Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Το Schleswig-Holstein αποκτά το πρώτο μουσουλμανικό κέντρο ημερήσιας φροντίδας για παιδιά


Αυτή η φωτογραφία των Χαρτών Google από τον Μάϊο του 2022 δείχνει το τζαμί "Merkezefendi" στην Christianstraße στο Neumünster.


Στο Neumünster, πρόκειται να κατασκευαστεί το πρώτο μουσουλμανικό κέντρο ημερήσιας φροντίδας παιδιών υπό τη χορηγία μιας ένωσης τζαμιών στο Schleswig-Holstein. 

Το έργο χρηματοδοτείται από μια μουσουλμανική οργάνωση-ομπρέλλα από την Κολωνία.


Το πρώτο μουσουλμανικό κέντρο ημερήσιας φροντίδας στο Schleswig-Holstein πρόκειται να κατασκευαστεί στο Neumünster. Αυτό αποφασίστηκε από τη συνεδρίαση του συμβουλίου του Neumünster την Τρίτη το βράδυ. Αν και η τελική απόφαση θα ληφθεί από το κρατικό γραφείο πρόνοιας νέων, η τοπική ένωση τζαμιών ελπίζει ότι η κατασκευή 2.500 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο της πόλης Neumünster μπορεί να ξεκινήσει αυτό το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με το NDR, περίπου 60 παιδιά πρόκειται να φροντιστούν στο μουσουλμανικό κέντρο ημερήσιας φροντίδας, 20 από αυτά στην περιοχή του βρεφονηπιακού σταθμού και περίπου 40 παιδιά από την ηλικία των τριών ετών. Πρόκειται να δημιουργηθούν συνολικά 13 θέσεις πλήρους απασχόλησης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Murat Kayabasi, δεν υπάρχει έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων για την ένωση τζαμιών "Merkezefendi": Εδώ και χρόνια, οι νέοι έχουν προετοιμαστεί για κατάρτιση σε αυτόν τον τομέα.


Παράρτημα 2: Παραλλαγή 1 της τροπολογίας που υποβλήθηκε από τις ομάδες των συμβουλίων CDU και SPD: 44 μέλη του συμβουλίου ψήφισαν υπέρ, έξι κατά και ένα απείχε.


Η λεγόμενη «Ένωση Ισλαμικών Πολιτιστικών Κέντρων» (VIKZ) από την Κολωνία είναι η χορηγός ένωση του τζαμιού Neumünster και ιδιοκτήτης της γης στην οποία πρόκειται να χτιστεί το κέντρο ημερήσιας φροντίδας. Σύμφωνα με το NDR, η VIKZ πρόκειται να χρηματοδοτήσει πλήρως το διώροφο νέο κτίριο στο κέντρο της πόλης.

Η πόλη του Neumünster θα πρέπει στη συνέχεια να επιδοτήσει τη χρηματοδότηση του εξοπλισμού με ένα τέταρτο του εκατομμυρίου ευρώ και να πληρώσει το μηνιαίο ενοίκιο των 15.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις δικές της πληροφορίες, περισσότεροι μουσουλμανικοί παιδικοί σταθμοί πρόκειται να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ντόρτμουντ και του Βερολίνου, όπου υπάρχουν ήδη τέτοιοι παιδικοί σταθμοί.



Φροντίδα à la αραβικά
Τα παιδιά δεν χρειάζεται να είναι μουσουλμανικής πίστης για να γίνουν δεκτά στον παιδικό σταθμό. Η πόλη διευκρινίζει ότι με αυστηρή αποκλειστικότητα για μια θρησκευτική υπαγωγή, δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια λειτουργίας. Το πώς πρέπει θα μοιάζει η συνύπαρξη των νηπίων στην πραγματικότητα παραμένει αμφισβητήσιμο.

Σύμφωνα με το NDR, η «γλώσσα του παιχνιδιού» θα πρέπει να είναι τα γερμανικά, αλλά «τα παιδιά παρηγορούνται στη μητρική τους γλώσσα, αν οι εκπαιδευτικοί την κατακτήσουν».

Το NDR γράφει επίσης ότι οι εκπαιδευτικές έννοιες στο κέντρο ημερήσιας φροντίδας προβλέπουν «τη μετάδοση ηθικής συμπεριφοράς, τη γνωριμία με διαφορετικές θρησκείες και την προώθηση της γερμανικής γλώσσας» - με έννοια όπως αναφέρουν «κοσμοπολίτικη, φιλελεύθερη και ανεκτική».



«Τελικό σημείο ολοκλήρωσης» και «πολιτιστικός εμπλουτισμός»

Ακόμη και πριν από την ψηφοφορία, τα μέλη του συμβουλίου των κοινοβουλευτικών ομάδων που είχαν υποβάλει την πρόταση σχολίασαν: Η πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής και Υγείας του Neumünster, Babett Schwede-Oldehus του CDU, δήλωσε: «Εκτός από τους χριστιανούς παρόχους, θα υπάρχει τώρα και ένας μουσουλμάνος πάροχος ενός κέντρου ημερήσιας φροντίδας. Το βλέπω ως πολιτιστικό εμπλουτισμό». Η τοπική ένωση τζαμιών δεσμεύεται για την «ελεύθερη δημοκρατική βασική τάξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας», δήλωσε ο βουλευτής του CDU.






Από την άποψη του δημοτικού συμβούλου του Neumünster, Carsten Hillgruber, η «απόφαση της ένωσης τζαμιών» να λειτουργήσει ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας στο μέλλον δεν είναι «η αρχή, αλλά το τέλος της ενσωμάτωσης». Ο Frank Matthiesen, πρόεδρος της παράταξης του SPD, διαβεβαίωσε ότι «κανένας ιμάμης που στάλθηκε από οποιαδήποτε χώρα δεν θα κηρύξει, αλλά ενσωματωμένοι κάτοικοι του Neumünster».


Σύμφωνα με το sh:z, το FDP και οι Πράσινοι κράτησαν ακόμη και τα δάχτυλά τους σταυρωμένα για το «θαρραλέο έργο» να ολοκληρώσουν το νέο κτίριο μέσα σε ένα χρόνο. Το AfD καταψήφισε την πρόταση μαζί με το δεξιό εξτρεμιστικό κόμμα "Heimat Neumünster".


ΠΗΓΗ: Schleswig-Holstein bekommt erste muslimische Kita - Apollo News (apollo-news.net)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!