Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Οι δοκιμές εμβολίων πανώλης «Μαύρου Θανάτου» ξεκίνησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο με τρυπήματα που αναπτύχθηκαν από την ομάδα Covid


Το εμβόλιο έχει ως στόχο να διδάξει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος πώς να αποκρούσει την πραγματική λοίμωξη, αν χρειαστεί ποτέ 
(Εικόνα: PA)


Η πρώτη φάση της δοκιμής θα δει τουλάχιστον 40 υγιείς ηλικίας 18 έως 55 ετών να λαμβάνουν το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου πίσω από το εμβόλιο AstraZeneca Covid


Εθελοντές δοκιμών έλαβαν την πρώτη δόση ενός νέου εμβολίου πανώλης, που αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου πίσω από το εμβόλιο Covid της AstraZeneca.

Η δοκιμή πρώτης φάσης περιλαμβάνει τουλάχιστον 40 υγιείς ηλικίας 18 έως 55 ετών που έλαβαν το εμβόλιο.


Χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με το εμβόλιο του κορωνοϊού, αλλά στοχεύει σε μια βακτηριακή απειλή αιώνων, ανέφερε το BBC.

Η μαύρη πανώλη συνδέεται, για τους περισσότερους, με τον Μαύρο Θάνατο που σάρωσε την Ευρώπη το 1300 και σκότωσε έως και το ήμισυ του πληθυσμού.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν περιπτώσεις σε ορισμένες αγροτικές περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής, με ένα ξέσπασμα το 2017 να έχει σκοτώσει 171 ανθρώπους στη Μαδαγασκάρη.

Τα αντιβιοτικά μπορούν τώρα να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της πανώλης, με ένα αποτελεσματικό εμβόλιο να προσφέρει τώρα έναν νέο τρόπο για την προστασία ζωών.


Η δοκιμή στοχεύει να ελέγξει πόσο καλά το σώμα αναγνωρίζει και μαθαίνει να καταπολεμά την πανώλη μετά τον εμβολιασμό.


Η Larissa, 26 ετών, σπουδάζει γενετική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης


Μια λήπτρια δοκιμαστικού εμβολίου, η Larissa, ελπίζει ότι μπορεί να βοηθήσει να σωθούν ζωές εθελοντικά για την έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου μελετά τη γενετική.

Η 26χρονη είπε ότι ήταν τυχερή που ζούσε σε μια εποχή όπου αναπτύσσονταν εμβόλια.

«Και έτσι, όταν είδα ότι υπήρχε μια μελέτη με στόχο την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά μιας ασθένειας που υπάρχει εδώ και 2000 χρόνια και έχει σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους, δεν δίστασα, ήθελα απλώς να κάνω το κομμάτι μου», είπε.

Ερωτηθείσα αν ανησυχεί για παρενέργειες, η Larissa είπε ότι δεν ανησυχεί πολύ(😏).

«Το εμβόλιο που αξιολογείται σήμερα χρησιμοποιεί την ίδια πλατφόρμα με το εμβόλιο Covid (ωχ!!!😱), το οποίο έχει κυριολεκτικά χορηγηθεί σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», είπε. (😱😱😱)


Η δοκιμή πρώτης φάσης περιλαμβάνει τουλάχιστον 40 υγιείς ηλικίας 18 έως 55 ετών που έλαβαν το εμβόλιο (
Εικόνα: SIPHIWE SIBEKO/POOL/EPA-EFE/REX/Shutterstock)


Όπως και το εμβόλιο κορωνοϊού Oxford-AstraZeneca, το εμβόλιο χρησιμοποιεί μια εξασθενημένη έκδοση ενός ιού κοινού κρυολογήματος, που ονομάζεται αδενοϊός, από χιμπατζήδες.

Αλλά ο ιός έχει τροποποιηθεί γενετικά, ώστε να μην μπορεί να προκαλέσει μόλυνση στους ανθρώπους.

Δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν περιέχει βακτήριο πανώλης, δεν μπορεί να προκαλέσει πανώλη, αλλά περιλαμβάνει πρόσθετα γονίδια που παράγουν πρωτεΐνες από το βακτήριο πανώλης.

Αυτό θα πρέπει να διδάξει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος πώς να αποκρούσει την πραγματική λοίμωξη, αν χρειαστεί ποτέ.

Ο ανώτερος κλινικός ερευνητής της Oxford Vaccine Group, Δρ Maheshi Ramasamy, δήλωσε ότι η ίδια προσέγγιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για άλλες ασθένειες.


«Έχουμε ήδη κάνει κλινικές δοκιμές χρησιμοποιώντας παρόμοια τεχνολογία κατά ενός βακτηρίου, της μηνιγγίτιδας Β και ενός ιού, του Ζίκα», δήλωσε ο Δρ Ramasamy.

«Αλλά προσπαθούμε επίσης να αναπτύξουμε εμβόλια κατά νέων και αναδυόμενων ασθενειών όπως ο πυρετός Lassa ή ο ιός Marburg.


Η δοκιμή αναμενόταν να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο και χρηματοδοτήθηκε από την Innovate UK, μέρος της Έρευνας και Καινοτομίας του Ηνωμένου Βασιλείου - του εθνικού οργανισμού χρηματοδότησης που επενδύει στην επιστήμη και την έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο.



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΘΑΝΑΤΟΙ:











Πέθανε ο ηθοποιός Mike Heslin στα 30 του μετά από καρδιακή προσβολή
Ο ηθοποιός πέθανε μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τα 31α γενέθλιά του, έγραψε η σύντροφός του σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.





ΣΧΕΤΙΚΑ:

Καθώς τα φάρμακα απώλειας βάρους όπως το Ozempic και το Wegovy γίνονται δημοφιλή από αλλοπαθητικούς γιατρούς που πιέζουν τα χάπια, νέα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι που αλλάζουν τη ζωή με αυτά τα νέα φάρμακα. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι χρήστες του Ozempic και του Wegovy διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μια «δυνητικά τυφλή κατάσταση των ματιών».
Αυτό συμβαίνει όταν κάνετε ένεση πεπτιδίων δηλητηρίου ερπετών. Το δηλητηριώδες Ozempic και το Wegovy αυξάνουν τον κίνδυνο τύφλωσης. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Ophthalmology, έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ της σεμαγλουτίδης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας, και του αυξημένου κινδύνου μη αρτηρηριακής πρόσθιας ισχαιμικής οπτικής νευροπάθειας (NAION) Αυτή η σοβαρή κατάσταση (NAION) μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική απώλεια όρασης και χαρακτηρίζεται από βλάβη στο οπτικό νεύρο.



5 τρόφιμα κοινά στις ΗΠΑ αλλά απαγορεύονται διεθνώς λόγω ανησυχιών για την υγεία
Παρά τις πιθανές ανησυχίες για την υγεία, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παράγουν και να καταναλώνουν ορισμένα τρόφιμα που άλλες χώρες έχουν απαγορεύσει.


Ο Π.Ο.Υ. απαριθμεί τον τάλκη, το ακρυλονιτρίλιο ως καρκινογόνο
Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία καρκίνου των ωοθηκών από την έκθεση σε ταλκ, το οποίο χρησιμοποιείται σε αποσμητικά και σκόνη σώματος.


Μεγάλη μελέτη συνδέει την καθημερινή χρήση πολυβιταμινών με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας
Ενώ σχεδόν ένας στους τρεις Αμερικανούς λαμβάνει καθημερινά πολυβιταμίνες, μια νέα μελέτη αμφισβητεί την πεποίθηση ότι βελτιώνουν την υγεία ή προάγουν τη μακροζωία.Large Study Links Daily Multivitamin Use to Increased Mortality Risk  | The Epoch Times


Μείνετε ευέλικτοι: Έξι απλές ασκήσεις ενάντια στην κύρτωση
Η έλλειψη άσκησης, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η κακή διατροφή - όλα αυτά προκαλούν πολλά προβλήματα μακροπρόθεσμα.Η κύρτωση είναι ένας από αυτούς. Ο εργοθεραπευτής Kevin Shelley δίνει μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε γι 'αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!