Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Δημοκρατία à la Ε.Ε.: Στέρηση δικαιώματος ψήφου από την Ουγγαρία και μποϋκοτάζ της ουγγρικής Προεδρίας




Η Ουγγαρία αντιτίθεται σταθερά στην υποστήριξη του πολέμου στην Ουκρανία και των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων εδώ και αρκετό καιρό. 

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και του στρατιωτικο-οικονομικού συμπλέγματος. 

Οι ευρωκράτες ακολουθούν υπάκουα τις εντολές της Ουάσιγκτον.


18 Ιουλίου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά



Μετά τις επισκέψεις του πρωθυπουργού Viktor Orbán στο Κίεβο, τη Μόσχα και το Πεκίνο, η Ε.Ε. ξεκίνησε μερικό μποϊκοτάζ των συνεδριάσεων που διοργανώνει η εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου

63 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητούν τώρα την πλήρη αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Ουγγαρίας στην Ε.Ε..


Στο πλαίσιο του μποϊκοτάζ, η Ε.Ε. θα στείλει μόνο αξιωματούχους, αλλά όχι επιτρόπους, στις συνεδριάσεις υπό την προεδρία της Ουγγαρίας. Δεν συμφωνούν όλοι οι ευρωπαίοι πολιτικοί με αυτές τις αποφάσεις. Ο αυστριακός καγκελάριος Karl Nehammer, για παράδειγμα, δεν θεωρεί ότι το μποϊκοτάζ της Ουγγαρίας είναι καλή λύση.

Ένας ενδιαφέρων χαρακτηρισμός για την Ευρώπη προήλθε από τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του Τραμπ, J.D. Vance. Αναφέρει τη Γερμανία, αλλά ισχύει για την Ε.Ε. στο σύνολό της, ειδικά χάρη στον Γερμανό Πρόεδρο της Επιτροπής:




«Και αποβιομηχανοποιούν τη χώρα τους, ενώ την ίδια στιγμή λένε ότι ο Πούτιν πρέπει να ηττηθεί με κάθε κόστος. Εάν ο Πούτιν πρέπει να ηττηθεί με κάθε κόστος για τους Γερμανούς φίλους μας, τότε σταματήστε να αποβιομηχανοποιείτε τη χώρα σας στο όνομα μιας γελοίας πολιτικής πράσινης ενέργειας. Αλλά πιστεύω ότι στην Ουάσιγκτον, τουλάχιστον στη σημερινή ηγεσία της Ουάσιγκτον, αρέσει πραγματικά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εξαρτώνται πλήρως από εμάς. Δεν πρόκειται για συμμαχία. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι όλο και περισσότερο σύμμαχοι. Είναι κράτη-πελάτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που θα κάνουν ό, τι τους ζητάμε».

Και απευθείας στην Ε.Ε., ο Vance είπε:

«Ξέρετε, η Ε.Ε. παρακράτησε δισεκατομμύρια δολλάρια σε βοήθεια που είχε υποσχεθεί από την Ουγγαρία λόγω των απόψεών της για την Ουκρανία. Παρακράτησε δισεκατομμύρια δολλάρια σε υποσχεθείσα βοήθεια από μια προηγούμενη κυβέρνηση στην Πολωνία λόγω των απόψεων της συντηρητικής πολωνικής κυβέρνησης», δήλωσε σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο.


«Αυτή δεν είναι μια εντολή που βασίζεται σε κανόνες. Αυτή είναι η Ευρώπη, από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, που επιβάλλει φιλελεύθερες, ιμπεριαλιστικές απόψεις στην υπόλοιπη ήπειρο.

Όπως αναφέρθηκε λεπτομερώς, η ειρηνευτική αποστολή του Orbán περιελάμβανε συνομιλίες στο Κίεβο, τη Μόσχα και το Πεκίνο μέσα σε λίγες ημέρες. Ακολούθησε η ανακοίνωση ότι οι Επίτροποι της Ε.Ε. θα μποϊκοτάρουν την ουγγρική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πραγματοποιήσουν ακόμη και τη δική τους συνάντηση στις Βρυξέλλες τον Αύγουστο. Οι περισσότεροι ηγέτες της Ε.Ε. καταδίκασαν την ειρηνευτική αποστολή του Viktor Orban, λέγοντας ότι ως σημερινός πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε., δεν είχε εντολή να συμμετάσχει σε μια τέτοια αποστολή.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση, ο αυστριακός καγκελάριος Karl Nehammer δήλωσε ότι ο Viktor Orbán έσπασε ένα ταμπού που έπρεπε να συζητηθεί, αλλά ότι σε απάντηση ένα άλλο ταμπού δεν πρέπει να σπάσει, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπήρχε λόγος μποϊκοτάζ της ουγγρικής προεδρίας της Ε.Ε..

Ο αυστριακός καγκελάριος δήλωσε ότι η χειρότερη λύση θα ήταν τα μέρη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην συνομιλούν μεταξύ τους, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υπουργοί του αυστριακού Λαϊκού Κόμματος θα συνεχίσουν να παρίστανται στις συνεδριάσεις της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε..

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Προεδρία του Συμβουλίου θα πρέπει να επιλύσουν τις συγκρούσεις μέσω συνομιλιών, όχι μέσω εκκλήσεων για μποϊκοτάζ. Ο διάλογος είναι η πιο σημαντική προϋπόθεση για την πρόοδο και τις κοινές λύσεις σε κάθε πολιτικό επίπεδο», κατέληξε ο Nehammer.

Η Ολλανδία θα αποφασίσει κατά περίπτωση εάν θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., αλλά απορρίπτει ένα επίσημο μποϊκοτάζ, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Dick Schoof στην εφημερίδα Telegraaf την Τρίτη.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, του οποίου το δεξιό υπουργικό συμβούλιο ανέλαβε καθήκοντα στις 2 Ιουλίου, δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο Orbán είχε καταστήσει σαφές ότι αυτές οι συναντήσεις ήταν διμερείς και ότι δεν εκπροσωπούσε την Ε.Ε..

«Σε διμερή βάση, κάθε χώρα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει», είπε. Το κατά πόσον οι Κάτω Χώρες θα μείνουν μακριά από τις συνεδριάσεις που διοργανώνει η ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. θα εξεταστεί κατά περίπτωση μαζί με τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε..

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Luc Frieden συναντήθηκε πρόσφατα με τον ολλανδό ομόλογό του και σε δήλωση τύπου αντιτάχθηκε σθεναρά στο μποϊκοτάζ των συνεδριάσεων της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε..

«Σε μια δημοκρατία, μιλάτε μεταξύ σας», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης επικεφαλής της κυβέρνησης του Μεγάλου Δουκάτου. Είπε ότι «οι θέσεις του Λουξεμβούργου σε διάφορα θέματα μπορούν να κοινοποιηθούν καλύτερα εάν εκπροσωπείται στις συναντήσεις και επικοινωνεί με σαφήνεια με τους Ούγγρους σχετικά με τις αξίες του».


https://tkp.at/2024/07/18/demokratie-nach-art-der-eu-ungarn-stimmrecht-entziehen-und-boykott-der-ungarischen-praesidentschaft/


ΠΗΓΗ: Demokratie nach EU-Art: Stimmrecht für Ungarn entziehen und Boykott der ungarischen Präsidentschaft (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΣΧΕΤΙΚΑ:

Πέντε ακόμη χρόνια von der Leyen
Συνέβη: Ενώ ορισμένοι ευρωβουλευτές θέλουν να δουν την von der Leyen στη φυλακή, η πλειοψηφία την επανεξέλεξε ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!