Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Λετονία: Κρατείται πολίτης επειδή υποστήριξε τη Ρωσσία




Η ακτιβίστρια Elena Kreile καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης από λετονικό δικαστήριο επειδή κρέμασε φιλορωσικές σημαίες στα παράθυρά της.


Το δικαστήριο της πόλης της Ρίγας στη Λετονία καταδίκασε τη φιλορωσίδα ακτιβίστρια Elena Kreile σε τρία χρόνια φυλάκισης επειδή εξέφρασε δημόσια την υποστήριξή της στη Μόσχα και τον πόλεμό της στην Ουκρανία, σύμφωνα με το RT.




Το γραφείο του εισαγγελέα είχε αρχικά ζητήσει τριάμισι χρόνια φυλάκισης για την Kreile, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Jauns. 

Η γυναίκα κατηγορείται επίσημα βάσει του άρθρου του Ποινικού Κώδικα της Λετονίας σχετικά με τη δημόσια δικαιολόγηση της γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και της ειρήνης και των εγκλημάτων πολέμου.



Η Kreile συνελήφθη τον Μάρτιο επειδή φορούσε μια δερμάτινη καμπαρντίνα σοβιετικού τύπου και ένα κόκκινο λουλούδι στον μπερέ της. Αρχικά της είχε επιβληθεί πρόστιμο επειδή φορούσε ρούχα που λέγεται ότι ήταν «όργανο διοικητικής παράβασης».

Το γραφείο του εισαγγελέα αργότερα την κατηγόρησε για υποστήριξη της γενοκτονίας επειδή έβαλε φιλορωσικά σύμβολα στα παράθυρα του σπιτιού της πέρυσι.

Σύμφωνα με το RT, το γραφείο του εισαγγελέα αντιτάχθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Kreile είχε κρεμάσει ρωσικές σημαίες και κορδέλες, μερικές από τις οποίες έφεραν τις επιγραφές «Ο Θεός να προστατεύει τη Λετονία» και «Ο Πούτιν είναι φίλος μου». 

Λέγεται επίσης ότι παρουσίασε αρκετές άλλες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας στοίβας από τούβλα στα χρώματα της ρωσικής σημαίας, τυλιγμένη με μια κορδέλα που έμοιαζε με τη σημαία της Λετονίας. Το έργο της συνοδευόταν από ένα μήνυμα: «Το θεμέλιο της άρρηκτης φιλίας μεταξύ Λετονίας και Ρωσσίας».

Σύμφωνα με το RT, η Kreile υποστήριξε την αθωότητά της και άσκησε έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου. Σύμφωνα με τον Jauns, η επόμενη ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τις 11 Σεπτεμβρίου.

Πέρυσι, η ακτιβίστρια καταδικάστηκε σε πρόστιμο και ποινή φυλάκισης με αναστολή για την ίδια κατηγορία, αφού έδειξε μια ρωσική και λετονική σημαία στα παράθυρά της και φορούσε επανειλημμένα ρούχα και αξεσουάρ δημοσίως εκφράζοντας την υποστήριξή της στη Ρωσσία. Μεταξύ αυτών ήταν μια τσάντα με το αποτύπωμα "Z" - ένα σύμβολο που συχνά συνδέεται με τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.


Πηγή:

RT: Κράτος της Ε.Ε. φυλακίζει πολίτη επειδή υποστηρίζει τη Ρωσσία - 11 Ιουλίου 2024





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΣΧΕΤΙΚΑ:

Der Spiegel: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αναπτύξουν μακρύκαννα όπλα στη Γερμανία


Καταρρέει ο ουκρανικός στρατός: Κανείς δεν πιστεύει πια στη νίκη
Το καθεστώς του Ζελένσκι θα πέσει και θα συνθηκολογήσει με τη Ρωσσία καθώς ο ουκρανικός στρατός καταρρέει
Η αναταραχή στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αυξάνεται. Οι στρατιώτες δεν ακολουθούν εντολές, οι διοικητές μεσαίου επιπέδου απολύονται από τις θέσεις τους, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Αλέξανδρος Σύρσκι, «περιμένει παράδοση».


Η Ινδία θέλει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 να παραδοθούν γρηγορότερα
Η Ινδία θέλει η Ρωσσία να επιταχύνει τις παραδόσεις των συστημάτων αεράμυνας S-400
Το τέταρτο και το πέμπτο τμήμα των S-400 θα παραδοθούν στο Νέο Δελχί το 2026 αντί για το 2024, αναφέρουν οι Times of India. Η σύμβαση υπογράφηκε το 2018.


Σχεδιάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλαγή καθεστώτος στη Γεωργία α λα Μαϊντάν;
Μια νέα «έγχρωμη επανάσταση» θα επαναφέρει τη Γεωργία σε μια δυτική πορεία, από την οποία φαίνεται να έχει παρεκκλίνει; Αυτό υποδεικνύεται από μια έκθεση της ρωσικής πύλης ειδήσεων "RT DE" σχετικά με πιθανά σχέδια των ΗΠΑ για αλλαγή εξουσίας στη χώρα του Καυκάσου.


Επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης μεταμφιεσμένη σε αγώνα κατά των «ψευδών ειδήσεων και του μίσους»
Η Mozilla ξεκινά συλλογή υπογραφών για λογοκρισία στο WhatsApp


Οι Πράσινοι ως βασιλιάδες για τη von der Leyen
Αυτή την εβδομάδα, η Ursula von der Leyen παίρνει το οκ για τη δεύτερη θητεία της ως επικεφαλής της Ε.Ε.. Οι Πράσινοι – οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών – θα γίνουν η αποφασιστική κοινοβουλευτική ομάδα.


Αμερικανίδα Υπουργός Οικονομικών Janet Yellen: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αποδολλαριοποίηση


«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν μεγάλη υποστήριξη στους Ουκρανούς. Μπορούμε να ξεχάσουμε κάποια λάθη, έτσι νομίζω».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε μια σύντομη ματιά σοκ και σύγχυσης τη στιγμή που την Πέμπτη ο πρόεδρος Μπάιντεν τον παρουσίασε πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ως Ρώσσο «πρόεδρο Πούτιν». Στον ντροπιαστικό απόηχο, ο οποίος εξέπληξε το πολιτικό κατεστημένο των Δημοκρατικών των ΗΠΑ σε μια στιγμή που τα ερωτήματα είχαν ήδη ενταθεί σχετικά με την ψυχική του ικανότητα για το αξίωμα, ο Ζελένσκι κλήθηκε να σχολιάσει την άβολη στιγμή. Ο Ουκρανός ηγέτης, όπως αναμενόταν, υποβάθμισε το πρόβλημα, αποκαλώντας το «λάθος» που μπορεί τώρα να ξεχαστεί και ότι σχεδιάζει να προχωρήσει από αυτό.


Η απειλή που προέρχεται από το καθεστώς του Κιέβου είναι «προφανής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ
Η Ρωσσία γνωρίζει τους κινδύνους που προέρχονται από το «καθεστώς του Κιέβου», συμπεριλαμβανομένων των απειλών του για δολοφονία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκώφ. Ο εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει τις απειλές δολοφονίας εναντίον του Ρώσσου ηγέτη που εξέφρασε ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Κιέβου (GUR), Kirill Budanov, σε πρόσφατη συνέντευξη. Η Μόσχα γνωρίζει τις απειλές και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, δήλωσε ο Πεσκώφ.


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει υποσχεθεί να «στοχεύσει» τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε μια έξαλλη επίθεση καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αναπτύξουν υπερηχητικούς πυραύλους στη Γερμανία.
Η αντιπαράθεση τύπου Ψυχρού Πολέμου θα μπορούσε να προκαλέσει τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς η Ρωσσία προσπαθεί να εκφοβίσει τη Δύση ώστε να υποχωρήσει. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απείλησε τους πολίτες των χωρών που θα μπορούσαν να καταλήξουν να φιλοξενούν τους αμερικανικούς πυραύλους. Ο Πεσκώφ δήλωσε: «Εμείς [η Ρωσία] έχουμε αρκετή ικανότητα να περιορίσουμε αυτούς τους πυραύλους, αλλά τα πιθανά θύματα είναι οι πρωτεύουσες αυτών των χωρών».


Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε το Σάββατο ότι παρακολουθεί «κύματα» πυραυλικών δοκιμών που πραγματοποιούνται στη βόρεια περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας της Κίνας και ότι οι δυνάμεις αεράμυνάς της βρίσκονται σε επιφυλακή.
Η δημοκρατικά διοικούμενη Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί δικό της έδαφος, παρακολουθεί στενά όλες τις κινεζικές στρατιωτικές δραστηριότητες, δεδομένων των τακτικών δραστηριοτήτων του Πεκίνου γύρω από το νησί, αλλά σπάνια δημοσιεύει λεπτομέρειες για το τι βλέπει να συμβαίνει στο εσωτερικό της Κίνας. Το υπουργείο δήλωσε ότι από τις 4 π.μ. (2000 GMT την Παρασκευή) είχε εντοπίσει «πολλαπλά κύματα δοκιμαστικών εκτοξεύσεων» από την Πυραυλική Δύναμη της Κίνας στην Εσωτερική Μογγολία, η οποία βρίσκεται περίπου 2.000 χιλιόμετρα (1.200 μίλια) από την Ταϊβάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!