Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Michael Hudson: Ο κόσμος σείεται! Επικοί πολιτικοί και οικονομικοί σεισμοί




Γεωπολιτικά, ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ολιγαρχία τους υπερασπίζονται την ηγεμονία τους με όλα τα μέσα, όπως οι πόλεμοι που διεξάγονται μέσω πληρεξουσίων, η τρομοκρατία, οι «πορτοκαλί» επαναστάσεις, η δωροδοκία, η κυριαρχία των μέσων ενημέρωσης, αλλά και η κανονική πολιτική.

Η παγκόσμια πλειοψηφία του κόσμου αρχίζει να οργανώνεται εναντίον της. Τα μέσα για αυτό είναι ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), καθώς και οι BRICS και ορισμένοι πιο οικονομικά προσανατολισμένοι οργανισμοί.


19 Ιουλίου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 35,3 λεπτά


Σε αυτή τη συνέντευξη με τον Nima R. Alkhorshid του Dialogue Works, ο Michael Hudson συζητά τη διάσκεψη του SCO ως συνέχεια του γαντιού που ρίχτηκε στην πρόσφατα ολοκληρωμένη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. 

Εδώ, το ΝΑΤΟ ανέλαβε περαιτέρω επέκταση ορίζοντας την Κίνα ως τον κύριο κακό για την προμήθεια της Ρωσσίας (ενώ ο στρατός των ΗΠΑ προμηθεύεται το 40% των τσιπ της από την Κίνα) και συμπεριλαμβάνοντας μη ατλαντικές χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες.


Ο SCO περιλαμβάνει την Κίνα, το Καζακστάν, την Κιργιζία, τη Ρωσσία, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, την Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν, τη Λευκορωσία και 17 κράτη με διάφορες συμφωνίες σύνδεσης.

Ο Michael Hudson είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Μελέτη των Μακροπρόθεσμων Οικονομικών Τάσεων (ISLET), οικονομικός αναλυτής στη Wall Street και διακεκριμένος ερευνητής καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, στο Κάνσας Σίτυ. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Super-Imperialism: The Economic Strategy of American Empire (εκδόσεις 1968, 2003, 2021) και πολλών άλλων βιβλίων.





Κείμενο από εδώ μεταφρασμένο στα γερμανικά:




NIMA ROSTAMI ALKHORSHID: Michael, ας ξεκινήσουμε με τη σύνοδο κορυφής του SCO. Και αμέσως μετά, έχουμε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Φαίνεται ότι το ΝΑΤΟ αγωνίζεται εξ ονόματος των Ηνωμένων Πολιτειών για να διατηρήσει τη μονοπολική ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρασία και τον Παγκόσμιο Νότο, έτσι δεν είναι;


MICHAEL HUDSON: Λοιπόν, τους τελευταίους μήνες συζητάμε πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους με τις δυτικές νεοφιλελεύθερες οικονομίες έχουν οδηγήσει τον μη δυτικό κόσμο, την παγκόσμια πλειοψηφία, να προστατευθεί και να ξεχωρίσει. Και έχουν αναπτύξει μια ολόκληρη σειρά τρόπων με τους οποίους θέλουν να διαχειριστούν την απόσχιση.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης περιέγραψε ακριβώς πώς θα πραγματοποιηθεί η απόσχιση. Και η πρώτη παράγραφος της τελικής της δήλωσης είναι απολύτως υπέροχη. Έριξε το γάντι. Τεκτονικές μετατοπίσεις λαμβάνουν χώρα στην παγκόσμια πολιτική, την οικονομία και άλλους τομείς των διεθνών σχέσεων.

Ταυτόχρονα, η χρήση βίας εντείνεται. Το διεθνές δίκαιο παραβιάζεται συστηματικά. Οι γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις αυξάνονται και οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα στον κόσμο και στην περιοχή του SCO αυξάνονται.

Μόλις το είπαν αυτό, οι συναντήσεις του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να πραγματοποιούνται σήμερα στη Νέα Υόρκη, όπου ο πρόεδρος Μπάιντεν συναντάται με τον ουκρανό πρώην πρωθυπουργό Ζελένσκι, ο οποίος τώρα ενεργεί ως άτομο, τρόπος του λέγειν. Μπορείτε να δείτε ότι οι συναντήσεις του ΝΑΤΟ αναγνωρίζουν ότι η πρόκληση έχει γίνει αποδεκτή. Και ανακοινώνουν ότι θα πολεμήσουν εναντίον της με όλα τα μέσα, σχηματίζοντας μια αντι-συμμαχία με όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες της Ευρασίας.

Και τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η γραφειοκρατία της ΕΕ διοικούνται από ρωσόφοβους. Και ο Όλαφ Σολτς στη Γερμανία είπε ότι αν μισείς τη Ρωsσία, πρέπει επίσης να μισείς την Κίνα, επειδή η Κίνα στέλνει πράγματα που βοηθούν τη Ρωsσία να νικήσει τη Δύση, όπως καταναλωτικά αγαθά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι, τρόφιμα και τεχνολογία, και όλα είναι ένα όπλο εναντίον μας.

Έτσι, ο κόσμος πρέπει να χωριστεί και το μόνο που έχουμε να καταπολεμήσουμε είναι η τρομοκρατία και οι βόμβες. Δεν έχουμε στρατό. Δεν υπάρχει τρόπος να αναπτυχθούν στρατεύματα εναντίον τους. Δεν μπορούμε να τους εισβάλουμε, όπως δεν μπορούν να εισβάλουν και σε εμάς. Αλλά μπορούμε να τους βομβαρδίσουμε και μπορούμε να πραγματοποιήσουμε έγχρωμες επαναστάσεις. Και οι δηλώσεις του SCO προέβλεψαν και απάντησαν σε όλα αυτά.

Αλλά θέλω να μιλήσω για το τι αντιδρούν πριν μιλήσουμε για το τι κάνουν. Δεν είναι μόνο τα 35 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά έχουν προσκαλέσει κάθε είδους συμμετέχοντες, άλλες δημοκρατίες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Έτσι, αυτή θα είναι η τρίτη σύνοδος κορυφής από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος του ΝΑΤΟ το 2022. Και όχι μόνο είναι όλες αυτές οι χώρες σε αυτό, αλλά τώρα οι αγγλόφωνες χώρες που δεν είναι μέρος του ΝΑΤΟ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, και έχουν φέρει την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα και είπαν, "Χα, νομίζετε ότι έχετε την Ευρασία; Λοιπόν, θα έχουμε το δικό μας μπλοκ στην Ευρασία και θα προσπαθήσουμε να σφυρηλατήσουμε τις δικές μας συμμαχίες για να προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε ό, τι κάνετε, και ιδιαίτερα να εμποδίσουμε την πρωτοβουλία Belt and Road, η οποία υποστηρίζεται από τον SCO.

Έτσι, το ΝΑΤΟ αποδέχθηκε την πρόκληση του SCO και είπε ότι αυτός θα είναι ένας αγώνας εναντίον της Ευρασίας και των χωρών του Παγκόσμιου Νότου. Και στην ουσία, νομίζω ότι πρέπει να τους ονομάσουμε BRICS. Θέλουν να είναι ανεξάρτητοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Και η Δύση βασικά λέει ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να γίνετε ανεξάρτητοι επειδή όλη η ευημερία μας προέρχεται από εσάς. Η παγκόσμια τάξη που δημιουργήσαμε από το 1945 δεν ήταν το ευρασιατικό κέντρο σύμφωνα με τον Mackinder, αλλά χτίστηκε γύρω από τις πόλεις-λιμάνια, το θαλάσσιο εμπόριο και την περιφέρεια στον ωκεανό. [1]

Και ήταν η περιφέρεια, επειδή ο ρόλος της περιφέρειας είναι να επιτρέψει στον Παγκόσμιο Νότο, τη Νότια Αμερική, την Αφρική, τη Νότια Ασία, να εξάγει πρώτες ύλες, ορυκτά, πετρέλαιο, προϊόντα φυτειών, καθώς και προϊόντα χαμηλών μισθών, και απλά να τα στείλει στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και τις αγγλόφωνες χώρες.

Κανένα από τα δάνεια της Παγκόσμιας Τράπεζας ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν προορίζεται για την ανάπτυξη του εσωτερικού των χωρών αυτών ή για την προώθηση του αμοιβαίου εμπορίου τους. Το εμπόριό τους χρησιμεύει αποκλειστικά για να φέρει τα χρήματα από τον Παγκόσμιο Νότο, από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, απευθείας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Αλλά μην αναπτύξετε τη δική σας εγχώρια οικονομία. Οι σιδηρόδρομοί σας θα εκτείνονται από τα ορυχεία στα λιμάνια, χωρίς να συνδέουν τις χώρες σας εσωτερικά ή με τους γείτονές σας.

Και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του SCO. Αυτός είναι ο σκοπός της πρωτοβουλίας Belt and Road: να δημιουργήσει μια βάση για την ευρασιατική ολοκλήρωση που θα επιτρέπει το αμοιβαίο εμπόριο και τις επενδύσεις, και έχουν ανακοινώσει ότι αυτό θα βασίζεται σε ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό σύστημα από το νεοφιλελεύθερο σύστημα της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ που έχει επιβληθεί από το 1945.

Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια εξέλιξη που αλλάζει τον κόσμο εδώ. Και είναι απλά υπέροχο να βλέπεις ότι τα γράφουν όλα τόσο συνειδητά. Και μπορείτε να δείτε ότι η θέλησή τους αυξήθηκε όταν είδαν τις αυξανόμενες προετοιμασίες επίθεσης του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Και το ΝΑΤΟ είπε: Καλέσαμε αυτές τις ασιατικές χώρες, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, επειδή δεν είμαστε πλέον αμυντική δύναμη. Οποιαδήποτε ομοιότητα ότι το ΝΑΤΟ ήταν ποτέ μια αμυντική δύναμη εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης εξαφανίστηκε όταν η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε, μαζί με τους στρατιωτικούς συμμάχους της.

Και το ΝΑΤΟ λέει: Λοιπόν, ο επόμενος μεγάλος αγώνας μας θα είναι εναντίον της Κίνας και της Θάλασσας της Κίνας. Και θα λάβει χώρα στην Κεντρική Ασία για να αποσταθεροποιήσει τις χώρες εκεί, όπως προσπάθησαν να κάνουν μόλις πριν από λίγους μήνες στο Καζακστάν.

Και ο SCO αντιμετώπισε ευθέως αυτή την προσπάθεια αποσταθεροποίησης και είπε: Θα το αποτρέψουμε αυτό. Θα απαιτήσουμε από τις χώρες του ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσυρθούν. Και στις βάσεις εδώ, θα πούμε: Μπορείτε να ακολουθήσετε το δικό σας δρόμο, μπορείτε να ζήσετε με τη δική σας οικονομία, ωστόσο μπορείτε να το κάνετε αυτό χωρίς μια λειτουργική βιομηχανία. Αλλά δεν θα μας εκμεταλλευτείτε ούτε θα μας επιτεθείτε, γιατί τώρα έχουμε ένα ενιαίο μέτωπο.


NIMA ROSTAMI ALKHORSHID: Ναι. Και είναι τόσο εκπληκτικό, Michael, που στην τελική δήλωση της συνόδου κορυφής του SCO είπες ότι καμία από αυτές τις χώρες δεν πρέπει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών. Αυτό είναι τόσο σημαντικό. Αυτή είναι η αντίθετη στάση που είδαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


MICHAEL HUDSON: Σωστά. Το ΝΑΤΟ λέει: έγχρωμες επαναστάσεις ή εμείς. Και τους έχετε δει να κινούνται παντού. Οι πραγματικές έγχρωμες επαναστάσεις έχουν λάβει χώρα όλες στην Ευρώπη από το 1945. Ξεκίνησε με τον Ρούσβελτ, τον Τσώρτσιλ και τον Στάλιν να κάθονται μαζί και να σχεδιάζουν έναν χάρτη. Και σε αυτόν τον χάρτη, ο Στάλιν άφησε την Ελλάδα να είναι μέρος του Δυτικού Τμήματος του Τσώρτσιλ και οι κομμουνιστές στην Ελλάδα ήταν οι κύριοι μαχητές κατά του ναζισμού. Και πιθανότατα θα μπορούσαν να είχαν πάρει την εξουσία, αλλά ο Στάλιν έκανε ό, τι μπορούσε για να αποτρέψει μια ελληνική επανάσταση. Φυσικά, το τελευταίο πράγμα που ήθελε ήταν η Ελλάδα να γίνει μέρος μιας άλλης Γιουγκοσλαβίας. Φανταστείτε αν η Γιουγκοσλαβία εκτεινόταν σε όλα τα Βαλκάνια και σε ολόκληρη τη χερσόνησο, και τι θα σήμαινε αυτό.

Αυτό που φοβόταν ο Στάλιν, φυσικά, ήταν ο κομμουνισμός στην Ελλάδα ή τη Γιουγκοσλαβία ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο εκείνη την εποχή.

Έτσι, μπορείτε να δείτε την παρέμβαση που έχει κάνει η Αμερική στην Ιταλία με την επιχείρηση Gladio. Μπορείτε να δείτε πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ελίσσονταν στη Γερμανία και σε όλες τις άλλες χώρες, χωρίς επιτυχία στη Γαλλία, μέχρι που τελικά συνέτριψαν την εξέγερση του Μαΐου του 1968 στη Γαλλία.

Έτσι, οι χώρες του SCO είναι λίγο πολύ σύμφωνες ότι θα εμποδίσουν ενεργά και προληπτικά τις δυτικές ΜΚΟ να δημιουργήσουν τα λεγόμενα κινήματα οικονομικής δημοκρατίας των Ηνωμένων Πολιτειών και θα τις εμποδίσουν να κάνουν στην Ασία αυτό που έχουν ήδη κάνει στην Ευρώπη, δηλαδή να την κάνουν αποικία.


NIMA ROSTAMI ALKHORSHID: Αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής του SCO, εμφανίστηκε ένα άρθρο του Pepe Escobar στο οποίο μίλησε για το πρόγραμμα. Είπε ότι ξεκίνησαν με την ιδέα μιας μεγαλύτερης ευρασιατικής εταιρικής σχέσης που πρότεινε ο Poon το 2015. Αλλά φαίνεται ότι η ιδεολογία αυτού του σχεδίου αναπτύχθηκε από τον Ρώsσο ιστορικό Σεργκέι Καραγκάνοφ το 2018, όπως μου αναφέρατε.


MICHAEL HUDSON: Λοιπόν, αυτό είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον. Ο Karaganov ήταν στις ειδήσεις μόλις πρόσφατα και παρουσίασε μια ολόκληρη στρατηγική. Και ο Karaganov έθεσε αυτόν τον πολιτισμικό αγώνα που βλέπουμε σήμερα μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρασίας σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική.

Και δικαίως το εντόπισε πίσω στις Σταυροφορίες πριν από 1000 χρόνια. Οι Σταυροφορίες, οι οποίες ξεκίνησαν τον 12ο και 13ο αιώνα, ήταν βασικά μια προσπάθεια της Ρώμης να υιοθετήσει και να αντιστρέψει τον Χριστιανισμό.

Τον 11ο αιώνα, υπήρχαν πέντε πατριαρχεία [το πεντάρχωμα], και η Ρώμη ήταν το χαμηλότερο από τα πατριαρχεία. Το ονόμασαν «παπισμό των πόρνων» επειδή οι πάπες και ο παπισμός ελέγχονταν από τοπικές ιταλικές οικογένειες.

Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός, ο οποίος είχε επιβιώσει στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στην Αντιόχεια, την Αλεξάνδρεια και τα Ιεροσόλυμα. Και αυτό ήταν ολόκληρο το κέντρο του Χριστιανισμού.

Και από, νομίζω, το 1075, είπε η Ρώμη, πρέπει να υιοθετήσουμε όλο τον Χριστιανισμό. Και θα θέσουμε σε κίνηση κάτι που είναι απολύτως πρωτοφανές στον πολιτισμό. Υπήρξαν πολλές αυτοκρατορίες τα τελευταία 3000 χρόνια. Υπήρχε μια περσική αυτοκρατορία, διάφορες ασιατικές αυτοκρατορίες, [η ισλαμική αυτοκρατορία], αλλά είχαν έναν κοινό παρονομαστή. Ήταν όλοι θρησκευτικά ανεκτικοί. Όλοι γνωρίζουν από τη Βίβλο ότι ο βασιλιάς Κύρος της Περσίας επέτρεψε στους ανθρώπους να λατρεύουν τον Ιουδαϊσμό εκεί. Ευλόγησε τους Ιουδαίους που αιχμαλωτίστηκαν από τη Βαβυλωνία και επέστρεψαν στη Βαβυλωνία για να επιστρέψουν στην Ιουδαία.

Και μετά υπήρχε το Ισλάμ, το οποίο ήταν ανεκτό στην Ιερουσαλήμ, για παράδειγμα. Αλλά υπήρχε επίσης ένα από τα μεγάλα χριστιανικά πατριαρχεία που συνδέονταν με την Κωνσταντινούπολη, το οποίο ήταν υπό ισλαμικό έλεγχο. Και οι δύο είχαν τις εκκλησίες τους εκεί, υπήρχε ανοχή.

Ολόκληρη η Οθωμανική Αυτοκρατορία που ακολούθησε τις Σταυροφορίες ήταν πολύ, πολύ ανεκτική. Υπήρχαν εβραϊκές, ισλαμικές, χριστιανικές και κάθε είδους άλλες θρησκείες. Οι Ρωμαίοι ουσιαστικά είπαν: Όχι, μπορούμε να είμαστε μόνο εμείς. Και πρέπει να διεξάγουμε έναν πόλεμο εναντίον ολόκληρου του υπόλοιπου κόσμου.

Και αυτό κράτησε για πολλούς αιώνες. Η Ευρώπη σπαρασσόταν από τον πόλεμο μεταξύ του καθολικισμού. Και τελικά, οι Προτεστάντες στη βόρεια Ευρώπη αποσχίστηκαν.

Αλλά αυτή η ηθική ενός ενιαίου τρόπου σκέψης και η μισαλλοδοξία της δυτικής κοινωνικής οργάνωσης, η μισαλλοδοξία της θρησκείας της, σε συνδυασμό με τον ιμπεριαλισμό και την εκμετάλλευση της Αγγλίας, της Ολλανδίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών, όλα αυτά ήταν εντελώς νέα στον κόσμο.

Νομίζω, όπως γνωρίζετε, ότι μελετώ την ιστορία των Σουμερίων και των Βαβυλωνίων εδώ και πολύ καιρό. Ήδη από την τέταρτη χιλιετία, υπήρξαν προσπάθειες εξόρυξης πρώτων υλών από την πόλη Uruk των Σουμερίων. Ο χαλκός είναι κατασκευασμένος από χαλκό και κασσίτερο. Υπήρχαν μερικές πόλεις, οχυρωμένες πόλεις, χτισμένες την τέταρτη χιλιετία. Αλλά τότε όλες οι οχυρώσεις εξαφανίστηκαν.

Είπαν: Περιμένετε ένα λεπτό, δεν μπορούμε να έχουμε ειρηνικές σχέσεις με άλλες χώρες αν τις πολεμήσουμε, κοστίζει πάρα πολλά χρήματα. Ας εμπορευτούμε, μας δίνουν πρώτες ύλες, τους δίνουμε τις χειροτεχνίες μας, τα υφάσματα που φτιάχνουμε, τα χαλιά, όλα τα είδη των προϊόντων που φτιάχνουμε. Και αυτή ήταν η βάση για όλα όσα συνέβησαν στη συνέχεια.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Κουμπλάι Χαν έχτισε την αυτοκρατορία του καθώς έκανε το δρόμο του μέσω της Ρωσσίας. Ο Karaganov επισημαίνει ότι ο ιδρυτής της ρωσικής ανεξαρτησίας, Alexander Nevsky, ταξίδεψε στην Κίνα και τη Μογγολία και συναντήθηκε με τον Kublai Khan. Η Ρωσσία ήταν μέρος όλης αυτής της ευρασιατικής ανοικτής αμοιβαίας ανάπτυξης. Έχει, τρόπον τινά, τοποθετήσει ολόκληρη τη συνείδηση της Ρωσσίας και, ευρύτερα, της υπόλοιπης Ασίας σε αυτό το πολιτιστικό και ακόμη και θρησκευτικό πλαίσιο, ειδικά στο θρησκευτικό πλαίσιο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος Πούτιν έχει επικεντρωθεί στη Ρωσική Εκκλησία σε τόσες πολλές από τις πρόσφατες ομιλίες του που το πρώτο πράγμα που λένε οι Ουκρανοί: Είμαστε Δυτικοί, θα κλείσουμε και θα καταστρέψουμε τις εκκλησίες σας επειδή είναι ρωσικές εκκλησίες. Αυτή είναι η δυτική νοοτροπία.

Και μπορείτε να φανταστείτε ότι οι Ρώσσοι, οι οποίοι εξακολουθούν να προσκολλώνται στον Ρωσικό Ορθόδοξο Χριστιανισμό, λένε: περιμένετε ένα λεπτό, η Ουκρανία προσπαθεί να μας επιβάλει το ίδιο είδος καταστροφικών πολέμων που διέλυσαν τη Γαλλία με τους Προτεσταντικούς και Καθολικούς πολέμους, ότι οι Καθολικοί εκδίωξαν τους Ουγενότους, τους Προτεστάντες μεταρρυθμιστές, και ότι έγιναν η τεχνική τάξη από την Αγγλία στη Γερμανία και από τη Γαλλία στην Αμερική.

Ο Karaganov επεσήμανε ότι αυτό δεν είναι μόνο μια οικονομική ρήξη, όχι μόνο μια απομάκρυνση από το δολλάριο, αλλά μια σύγκρουση μεταξύ θρησκειών, μια σύγκρουση για το τι συνιστά πολιτισμό, πολιτισμικούς κανόνες και μια αξιοπρεπή παγκόσμια τάξη.

Λοιπόν, ο SCO είπε πολύ εμφατικά ότι τα Ηνωμένα Έθνη είχαν τη σωστή ιδέα και τις σωστές αρχές, ότι αντιπροσώπευαν την ισότητα και την ειρήνη, αλλά δεν είναι αυτό που έχουν γίνει τα Ηνωμένα Έθνη. Διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουμε σε έναν διεθνή οργανισμό στον οποίο δεν έχουμε δικαίωμα αρνησικυρίας. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέμειναν σε βέτο στον ΟΗΕ και ήταν σε θέση να ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε καταδίκη της γενοκτονίας του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων ή σε οποιαδήποτε πολιτική αντίθετη με την πολιτική των ΗΠΑ.

Και ήδη τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια πλειοψηφία έχει πει ότι ολόκληρο το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δορυφόρους τους. Και θυμάμαι όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να δεχτούν την Ιαπωνία στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, η Κίνα είπε ότι ήταν σαν να έδωσε στην Αμερική μια άλλη φωνή στον ΟΗΕ. Ήθελαν να τους διαιρέσουν.

Λοιπόν, ο SCO απαίτησε, μεταξύ άλλων, αλλαγή εκπροσώπησης στα "νωμένα Έθνη. Αλλά ταυτόχρονα, ο Karaganov επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Έθνη, δεν μπορούν πραγματικά να μεταρρυθμιστούν λόγω του βέτο των Ηνωμένων Πολιτειών. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αναλάβει τον έλεγχο πολλών από τους σημαντικότερους θεσμούς των Ηνωμένων Εθνών.

Ένα παράδειγμα αυτού είναι το Διεθνές Δικαστήριο Καγκουρό, το οποίο κατηγόρησε τον Πούτιν ότι είναι τρομοκράτης και εξέδωσε ένταλμα σύλληψης ώστε να μην μπορεί να συμμετάσχει στα Ηνωμένα Έθνη. Το OSC, ο επίτροπος αφοπλισμού του ΟΗΕ, ελέγχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και νομίζω ότι η Ρωσσία έχει συνειδητοποιήσει, και νομίζω ότι αυτό έχει επίσης διαχυθεί στον SCO, ότι ενώ αφήνουμε τα Ηνωμένα Έθνη άθικτα, δεν πρόκειται πραγματικά να είμαστε ενεργό μέρος τους. Πρέπει να δημιουργήσουμε τα δικά μας σκιώδη Ηνωμένα Έθνη για να κάνουμε αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη υποσχέθηκαν αρχικά αλλά δεν έκαναν. Επομένως, θα πρέπει να δημιουργήσουμε το δικό μας δικαστήριο. Θα έχουμε τη δική μας εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Και είπαν ότι αυτό θα βασίζεται αρχικά στην πληρωμή για εμπόριο και επενδύσεις στα δικά τους νομίσματα για το νόμισμα του άλλου. Θα υπάρξει ένα σκιώδες ΝΑΤΟ, στο οποίο ο SCO έχει πραγματικά εξελιχθεί. Ο SCO ξεκίνησε ως αντιτρομοκρατική οργάνωση στην Κεντρική Ασία, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες εκεί προσπάθησαν να διαμελίσουν τη Ρωσσία και να τη χωρίσουν σε μικρότερα μέρη, προκειμένου να συντρίψουν όχι μόνο τη σοβιετική αυτοκρατορία, αλλά και την ίδια τη Ρωσσία, και στη συνέχεια να κινηθούν ανατολικά για να συντρίψουν την Κίνα.

Ο SCO το αναγνωρίζει ρητά και λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την πρόληψή του. Και οι συναντήσεις του ΝΑΤΟ απλώς καθιστούν σαφές ότι σκοπεύει να κάνει ακριβώς αυτό εναντίον του οποίου θα έπρεπε να μάχεται ο SCO. Όπως ανέφερα νωρίτερα, ο Karaganov το συνοψίζει σε αυτόν τον μακρύ, μακρύ αγώνα: όταν μιλάτε για έναν αγώνα για πολιτισμό, ένας νέος πολιτισμός δεν ξεκινά σε μόλις ένα χρόνο ή μια δεκαετία. Είναι μια διάσπαση στον πολιτισμό που έλαβε χώρα στην πραγματικότητα πριν από χίλια χρόνια.

Στο βιβλίο μου, "Η κατάρρευση της αρχαιότητας", περιγράφω πώς η διαίρεση έλαβε χώρα πριν από 2.000 χρόνια, όταν η Ελλάδα και η Ρώμη κυβερνήθηκαν από ολιγαρχίες και όχι βασίλεια που υπήρχαν από τη Μέση Ανατολή έως τη Δύση της Ασίας. Όλοι οι ηγεμόνες της Ασίας, από τη Μέση Ανατολή έως την Ασία, εμπόδισαν την εμφάνιση μιας εγγενούς ολιγαρχίας. Και εμπόδισαν την εμφάνιση μιας ντόπιας ολιγαρχίας εμποδίζοντας την εμφάνιση μιας δύναμης πιστωτή, επειδή ήταν μια ολιγαρχία πιστωτών που, με τη βοήθεια δανείων, πήρε τη γη από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες, τους πολίτες που επάνδρωναν το στρατό.

Αυτή η διαίρεση μεταξύ Ελλάδας και Ρώμης αφενός και της υπόλοιπης Ασίας αντικατοπτρίζεται σήμερα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα. Ο ευρωπαϊκός στρατιωτικός ιμπεριαλισμός της αποικιοκρατίας έχει δώσει τη θέση του στον οικονομικό ιμπεριαλισμό. Και οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου είναι χρεωμένες. Τι πρέπει να κάνουν; Πρέπει να κάνουν το ίδιο πράγμα που έκαναν οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι αγρότες. Χρωστούσαν χρήματα στους πιστωτές. Πρέπει να παραχωρήσουν τη γη και τώρα τα δικαιώματα πετρελαίου και ορυκτών, τις γέφυρες και το σύστημα επικοινωνιών και νερού στη Δύση.

Έτσι, αν κοιτάξετε αυτόν τον αγώνα μεταξύ του SCO και του ΝΑΤΟ μακροπρόθεσμα και αναρωτηθείτε για τι πραγματικά αγωνίζονται. Πρέπει να θυμάστε ότι για 5.000 χρόνια υπήρχε ένα είδος πολιτισμού στον οποίο επικρατούσε ανισότητα. Ειδικά τον 13ο αιώνα π.Χ. υπήρχε μια ολόκληρη κοσμοπολίτικη ομάδα χωρών, η Αίγυπτος, η Βαβυλωνία, η Περσία. Όλοι έστειλαν ο ένας στον άλλο δώρα, παντρεύτηκαν ο ένας τον άλλον. Έστειλαν τις κόρες τους να τις παντρέψουν με άλλους. Όλα αυτά συνέβησαν ειρηνικά, βασικά.

Και η Δύση πάντα ενεργούσε μέσω στρατιωτικών κατακτήσεων. Και αυτό είναι που πραγματικά αποκαλείτε. Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης είναι μια στρατιωτική αντιτρομοκρατική οργάνωση, επειδή δεν μπορείς να έχεις ανεξάρτητη οικονομία, κοινωνία και θρησκεία χωρίς να έχεις στρατιωτική άμυνα.

Το πρώτο πράγμα που έκαναν η Αμερική και η Αγγλία μετά τη Σοβιετική Επανάσταση το 1917 ήταν να εισβάλουν στη Ρωσσία. Και οι μάχες εναντίον των Λευκορώσων και πολύ στα ανατολικά διήρκεσαν τα πρώτα τέσσερα χρόνια. Και η συνεχιζόμενη εχθρότητα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Δύσης για την επίθεση του Χίτλερ στη Ρωσσία, ανάγκασε τη Ρσωσία να κάνει αυτή την τεράστια στρατιωτική προσπάθεια. Και ο SCO θέλει να αποφύγει την ανάγκη για τέτοια γενικά έξοδα. Θέλει η ανάπτυξή της να μην ελέγχεται από το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα, αλλά να παίρνει μια μορφή διαμετρικά αντίθετη με τις αρχές του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ λέει ότι ο σωστός τρόπος είναι να εξάγετε περισσότερα και να πληρώσετε τα χρέη σας ή τις χρεωμένες άλλες χώρες, μειώνοντας τους μισθούς, εμποδίζοντας τον συνδικαλισμό και αφήνοντας την οικονομία στους πλούσιους.

Όπως έχουμε ήδη συζητήσει, κάθε δυτική οικονομία ξεκίνησε με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας μέσω της δημόσιας υγείας, της δημόσιας εκπαίδευσης και της προώθησης της παραγωγικότητας της εργασίας. Αυτός είναι πραγματικά ο στόχος του SCO και των BRICS.

Θέλω να πω, ο SCO είναι πραγματικά μόνο ο ιδεολογικός βραχίονας των BRICS μέχρι στιγμής, επειδή ενώ οι BRICS συζητούν μεταξύ τους πώς πραγματικά επεξεργαζόμαστε τα λεπτότερα σημεία και βάζουμε τις τελείες στα Ι και τα Τ, ο SCO είναι ο θεσμός που έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην εξήγηση όλων αυτών.


NIMA ROSTAMI ALKHORSHID: Ναι, είναι πραγματικά εκπληκτικό, Michael. Πρόσφατα, ο Orban από την Ουγγαρία είχε μια συνέντευξη με τον Bill στη Γερμανία. Συνέκρινε τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη στάση της Κίνας. Είπε ότι όταν ταξίδεψε στην Κίνα, η Κίνα είχε ένα σχέδιο για τη σύγκρουση, ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στον πόλεμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθετεί την ίδια θέση.

Φαίνεται ότι η σύνοδος κορυφής του SCO και αυτοί οι οργανισμοί προσπαθούν να σχηματίσουν κάποιο είδος συμμαχίας μεταξύ άλλων χωρών, της παγκόσμιας πλειοψηφίας, για να αποτρέψουν περαιτέρω πολέμους.


MICHAEL HUDSON: Λοιπόν, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ μιλούν για πόλεμο, αυτό δεν είναι το είδος του πολέμου που είχαν στο παρελθόν. Δεν είναι σαν τον Πρώτο ή τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πόλεμος είναι ένας στρατός που μάχεται εναντίον ενός άλλου στρατού, εισβάλλει σε μια χώρα και την κατακτά. Ο στρατηγός Patton προελαύνει μέσω της Γερμανίας για να την κατακτήσει ή οι Αμερικανοί αποβιβάζονται στην παραλία της Νορμανδίας.

Αλλά η Δύση δεν μπορεί πλέον να το κάνει αυτό. Όχι μόνο ο τοπικός πληθυσμός θα αρνιόταν να στρατολογηθεί, αλλά και το ΝΑΤΟ δεν έχει άλλα όπλα. Τα χρησιμοποίησε όλα στην Ουκρανία.

Επιπλέον, υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα. Τα όπλα δεν λειτουργούν. Το άρμα μάχης που υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε πολύ καλά ενάντια στο ανυπεράσπιστο Ιράκ και τη Λιβύη δεν λειτούργησε εναντίον ενός πραγματικά επαγγελματικού στρατού όπως οι Ρώσσοι. Δεν λειτουργούν αν μπορείτε να τους πολεμήσετε με βόμβες μολύβδου ή αεροπλάνα που μπορούν να τους πολεμήσουν. Κολλάνε. Ένα μπαζούκας μπορεί να τα καταρρίψει. Έτσι τα τανκς δεν λειτουργούν. Τα αεροπλάνα δεν λειτουργούν. Τα αμυντικά συστήματα δεν λειτουργούν.

Και το μόνο πράγμα που η Αμερική θα μπορούσε να εξάγει σε άλλες χώρες ήταν δήθεν στρατιωτική τεχνολογία, τα F-16. Και δεν φαίνεται να λειτουργούν ούτε. Και πάνω απ 'όλα, χρειάζονται πολύ, πολύ ομαλούς διαδρόμους. Και η Ρωσία μόλις ανατίναξε σχεδόν όλους τους διαδρόμους στην Ουκρανία, οπότε τα F-16, τα οποία το ΝΑΤΟ είπε ότι θα στείλουμε τώρα, δεν λειτουργούν πλέον. Αυτό είπαν χθες. Αλλά από πού υποτίθεται ότι πρέπει να πετάξουν; Το ΝΑΤΟ είπε: Τους εκπαιδεύσαμε στην Πολωνία. Τους εκπαιδεύσαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τους εκπαιδεύσαμε στη Γερμανία.

Λοιπόν, ο Karaganov έχει πει περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο, το οποίο νομίζω ότι είναι ότι ο Πρόεδρος Πούτιν και ο Λαβρώφ είναι πολύ ευγενικοί για να το πουν ρητά. Ο Karaganov είπε: Κοιτάξτε, η Ρωσσία έχει τραβήξει πολλές κόκκινες γραμμές. Η Αμερική και το ΝΑΤΟ απλά αγνόησαν κάθε μία από αυτές τις κόκκινες γραμμές. Και πραγματικά σκέφτονται, ω, η Ρωσσία δεν θα αντιδράσει. Μας φοβάται.

Λοιπόν, η Ρωσσία δεν αντέδρασε επειδή, πρώτον, μπορεί απλώς να καθίσει στην Ουκρανία και να αφήσει τους Ουκρανούς να της επιτεθούν. Και είναι πάντα καλύτερο να υπερασπιστείς τον εαυτό σου παρά να επιτεθείς αν θέλεις να σώσεις τον στρατό σου. Οι απώλειες ενός επιτιθέμενου στρατού είναι πολύ υψηλότερες από εκείνες ενός αμυνόμενου στρατού.

Αλλά τώρα που μιλούν για πυραύλους, όταν το ΝΑΤΟ μιλάει για πόλεμο, δεν είναι πόλεμος στρατιωτών, επειδή η Ουκρανία δεν έχει στρατιώτες. Και πώς μπορούν να μιλούν για την προμήθεια όπλων, κάθε είδους νέων όπλων στην Ουκρανία, αν δεν υπάρχει κανείς να τα χρησιμοποιήσει; Ο στρατός είναι άδειος. Βρίσκεται σε υποχώρηση.

Έτσι, το ερώτημα είναι σε τι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρήματα που καταβάλλονται στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Γαλλίας; Λοιπόν, το συμπέρασμα είναι ότι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στα στενά της Κίνας. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην Ασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλέσαμε την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα εδώ για να προσπαθήσουμε να ανακινήσουμε τα πράγματα και πραγματικά να κάνουμε την Κίνα να πολεμήσει, ακριβώς όπως προκαλέσαμε τη Ρωσσία να πολεμήσει.

Έτσι, το μόνο είδος πολέμου που μπορεί να διεξάγει η Αμερική είναι ένας πόλεμος καταστροφής, όχι ένας πόλεμος κατοχής, όχι ένας πόλεμος κατάκτησης, αλλά απλά ένας πόλεμος βομβαρδισμών. Και αυτό είναι τρομοκρατία. Και, φυσικά, οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τους βομβαρδισμούς υποστηρίζοντας τρομοκρατικές ομάδες όπως το ISIS ή οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ή τις ομάδες που έχουν κινητοποιήσει προηγουμένως εναντίον της νότιας Ρωσσίας όταν προσπάθησαν να προκαλέσουν μεγάλη αναταραχή στην Τσετσενία και τη Γεωργία, για παράδειγμα.

Αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ΕΑΚ. Πώς θα αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η Αμερική απειλεί να κάνει τις ασιατικές χώρες να μοιάζουν με την Ουκρανία;

Λοιπόν, το πρώτο βήμα του ΝΑΤΟ φαίνεται να είναι μέσω της Πολωνίας, επειδή λίγο πριν από τη συνάντηση του ΝΑΤΟ, η Πολωνία και η Ουκρανία υπέγραψαν μια συνθήκη για την αμοιβαία άμυνα. Και ο Πολωνός πρόεδρος είπε ότι εάν ένας ρωσικός πύραυλος πετάξει δυτικά πάνω από την Ουκρανία, η οποία φυσικά είναι η κατεύθυνση προς την οποία πετάει, εάν ανατινάξει τις αποθήκες πυρομαχικών και το άλλο στρατιωτικό κέντρο, τότε στοχεύει στην Πολωνία.

Και μπορούμε να αναπτύξουμε από την Πολωνία όλους τους πυραύλους που μας έχουν προμηθεύσει η Αμερική και το ΝΑΤΟ και μπορούμε να πολεμήσουμε αυτούς τους πυραύλους εκεί. Και είναι αρκετά μεγάλοι πύραυλοι, και μπορούμε να τους στείλουμε μέχρι τη Ρωσσία.

Έτσι ο Καραγκάνοφ είπε: Κοιτάξτε, αυτή είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι στην πραγματικότητα ένας πόλεμος του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσσίας.

Πριν από δύο εβδομάδες, αφού οι Αμερικανοί διέταξαν την Ουκρανία να βομβαρδίσει την παραλία της Κριμαίας, ο Λαβρώφ είπε ότι είμαστε σε πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τηλεφώνησε στον Αμερικανό πρεσβευτή: Είμαστε σε πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό σημαίνει ότι [η Ρωσσία] μπορεί τώρα να αντεπιτεθεί πέρα από την Ουκρανία. Δεν πρόκειται πλέον για την Ουκρανία. Μπορεί να αντεπιτεθεί από πού προέρχονται οι πύραυλοι από την Πολωνία ή τη Ρουμανία. Η Ρωσσία μπορεί να ανατινάξει τις στρατιωτικές βάσεις εκεί από τις οποίες προέρχονται οι πύραυλοι και τις σχετικές στρατιωτικές βάσεις, τις βάσεις κατασκοπείας. Έχει ήδη πει ότι δεν μπορούν να υπάρχουν άλλα αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα επειδή κατευθύνουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις από την Ουκρανία. Θα τους καταρρίψουμε.

Πιστεύω λοιπόν ότι οι Ρώσσοι δεν διστάζουν πλέον να πολεμήσουν εναντίον των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών ή εναντίον άλλων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.

Νομίζω ότι ένα από τα πράγματα που πρέπει να έχουν συζητήσει, και είναι σχεδόν σαφές, αλλά μπορείτε να δείτε ότι το συζήτησαν. Αναγνωρίζουμε ότι ο πόλεμος που διεξάγει το ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσσίας είναι ένας πόλεμος που διεξάγει το ΝΑΤΟ εναντίον μας. Δεν περιορίζεται στην Ουκρανία. Είναι εντάξει αν η Ρωσσία αντεπιτεθεί.

Λοιπόν, είπε ο Καραγκάνοφ, λοιπόν, κάποια στιγμή οι Αμερικανοί έσπασαν όλες τις συνθήκες για τους πυρηνικούς πυραύλους, βγήκαν από όλες τις συνθήκες. Όλοι έχουν τερματίσει τις συμβάσεις για πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Επομένως, δεν υπάρχει πλέον σύμβαση μικρών αποστάσεων. Φαίνεται ότι ετοιμάζονται να αναπτύξουν πυραύλους στη Φινλανδία ή τη Σουηδία ή τη Νορβηγία, ακριβώς στα σύνορά μας, για να χτυπήσουν την Αγία Πετρούπολη, όχι τόσα χιλιόμετρα μακριά, ή ακόμα και τη Μόσχα.

Έτσι, σε κάποιο σημείο, πρέπει να πούμε: Τώρα που τερματίσατε τις συνθήκες πυραύλων μέσου βεληνεκούς, μπορούμε να σας πολεμήσουμε με πυρηνικά όπλα.

Και αυτό που είπε ο Καραγκάνοφ είναι ότι η Δύση, ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Ευρωπαίοι, παίρνουν πια στα σοβαρά την πραγματική απειλή πυρηνικού πολέμου. Είναι όπως πίσω στη δεκαετία του 1950, μετά την αμερικανική επίθεση στην Ιαπωνία, όταν όλοι ήξεραν ότι υπήρχε ατομική βόμβα. Όλοι ανησυχούσαν γι' αυτό. Ήξεραν ότι η Ρωσσία τα είχε. Όταν ήμουν παιδί στο δημοτικό σχολείο, έπρεπε να σέρνουμε κάτω από το τραπέζι κάθε εβδομάδα όταν οι Ρώσσοι μας βομβάρδιζαν στο Σικάγο. Μπορείτε να φανταστείτε την τρέλα. Δημιούργησαν σταθμούς ραντάρ στο Σικάγο. Ξέρετε πώς να βάλετε φαγητό σε φούρνο ραντάρ για να το ζεστάνετε; Οι σταθμοί ραντάρ ήταν ακριβώς πάνω στην παραλία, στην παραλία της 57ης οδού, και οι άνθρωποι άρχισαν να καίγονται στους σταθμούς ραντάρ για να τους σώσουν από τη ρωσική εισβολή που φαινόταν επικείμενη εκείνη τη στιγμή. Ήταν τόσο τρελλό. Αλλά οι άνθρωποι τα έχουν ξεχάσει όλα αυτά.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι ένας πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιθανός, αλλά ότι δεν θα επηρεάσει εμάς στην Αμερική. Δεν θα αγγίξει τους Γερμανούς, τους Άγγλους ή τους Γάλλους. Λοιπόν, νομίζω ότι αυτό που έχει συζητηθεί στον SCO, σίγουρα μεταξύ της Ρωσσίας, είναι να τους εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στρατιωτικά: Λοιπόν, θα μπορούσε να είναι ότι πρέπει να τους ταρακουνήσουμε και να δείξουμε ότι γνωρίζουμε ότι οποιοδήποτε στρατιωτικό παιχνίδι που ο αμερικανικός στρατός έχει σχεδιάσει για τη Ρωσσία εναντίον της Αμερικής, τη Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ, την Αμερική εναντίον της Κίνας, οι Αμερικανοί χάνουν.

Και μπορούμε να πούμε στους στρατιωτικούς: Κοιτάξτε, το Στέητ Ντηπάρτμεντ και η CIA και οι νεοσυντηρητικοί, που όλοι θέλουν να εργαστούν, είναι, ειλικρινά, τρελλοί. Θέλετε πραγματικά να ανατιναχθείτε; Διότι σας δείχνουμε αυτή τη στιγμή ότι χρησιμοποιούμε αυτήν τη μέτρια ατομική βόμβα, πολύ κακή για την Πολωνία, πολύ κακή για τη Ρουμανία. Αλλά τουλάχιστον δεν έχουμε ρίξει τη βόμβα στο Λονδίνο ή το Παρίσι, ή τη Νότια Κορέα ή την Οκινάουα στην Ιαπωνία.

Νομίζω λοιπόν ότι η Δύση είναι τόσο απελπισμένη επειδή η δυτική ιδεολογία είναι: Αν δεν καταστρέψουμε τον SCO τώρα, θα μας καταστρέψουν. Προβάλλουν, πραγματικά φαντάζονται, ότι ο SCO θέλει τη Δύση. Και αυτό που ακούτε από τον Λαβρόφ, τον Πούτιν, τον Καραγκάνοφ και τους κινέζους συνομιλητές είναι: «Είμαστε αηδιασμένοι από τους άλλους. Είδαμε τη Δύση ως αποτυχία. Δεν το καταλαβαίνετε αυτό; Η Δύση απέτυχε. Δεν θέλουμε να αποτύχουμε. Δεν θέλουμε να είμαστε με τη Δύση. Δεν θέλουμε καμία επαφή μαζί σας. Ή πηγαίνουμε με τον δικό μας τρόπο.

Και η Δύση δεν μπορεί να το φανταστεί αυτό. Λένε, περιμένετε ένα λεπτό, αυτό είναι το τέλος της ιστορίας. Είμαστε εδώ. Είμαστε το τέλος της ιστορίας. Εμείς είμαστε η ιστορία. Και είχατε την υπέροχη φράση από τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος είπε: Έι, δεν είμαι γεροντικός. Ελέγχω ολόκληρο τον κόσμο. Το κάνω, εννοώ, αυτό είναι, δεν είμαι τρελός. Κυβερνώ τον κόσμο. Αυτή είναι η νοοτροπία στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Όλα αυτά ήρθαν στο φως την τελευταία εβδομάδα.

Αυτό είναι πραγματικά το άνοιγμα, σαν να υπάρχει ένας πυροβολισμός και μια ευθυγράμμιση. Τραβούν τις γραμμές. Και αυτό ακριβώς βλέπουμε. Και τα σύνορα δεν είναι μόνο αυτά μεταξύ των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και της παγκόσμιας πλειοψηφίας. Πρόκειται πραγματικά για τη βαρβαρότητα εναντίον, αν όχι του σοσιαλισμού, μιας μικτής οικονομίας με κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες μαζί, χώρες που αναπτύσσονται η μία την άλλη, αντί κάθε χώρα να προσπαθεί να συναλλάσσεται με τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Αυτή είναι η επανάσταση που βιώνουμε σήμερα. Και είναι μια πολιτική, μια πολιτισμική επανάσταση με την έννοια ότι επιστρέφει σε αυτό που ήταν η βάση του πολιτισμού μέχρι που η Δύση πήρε πραγματικά την εξουσία. Υπήρχε αυτή η χριστιανική ηθική του μίσους και της καταστροφής και η Καθολική Ιερά Εξέταση, που είναι στην πραγματικότητα αυτό που είναι ο νεοφιλελευθερισμός, η οικονομική ιδεολογική ιερά εξέταση.

Και άλλες χώρες κάνουν αυτό που είναι το ισοδύναμο της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης. Αυτή είναι η αναμόρφωση του υπόλοιπου πολιτισμού ενάντια στη Δύση.


NIMA ROSTAMI ALKHORSHID: Michael, τι είναι τόσο εκπληκτικό; Υπάρχει μια νέα έκθεση που δείχνει ότι η Κίνα προμηθεύει το 40% όλων των ημιαγωγών που απαιτούνται για την παραγωγή κρίσιμων οπλικών συστημάτων στην αμυντική βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν κοιτάξετε τη λίστα, βλέπετε τη Lockheed Martin, βλέπετε τη Raytheon. Όλες αυτές οι εταιρείες προμηθεύονται το εντυπωσιακό 40% των ημιαγωγών από την Κίνα. Και εξακολουθούν να σκέφτονται να ξεκινήσουν μια μάχη με την Κίνα.


MICHAEL HUDSON:  Λοιπόν, αυτό είναι το ενδιαφέρον. Ξέρετε, οι περισσότεροι ιστορικοί με τους οποίους μεγάλωσα έχουν μια υλιστική άποψη για την ιστορία. Πιστεύουμε ότι οι χώρες θα ακολουθήσουν τα υλικά τους συμφέροντα. Και αυτό συνήθως σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις θα εκπροσωπούν τα οικονομικά συμφέροντα.

Λοιπόν, οι αμερικανικές εταιρείες, όχι μόνο η Raytheon, αλλά η Apple και άλλοι λένε, περιμένετε ένα λεπτό, όλη η παραγωγή μας είναι στην Ασία. Εξαρτόμαστε από την Κίνα για κοβάλτιο, ακόμη και για σπάνιες γαίες, για ραφιναρισμένο αλουμίνιο, για όλα αυτά τα πράγματα. Και οι Αμερικανοί χρειάζονται ρωσικούς κυλίνδρους εκτόξευσης για το διάστημα. Πώς είναι δυνατόν... μπορούν να πουν οι επιχειρηματίες, αν υπάρξει ρήξη, πού είμαστε;

Δεν υπάρχει τρόπος οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Ευρώπη να μπορέσουν με κάποιο τρόπο να ανοικοδομήσουν τη βιομηχανία τους χωρίς να αποχρηματοδοτήσουν την οικονομία τους, χωρίς να απαλλαγούν από ολόκληρο το βουνό του χρέους και χωρίς να αυξήσουν τους μισθούς και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

Και το μόνο πράγμα που κρατά την Αμερική και την Ευρώπη ενωμένες είναι η ταξική τους πάλη ενάντια στην εργασία. Και θα προτιμούσαν να πολεμήσουν παρά να υποστούν ένα πολιτισμικό σοκ. Έτσι, η Δύση έχει βαρεθεί. Θέλω να πω, αυτό είναι. Και δεν έχει καν σχέδιο Β. Έχει μόνο ένα σχέδιο Α. Θα συνεχίσουμε να τους βομβαρδίζουμε μέχρι οι άλλοι πληθυσμοί να πουν: «Σταματήστε». Ω, αγαπητέ, πρέπει να αλλάξουμε την κυβέρνησή μας, γιατί η κυβέρνησή μας τους αφήνει να μας βομβαρδίζουν. Ας έχουμε μια φιλική δυτική κυβέρνηση, όπως ο δικός μας Μπόρις Γέλτσιν. Τότε θα σταματήσουν να μας βομβαρδίζουν, και τότε θα έχουμε ειρήνη και όχι άλλους βομβαρδισμούς. Αλλά αντ' αυτού, έβαλαν όλη την υποστήριξή τους στον Μπόρις Γέλτσιν.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι ενάντια στον πόλεμο, τον πόλεμο του ΝΑΤΟ. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είναι εναντίον του πολέμου του ΝΑΤΟ, αλλά, και τώρα είναι εντελώς αποθαρρυμένοι. Και αυτό είναι ένα άλλο σημείο που αντιμετωπίζει ο Καραγκάνοφ. Αποθαρρύνονται και η προσέλευση των ψηφοφόρων μειώνεται με κάθε εκλογική αναμέτρηση, επειδή συνειδητοποιούν ότι δεν έχει σημασία ποιον ψηφίζουν και ποιοι είναι οι εκπρόσωποί τους, επειδή η ευρωπαϊκή πολιτική γίνεται από το ΝΑΤΟ και την ηγεσία της ΕΕ, από την ντερ Λάιεν και τους άλλους ρωσόφοβους. Και δεν αντιπροσωπεύουν τη γνώμη των ψηφοφόρων. Δεν υπάρχει δημοψήφισμα για το αν θέλετε έναν πόλεμο κατά της Ρωσσίας ή όχι. Θέλετε περισσότερες μάχες στην Ουκρανία ή όχι; Κανένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο δεν τίθεται σε ψηφοφορία ή συζητείται δημοκρατικά με οποιονδήποτε τρόπο. Και αν η Δύση διαφωνεί, τότε μας βομβαρδίζουν αν δεν τους βομβαρδίζουμε. Σας αποκαλούν μαριονέτα του Πούτιν. Λένε, λοιπόν, αυτό ακριβώς λέει ο κ. Πούτιν. Αυτό ακριβώς λέει ο πρόεδρος Σι. Γιατί πρέπει να πείτε τι λέει ο πρόεδρος Σι; Θέλετε ειρήνη; Λοιπόν, αυτό λένε η Κίνα και η Ρωσσία. Θέλετε πραγματικά να είστε ανδρείκελο της Ρωσσίας και της Κίνας και να λέτε ότι θέλετε ειρήνη αντί για πόλεμο; Θέλετε ευημερία αντί για εκμετάλλευση; Ξέρετε, αυτό είναι αντιπατριωτικό. Θα πρέπει να σας καταργήσουμε από το YouTube. Θα πρέπει να σας αφαιρέσουμε από το 'X' και τα άλλα μέσα. Και φυσικά, δεν θα έχετε πρόσβαση στις ανοιχτές εκδόσεις, τις επαγγελματικές εκδόσεις και τα μέσα ενημέρωσης στη Δύση. Όχι άλλες απόψεις των New York Times αν πιστεύετε σε κάτι τέτοιο.

Έτσι έχετε τη Δύση. Δεν νομίζω ότι θέλω να πω ότι οι δυτικοί ψηφοφόροι είναι στο σκοτάδι. Νομίζω ότι διαισθητικά γνωρίζουν ότι όλα αυτά είναι λάθος και, πάνω απ 'όλα, αυτοκαταστροφικά, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι 'αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότερες ψήφοι στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών ήταν για κάποιον άλλο υποψήφιο. Δεν υπάρχει τίποτα, αυτό είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσα πολλά κόμματα στην Ευρώπη ψήφισαν τα δεξιά κόμματα, επειδή πραγματικά δεν υπάρχουν αριστερά. Η αμερικανική παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική, η αριστερή πολιτική, η σοσιαλδημοκρατική πολιτική, η Γερμανία, η Βρετανία, ο μπλερισμός και το Νέο Εργατικό Κόμμα, τα κόμματα του Τρίτου Δρόμου, όλα αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν του ισχυρού Wurlitzer, της προσεκτικής ενορχήστρωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής. Και αυτό δεν είναι πραγματικά δημοκρατία. Όπως είπα και πριν, ο Αριστοτέλης είχε δίκιο. Τα περισσότερα συντάγματα που αυτοαποκαλούνται δημοκρατίες είναι στην πραγματικότητα ολιγαρχίες.


NIMA ROSTAMI ALKHORSHID: Ναι. Για να ολοκληρώσω αυτή τη σύνοδο, Michael, η θέση της Σαουδικής Αραβίας είναι πολύ σημαντική αυτή τη στιγμή. Η Σαουδική Αραβία σταμάτησε πρόσφατα την επέκταση της συμφωνίας πετροδολαρίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και στη σύνοδο κορυφής του SCO, συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής του SCO. Και τώρα η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα πουλήσει δυτικά ομόλογα εάν οι χώρες της G7 κατασχέσουν 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Αυτό αναφέρθηκε από το Bloomberg. Αυτό δείχνει πώς αλλάζει η συμπεριφορά της Σαουδικής Αραβίας.



MICHAEL HUDSON: Αυτό είναι απίστευτα γενναίο για τη Σαουδική Αραβία. Και νομίζω ότι μιλήσαμε γι 'αυτό στην εκπομπή μας την περασμένη εβδομάδα. Η Σαουδική Αραβία έχει τόσες πολλές από τις επενδύσεις και τα περιουσιακά της στοιχεία στη Δύση, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Ευρώπη, που δεν τα βάζει με τις Ηνωμένες Πολιτείες άμεσα, αλλά τα βάζει με τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ στην Ευρώπη και λέει: Γνωρίζουμε ότι η Αμερική σας υποκινεί να πάρετε τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και τουλάχιστον τους τόκους, τους τόκους των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ότι παίρνει τα 300 εκατομμύρια δολάρια των ρωσικών αποθεμάτων που έχετε οικειοποιηθεί για να τα μεταβιβάσετε στην Ουκρανία για να πολεμήσει εναντίον της Ρωσσίας. Χρησιμοποιούν ρωσικά χρήματα για να χρηματοδοτήσουν τον αγώνα κατά της Ρωσσίας.

Πιστεύουμε ότι καταστρέψατε την Ευρώπη ως ασφαλές μέρος για να επενδύσετε τα χρήματά σας. Αυτό που πραγματικά έκανε ήταν να αμφισβητήσει τη βασική συμφωνία που συνήφθη το 1974. Όπως έχουμε ήδη πει, η Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες μπορούν να πουλήσουν πετρέλαιο όσο ψηλά θέλουν. Μπορούν να τετραπλασιάσουν την τιμή του πετρελαίου, ακριβώς όπως ο πρόεδρος Κάρτερ τετραπλασίασε την τιμή του σιταριού. Αλλά πρέπει να κρατήσουν όλες τις αποταμιεύσεις τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λοιπόν, οι Σαουδάραβες έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι οι Αμερικανοί που πιέζουν την Ευρώπη να αρπάξει ρωσικά χρήματα για να δημιουργήσουν προηγούμενο. Και αν αυτό το προηγούμενο λειτουργήσει για την Ευρώπη, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να το ακολουθήσουν. Και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες το ακολουθήσουν αυτό, και είμαστε μέλος των BRICS και τώρα εδώ στη συνάντηση του SCO, τότε μπορούν να κατασχέσουν ολόκληρο το ταμείο εθνικού πλούτου μας, το ταμείο πλούτου τρισεκατομμυρίων δολαρίων, εκεί. Και τότε πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή.

Φυσικά, τι νόημα έχει να στέλνουμε περισσότερο πετρέλαιο στη Δύση αν θέλουν απλώς να πάρουν τα πάντα δωρεάν και να μας στερήσουν όλες τις αποταμιεύσεις μας;

Αλλά νομίζω ότι αυτό είναι ένα μήνυμα προς τη Δύση που λέει: Ναι, είναι καλύτερα να το απορρίψετε ρητά. Έτσι, αν θέλετε τα χρήματά μας εκεί, θα τα αποσύρουν σιγά-σιγά. Ορισμένες από τις πωλήσεις πετρελαίου τους γίνονται ήδη σε γιεν ή άλλα ξένα νομίσματα. Θα κάνουν σταδιακά αυτό που έκανε ο πρόεδρος de Gaulle, δηλαδή να μετατρέψουν τα δολάρια τους σε χρυσό ή να μετατρέψουν τα δολάρια τους σε κάτι άλλο. Θα αποσυνδεθούν από τη Δύση. Αυτό σημαίνει αποσύνδεση. Και αυτό ακριβώς είναι το θέμα των BRICS και του SCO.

Το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία ήταν τόσο τολμηρή ώστε να το πει αυτό σημαίνει για τις Ηνωμένες Πολιτείες: Τι πρόκειται να κάνετε γι 'αυτό; Λοιπόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να πουν: Λοιπόν, έχετε επενδύσει δισεκατομμύρια δολλάρια στα όπλα και τα αεροπλάνα μας. Από πού θέλετε να προμηθευτείτε τα ανταλλακτικά; Ξέρετε, αν σπάσετε πραγματικά το χάος, δεν θα πάρετε ανταλλακτικά.

Λοιπόν, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι οι Σαουδάραβες σκέφτονται, "Ω, αγαπητέ, καλύτερα να αγοράσουμε MIG. Θα προτιμούσαμε να αγοράζουμε αεροσκάφη από χώρες από τις οποίες μπορούμε να προμηθευτούμε ανταλλακτικά σε περίπτωση διακοπής του εμπορίου.

Έτσι, μπορείτε να δείτε ότι όλοι γνωρίζουν ότι τα όρια έχουν χαραχθεί. Είμαστε σε πόλεμο. Είναι ένας πόλεμος που δεν ξεπερνά ακόμη την Ουκρανία, ο πόλεμος δι' αντιπροσώπων εκεί. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Και η δουλειά του SCO είναι να αποτρέψει την εξάπλωσή του πέρα από την Ουκρανία και η Πολωνία να πολεμήσει εναντίον της υπόλοιπης Ευρώπης για να την αναλάβει, όπως ακριβώς πολεμούσε εναντίον της Γερμανίας και των χωρών της Βαλτικής. Θέλω να πω, η Πολωνία είναι πραγματικά η ύαινα της Ευρώπης, όπως την αποκάλεσε κάποτε ο Τσώρτσιλ. Ξέρετε, αφήστε τους να διεξάγουν πόλεμο εναντίον του εαυτού τους και να διαμελίσουν τον εαυτό τους, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με έναν πολιτισμένο λαό στην Ανατολή.

……………………[1 ] Ο «τύπος Mackinder του ευρασιατικού κέντρου» αναφέρεται σε μια γεωπολιτική θεωρία που προτάθηκε από τον Sir Halford Mackinder, έναν Βρετανό γεωγράφο και γεωπολιτικό. Η θεωρία του Mackinder, γνωστή ως «Θεωρία της Καρδιάς», δηλώνει ότι το κεντρικό τμήμα της Ευρασίας, το οποίο αναφέρεται ως «Heartland», είναι η βασική στρατηγική περιοχή για τον έλεγχο του κόσμου. Πίστευε ότι όποιος έλεγχε αυτή την περιοχή θα μπορούσε να κυριαρχήσει στην παγκόσμια πολιτική και το εμπόριο λόγω της κεντρικής θέσης και των πόρων της. [ChatGPT]



ΠΗΓΗ: 
Michael Hudson: Die Welt bebt! Epische politische und wirtschaftliche Erdbeben (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!