Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Τρεις εμπιστευτικές επιστολές του Orbán προς τον Charles Michel και μια απάντηση


Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orbán (αριστερά) συνομιλεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 23 Μαρτίου 2023 στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Φωτογραφία: Ludovic Marin/AFP via Getty Images


Κίεβο, Μόσχα, Πεκίνο, Ουάσιγκτον, Φλόριντα – σε δέκα ημέρες, ο Viktor Orbán ταξίδεψε στα μισά του κόσμου στο όνομα της «ειρηνευτικής αποστολής» του.

Οι αναφορές του Orbán για τα ταξείδια του προκάλεσαν σάλο στις Βρυξέλλες. 

Τώρα ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. σχολίασε επίσης τη διπλωματία του Orbán.



Της Mária S. Szentmagyari

18 Ιουλίου 2024


Περισσότερα από δύο χρόνια μετά την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orbán ξεκίνησε μια «ειρηνευτική αποστολή». Θέλει να ξαναρχίσει ο διάλογος μεταξύ των μερών.


Σε δέκα ημέρες, ο πρωθυπουργός ταξίδεψε «σε όλο τον κόσμο», όπως το περιέγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Orbán τόνισε επανειλημμένα ότι δεν ταξίδευε εξ ονόματος της Ε.Ε. και ότι δεν διεξήγαγε ειρηνευτικές συνομιλίες. Συλλέγει μόνο πληροφορίες από πρώτο χέρι από όλα τα μέρη της σύγκρουσης.

Θέλει να δώσει αναφορά στην Ε.Ε.. Το κάνει αυτό ως επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας που ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε..

Ο Orbán τήρησε την υπόσχεσή του. Πρόσφατα απέστειλε τρεις επιστολές στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Charles Michel. Σε αυτές τις επιστολές, οι οποίες ήταν στην πραγματικότητα εμπιστευτικές, ανέφερε τις εμπειρίες του από τα ταξείδια του και έκανε προτάσεις.

Τα σχόλια και οι προτάσεις του Orbán έχουν πλέον απαντηθεί από τον πραγματικό αποδέκτη, τον Michel. Τόσο οι επιστολές του Orbán όσο και η απάντηση του Michel έχουν πλέον δημοσιοποιηθεί. Το περιεχόμενό της προκάλεσε σάλο στις Βρυξέλλες.



Η ταξιδιωτική διπλωματία του Orbán 

Αμέσως μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα στις 5 Ιουλίου, ο Orbán έστειλε την πρώτη του επιστολή στον Michel. Σε αυτό, συνόψισε όσα είχε συζητήσει με τον Ρώσσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός απέστειλε τη δεύτερη επιστολή στον πρόεδρο του Συμβουλίου στις 8 Ιουλίου. Σύμφωνα με την «El País», ανακοίνωσε λεπτομέρειες των συνομιλιών του με τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping. Στην πιο πρόσφατη, τρίτη, επιστολή του, ο Orbán αναφέρθηκε στις συνομιλίες του με τον Τραμπ.

Και οι τρεις επιστολές διέρρευσαν στον Τύπο.

Ο Orbán έχει ήδη χρησιμοποιήσει τη διεθνή προσοχή για τη λεγόμενη ειρηνευτική αποστολή του κατά την πρώτη ημέρα της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.. 

Την 1η Ιουλίου ταξίδεψε στην Ουκρανία, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Λίγες μέρες αργότερα, ήταν στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Πούτιν. Πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, επισκέφθηκε στη συνέχεια τον Xi στο Πεκίνο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Orbán συναντήθηκε με τον Μπάιντεν μόνο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ και δεν είναι γνωστό αν υπήρξε κοινή συνομιλία.



Η τελευταία επιστολή του Orbán 

Οι Financial Times θέλουν να μάθουν την τελευταία επιστολή του Orbán. Το περιεχόμενο της φερόμενης ως μιάμισης σελίδας επιστολής προς τον πρωθυπουργό ανακοινώθηκε στις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον Orbán, ο Τραμπ έχει «σταθερά σχέδια» για τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσσίας και Ουκρανίας. Σύμφωνα με την επιστολή, ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος θα ξεκινήσει γρήγορα ειρηνευτικές συνομιλίες σε περίπτωση εκλογικής νίκης τον Νοέμβριο. Φέτος.


Ο Viktor Orbán και ο Ντόναλντ Τραμπ συναντώνται στην κατοικία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στη Φλόριντα στις 11 Ιουλίου 2024.Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας/Zoltán Fischer/MTI


Ο Orbán προειδοποιεί, ωστόσο, ότι μια νίκη του Τραμπ θα κοστίσει ακριβά στην Ε.Ε.. «Είμαι περισσότερο από πεπεισμένος ότι στην πιθανή περίπτωση της εκλογικής νίκης του προέδρου Τραμπ, το οικονομικό βάρος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ε.Ε. θα μετατοπιστεί σημαντικά εις βάρος της Ε.Ε. όσον αφορά την οικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Orbán,
 

Ως εκ τούτου, ο αρχηγός της ουγγρικής κυβέρνησης καλεί την ΕΕ να αναπτύξει τη δική της στρατηγική για την επίλυση της σύγκρουσης και όχι απλώς να αντιγράψει την «φιλοπολεμική πολιτική» της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη ευρωπαϊκή στρατηγική ή πολιτικό σχέδιο δράσης. Προτείνω μια συζήτηση για το αν είναι λογικό να συνεχιστεί αυτή η πολιτική στο μέλλον», δήλωσε ο Orbán στους Financial Times.

Η «γενική παρατήρηση» του πρωθυπουργού είναι ότι «η ένταση της στρατιωτικής σύγκρουσης σύντομα θα κλιμακωθεί ριζικά».



Ορμπάν: Πούτιν και Σι αναμένουν ειρηνευτικές συνομιλίες φέτος

Ο Orbán αναφέρεται μόνο εν συντομία στις συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο στις επιστολές του, καθώς η ουκρανική θέση είναι γνωστή στην Ε.Ε.. Όσον αφορά τη στάση του Πούτιν, γράφει ότι αυτή τη στιγμή είναι «σαφώς διαφορετική από την ερμηνεία του προέδρου Ζελένσκι».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο Orbán λέει ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να εξετάσει μια πιθανή κατάπαυση του πυρός που «δεν εξυπηρετεί την κρυφή ανασύνταξη και αναδιοργάνωση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».

Έχει καταστεί σαφές ότι η Ρωσσία είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες, ειδικά με βάση τους όρους που είχαν ήδη συμφωνήσει και οι δύο πλευρές στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο του 2022.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, αυτό το έγγραφο του 2022 έχει τίτλο «Συνθήκη για μόνιμη ουδετερότητα και εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία». Το σχέδιο αναφέρει ότι η Ουκρανία πρέπει να κατοχυρώσει τη «μόνιμη ουδετερότητα» στο σύνταγμά της. Όχι μόνο η Ρωσσία, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία κατονομάζονται ως εγγυητές.



Ο Βίκτωρ Ορμπάν (κεντροαριστερά) και ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (κεντροδεξιά) πραγματοποιούν συνομιλίες στη Μόσχα στις 5 Ιουλίου 2024. Φωτογραφία: MTI/Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας/Vivien Benko Cher

Στο πλαίσιο των συνομιλιών του με τον Κινέζο ηγέτη, ο Orbán συζήτησε πιθανά σενάρια για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, αναφέρει η «El País».

Η Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να μιλήσει με την Κίνα για την ειρήνη, δήλωσε ο Orbán. Θα πρέπει να προετοιμαστούμε μαζί για μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Τόσο ο Πούτιν όσο και ο Σι υπέθεσαν ότι νέες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσσίας και Ουκρανίας θα πραγματοποιηθούν φέτος.



Ο Michel διαψεύδει τον Ορμπάν

Στις 16 Ιουλίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απάντησε στις επιστολές του ούγγρου πρωθυπουργού. Η επιστολή του Μichel έφτασε στον ευρωπαϊκό και ουγγρικό Τύπο.

«Δεν μπορώ να δεχτώ τον ισχυρισμό σας ότι ακολουθούμε μια "φιλοπολεμική πολιτική". Το αντίθετο συμβαίνει», αναφέρει η επιστολή του Michel. Η Ε.Ε., σύμφωνα με τον βέλγο πολιτικό, ανέκαθεν επεδίωκε ευρεία υποστήριξη για μια συνολική και δίκαιη ειρήνη. Αυτό είναι σύμφωνο με τις πιο σημαντικές αρχές και στόχους της ουκρανικής «ειρηνευτικής φόρμουλας».

Ταυτόχρονα, «ο άμεσος δρόμος προς την ειρήνη είναι η απόσυρση όλων των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία και ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Michel.

Ενόψει των συνομιλιών με τον Orbán τις τελευταίες ημέρες, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Ο Orbán δεν έχει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται εξ ονόματος της Ε.Ε.. Η Ε.Ε. επανέλαβε τελευταία φορά τον Ιούνιο ότι τα κράτη μέλη ήταν έτοιμα να υποστηρίξουν την Ουκρανία «για όσο διάστημα και εντατικά χρειάζεται» για να αμυνθούν ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσσίας και να προστατεύσουν την ασφάλεια της Ευρώπης.

Ως απάντηση στην «ειρηνευτική αποστολή» της Ουγγαρίας, η Ε.Ε. απείλησε με συνέπειες. Η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου έγραψε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ενέργειες της Βουδαπέστης θα μπορούσαν να συνιστούν παραβίαση των συνθηκών της Ε.Ε.. Η Επιτροπή ανακοίνωσε μποϊκοτάζ των συνεδριάσεων της ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.. Ωστόσο, οι χώρες της Ε.Ε. δεν έχουν ακόμη λάβει περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα κατά του Orbán.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Ο Τραμπ μιλάει με τον Ζελένσκι στο τηλέφωνο και ανακοινώνει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία
Ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.


Πυρκαγιά καταστρέφει ιστορική εκκλησία του Ντάλλας που ποιμαίνεται από τον υποστηρικτή του Τραμπ, Robert Jeffress


ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί εισβάλλουν σε ειρηνική συνάντηση δικτύωσης συντηρητικών
Παράξενη επιχείρηση ενάντια στο «δεξιό κίνημα»


ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Λόγω ύποπτου λογότυπου σε μπλουζάκι: Έρευνες κατά διαδηλωτών
Η αστυνομία καταστέλλει σκληρά σε συγκέντρωση κατά της απαγόρευσης του περιοδικού "Compact"


Κρεμλίνο: «Ο Τραμπ είπε ότι θα επιλύσει τη σύγκρουση εντός 24 ωρών, τότε ο Vance είπε ότι η Κίνα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ΗΠΑ από τη σύγκρουση Ρωσσίας-Ουκρανίας».
Την Πέμπτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι σημείωσε τα σχόλια του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του συνυποψηφίου του JD Vance για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι η Μόσχα πρέπει να είναι «ρεαλιστική» σχετικά με την προοπτική. «Είδαμε τις δηλώσεις – ο Τραμπ είπε ότι θα επιλύσει τη σύγκρουση εντός 24 ωρών, μετά ο Vance είπε ότι η Κίνα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη σύγκρουση Ρωσσίας-Ουκρανίας», είπε, σύμφωνα με το Reuters.



Το Κίεβο απαιτεί την άδεια της Ουάσινγκτον για επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας
Ενώ η Ουκρανία δεν επιτρέπεται επί του παρόντος να χρησιμοποιεί όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ για επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος, αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον, δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέηκ Σάλιβαν. Ο Σάλιβαν μίλησε την Παρασκευή στο Aspen Security Forum στο Κολοράντο. Ερωτηθείς εάν η Ουάσινγκτον είναι ανοιχτή στη χαλάρωση των «ακραίων περιορισμών» στη χρήση αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία, δεν απέκλεισε τίποτα.



Η πρώτη πληρωμή από τους τόκους που δημιουργούνται από τα παγωμένα κεφάλαια της Μόσχας θα γίνει αυτόν τον μήνα, δήλωσε το αποθετήριο με έδρα την ΕΕ
Ο θεματοφύλακας και γραφείο συμψηφισμού Euroclear με έδρα τις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε ότι θα κατάσχει τους τόκους που δημιουργούνται από τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια που κατέχει και θα μεταφέρει τα χρήματα στην Ουκρανία. «Τον Ιούλιο του 2024, η Euroclear θα πραγματοποιήσει μια πρώτη πληρωμή ύψους 1,55 δισ. ευρώ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Ουκρανία μετά την πρόσφατη εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την έκτακτη συνεισφορά», ανέφερε η Euroclear σε δήλωσή της την Παρασκευή.



Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει υποσχεθεί να «βαθμονομήσει τις απαντήσεις του» στα σχέδια των ΗΠΑ να αναπτύξουν νέες δυνατότητες επιθετικών πυραύλων στη Γερμανία «χωρίς εσωτερικούς περιορισμούς» όσον αφορά τα όπλα που πρέπει να τοποθετηθούν και πότε και πού να τα τοποθετήσουν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της Ρωσσίας. Ένας κορυφαίος Ευρωπαίος στρατιωτικός παρατηρητής παρουσιάζει τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της η Ρωσσία.
Η Μόσχα έχει ένα ευρύ φάσμα επιλογών όσον αφορά την απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν επιθετικούς πυραύλους κρουζ Tomahawk και υπερηχητικούς πυραύλους στη Γερμανία, λέει ο βετεράνος των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων και πολιτικός και στρατιωτικός παρατηρητής Mikael Valtersson.


Περίπου 5.000 εργαζόμενοι διασώθηκαν από τον κατεχόμενο από τη Ρωσσία πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (ZNPP), δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Herman Halushchenko στις 19 Ιουλίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης, βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή από τον Μάρτιο του 2022. Η θέση της κοντά στην πρώτη γραμμή έχει οδηγήσει σε αυξημένους κινδύνους πυρηνικής ασφάλειαςκαθ 'όλη τη διάρκεια του πολέμου πλήρους κλίμακας της Ρωσίας. Όλοι οι εργαζόμενοι που εκκενώθηκαν ήταν οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, σύμφωνα με τον Halushchenko. Ο Halushchenko ανέφερε επίσης ότι από τον Φεβρουάριο του 2024, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στο εργοστάσιο για όσους υπαλλήλους παρέμειναν στα κατεχόμενα εδάφη.



Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Έβαν Γκερσκόβιτς καταδικάστηκε από ρωσικό δικαστήριο σε 16 χρόνια φυλάκισης για «κατασκοπεία», μια ετυμηγορία που χαρακτηρίστηκε «κατάπτυστη», «επαίσχυντη» και «απάτη» από τις δυτικές κυβερνήσεις και τον εργοδότη του.
Ο Gershkovich καταδικάστηκε μετά από μόλις τρεις συνεδριάσεις του δικαστηρίου σε μια μυστική δίκη κεκλεισμένων των θυρών στην πόλη Εκατερίνμπουργκ των Ουραλίων, την πόλη όπου συνελήφθη ενώ βρισκόταν σε ταξίδι αναφοράς τον Μάρτιο του 2023. Μετά την καταδίκη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Γκερσκόβιτς «στοχοποιήθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση επειδή είναι δημοσιογράφος και Αμερικανός».


Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αναπτύξουν τις επιθετικές αντιδιαστημικές δυνατότητές τους με επίγειους παρεμβολείς
Η Ουάσινγκτον είναι κοντά στην ενίσχυση των επιθετικών αντιδιαστημικών δυνατοτήτων της με νέους επίγειους παρεμβολείς που έχουν σχεδιαστεί για να απενεργοποιούν προσωρινά τους δορυφόρους που αναπτύσσονται από τη Μόσχα και το Πεκίνο, έγραψε το Bloomberg την Παρασκευή, επικαλούμενο πηγές της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ (USSF). Έχοντας δοκιμάσει τα νέα συστήματα νωρίτερα αυτό το έτος, οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν 11 από τους 24 παρεμβολείς Remote Modular Terminal τους επόμενους μήνες, δήλωσε η USSF στην εφημερίδα. Όλα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους. Οι παρεμβολείς δεν προορίζονται να προστατεύσουν τους δορυφόρους των ΗΠΑ από παρεμβολές. Αντίθετα, στοχεύουν στην «αντιμετώπιση των δυνατοτήτων δορυφορικών επικοινωνιών του αντιπάλου», ανέφερε η USSF.


Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι, αρνείται να ζητήσει συγγνώμη επειδή τηλεφώνησε στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, ένας «νεοναζί συμπαθών κοινωνιοπαθής» και «τύραννος».
Υποστηρίζει: «Θα δυσκολευτείτε να βρείτε οποιονδήποτε πολιτικό που δεν είχε πράγματα να πει για τον Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη θητεία του, ιδιαίτερα στο Twitter». Ερωτηθείς εάν οι δημόσιες επιθέσεις του στον Τραμπ, που τώρα είναι το φαβορί για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, θα υπονομεύσουν την «ειδική σχέση» μεταξύ Βρετανίας και Αμερικής, ο πολιτικός των Εργατικών δήλωσε στο BBC: «Η αλήθεια είναι... Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει το παχύτερο δέρμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!