Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Cyber blackout στη Δύση




Η Microsoft έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο μπλακ-άουτ στον κυβερνοχώρο που έχει δει μέχρι στιγμής. Ωστόσο, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Η συσκότιση συνεχίζεται.


19 Ιουλίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 2,3 λεπτά


Τα αεροδρόμια έχουν σταματήσει, οι εταιρείες δεν λειτουργούν, τα McDonald's στην Ιαπωνία έχουν κλείσει: Μια διακοπή ρεύματος υπολογιστών έχει καταλάβει τη Δύση. 

Η Ρωσσία και η Κίνα δεν επηρεάζονται.

Θα είναι το μεγάλο μπλακ άουτ στον κυβερνοχώρο που το WEF έχει ήδη κάνει πρόβες αρκετές φορές; Προφανώς όχι, επειδή μπορείτε ακόμα να διαβάσετε αυτό το άρθρο. 

Ωστόσο, η διακοπή ρεύματος είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν βιώσει μέχρι στιγμής. Και τα πλήρη αποτελέσματα δεν είναι ακόμη προβλέψιμα.

Βίαιες επιπτώσεις

Μόνο μια μικρή και σίγουρα ελλιπής επισκόπηση (το TKP, για παράδειγμα, έχει επίσης πληροφορίες από μια μεγαλύτερη εταιρεία στη Βιέννη, όπου όλα βρίσκονται επί του παρόντος σε στασιμότητα):


- Ορισμένα ευρωπαϊκά (και πολλά ασιατικά) αεροδρόμια δεν λειτουργούν επί του παρόντος, ενώ μεμονωμένες αεροπορικές εταιρείες επηρεάζονται σε άλλα. 

- Ορισμένα αεροδρόμια έχουν αλλάξει σε χειροκίνητη επεξεργασία εισιτηρίων - όπως το αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης.

- Το Associated Press, ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων στον κόσμο, αναφέρει διακοπή των υπηρεσιών του.

- Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 έχουν ήδη ενεργοποιήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης, καθώς η διακοπή θα «επηρεάσει τις λειτουργίες πληροφορικής σας».

- Η Ιαπωνία φαίνεται επίσης να επηρεάζεται σοβαρά: η McDonald's ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει κλειστά τα υποκαταστήματά της. Ορισμένες υπηρεσίες δεν είναι διαθέσιμες στη Nintendo.

- Οι Βρετανικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα πληροφορικής και έχουν ήδη ανακοινώσει ότι τα τραίνα θα μπορούσαν να ακυρωθούν.

- Σε παγκόσμιο επίπεδο, ορισμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν επίσης αποτύχει. Για παράδειγμα, το Sky News.

- Αρκετές τράπεζες έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους.

- Τα νοσοκομεία παλεύουν επίσης με διαταραχές.



Σε αντίθεση με ό, τι ανακοινώνει ο δυτικός κυρίαρχος τύπος, δεν πρόκειται για μια «παγκόσμια διακοπή πληροφορικής».

Η Ρωσσία και η Κίνα είναι απίθανο να επηρεαστούν από τη διαταραχή.

Ο χώρος του ΝΑΤΟ φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαίτερα.

Τι προκάλεσε λοιπόν το μπλακ άουτ; Επισήμως, υπάρχει υποψία σφάλματος σε μια ενημέρωση της εταιρείας κυβερνοασφάλειας CrowdStrike.

Οι δυσλειτουργίες στο έργο του Αμερικανού προγραμματιστή λύσεων ασφάλειας πληροφοριών CrowdStrike πιθανότατα δεν σχετίζονται με κυβερνοεπιθέσεις

Το λογισμικό είναι εγκατεστημένο στους περισσότερους υπολογιστές της Microsoft. Η CrowdStrike έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι είναι υπεύθυνη για τη διακοπή. Τουλάχιστον αυτή είναι η επίσημη εξήγηση αυτή τη στιγμή. 

Η Microsoft δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν προβλήματα. Η διακοπή θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε οποιονδήποτε χρήστη που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες του Microsoft 365.

Φυσικά, ο βαθμός στον οποίο επηρεάζεται το οπλικό σύστημα και ο στρατός δεν αναφέρεται στο κοινό.

Από την άλλη, η Κίνα λέει ότι δεν αναφέρονται σημαντικές αποτυχίες πληροφορικής. Ομοίως, δεν υπάρχουν αποτυχίες στα ρωσικά αεροδρόμια, λέει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Το μπλακ-άουτ είναι απόδειξη της μεγάλης σημασίας του ρωσικού λογισμικού για τη χώρα.


ΠΗΓΗ: Cyber-Blackout im Westen (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!