Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Cyber blackout: Έρχεται ο ψηφιακός εμβολιασμός;




Η δυτική ελίτ περιμένει μια μεγάλη διακοπή στον κυβερνοχώρο από το 2020. 

Ανακοινώθηκε πριν από χρόνια ότι θα είναι πολύ «χειρότερο από τον Covid».



19 Ιουλίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 6,4 λεπτά





Ο όμιλος WEF με έδρα το Νταβός προετοιμάζει τον κόσμο για μια μεγάλη διακοπή ρεύματος στον κυβερνοχώρο από το 2020. Κεντρικό – με αξιοσημείωτη διορατικότητα – είναι το άρθρο της 1ης Ιουνίου 2020. Προειδοποιεί για μια «παγκόσμια πανδημία στον κυβερνοχώρο» που μπορεί να σταματήσει μόνο με έναν «ψηφιακό εμβολιασμό». 

Ακόμα και τότε, ένα επερχόμενο μπλακ-άουτ στον κυβερνοχώρο περιγράφεται ως «πολύ χειρότερο» από τον Covid, αλλά με το ίδιο πανδημικό λεξιλόγιο.




Η νόσος COVID-19 δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που μπορεί να διαταράξει τον τρόπο που ζούμε γρήγορα και εκθετικά. Η κρίση δείχνει ότι ο κόσμος είναι πολύ πιο ευάλωτος σε διαταραχές από πανδημίες, κυβερνοεπιθέσεις ή οικολογικά σημεία ανατροπής από ό, τι υποδηλώνει η ιστορία.

Η «νέα κανονικότητα» μας δεν είναι η ίδια η COVID-19 – είναι περιστατικά παρόμοια με αυτά του COVID.

Και μια πανδημία στον κυβερνοχώρο είναι πιθανό να είναι τόσο αναπόφευκτη όσο μια μελλοντική πανδημία ασθενειών. Η ώρα να σκεφτούμε την αντίδραση είναι – όπως πάντα – χθες.

Για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, είναι σημαντικό να αντλήσουμε διδάγματα από την πανδημία COVID-19 – και να τα χρησιμοποιήσουμε για να προετοιμαστούμε για μια μελλοντική παγκόσμια κυβερνοεπίθεση.

Μάθημα Νο 1: Μια κυβερνοεπίθεση με παρόμοια χαρακτηριστικά με τον κορωνοϊό θα εξαπλωνόταν ταχύτερα και μακρύτερα από οποιονδήποτε βιολογικό ιό.

Ο ρυθμός αναπαραγωγής - ή R0 - του COVID-19 είναι κάπου μεταξύ δύο και τριών [μια τεράστια παραπληροφόρηση, TKP], χωρίς κοινωνική απόσταση, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μολυσμένο άτομο μεταδίδει τον ιό σε μερικούς άλλους ανθρώπους. Αυτός ο αριθμός επηρεάζει πόσο γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί ένας ιός. Πριν από το κλείδωμα, ο αριθμός των μολυσμένων ατόμων στην πολιτεία της Νέας Υόρκης διπλασιαζόταν κάθε τρεις ημέρες.

Αντίθετα, οι εκτιμήσεις για το R0 των κυβερνοεπιθέσεων είναι 27 και άνω. Ένα από τα ταχύτερα ψηφιακά σκουλήκια στην ιστορία, το 2003 Slammer / Sapphire worm διπλασιάστηκε σε μέγεθος περίπου κάθε 8,5 δευτερόλεπτα, εξαπλώθηκε σε πάνω από 75.000 μολυσμένες συσκευές μέσα σε 10 λεπτά και 10,8 εκατομμύρια συσκευές μέσα σε 24 ώρες. Η επίθεση WannaCry του 2017 εκμεταλλεύτηκε μια ευπάθεια σε παλαιότερα συστήματα Windows για να παραλύσει περισσότερους από 200.000 υπολογιστές σε 150 χώρες. Σταμάτησε από μπαλώματα έκτακτης ανάγκης και την τυχαία ανακάλυψη ενός "kill switch".

Το κυβερνο-ισοδύναμο του COVID-19 θα ήταν μια αυτοδιαδιδόμενη επίθεση που εκμεταλλεύεται μία ή περισσότερες ευπάθειες «μηδενικής ημέρας», δηλαδή τεχνικές για τις οποίες δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες ενημερώσεις κώδικα και συγκεκριμένες υπογραφές για λογισμικό προστασίας από ιούς. 

Πιθανότατα, θα επιτεθεί σε όλες τις συσκευές που εκτελούν ένα ενιαίο, κοινό λειτουργικό σύστημα ή εφαρμογή.

Επειδή οι επιθέσεις μηδενικής ημέρας σπάνια ανιχνεύονται αμέσως - το Stuxnet χρησιμοποίησε τέσσερα διαφορετικά zero-day exploits και κρύφτηκε σε συστήματα για 18 μήνες πριν επιτεθεί - θα χρειαζόταν λίγος χρόνος για να εντοπιστεί ο ιός και ακόμη περισσότερος χρόνος για να αποφευχθεί η εξάπλωσή του. Εάν ο φορέας ήταν μια δημοφιλής εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης με, ας πούμε, 2 δισεκατομμύρια χρήστες, ένας ιός με ρυθμό αναπαραγωγής 20 θα χρειαζόταν ίσως πέντε ημέρες για να μολύνει πάνω από 1 δισεκατομμύριο συσκευές.

Μάθημα Νο 2: Ο οικονομικός αντίκτυπος ενός εκτεταμένου ψηφιακού τερματισμού θα ήταν εξίσου μεγάλος - ή ακόμα μεγαλύτερος - από αυτό που βιώνουμε σήμερα.

Εάν ο κυβερνο-COVID αντικατοπτρίζει την παθολογία του νέου κορωνοϊού, το 30% των μολυσμένων συστημάτων θα παραμείνει ασυμπτωματικό και θα συνεχίσει να εξαπλώνει τον ιό, ενώ τα μισά θα συνεχίσουν να λειτουργούν με σημαντικά μειωμένη απόδοση - το ψηφιακό ισοδύναμο του να μένεις στο κρεββάτι για μια εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, το 15% θα «διαγραφεί» με συνολική απώλεια δεδομένων, απαιτώντας πλήρη επανεγκατάσταση του συστήματος. Τέλος, το 5% θα είναι «τούβλο», δηλαδή η ίδια η συσκευή δεν θα είναι πλέον λειτουργική.

Το τελικό αποτέλεσμα: εκατομμύρια συσκευές θα αποσυρθούν από το δίκτυο μέσα σε λίγες ημέρες.

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η εκθετική εξάπλωση του cyber-COVID θα ήταν να αποσυνδεθούν πλήρως όλες οι ευάλωτες συσκευές μεταξύ τους και από το διαδίκτυο για να αποφευχθεί η μόλυνση. 

Μέχρι να αναπτυχθεί ένα ψηφιακό εμβόλιο, ολόκληρος ο κόσμος θα μπορούσε να βρίσκεται υπό αποκλεισμό στον κυβερνοχώρο

Όλες οι επιχειρηματικές επικοινωνίες και η μεταφορά δεδομένων θα αποκλειστούν. 

Οι κοινωνικές επαφές θα περιορίζονται σε άτομα που μπορούν να προσεγγιστούν μέσω προσωπικών επισκέψεων, σταθερών γραμμών, ταχυδρομείου ή ραδιοκυμάτων βραχέων κυμάτων.

Μια μέρα χωρίς το Διαδίκτυο θα κόστιζε στον κόσμο περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολλάρια. Ένα παγκόσμιο κλείδωμα στον κυβερνοχώρο 21 ημερών θα μπορούσε να κοστίσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολλάρια...




Η λύση στην κρίση, εξηγούν, θα ήταν ένα «ψηφιακό εμβόλιο», αλλά μέχρι να αναπτυχθεί αυτό, ολόκληρος ο κόσμος θα βιώσει ένα «κλείδωμα στον κυβερνοχώρο» στο μεταξύ.

Ουάου, τι προνοητικότητα!

Είναι δύσκολο να ξεχάσουμε, ή ακόμα και να κατανοήσουμε, πώς ο κόσμος βυθίστηκε σε ένα «κλείδωμα» έως ότου τα πειραματικά γονιδιακά «εμβόλια» που διαφημίζονται ως «ασφαλή και αποτελεσματικά» θεωρήθηκαν ως η μόνη διέξοδος από την πανδημία Covid.

Η ρητορική του WEF υποδηλώνει ότι αυτή η παγκοσμιοποιημένη οργάνωση φαίνεται να εμμένει σε αυτή τη θεωρία: Ποτέ μην αφήνετε μια καλή κρίση να πάει χαμένη!

Το WEF χρηματοδοτείται κυρίως από τις συνδρομές των μελών. Αυτά πληρώνονται από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές εταιρείες στον κόσμο όπως η Goldman Sachs, η JPMorgan Chase, η BlackRock, η Microsoft, η Google, το Facebook, η Johnson & Johnson και η Pfizer. Διάφορες κυβερνήσεις και φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και το Ίδρυμα Rockerfeller πληρώνουν επίσης το μερίδιό τους.

Τι κοινό έχουν αυτές οι οργανώσεις;

Λοιπόν, όλοι έχουν επωφεληθεί οικονομικά με κάποιο τρόπο από τη μαζική υιοθέτηση μέτρων βιοασφάλειας που όμοιά τους δεν έχει δει ποτέ ο κόσμος, όπως τα lockdown και οι εντολές εμβολίων.

Πώς να προετοιμαστείτε για την αναπόφευκτη παγκόσμια κυβερνοεπίθεση;

Σύμφωνα με το Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του WEF, έτσι λειτουργεί:

«Η νόσος COVID-19 κατέδειξε τη σημασία του διεθνούς, διατομεακού συντονισμού. Η συνεργασία μεταξύ των ηγετών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι επίσης ζωτικής σημασίας, ιδίως όσον αφορά τη μείωση των ζημιών. Το Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ είναι μόνο ένα παράδειγμα ενός οργανισμού που αντιμετωπίζει τις συστημικές προκλήσεις της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και βελτιώνει την ψηφιακή εμπιστοσύνη μεταξύ θεσμών, επιχειρήσεων και ατόμων».

Η «σημασία του διεθνούς, διατομεακού συντονισμού» θεωρείται κρίσιμη «όταν πρόκειται για τον περιορισμό των ζημιών». Ένας παραλληλισμός μπορεί εύκολα να γίνει όταν βλέπετε πόσες χώρες θέλουν να «περιορίσουν» την εξάπλωση του Covid σε lockstep.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι αυτός ο «διεθνής συντονισμός» λαμβάνει τη μορφή του «Κέντρου Κυβερνοασφάλειας» που ξεκίνησε από το WEF, το οποίο περιγράφεται ως «ανεξάρτητη και αμερόληπτη πλατφόρμα για την ενίσχυση της σημασίας της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ως στρατηγικής προτεραιότητας και για την προώθηση παγκόσμιας δράσης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση συστημικών προκλήσεων στον κυβερνοχώρο».

Αυτό είναι παράξενα παρόμοιο με τη Συνθήκη Πανδημίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με την εξαιρετικά συγκεντρωτική και συντονισμένη προσέγγισή της για το πώς τα κράτη μέλη πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των πανδημιών ή ακόμη και στην απειλή μιας πανδημίας. Προφανής στόχος της είναι η ενίσχυση της παγκόσμιας υγειονομικής ασφάλειας και η διασφάλιση μιας πιο συντονισμένης αντίδρασης σε μελλοντικές πανδημίες.

Ένα άλλο κοινό θέμα και των δύο πρωτοβουλιών είναι ότι γεννήθηκαν από τις αδυναμίες που αποκάλυψε η πανδημία COVID-19 – τα σκληρά διδάγματα που έπρεπε να αντληθούν.

Η σημερινή διακοπή λειτουργίας πληροφορικής θα γίνει η «νέα κανονικότητα» ή ένα «περιστατικό τύπου Covid»;

Ας περιμένουμε και θα δούμε. Ένα πράγμα είναι αναπόφευκτο – οι παγκόσμιες ελίτ θα έχουν αναμφίβολα τη λύση στην κρίση.


Η εικόνα "Μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό" από το Visual Content αδειοδοτείται σύμφωνα με το CC BY 2.0.



ΠΗΓΗ: Cyber-Blackout: Kommt die digitale Impfung? (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!