Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Ταπείνωση για τον Keir Starmer από το ίδιο το Υπουργείο Άμυνάς του








Η Βρετανία αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι δεν έχει δώσει άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους Storm Shadow για να χτυπήσει στο εσωτερικό της Ρωσσίας σε μια αμήχανη διπλωματική στιγμή για τον Sir Keir Starmer.

Η Downing Street δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβερνητική πολιτική «δεν έχει αλλάξει» όσον αφορά την ανάπτυξη των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, παρά τα σχόλια του πρωθυπουργού που υποδηλώνουν ότι χαλαρώνει τους περιορισμούς στον τρόπο χρήσης των πυραύλων.

Η βρετανική κυβέρνηση επέτρεψε στο Κίεβο να εκτοξεύσει τους πυραύλους εναντίον στόχων στην Κριμαία και την ηπειρωτική Ουκρανία από τότε που παραδόθηκαν πέρυσι, αλλά απαγόρευσε στη χώρα να τους χρησιμοποιήσει για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσσίας.

Οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι μια τέτοια κίνηση θα κλιμακώσει τον πόλεμο και θα μπορούσε να σύρει το Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκρουση με τη Ρωσσία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι - ο οποίος συναντά παγκόσμιους ηγέτες στην 75η επέτειο του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον - ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ ότι του χορηγήθηκε άδεια να χρησιμοποιήσει στρατηγικούς πυραύλους κρουζ στη Ρωσσία.

Σε ανάρτησή του στο 'X', πρώην Twitter, ο κ. Ζελένσκι μοιράστηκε μια φωτογραφία του ίδιου και του Sir Keir Starmer, με τη λεζάντα: «Σήμερα το πρωί, έμαθα για την άδεια χρήσης πυραύλων Storm Shadow εναντίον στρατιωτικών στόχων στη ρωσική επικράτεια. Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την πρακτική εφαρμογή αυτής της απόφασης.»

Πηγές επιβεβαίωσαν ότι οι πύραυλοι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί φέτος και τόνισαν ότι ο κ. Ζελένσκι θα πρέπει να «αναζητήσει διαβεβαιώσεις αλλού» προτού η Ουκρανία μπορέσει να εκτοξεύσει τους πυραύλους κρουζ στο ρωσικό έδαφος.

Πρόσθεσαν ότι αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν ήταν τελειωμένη συμφωνία.

Μια ανώτερη αμυντική πηγή δήλωσε ότι η κατάσταση ήταν «πιο λεπτή» από ό, τι είχε προτείνει ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Πρόσθεσαν ότι η άδεια εκτόξευσης του στρατηγικού πυραύλου στη Ρωσσία θα απαιτούσε την υπογραφή τριών χωρών, μία από τις οποίες είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Γαλλία κατασκευάζει το Storm Shadow μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δεν πρόκειται να συμβεί», πρόσθεσε η πηγή όταν ρωτήθηκε αν η Ουκρανία θα εκτοξεύσει το Storm Shadow στη Ρωσσία.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Sir Keir δήλωσε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ότι «επαναβεβαίωσε την ακλόνητη υποστήριξή μας για την τελική νίκη της Ουκρανίας».

Είπε ότι η εναλλακτική λύση ήταν «αδιανόητη», καθώς περιέγραψε τη Ρωσσία χρησιμοποιώντας «μερικά από τα πιο θανατηφόρα όπλα στο οπλοστάσιό της σε αθώα παιδιά», όταν έπληξε ένα νοσοκομείο καρκίνου παίδων στο Κίεβο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Sir Keir δήλωσε ότι η Βρετανία θα παρέχει 3 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως στην Ουκρανία και θα επιταχύνει την παράδοση στρατιωτικής βοήθειας.

Καθώς η «απειλή γενεών» από τη Ρωσσία απαιτεί μια «απάντηση γενεών», επιβεβαίωσε τα σχέδια για αύξηση των βρετανικών αμυντικών δαπανών σε 2. 5% του ακαθάριστου ποσοστού του ΑΕΠ τους για την άμυνα», είπε. «Αλλά υπό το φως των σοβαρών απειλών για την ασφάλειά μας, πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω».

Νωρίτερα φέτος, ο Λόρδος Cameron, πρώην υπουργός Εξωτερικών, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ζελένσκι στο Κίεβο, όπου έκανε σχόλια σχετικά με το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της, τα οποία ερμηνεύτηκαν από τη Ρωσσία ως «επικίνδυνη» απειλή για τη χρήση βρετανικών πυραύλων στο ρωσικό έδαφος.

Ο Ναύαρχος Sir Tony Radakin, Αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας, διευκρίνισε αργότερα ότι ο πύραυλος κρουζ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο εντός της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ουκρανίας.

Ο Jamie Shea, πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, απάντησε την Τετάρτη στις δηλώσεις του Sir Keir για τη σκιά της καταιγίδας λέγοντας ότι έδωσε στον κ. Ζελένσκι μια «ένεση στο χέρι».

Οι Ουκρανοί «πρέπει να είναι σε θέση να αντεπιτεθούν σε αυτούς τους σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους», είπε.

Ωστόσο, την Πέμπτη, ο κ. Ζελένσκι φάνηκε να αναγνωρίζει ότι δεν είχε δοθεί πλήρης άδεια για διασυνοριακές απεργίες.

«Έχουμε λάβει πολύ καλά μηνύματα από τον ηγέτη του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο ΝΑΤΟ, αλλά είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση.

Εν τω μεταξύ, η στρατηγική αμυντική αναθεώρηση της Βρετανίας θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, καθορίζοντας πώς ο Sir Keir σκοπεύει να επιτύχει τον στόχο δαπανών του.



Στενότεροι αμυντικοί δεσμοί

Ανακοινώνοντας την αναθεώρηση, ο John Healey, υπουργός Άμυνας, επέμεινε ότι η επιδίωξη στενότερων αμυντικών δεσμών με τις Βρυξέλλες δεν θα δέσμευε το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια ευρωπαϊκή αμυντική δύναμη.

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε, ωστόσο, ότι η Βρετανία θα επιδιώξει να συμμετάσχει σε περισσότερα στρατιωτικά προγράμματα της Ε.Ε..

Πρότεινε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να επιδιώξει να ενταχθεί σε περισσότερους τομείς του προγράμματος μόνιμης δομημένης συνεργασίας (Pesco) της Ε.Ε..

Το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχει ήδη σε ένα πρόγραμμα Pesco για τη μετακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού σε ολόκληρη την Ε.Ε..

Ο κ. Healey δήλωσε: «Έτσι αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Υπάρχουν ένα ή δύο άλλα προγράμματα τα οποία μπορεί κάλλιστα να είναι προγράμματα στα οποία μπορούμε να συνεισφέρουμε μοναδικά και μπορούμε να αποκομίσουμε πολλά από τη συμμετοχή μας σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

«Αυτό δεν απαιτεί καμμία νέα επίσημη συμφωνία, δεν απαιτεί ένα σύμφωνο ασφαλείας Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου για να γίνει αυτό».

Ο κ. Healey αναγνώρισε ότι οι συνομιλίες για το επίσημο σύμφωνο ασφαλείας με την Ε.Ε. που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι απίθανο να ξεκινήσουν φέτος.

«Κατά κάποιο τρόπο, η δήλωση της νέας κυβέρνησης την πρώτη εβδομάδα θεωρείται σημαντική από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της», είπε.

«Θα γνωρίζετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζονται αρκετούς μήνες για να τακτοποιηθούν και έτσι δεν θα είναι μέχρι το τέλος του έτους που θα είναι πραγματικά σε θέση να αρχίσει να κάνει οποιαδήποτε λεπτομερή συζήτηση μαζί μας».

Ωστόσο, ο Ben Wallace, πρώην υπουργός Άμυνας, δήλωσε στην Telegraph: «Δεν είναι ένας νέος ισχυρισμός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει το διεθνές δίκαιο ενός κράτους που υπερασπίζεται τον εαυτό του από έναν επιτιθέμενο. Μέρος αυτού του νόμου ήταν η δυνατότητα του αμυνόμενου να χρησιμοποιήσει όπλα για να στοχεύσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις που εμπλέκονται σε επίθεση σε άλλο κράτος, στην προκειμένη περίπτωση στη Ρωσσία.

Είναι απλώς μια επαναδιατύπωση της άδειας της κυβέρνησης».

Ο Dan Jarvis, ο νέος υπουργός Ασφάλειας των Εργατικών, δήλωσε την Πέμπτη το πρωί ότι η Βρετανία πρέπει να είναι «απίστευτα προσεκτική» για να αποφύγει αντίποινα από το Κρεμλίνο.

Είπε ότι «πρέπει να προφυλαχθούμε» από τον κίνδυνο αντίδρασης από τη Μόσχα, αλλά πρότεινε ότι η ανάπτυξη όπλων «τελικά θα είναι θέμα» για το Κίεβο εφόσον τηρείται το διεθνές δίκαιο.

Οι Storm Shadows είναι κατευθυνόμενοι πύραυλοι κρουζ ακριβείας με εμβέλεια βολής άνω των 155 μιλίων.

Η Ουκρανία έχει πει ότι πρέπει να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσσίας για να αμυνθεί και να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις και είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Ruben Brekelmans, ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην επέκταση της απόστασης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπλα και εάν το Κίεβο έχει άδεια να τα χρησιμοποιήσει για να χτυπήσει ρωσικά αεροσκάφη πριν εξαπολύσουν επιθέσεις στο ουκρανικό έδαφος.


Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους του να θέσουν τέλος σε «όλους τους περιορισμούς» που επιβάλλονται στα οπλικά συστήματα που δωρίζονται - Simon Dawson/No 10 Downing Street


Ο Ζελένσκι κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους του να θέσουν τέλος σε «όλους τους περιορισμούς» που επιβάλλονται στα οπλικά συστήματα που δωρίζονται σε ομιλία του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.

Μια σειρά από δυτικές κυβερνήσεις απέσυραν πρόσφατα τους περιορισμούς στα πυρομαχικά τους για να επιτρέψουν στο Κίεβο να τα χρησιμοποιήσει σε αντεπιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσσίας για να σταματήσει την επίθεσή του στην περιοχή των συνόρων του Χάρκοβο.

Αλλά αυτό δεν εμπόδισε την πολεμική αεροπορία της Μόσχας να ρίχνει ελεύθερα βόμβες ολίσθησης σε ουκρανικές πόλεις από τη σχετική ασφάλεια των αποστάσεων περίπου 50 μίλια πίσω από τα σύνορα.

«Φανταστείτε πόσα μπορούμε να επιτύχουμε όταν αρθούν όλοι οι περιορισμοί», είπε ο κ. Ζελένσκι. «Ομοίως, μπορούμε να προστατεύσουμε τις πόλεις μας από τις ρωσικές βόμβες ολίσθησης εάν η αμερικανική ηγεσία κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός και μας επιτρέψει να καταστρέψουμε ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη στις βάσεις τους. Αυτό θα αποφέρει ένα άμεσο αποτέλεσμα και περιμένουμε αυτό το βήμα».

Υπάρχουν ελπίδες ότι η εισαγωγή αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, οπλισμένων με πυραύλους Amraam, θα είναι σε θέση να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της εναέριας κυριαρχίας της Ρωσσίας, εάν δοθεί άδεια να εμπλακεί με ρωσικά αεροσκάφη κοντά στα σύνορα.

Οι αμερικανικοί πύραυλοι λέγεται ότι έχουν βεληνεκές περίπου 75 μιλίων, ανάλογα με τις συνθήκες κατά τις οποίες εκτοξεύονται.

«Τα F-16 θα πετάξουν στον ουρανό της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε την Τετάρτη ο Anthony Blinken, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Τα αεροσκάφη «είναι καθ' οδόν, οι μεταφορές γίνονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε», πρόσθεσε.





Ο Dick Schoof, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, είπε στον Ζελένσκι ότι δεν θα «θέσει περιορισμούς» στη χρήση των F-16 που δώρισε η κυβέρνησή του, σε συνάντηση στη σύνοδο κορυφής.

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε αργότερα στην Telegraph ότι υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ των μελών του συνασπισμού F-16 για να διασφαλιστεί ότι το αεροσκάφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

«Οι συζητήσεις τώρα αφορούν το βεληνεκές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα πυρομαχικά στη Ρωσσία», δήλωσε ο κ. Brekelmans. «Νομίζω ότι πρέπει επίσης να κάνουμε μια συζήτηση για... Ίσως θα έπρεπε, ξέρετε, να μην επεκτείνουμε το βεληνεκές και ότι θα πρέπει να πούμε ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη – όταν επιχειρούν από μεγαλύτερη απόσταση – ότι είναι νόμιμο για την Ουκρανία να στοχεύει αυτά τα αεροσκάφη».

Ενώ η Βρετανία υποσχέθηκε οποιαδήποτε F-16 στην Ουκρανία, ο πύραυλος Storm Shadow που εκτοξεύεται από αέρος θα εμφανιστεί ως μέρος των συνομιλιών.



https://www.telegraph.co.uk/news/2024/07/12/what-has-britain-done-labour-keir-starmer/



Βρισκόμαστε μόλις μία εβδομάδα στη νέα κυβέρνηση και, με απόλυτα βρετανικό τρόπο, οι φρικτές αποφάσεις σχηματίζουν ήδη μια ομαλή ουρά. Ο Sir Keir Starmer κέρδισε λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των ψήφων, και όμως ο πρωθυπουργός έχει τώρα πλειοψηφία 172 εδρών και μπορεί να εφαρμόσει οποιαδήποτε πολιτική θέλει. Άδραξε την ευκαιρία - και στη διαδικασία αποδεικνύει ότι πρόκειται να είναι μια κυβέρνηση πολύ πιο αριστερή και πολύ πιο πρόθυμη να κάνει τρομερές επιλογές, από ό, τι πολλοί άνθρωποι ίσως περίμεναν.

Αν παρακολουθούσατε μόνο τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ή διαβάζατε τον φιλελεύθερο Τύπο, θα νομίζατε ότι όλα είναι φως του ήλιου και αισιοδοξία. Είναι πολύ απασχολημένοι με το να σαλιώνουν για τον Άγιο Starmer και το υπουργικό του συμβούλιο «ευπρέπειας», όπως το έθεσε συκοφαντικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένας ακτιβιστής μεταμφιεσμένος σε δημοσιογράφο, για να ασχοληθούν με οποιαδήποτε μορφή ελέγχου. Μιλούν για μια νέα κυβέρνηση που έχει «χτυπήσει το έδαφος τρέχοντας» και, ενώ ορισμένα από τα μηνύματα του υπουργού Υγείας Wes Streeting σχετικά με τη μεταρρύθμιση του NHS - και η ταχεία επίσκεψη του υπουργού Άμυνας John Healey στην Ουκρανία - θα πρέπει να χαιρετιστούν, δεν φαίνεται ακριβώς ότι τα πράγματα μπορούν μόνο να βελτιωθούν.

Πάρτε την επιστροφή του Ed Miliband, του οποίου η προηγούμενη φήμη ως πολιτικός περίγελος, με τον Ed Stone και την αδυναμία του να φάει ένα σάντουιτς με μπέικον, έχει περιέργως ξεχαστεί. Στο νέο του ρόλο ως Υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας και Καθαρού Μηδενικού Ισοζυγίου, έχει ήδη δείξει ότι είναι πρόθυμος να αγκαλιάσει το είδος του δόγματος της Εξέγερσης της Εξαφάνισης που η χώρα έχει φτάσει να περιφρονεί.

Όπως ανέφερε αυτή η εφημερίδα, ο Miliband διέταξε την άμεση απαγόρευση των γεωτρήσεων σε νέα πετρελαϊκά πεδία της Βόρειας Θάλασσας, έχοντας παρακάμψει αξιωματούχους του Υπουργείου Ενέργειας να παρέμβουν σε αυτό που συνήθως είναι μια απολίτικη διαδικασία. 

Έχει αποφασίσει ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα εγκρίνουν έναν γύρο γεώτρησης σε νέα πετρελαϊκά πεδία που είχε προγραμματιστεί για επιβεβαίωση τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες θα έχουν σπαταλήσει εκατομμύρια λίρες για την προετοιμασία των προσφορών τους και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι πιθανό να λάβουν νομικά μέτρα ως αποτέλεσμα.

Σε ποιον κόσμο είναι αυτή η χρηστή διακυβέρνηση; Ακόμη και κάτω από το καθαρό μηδέν, θα υπάρξει ανάγκη για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. 

Δεν συνηθίζω να επικαλούμαι αφεντικά συνδικάτων, αλλά η Sharon Graham, γενική γραμματέας του Unite, χτύπησε το καρφί στο κεφάλι όταν είπε αυτή την εβδομάδα: «Είναι ειλικρινά ανεύθυνο για τους Εργατικούς να συνεχίζουν να προχωρούν με την απαγόρευση της γκιλοτίνας για νέες άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου όταν δεν υπάρχει σαφές σχέδιο για θέσεις εργασίας. Απλώς δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα σχοινί πριν πιάσουμε ένα άλλο. Μέχρι να έχουμε σαφή σχέδια και κυρίως επενδύσεις, δεν πρέπει να κλείνουμε τις στρόφιγγες. Σε έναν λιγότερο σταθερό κόσμο, δεν μπορούμε να βασιστούμε στις εισαγωγές ούτε στις υπεράκτιες ευθύνες μας για τον άνθρακα».

Υπάρχει χρόνος και τόπος για να διαταχθεί η άμεση απαγόρευση των γεωτρήσεων σε νέα κοιτάσματα πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας, και δεν είναι όταν η Ρωσσία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία, η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε χάος - για να παραθέσω τη νέα καγκελάριο Rachel Reeves - και το 78,4% της ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να προέρχεται από ορυκτά καύσιμα. Ξεχάστε τον Ed Stone, ο Miliband φαίνεται αποφασισμένος να χαράξει ένα εθνικό σημείωμα αυτοκτονίας.

Μακριά από το να εμπνέει εμπιστοσύνη, η απόφαση να διοριστεί ο Sir Patrick Vallance ως υπουργός Επιστημών που αγαπά το lockdown και ο Chris Stark, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής, για να ηγηθεί του «Mission Control» για την παροχή καθαρής ενέργειας έως το 2030, φαίνεται να έχει ληφθεί σε έναν οικολογικό θάλαμο ηχούς. Υπάρχουν διαφωνούσες φωνές εντός της κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης σχετικά με το αν η απαλλαγή του δικτύου από τον άνθρακα σε έξι χρόνια είναι ακόμη εφικτή, πόσο μάλλον οικονομικά προσιτή; (Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Darren Jones Η παραδοχή ότι τα πράσινα σχέδια των Εργατικών θα κοστίσουν «εκατοντάδες δισεκατομμύρια» υποδηλώνει μάλλον όχι).

Η απόφαση για πρόωρη απελευθέρωση χιλιάδων κρατουμένων είναι άλλο ένα σημάδι της επικείμενης καταστροφής. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον υπερπληθυσμό των φυλακών στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον το βράδυ της Πέμπτης, ο Starmer υπενθύμισε σε όλους ότι «εργάστηκε στην ποινική δικαιοσύνη» (ήταν πρώην διευθυντής της εισαγγελίας, δεν ξέρετε;) πριν προσθέσει: «Γνωρίζαμε ότι θα υπήρχε πρόβλημα, αλλά η κλίμακα του προβλήματος ήταν χειρότερη από ό, τι νομίζαμε».

Αλήθεια; Αυτό είναι περίεργο, διότι μόλις τον Μάιο ο πρώην δικηγόρος ρώτησε λεπτομερώς τον Rishi Sunak για το θέμα στις ερωτήσεις του πρωθυπουργού, όταν απαίτησε εγγύηση ότι «κανένας από τους εγκληματίες... δεν θα απελευθερώνεται νωρίς όταν είναι υψηλού κινδύνου». 

Μαθαίνουμε τώρα ότι η υπουργός Δικαιοσύνης Shabana Mahmood σχεδιάζει να απελευθερώσει εγκληματίες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που έχουν καταδικαστεί για βία, μόλις το 40% της ποινής τους και όχι το σημερινό μισό σημείο.

Όπως και με την κατάσταση των οικονομικών του έθνους – για την οποία οι Εργατικοί σχολιάζουν τα τελευταία 14 χρόνια – δεν είναι μυστικό ότι η σωφρονιστική μας υπηρεσία βρίσκεται σε σοκαριστικά κακή κατάσταση

Μόλις τον περασμένο μήνα, ξέσπασαν ταραχές στη φυλακή Parc στο Bridgend στην Ουαλία που ελέγχεται από τους Εργατικούς. Πράγματι, το μανιφέστο του κόμματος για το 2024 δεσμεύεται να «αντιμετωπίσει την κρίση των φυλακών», προσθέτοντας: «Η αποτυχία των Συντηρητικών να χτίσουν επαρκείς χώρους έχει οδηγήσει σε υπερπληθυσμό και χάος». 

Έτσι, δεν είμαι σίγουρος γιατί ο Starmer το αντιμετωπίζει ως ένα ζήτημα που οι Εργατικοί μόλις ανακάλυψαν. Η πραγματικότητα είναι ότι είχαν μήνες, αν όχι χρόνια, για να προβλέψουν τι θα μπορούσαν να κάνουν για να αποτρέψουν αυτή την καταστροφή.

Περιέργως, παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ λίγους χώρους φυλακής, ο Starmer θέλει να καταργήσει τον νόμο περί κληρονομιάς, ο οποίος έχει ως στόχο να σταματήσει τους στρατιώτες που εμπλέκονται στις ταραχές από το να σύρονται μέσω των δικαστηρίων. Το πώς ακριβώς βοηθά η δίωξη ενός φορτίου ηλικιωμένων βετεράνων της Βόρειας Ιρλανδίας είναι εικασία οποιουδήποτε.

Εν τω μεταξύ, το σχέδιο της Ρουάντα έχει εγκαταλειφθεί χωρίς αντικατάσταση. Οι Εργατικοί ισχυρίζονται ότι η νέα διοίκηση συνοριακής ασφάλειας θα «σταματήσει τις βάρκες», αλλά ο Στάρμερ δεν φαίνεται να βρίσκει κανέναν να τη διευθύνει, αφού η πρώτη του επιλογή Neil Basu, πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, προφανώς αρνήθηκε την προσφορά να υποβάλει αίτηση για το ρόλο. 

Το πρόβλημα των ανθρώπων που φθάνουν παράνομα μέσω της Μάγχης φαίνεται να επιδεινώνεται, με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών να δείχνουν ότι 419 άνθρωποι έκαναν το ταξείδι με έξι βάρκες την Τρίτη, ανεβάζοντας το προσωρινό σύνολο για το 2024 μέχρι σήμερα σε 14.058. Αυτό είναι 10% υψηλότερο από τον αριθμό που καταγράφηκε αυτή τη φορά πέρυσι (12.772) και αυξημένο κατά 6% την ίδια περίοδο το 2022 (13.318).

Και σε άλλες ειδήσεις, η Anneliese Dodds διορίστηκε υπουργός Γυναικών και Ισότητας - και τώρα θα είναι υπεύθυνη για την αμφιλεγόμενη απαγόρευση της θεραπείας μετατροπής των Εργατικών - παρά το γεγονός ότι κάποτε πρότεινε ότι ο ορισμός του τι είναι μια γυναίκα «εξαρτάται από το πλαίσιο»

Α, και ο πρωθυπουργός δεν πιστεύει ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει άνοια, παρά το γεγονός ότι συγχέει τον πρόεδρο Ζελένσκι με τον πρόεδρο Πούτιν και νομίζει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αντιπρόεδρός του. Και να σκεφθεί κανείς ότι μόλις ξεκίνησαν.

Έχουμε τουλάχιστον άλλα τέσσερα χρόνια από αυτό.



ΠΗΓΗ: Humiliation for Keir Starmer from his Ministry of Defence (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!