Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Απάτη με τις βίζες! Το Ινστιτούτο Goethe στη Βηρυτό π ω λ ε ί (!!!) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ (τί ντροπή!...)



Έρευνες για πλαστογραφία εγγράφων


Του Kai Rebmann

Η Γερμανία θα συγκλονιστεί από το επόμενο σκάνδαλο βίζας. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, το reitschuster.de ανέφερε πώς το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών προφανώς συστηματικά μετέφερε παράνομα μετανάστες στη Γερμανία. 

Τώρα, δύο υπάλληλοι του Goethe-Institut στη Βηρυτό βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών των εισαγγελέων. Πρόκειται για πλαστά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και διαφθορά.

Οι δύο ύποπτοι ήταν υπεύθυνοι για την έκδοση πιστοποιητικών γλωσσομάθειας στον Λίβανο, τα οποία υποτίθεται ότι πιστοποιούσαν την επαρκή γνώση της γερμανικής γλώσσας σε επίπεδο Α1 (σ.σ. γερμανικά της πλάκας).

Αυτά, με τη σειρά τους, θεωρούνται μία από τις σημαντικότερες απαιτήσεις για την έκδοση θεωρήσεων στο πλαίσιο της οικογενειακής επανένωσης στη Γερμανία. 

Σε σχεδόν 450 περιπτώσεις, ωστόσο, οι αρχές υποθέτουν τώρα ότι αυτά τα πιστοποιητικά παραδόθηκαν στους αιτούντες με αντάλλαγμα μετρητά, παρ' όλο που η αντίστοιχη εξέταση δεν ήταν επιτυχής ή δεν ολοκληρώθηκε καν.

Τόσο το Ινστιτούτο Goethe στη Βηρυτό όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο αναγκάστηκαν έκτοτε να επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες. Από τον Λίβανο, λέει στην FAZ: «Υποθέτουμε ότι δύο υπάλληλοι συνεργάστηκαν με εγκληματική ενέργεια και έτσι μπόρεσαν να παρακάμψουν τα εμπόδια ασφαλείας του Ινστιτούτου Γκαίτε». Και οι δύο εργαζόμενοι έχουν έκτοτε χωρίσει τους δρόμους τους. Η εισαγγελία προφανώς διεξάγει έρευνα ως ύποπτους για πλαστογραφία εγγράφων.


Υπάλληλοι της γερμανικής πρεσβείας έρχονται αντιμέτωποι με παρατυπίες

Οι εγκληματικές μηχανορραφίες στο Ινστιτούτο Goethe αποκαλύφθηκαν μόλις τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους στο γραφείο θεωρήσεων της γερμανικής πρεσβείας στη Βηρυτό. Αφού οι υποψήφιοι που προφανώς δεν είχαν καμμία ή τουλάχιστον ανεπαρκή γνώση της γερμανικής γλώσσας απευθύνθηκαν αρκετές φορές στο Ινστιτούτο Goethe, "παρατηρητικοί υπάλληλοι της πρεσβείας" (απόσπασμα από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών) εντόπισαν τις παρατυπίες στον Ινστιτούτο.

Και πράγματι: Σε εκατοντάδες περιπτώσεις, οι βαθμολογίες των τεστ που είχαν πραγματικά αποτύχει (επίπεδο "Start Deutsch 1") ανέβηκαν στη συνέχεια σε τέτοιο βαθμό που θεωρήθηκαν επιτυχημένα. Στη συνέχεια, τα πιστοποιητικά αυτά μεταπωλήθηκαν, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τους προσφεύγοντες στη Γερμανία.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι λαμβάνει «πολύ σοβαρά» υπόψη τις απόπειρες απάτης στις διαδικασίες έκδοσης βίζας και διερευνά τις ενδείξεις παρατυπιών σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση «άμεσα και ολοκληρωμένα», παρ' όλο που πρόσφατα έγινε πρωτοσέλιδο με ένα σκάνδαλο ασύλου.

Ωστόσο, οι μετανάστες που έχουν εισέλθει παράνομα στη Γερμανία και σχετίζονται με αυτήν την απάτη δεν χρειάζεται να αναμένουν σοβαρές συνέπειες – όπως η πραγματικά αναμενόμενη ανάκληση της πλαστής άδειας διαμονής τους

Ενώ οι αγορασμένες θεωρήσεις των αιτούντων που εξακολουθούν να βρίσκονται στην πατρίδα τους έχουν ανακληθεί, οι Λιβανέζοι που βρίσκονται ήδη στη Γερμανία θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν εξετάσεις γλωσσομάθειας εδώ. Αυτό αναμένεται να επηρεάσει περίπου τις μισές περιπτώσεις (245 αιτήσεις).

Το Ινστιτούτο Goethe βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μεγάλης μεταρρύθμισης. Αρκετές από τις 158 εγκαταστάσεις σε 98 χώρες πρόκειται να κλείσουν ή να συγχωνευθούν με άλλα ινστιτούτα. Πιο πρόσφατα, ο ετήσιος προϋπολογισμός ήταν 432 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το ήμισυ (232 εκατομμύρια ευρώ) χρηματοδοτήθηκε από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!