Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ: Το τέλος του γερμανικού κράτους δικαίου; Η γερμανίδα ΥΠΕΣ Faeser (*) απαγορεύει αυταρχικά το περιοδικό "Compact" (να διαβαστεί προσεκτικά)


Εικόνα: R24 (με δημιουργία AI)


Επειδή το περιοδικό «Compact» που εξέδιδε ο Jürgen Elsässer είχε ξεσηκωθεί «με ανείπωτο τρόπο εναντίον των Εβραίων, εναντίον των Μουσουλμάνων και εναντίον της δημοκρατίας μας» (σύμφωνα με το σκεπτικό), απαγορεύτηκε από την Ομοσπονδιακή Υπουργό Εσωτερικών Nancy Faeser.

Η σοσιαλίστρια πολιτικός κατηγορείται από τους επικριτές της για μια ιδιαίτερα στενή σχέση με τον αριστερό εξτρεμισμό. Το Compact θεωρείται «σίγουρα ακροδεξιό εξτρεμιστικό», σύμφωνα με το υπουργείο. Για να δικαιολογήσει την καταστολή, η Tagesschau επισημαίνει ρητά την κριτική του περιοδικού στο καθεστώς του κορωνοϊού.


Των Heinz Steiner και Willi Huber


Το περιοδικό "Compact" του Jürgen Elsässer ήταν ανέκαθεν αμφιλεγόμενο. Αλλά μέχρι τώρα, οι μερικές φορές αμφιλεγόμενες θέσεις της έκδοσης θεωρούνταν σε μεγάλο βαθμό ότι καλύπτονται από το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου. Αυτό έχει αλλάξει εν τω μεταξύ. 

Η σοσιαλίστρια ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών, Nancy Faeser, ανακοίνωσε την απαγόρευση του περιοδικού και πραγματοποίησε επιδρομές σε τέσσερεις τοποθεσίες σε εθνικό επίπεδο.



Παράξενο "τέχνασμα" για το νόμο των ενώσεων

Νομικά, η Faeser προσπαθεί να δικαιολογήσει την αυταρχική δράση, ο χαρακτήρας της οποίας ορίζεται επίσης από τη διατύπωση "Το απαγόρευσα... ». 

Για παράδειγμα, η εταιρεία πίσω από το Compact, μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, ανακηρύχθηκε ένωση χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση - και στη συνέχεια ενεργοποιήθηκε ο νόμος για τις ενώσεις. 

Αυτό φαίνεται να είναι ένα μοναδικό γεγονός. 

Αντιστρόφως, δεν αποκλείεται οι ενώσεις να ιδρύονται και να λειτουργούν μόνο με σκοπό την επίτευξη κέρδους και να στερούνται της μη κερδοσκοπικής τους ιδιότητας –αυτό είναι νομικά κατανοητό. Το αν η άποψη της Faeser θα ισχύσει τελικά στο δικαστήριο μένει να το δούμε - με την πρώτη ματιά, η διαδικασία όσον αφορά τις συνταγματικές αρχές και τους νόμους φαίνεται να βρίσκεται σε πολύ ασταθές έδαφος.





Ένα βήμα που οδήγησε επίσης σε κριτική. Ο γνωστός συγγραφέας Max Otte, για παράδειγμα, εξήγησε στην πλατφόρμα 'X': «Αυτό που προέκυψε με τον νόμο για την επιβολή του δικτύου εισέρχεται τώρα στον τελικό γύρο. Ρίχνουν όλες τις μάσκες και θέλουν τον απόλυτο έλεγχο».




Απαγορεύεται το περιοδικό και το λογότυπο

Η απαγόρευση έχει επίσης πιο εκτεταμένες συνέπειες. Το υλικό του "Compact" με το λογότυπο του περιοδικού δεν μπορεί πλέον να εμφανίζεται δημόσια. Σύμφωνα με το άρθρο 20 παράγραφος 1 αριθ. 5 VereinsG. συνιστούν ποινικό αδίκημα.




Ακόμα κι αν η Faeser φαινομενικά αναφέρει άλλους λόγους, η στάση αντίστασης κατά την περίοδο του κορωνοϊού είναι επίσης πιθανό να έχει συμβάλει. 

Επιπλέον, η απόφαση καθιστά σαφές προς ποια κατεύθυνση κατευθύνονται οι δραστηριότητες των σοσιαλιστών. Οποιοσδήποτε (έχει) χρησιμοποιήσει όρους όπως «δικτατορία του κορωνοϊού», «δικτατορία εμβολιασμού» και παρόμοια μπορεί επίσης να στοχοποιηθεί.



Με την επίθεση σε ένα από τα πιο εξέχοντα περιοδικά στο εναλλακτικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης, πιθανότατα χρησιμοποιείται επίσης ένα είδος τακτικής εκφοβισμού

Η Faeser, η οποία έγραφε η ίδια για ένα ριζοσπαστικό αριστερό περιοδικό Antifa, ηγείται μιας αυστηρής «μάχης κατά της δεξιάς». 

Ποιες εκδόσεις είναι οι επόμενες στη σειρά ως μέρος της προσπάθειας της Faeser να ευθυγραμμίσει το γερμανικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης με τη σοσιαλιστική συμμόρφωση; 

Θυμίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου ο αυταρχικός πρόεδρος απαγόρευσε ανεπίσημα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα μέσα ενημέρωσης.

Οι αριστεροί επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης γιορτάζουν την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Με αυτόν τον τρόπο, ξεχνούν ότι το δικό τους έργο και η δική τους θέση εξαρτώνται επίσης από θεμελιώδη δικαιώματα όπως η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου, και ότι σε μια δημοκρατία που βασίζεται στο κράτος δικαίου, πρέπει να ισχύει ειδική προστασία για τα μέσα ενημέρωσης. 

Με το «τέχνασμα» της Faeser, κάθε ένας από τους οίκους μέσων ενημέρωσης θα μπορούσε να κλείσει, να απαλλοτριωθεί και να ερευνηθεί εν μία νυκτί. 

Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει το Compact και ο ιδιοκτήτης του Elsässer, ως αξιοπρεπής δημοσιογράφος πρέπει να αγωνιστείτε για τα δικαιώματά του - ειδάλλως είστε ένοχοι αντιδημοκρατικής καταστολής.

Είναι απολύτως κατανοητό ότι το χτύπημα κατά του περιοδικού Compact, το οποίο επίσης κατήγγειλε την επιθετικότητα της γερμανικής κυβέρνησης, είναι ένα πρώτο βήμα προς τον πόλεμο.

Επειδή μόλις η Γερμανία εισέλθει επίσημα στον πόλεμο κατά της Ρωσσίας, οποιαδήποτε αντιπολίτευση θα απαγορευτεί ούτως ή άλλως.




Τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή - και είναι τα πρώτα θύματα

Ως αναγνώστης, μην ξεχνάτε ποτέ ότι οι θαρραλέοι επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά τη διατήρηση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του κράτους δικαίου. 

Είναι οι πρώτοι που δέχονται επίθεση, στερούνται το εισόδημά τους και φυλακίζονται. (Βαρέα όπλα έχουν επίσης ασκηθεί εναντίον του Report24 τις τελευταίες εβδομάδες, θα το αναφέρουμε σύντομα.) 

Η επίθεση εναντίον του Compact πρέπει να θεωρηθεί ως δοκιμαστική βολή. 

Εάν η Faeser ξεφύγει από το δικαστήριο, θα σημάνει ότι έχει τελειώσει οριστικά η ελευθερία του Τύπου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στη Γερμανία.


Ο βουλευτής του AfD Springer συνοψίζει το πρόβλημα με λίγα λόγια: 

Όποιος απαγορεύει τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης δεν φοβάται για τη δημοκρατία, αλλά φοβάται την ίδια την δημοκρατία.








ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ






ΣΧΕΤΙΚΑ:

Η γερμανίδα ΥΠΕΣ Faeser απαγορεύει το περιοδικό "Compact" – η αστυνομία ερευνά αντικείμενα
Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε το περιοδικό "Compact" και την Conspect Film GmbH. Ο Faeser εξηγεί ότι το περιοδικό είναι «κεντρικό φερέφωνο της δεξιάς εξτρεμιστικής σκηνής». Η νομική βάση είναι το δίκαιο των σωματείων.



Η απαγόρευση του περιοδικού "Compact" στοχεύει όλους τους επικριτές της κυβέρνησης
Δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία για την απαγόρευση του περιοδικού "Compact". Πρόκειται για επίθεση στην ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της γνώμης και απειλεί όλους τους επικριτές του κράτους και της κυρίαρχης πολιτικής. Σχολιασμός από τον Tilo Gräser



Απαγόρευση περιοδικού "Compact": H Faeser αρνείται να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις
Σε μια αστραπιαία δράση, η Faeser απαγόρευσε το περιοδικό "Compact" πριν από δύο ημέρες. Γιατί ήταν φωτογράφοι στο χώρο και σχεδιάζονται εσωτερικές έρευνες για την αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών; Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν θέλει να απαντήσει σε αυτές και άλλες ερωτήσεις. Τώρα έχουμε καταθέσει μήνυση.



«Παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου» – Κυρία Faeser, ποιος ενημέρωσε τον Τύπο;
Η «παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου» είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και πέντε ετών. Η Faeser πρέπει επομένως να επεξεργαστεί πώς οι πληροφορίες σχετικά με την απαγόρευση και τις έρευνες στο Compact θα μπορούσαν να διαρρεύσουν στον Τύπο.



Απαγόρευση του περιοδικού "Compact" – σκάνδαλο Faeser: Πώς τόλμησε;
Νομικό τέχνασμα του υπουργού; Έχει ανοίξει Το κουτί της Πανδώρας;



Αντιδράσεις για την απαγόρευση του περιοδικού "Compact"
Το περιοδικό "Compact" του Jürgen Elsässer απαγορεύτηκε. Για τον αρχισυντάκτη, πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην ελευθερία του Τύπου. Από την οξεία κριτική από την ηγεσία του AfD μέχρι την υποστήριξη των πολιτικών του FDP και του SPD: οι αντιδράσεις με μια ματιά.



Η διαταγή απαγόρευσης 80 σελίδων κατά του γερμανικού περιοδικού "Compact"
Πώς δικαιολογεί η Nancy Faeser την απαγόρευση του "Compact"; Οι Epoch Times έχουν λάβει τους λόγους για την απαγόρευση.



Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Nancy Faeser απαγόρευσε μονομερώς το δεξιό, υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ "Compact Magazin", κατηγορώντας το δημοσίευμα ότι υποθάλπει το «μίσος» για τους μετανάστες και την εθνοτική ποικιλλομορφία. «Η απαγόρευση δείχνει ότι αναλαμβάνουμε επίσης δράση εναντίον των διανοούμενων εμπρηστών που υποδαυλίζουν ένα κλίμα μίσους και βίας κατά των προσφύγων και των μεταναστών και θέλουν να ξεπεράσουν το δημοκρατικό μας κράτος», δήλωσε ο υπουργός Faeser.
Αρκετοί άνθρωποι που συνδέονται με το περιοδικό, συμπεριλαμβανομένου του εκδότη Jürgen Elsässer, δέχτηκαν έφοδο στα σπίτια τους μετά την απαγόρευση στις 16 Ιουλίου. Η αστυνομία κατέσχεσε επίσης τα περιουσιακά στοιχεία του γεμιστήρα.
Το Compact είναι γνωστό για τους δεσμούς του με το λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο οι βουλευτές στο γερμανικό κοινοβούλιο, την Bundestag, προσπαθούν επίσης να απαγορεύσουν. Το περιοδικό είναι επίσης γνωστό ότι είναι σκεπτικό για τη δυτική εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας, κατηγορώντας την επέκταση του ΝΑΤΟ για τη σύγκρουση.
Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου Michael Stübgen, μέλος της λεγόμενης «κεντροδεξιάς» Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) υπό την ηγεσία της Angela Merkel, δήλωσε ότι όλα τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης της Compact θα καθαριστούν από το Διαδίκτυο, με το περιεχόμενό τους να διαγράφεται και τα έσοδά τους να κατάσχονται.
Νωρίτερα φέτος, η υπουργός Εσωτερικών Faeser, η οποία προηγουμένως έγραφε για ακροαριστερές εκδόσεις Antifa, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα απαγορεύσει σε οποιονδήποτε έχει κηρυχθεί ακροδεξιός εξτρεμιστής να κατέχει πυροβόλα όπλα. Η κυβέρνηση θα εντοπίσει επίσης ανθρώπους που δωρίζουν σε φερόμενα ακροδεξιά άτομα και ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!