Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Όταν η γερμανίδα ΥΠΕΣ Nancy Faeser κυνηγά συνταξιούχους στην Ελβετία, οι τοπικές αρχές ερευνούν. Οι πολιτικοί του SVP κουνούν το κεφάλι τους


ΕΙΚΟΝΑ: MICHAEL KAPPELER / KEYSTONE



Στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, ο συνταξιούχος Andreas Sengl δέχθηκε επίσκεψη από τρεις αστυνομικούς νωρίς το πρωί. Με πλήρη εξοπλισμό και με όπλα, έψαξαν το διαμέρισμά του στην περιοχή της Ζυρίχης («Η Γερμανίδα Υπουργός Εσωτερικών κυνηγά συνταξιούχους στην Ελβετία», Weltwoche No. 10/24). Ο λόγος για αυτό ήταν μια ανάρτηση που ο Sengl είχε μοιραστεί στο Facebook λίγους μήνες νωρίτερα.


Σε αυτό, μπορούσε να δει κανείς έναν υποσταθμό με το συνοδευτικό κείμενο: «Διασκέδαση αναρρίχησης για πρόσφυγες και Πράσινους. Διασκεδάστε και σας παρακαλώ μην σπρώχνεστε, όλοι θα μπείτε». Ο Sengl το θεώρησε αυτό ως σάτιρα. Δεν ήταν αστείο για τις αρχές επιβολής του νόμου.

Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Αστυνομία (BKA), η οποία αναφέρεται στην υπουργό Εσωτερικών Nancy Faeser, έφτασε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αστυνομίας (Fedpol) για το θέμα αυτό στις 30 Μαΐου 2023. Προηγουμένως, το Facebook είχε επιστήσει την προσοχή της BKA στην ανάρτηση του Sengl. Λίγο αργότερα, η εισαγγελία της Ζυρίχης See/Oberland κίνησε διαδικασία. Υπεύθυνος γι' αυτό ήταν ο εισαγγελέας Ulrich Vollenweider. Ο Sengl κατηγορήθηκε για υποκίνηση εγκλήματος ή βίας.

Είπε στην αστυνομία ότι είχε μοιραστεί μόνο το σχόλιο. Εξεπλάγη ακόμη περισσότερο αργότερα από την κατ' οίκον έρευνα. «Νόμιζα ότι βρισκόμουν σε λάθος ταινία», είπε. Τον Οκτώβριο του 2023, ο συνταξιούχος καταδικάστηκε. Αντιτάχθηκε επιτυχώς σε αυτό. «Το περιεχόμενο της εικόνας δεν είναι αρκετά συγκεκριμένο για να πείσει τους παραλήπτες να προβούν σε συγκεκριμένη ενέργεια», ήταν ο λόγος που δόθηκε στην απόφαση απόρριψης.

Η ανάρτηση του Sengl μπορεί να είναι εκτός τόπου. Αλλά τίθεται το ερώτημα: Έχει υπερβεί η εισαγγελία τα όρια στην υπόθεση Sengl; Ήταν η κατ' οίκον έρευνα ένα ολίσθημα ενός «παραπλανημένου εισαγγελέα»; Αυτό ήθελαν να μάθουν από το κυβερνητικό συμβούλιο της Ζυρίχης οι σύμβουλοι των καντονιών SVP Roland Scheck και Christoph Marty.

Η εκτίμηση της διευθύντριας δικαιοσύνης της Ζυρίχης Jacqueline Fehr είναι αρκετά σαφής. Οι δικαστικές αρχές έκαναν τα πάντα σωστά, είναι η ουσία της απάντησής τους, η οποία έχει πλέον δημοσιοποιηθεί. «Οι αρχές επιβολής του νόμου είναι υποχρεωμένες να αναλάβουν δράση σε περίπτωση επίσημων αδικημάτων (...) να διερευνήσουν την κατηγορία που τέθηκε υπόψη τους», αναφέρει η αιτιολόγηση της διεύθυνσης του Fehr, η οποία υπερασπίζεται τις ενέργειες του Ulrich Vollenweider. Αυτό δεν συνιστά "κατάχρηση εξουσίας".

Ο Scheck και ο Marty ήθελαν να μάθουν από την Fehr, μεταξύ άλλων, αν υπήρχε τέτοια περίπτωση. Ο Marty δεν εντυπωσιάζεται από τις απαντήσεις του κυβερνητικού συμβουλίου. «Όπως το βλέπω εγώ, το παράπτωμα του εισαγγελέα Vollenweider είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο σύμβουλος του καντονιού στο Weltwoche.

Σύμφωνα με τον Marty, «συμβαίνουν πολλά» στο γραφείο του εισαγγελέα. Και δεν είναι ο μόνος που το βλέπει έτσι: «Φαίνεται να αναγνωρίζεται πέρα από τις κομματικές γραμμές». Ανεξάρτητα από αυτό, ο δικαστικός μηχανισμός διογκώνεται όλο και περισσότερο. «Με την επερχόμενη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, θα υπάρξει και πάλι μια προσπάθεια να καλυφθούν τα προβλήματα με επιπλέον χρήματα».

Είναι ενδιαφέρον ότι, τα τελευταία δέκα χρόνια, δεν έχει συμβεί ποτέ να απολυθεί εισαγγελέας. Αυτό είναι επίσης σαφές από την απάντηση. Ο Marty λέει στην πραγματικότητα: «Μόλις μπεις, είσαι μέσα και μπορείς πραγματικά να κάνεις ό, τι θέλεις».

Σε αυτή την περίπτωση, το να κάνεις ό,τι θέλεις σημαίνει ότι αν το Υπουργείο Εσωτερικών του Faeser στη Γερμανία στοχεύει έναν Ελβετό συνταξιούχο, τότε μπορείς να το νοιώσεις στη Ζυρίχη. Αυτό που κάνει η Faeser, η οποία πρόσφατα απαγόρευσε το περιοδικό Compact, είναι εντάξει. Θα αρχίσουν σύντομα να απαγορεύονται οι εφημερίδες και σε αυτή τη χώρα [Ελβετία];

Τα 3 κορυφαία σχόλια για "Όταν η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Nancy Faeser κυνηγά συνταξιούχους στην Ελβετία, οι τοπικές αρχές ερευνούν. Οι πολιτικοί του SVP κουνούν το κεφάλι τους»
  • bmillerXX

    SVP: Το να κουνάς το κεφάλι σου δεν αρκεί. Κάντε κάτι! Πρέπει πραγματικά η Ελβετία να χάσει τον χαρακτήρα της πιο γρήγορα; Πρέπει, αν και σαφώς αναγνωρίσιμοι, να μιμηθούμε τη δημοκρατική αποτυχία της Γερμανίας, όπως την τρελλή ενεργειακή μετάβαση και ο,τιδήποτε άλλο;

    • Franz Böni

      Οι αριστερές και πράσινες αρχές μας βρίσκονται στον ασφυκτικό κλοιό της Nancy Fäser. Καταψηφίστε όλους αυτούς τους πολιτικούς. Τώρα!!

    • Nicht mehr meine Schweiz

      Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το δικαστικό σύστημα σε αυτή τη χώρα προσλαμβάνει τώρα και αποτίει φόρο τιμής στην αριστερή ιδεολογία. Αυτό που είναι ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι τέτοια πράγματα συγκαλύπτονται και εγκρίνονται από την ανώτατη αρχή. Ένας Θεός ξέρει ότι έχουμε άλλα προβλήματα από τη δίωξη πολιτών που δεν συμφωνούν πλέον με την τρέχουσα κατάσταση.



ΠΗΓΗ: Wenn Deutschlands Innenministerin Nancy Faeser Rentner in der Schweiz jagt, spuren die hiesigen Behörden. SVP-Politiker schütteln den Kopf (weltwoche.ch)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!