Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Jacques Baud: "Η Δύση εξαφανίζει την Ουκρανία"


"Come to Daddy, loverboy"


Στη Δύση, ανίκανοι πολιτικοί, αμόρφωτοι δημοσιογράφοι και αδαείς υπηρεσίες πληροφοριών είναι εν μέρει υπεύθυνοι για την καταστροφή στην Ουκρανία. 

Αυτή είναι η σαφής ετυμηγορία του Ελβετού εμπειρογνώμονα πληροφοριών και στρατιωτικών Jacques Baud σε πρόσφατη συνέντευξή του. 

Σε αυτό, αντικρούει εξίσου ξεκάθαρα τους ισχυρισμούς σχετικά με υποτιθέμενους ρωσικούς στόχους.



Η Δύση δεν είχε ποτέ ως στόχο να βοηθήσει την Ουκρανία, «αλλά να αποδυναμώσει τη Ρωσσία - ανεξάρτητα από το τίμημα που πληρώνουν οι Ουκρανοί». 


Ο Ελβετός στρατιωτικός και ειδικός πληροφοριών Jacques Baud το εξηγεί αυτό σε συνέντευξή του στο ελβετικό περιοδικό Zeitgeschehen im Fokus, που δημοσιεύθηκε στο τρέχον τεύχος του.


Ο Baud καταδικάζει ξεκάθαρα και απερίφραστα τη δυτική πολιτική καθώς και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Η Δύση έχει ελιχθεί σε μια παγίδα στην οποία – τυφλωμένη από τις δικές της αφηγήσεις – παραμένει προσκολλημένη σε μια ολοκληρωτική ήττα της Ρωασίας.


Κατά την άποψή του, οι πολυσυζητημένες περαιτέρω δυτικές παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία δεν έχουν καμμία επιρροή στην περαιτέρω πορεία της σύγκρουσης. Ένας από τους λόγους για αυτό είναι ότι τα όπλα είναι ξεπερασμένα και συχνά ελαττωματικά και άχρηστα. Επίσης, δεν είναι κατάλληλα για έναν τέτοιο πόλεμο όπως αυτός στην Ουκρανία, όπως και ο ουκρανικός στρατός δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένος για αυτόν.


Σύμφωνα με τον Baud, είναι ζωτικής σημασίας οι διαφορετικοί τύποι και μοτίβα όπλων να μην μπορούν να ταξινομηθούν σε μια συνεκτική επιχειρησιακή αντίληψη. Αυτό οδηγεί σε σαφή μειονεκτήματα σε σύγκριση με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.


Τη δυτική εμμονή στο στόχο της αποδυνάμωσης της Ρωσσίας, επιβεβαίωσε πρόσφατα ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda στην «ειρηνευτική σύνοδο κορυφής» στην Ελβετία. 


Ο Duda είχε κατηγορήσει τη Ρωσσία στις 15 Ιουνίου ότι είναι «η μεγαλύτερη αποικιακή αυτοκρατορία στον κόσμο, η οποία, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, δεν έχει περάσει ποτέ από τη διαδικασία της αποαποικιοποίησης».


Ο Πρόεδρος της Πολωνίας δήλωσε «Δεν υπάρχει πλέον χώρος για αποικιοκρατία στον σύγχρονο κόσμο!», αναφερόμενος υπέρ της «αποαποικιοποίησης», δηλαδή του διαμελισμού της Ρωσσίας κατά μήκος των εθνοτικών συνόρων των λαών που ζουν σε αυτήν, είπε ο Baud. 


Αυτό επιβεβαιώνει την ευρωπαϊκή στρατηγική καταστροφής της Ρωσσίας ως κράτους.



Η Δύση επιβεβαιώνει τη Ρωσσία

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει «το αίσθημα ενός υπαρξιακού κινδύνου για τη Ρωσσία, που συχνά επαναλαμβάνεται από τον Βλαντιμίρ Πούτιν». Με αυτόν τον τρόπο, οι ίδιοι οι δυτικοί πολιτικοί θα αποδείκνυαν «ότι ο Πούτιν απέχει πολύ από το να είναι παρανοϊκός», όπως ισχυρίζονται τα μέσα ενημέρωσης, και ταυτόχρονα θα ενίσχυαν την αξιοπιστία του έναντι των Ρώσσων.


Στη συνέντευξη, ο εμπειρογνώμονας των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού προειδοποιεί ότι «οι καταστροφικές αποφάσεις των πολιτικών μας αρχίζουν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στις ζωές των Ευρωπαίων και στις οικονομίες των χωρών μας». 


Γίνεται όλο και πιο εμφανές «ότι τα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί έχουν πει ψέμματα για σχεδόν τα πάντα σε αυτή τη σύγκρουση».


Ο Baud αναφέρθηκε στις αποτυχημένες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσσίας την άνοιξη του 2022, στις οποίες είχε ήδη αναφερθεί στο βιβλίο του «Επιχείρηση Z» το φθινόπωρο του 2022. Δεν αναφέρθηκε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης για πρώτη φορά μέχρι το τέλος του 2023.


Εξηγεί επίσης ότι η ηγεσία των ΗΠΑ είχε ήδη συνειδητοποιήσει στις αρχές Νοεμβρίου 2022 ότι ο πόλεμος είχε χαθεί για την Ουκρανία. Ως εκ τούτου, η Ουάσιγκτον κάλεσε τον πρόεδρο του Κιέβου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διαπραγματευτεί με τη Ρωσσία. Ταυτόχρονα, ωστόσο, συνέχισαν να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα «επειδή δεν μπορούσαν να υποχωρήσουν».


Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί της Ε.Ε. έγιναν "πιο φανατικοί". Στη Δύση, οι μυστικές υπηρεσίες, οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί, «των οποίων το επίπεδο άγνοιας, ανικανότητας και πνευματικών ικανοτήτων πρέπει να μας ανησυχούν», συνέβαλαν στην τρέχουσα κατάσταση, δήλωσε ο Baud.


Κατά την άποψή του, έχει καταστεί σαφές στην ηγεσία των ΗΠΑ ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει χαθεί. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θέλει να παραιτηθεί, αλλά μόνο ότι η σύγκρουση δεν επηρεάζει την προεκλογική εκστρατεία. Η Κίνα παραμένει η πραγματική προτεραιότητα της πολιτικής των ΗΠΑ.




«Η Ρωσσία κυριαρχεί στο πεδίο της μάχης»

Ο εμπειρογνώμονας λέει ότι η Ρωσσία είχε ήδη επιτύχει τους ανακοινωθέντες στόχους της αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας, καθώς και την εξάλειψη της απειλής για το Ντονμπάς, την άνοιξη του 2022. 


Αυτή ήταν η βάση για τις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης εκείνη την εποχή. Μετά την αποτυχία τους, προστέθηκε ο στόχος της απόκρουσης της απειλής για την ίδια τη Ρωσσία.


«Σήμερα, η πραγματικότητα είναι ότι οι Ρώσσοι κυριαρχούν στο πεδίο της μάχης από τον Φεβρουάριο του 2022. Ποτέ δεν προσπάθησαν να πάρουν ουκρανικό έδαφος (παρεμπιπτόντως, ήταν έτοιμοι να το επιστρέψουν τον Μάρτιο του 2022!) Αν αναλύσετε σωστά τους στόχους τους, θα διαπιστώσετε ότι προσπαθούν να καταστρέψουν μια δυνατότητα, όχι να κατακτήσουν μια περιοχή.


Για το λόγο αυτό, η Δύση βοηθά την Ουκρανία με λάθος τρόπο, δήλωσε ο Baud, εστιάζοντας σε εδαφικά ζητήματα. Αυτό φάνηκε ξανά στη «σύνοδο κορυφής ειρήνης» στο Bürgenstock κοντά στη Ζυρίχη. Το πρόβλημα δεν είναι η καταστροφή των όπλων, αλλά ότι καταστρέφεται ανθρώπινο προσωπικό που δεν μπορεί να αντικατασταθεί.


«Η Δύση έχει κάνει συστηματικά ό,τι είναι δυνατόν για να λύσει το πρόβλημα μια για πάντα εξαφανίζοντας την Ουκρανία».


Σε αντίθεση με τη Ρωσσία, η Δύση δεν έχει πλέον στρατηγική αφού απέτυχε να επιτύχει τον αρχικό της στόχο να επιφέρει την κατάρρευση της Ρωσσίας. Αλλά εξακολουθεί να ελπίζει να είναι σε θέση να φθείρει τη ρωσική οικονομία με τη βοήθεια των μαζικών οικονομικών κυρώσεων.


Αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί:


«Το να διεξάγεις έναν πόλεμο φθοράς εναντίον ενός αντιπάλου που έχει περισσότερους πόρους από εσένα είναι πάντα κακή ιδέα».



Ρημέϊκ της κρίσης των πυραύλων της Κούβας

Όσον αφορά τα ρωσικά πολεμικά πλοία κοντά στις ακτές των ΗΠΑ, ο Baud μιλά για ένα «ρημέϊκ της κρίσης των πυραύλων της Κούβας» τον Οκτώβριο του 1962. Θεωρεί ανησυχητικό το γεγονός ότι οι δυτικοί πολιτικοί ενεργούν με τέτοιο τρόπο ώστε αυτή η προηγουμένως συμβολική «ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ μεγάλων δυνάμεων» να μπορεί να γίνει μεγαλύτερη.


Κατηγορεί τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους ότι «προσπαθούν να πείσουν τους αφελείς και αμόρφωτους πολιτικούς μας ότι η συνέχιση του πολέμου έχει πιθανότητες επιτυχίας. Παρεμπιπτόντως, είναι ακριβώς αυτή η ρητορική που οδήγησε την Ουκρανία στην ήττα».


Ο ουκρανικός στρατός έχει πολύ συχνά παραπονεθεί στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μια εντελώς ψευδή εικόνα του Ρώσσου αντιπάλου τους και τους οδηγούν σε καταστροφική υποτίμησή του, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας. Αλλά οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης θα επιδείκνυαν επίσης τη «διαστρεβλωμένη άποψη της πραγματικότητας».


«Το κύριο πλεονέκτημα των κρίσεων που βιώνουμε σήμερα στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη είναι ότι δείχνουν τη βαθιά ηλιθιότητα των πολιτικών μας. Αυτό, παρεμπιπτόντως, αρχίζουν να κατανοούν και να εκφράζουν οι ευρωπαϊκοί λαοί στις πρόσφατες ευρωεκλογές».


Ο Baud συνεχίζει σε μια συνέντευξη:


«Κυβερνιόμαστε από αδαείς, φανατικούς ανίκανους και ενημερωνόμαστε από αμόρφωτους ανόητους, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται ακανόνιστα, χωρίς στρατηγική και με απρόβλεπτες συνέπειες».


Αντικρούει επίσης τους ισχυρισμούς στην πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης ότι η Ρωσσία θέλει να επιτεθεί στην Ε.Ε. ή το ΝΑΤΟ. Ο στόχος που διατυπώθηκε επανειλημμένα από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, από την άλλη πλευρά, είναι να «εξουδετερώσει την απειλή για τον ρωσικό πληθυσμό στην Ουκρανία».



"Πλήρης αποτυχία" στο Bürgenstock

Για τον Baud, οι πολιτικοί της Δύσης είναι «Αιχμάλωτοι των αφηγήσεών τους»:



«Όπως τα μικρά παιδιά, πρέπει να ψεύδονται από το ένα ψέμμα στο άλλο για να δικαιολογήσουν τα λάθη τους. Οι πολιτικοί μας τροφοδοτούν ένα σπιράλ βίας».


Η διάσκεψη στα μέσα Ιουνίου στο Bürgenstock κοντά στη Ζυρίχη ήταν μια «πλήρης αποτυχία». Δεν επρόκειτο για συζήτηση του δρόμου προς την ειρήνη, αλλά μόνο για τη νομιμοποίηση του Ζελένσκι και της «ειρηνευτικής φόρμουλας» του.


Ο Baud επισημαίνει ότι ούτε μία σημαντική χώρα όπως η Βραζιλία ή η Ινδία του «Παγκόσμιου Νότου» δεν υπέγραψε την τελική διακήρυξη της «συνόδου κορυφής ειρήνης» στην Ελβετία. Αυτό έχει καταστήσει σαφές το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ της Δύσης και του «υπόλοιπου κόσμου»

Και:

«Μόλις τελείωσε η διάσκεψη, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε το 14ο κύμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αποδεικνύοντας την υποτιθέμενη «βούλησή της για ειρήνη».


Ο εμπειρογνώμονας των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού φοβάται ότι η Δύση θα κάνει το Κίεβο να συνεχίσει να πολεμά «χωρίς να έχει πιθανότητα νίκης». Με αυτόν τον τρόπο, η Ουκρανία θα καταστραφεί από τη Ρωσσία και η χώρα δεν θα είναι πλέον η ίδια όπως ήταν από το 1991.


«Το πλεονέκτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι δεν χρειάζεται να πληρώσει για την ανοικοδόμησή της. Εκτός αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να πάνε σε έναν πόλεμο που οι νέοι Ουκρανοί δεν θέλουν πλέον να πολεμήσουν».


Βιβλιοπρόταση:
Jacques Baud: «L'ART DE LA GUERRE RUSSE»
Verlag Max Milo 2024. 368 σελίδες· ISBN: 9782315013050· 24,90 Euro







ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!