανασκόπηση". Br J Dermatol. 2019 Νοέ; 181(5):907-915 (doi: 10.1111/bjd.17980) των E. Neale, S. R. Khan, R. M. Lucas, M. Waterhouse, D. C. Whiteman και C. M. Olsen, στο οποίο μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

Ιστορικό:
Η χρήση αντηλιακού μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του δέρματος [βλ. μελέτη παραπάνω], αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D [αυτό είναι καλό, σωστά;]

Αντικειμενικό: Στόχος μας ήταν να κάνουμε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για να διερευνήσουμε τις συσχετίσεις μεταξύ της χρήσης αντηλιακών και της συγκέντρωσης βιταμίνης D3ή 25-υδροξυβιταμίνης D [25(OH)D].

Μεθόδοι: Αξιολογήσαμε συστηματικά τη βιβλιογραφία σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του MOOSE (Meta-analysis of Observational Studies in Epidemiology). Εντοπίσαμε μελέτες που δημοσιεύθηκαν στα αγγλικά μεταξύ 1970 και 21 Νοεμβρίου 2017. Οι πειραματικές μελέτες [χρησιμοποιώντας μια τεχνητή πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας], οι δοκιμές πεδίου ή οι μελέτες παρατήρησης ήταν επιλέξιμες. Τα αποτελέσματα καθεμιάς από τις πειραματικές μελέτες και τις δοκιμές πεδίου περιγράφονται λεπτομερώς...

Αποτελέσματα: Συμπεριλάβαμε τέσσερεις πειραματικές μελέτες, τρεις δοκιμές πεδίου (δύο από τις οποίες ήταν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές) και 69 μελέτες παρατήρησης. 
 
Στις πειραματικές μελέτες, η χρήση αντηλιακών εξάλειψε σημαντικά την παραγωγή βιταμίνης D3 ή 25(OH)D που προκαλείται από την έκθεση σε τεχνητά παραγόμενη υπεριώδη ακτινοβολία. Στις τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές πεδίου, δεν βρέθηκε καμμία επίδραση στην καθημερινή χρήση αντηλιακών προϊόντων, αλλά τα αντηλιακά που χρησιμοποιήθηκαν είχαν μέτρια προστασία [SPF ~16]. Στις μελέτες παρατήρησης, δεν βρέθηκε συσχέτιση στις περισσότερες περιπτώσεις ή διαπιστώθηκε ότι η αυτοαναφερόμενη χρήση αντηλιακού συσχετίστηκε με υψηλότερη συγκέντρωση 25(OH)D.

Συμπεράσματα: Υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι τα αντηλιακά μειώνουν τις συγκεντρώσεις 25(OH)D όταν χρησιμοποιούνται σε πραγματικές συνθήκες, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ανησυχίες σχετικά με τη βιταμίνη D δεν πρέπει να αγνοούν τις συστάσεις πρόληψης του καρκίνου του δέρματος
 
Ωστόσο, δεν υπάρχουν μελέτες σχετικά με τα αντηλιακά με υψηλό δείκτη ηλιακής προστασίας που συνιστώνται γενικά σήμερα [ακολουθήστε την "επιστήμη™"]. 

Τι είναι ήδη γνωστό για αυτό το θέμα; 

Προηγούμενες πειραματικές μελέτες δείχνουν ότι τα αντηλιακά μπορούν να εμποδίσουν την παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα, αλλά χρησιμοποιώντας τεχνητά παραγόμενη υπεριώδη ακτινοβολία, της οποίας η φασματική απόδοση δεν είναι συγκρίσιμη με εκείνη του επίγειου ηλιακού φωτός. 

Μη συστηματικές ανασκοπήσεις μελετών παρατήρησης δείχνουν ότι η χρήση αντηλιακού στην πράξη δεν προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης D. 

Τι λέει αυτή η μελέτη; Σε αυτή τη μελέτη, όλες οι πειραματικές μελέτες, οι δοκιμές πεδίου και οι μελέτες παρατήρησης επανεξετάστηκαν συστηματικά για πρώτη φορά. 

Ενώ οι πειραματικές μελέτες υποστηρίζουν τον θεωρητικό κίνδυνο ότι η χρήση αντηλιακού θα μπορούσε να επηρεάσει τη βιταμίνη D, τα στοιχεία από δοκιμές πεδίου και μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση αντηλιακών με πολύ υψηλό SPF, τα οποία συνιστώνται και χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα.


Περίληψη και ερμηνεία

Παρατηρούμε λοιπόν ότι
έχουν δοκιμαστεί αντηλιακές κρέμες με χαμηλό δείκτη προστασίας (γύρω στο SPF 16, οι οποίες δεν είναι πλέον διαθέσιμες) και ότι η χρήση τους είναι εντάξει, δηλαδή φαίνεται να υπάρχουν ελάχιστες ή καθόλου ενδείξεις ότι τα αντηλιακά με χαμηλά επίπεδα προστασίας μειώνουν την παραγωγή βιταμίνης D.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτό ισχύει και για τα αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία (sic) που διατίθενται σήμερα στην αγορά και πωλούνται.

Υπάρχουν
ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα όλων των ιατρικών-φαρμακευτικών προϊόντων, με τα αντηλιακά και την περιποίηση του δέρματος (sic) σίγουρα να μην αποτελούν εξαίρεση.

Πριν από μερικά χρόνια, δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να εξετάσω τέτοιες μελέτες. Ωστόσο, δεδομένου ότι ζω πολύ βόρεια (61ος παράλληλος) και έχω πολύ ήλιο το καλοκαίρι, αυτό είναι αρκετά ενδιαφέρον. Έχω μπλε μάτια και κοκκινωπά-ξανθά μαλλιά με την τυπική χροιά της (μικτής) ευρωπαϊκής καταγωγής.

Ως παιδί, πάντα καιγόμουν από τον ήλιο πολύ γρήγορα και συχνά έβαζα αντηλιακό. Σήμερα δεν το κάνω πια, αν και την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, περάσαμε τρεις μέρες έξω στον καυτό ήλιο για να φτιάξουμε σανό. Ναι, φορούσα μακρύ παντελόνι, μπλουζάκι και καπέλο, αλλά δεν έπαθα ηλιακό έγκαυμα και ο ήλιος είναι πιθανώς ισχυρότερος στο βορρά από ό, τι στην Κεντρική Ευρώπη.

Ως έχει, έμαθα τώρα ότι
τα αντηλιακά είναι αρκετά αναποτελεσματικά και μπορούν να μειώσουν την παραγωγή βιταμίνης D επιπλέον. 
 
Δεν έχουν δημιουργηθεί μακροπρόθεσμα προφίλ ασφάλειας, επομένως θα είμαι λίγο πιο επιφυλακτικός και για αυτά τα προϊόντα.

Σκέφτηκα
ότι πρέπει να γνωρίζετε και για αυτά τα πράγματα.

Παρ' όλα αυτά, σας εύχομαι καλό καλοκαίρι και ολοκληρώνω με ένα σημείωμα από τον Δρ Wolfgang Wodarg σχετικά με αυτό το θέμα (Πηγή: https://x.com/wodarg/status/1807136813523632260)
 


Εικόνα από Spigget - Προσωπική δουλειά, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10671161



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΘΑΝΑΤΟΙ: 

















 
ΣΧΕΤΙΚΑ:

Κορυφαίοι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια Covid προκαλούν καρδιακές προσβολές στα παιδιά


Η Pfizer αγόρασε εταιρείες που παράγουν φάρμακα για τη θεραπεία των ίδιων παθήσεων που προκαλούνται από τα εμβόλια covid


Σύνοδος κορυφής για τη γρίπη των πτηνών: Η βιομηχανία εμβολίων πανδημίας συγκεντρώνεται για δεύτερη φορά για να πιέσει για εμβολιασμούς κατά της γρίπης των πτηνών


Το One Health σχεδιάζει οι γιατροί να γράφουν συνταγές παντοπωλείου με βάση το τι θεωρείται ευεργετικό για τον πλανήτη


Μελέτη αντικρούει τους ισχυρισμούς περί μηχανισμών και αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών mRNA
Σχόλιο για Adhikari et al. (20204): Τα αποτελέσματά τους ακυρώνουν τον υποτιθέμενο μηχανισμό και τις επιδράσεις των εμβολίων mRNA COVID-19 και τα κυρίαρχα μέτρα αποτελεσματικότητάς τους.



Οι ειδικοί σταθμίζουν τις ανησυχίες σχετικά με την τελευταία μελέτη ξυλιτόλης
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη από την κλινική του Κλήβελαντ έχει γίνει πρωτοσέλιδο για λέγοντας ότι μεγάλες δόσεις της εναλλακτικής ζάχαρης ξυλιτόλης μπορεί να σχετίζονται με καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.
Η ξυλιτόλη χρησιμοποιείται μερικές φορές ως γλυκαντικό σε προϊόντα ψησίματος και καραμέλες. Ωστόσο, η πιο δημοφιλής χρήση του είναι σε μέντες, τσίχλες χωρίς ζάχαρη και οδοντόκρεμες. Στον κόσμο της οδοντιατρικής, η ξυλιτόλη αναγνωρίζεται ότι βελτιώνει την υγεία των δοντιών μειώνοντας την ποσότητα των κακών βακτηρίων στο στόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!