Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Τι γνωρίζουμε για τον μακελάρη του Trump, Rally Thomas Crooks, μέχρι στιγμής



Ο Thomas Matthew Crooks που αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Bethel Park με την τάξη του 2022, στο Bethel Park της Πενσυλβάνια (Bethel Park School District via AP)



Το FBI δήλωσε ότι ερευνά τους πυροβολισμούς ως πιθανή πράξη εγχώριας τρομοκρατίας, αλλά οι αξιωματούχοι δεν έχουν αποκαλύψει δημοσίως ένα πιθανό κίνητρο.




7/15/2024

Ενημέρωση:7/16/2024




Ο 20χρονος άνδρας που προσπάθησε να δολοφονήσει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ άφησε πίσω του λίγα στοιχεία αφότου άνοιξε πυρ σε συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια το Σαββατοκύριακο.

Στον απόηχο των πυροβολισμών που σκότωσαν έναν θεατή, οι ερευνητές δήλωσαν ότι ψάχνουν για οτιδήποτε θα μπορούσε να οδηγήσει τον Thomas Matthew Crooks, από το Bethel Park της Πενσυλβάνια, να προσπαθήσει να σκοτώσει τον πρώην πρόεδρο στις 13 Ιουλίου.

Το FBI δήλωσε ότι το ερευνά ως πιθανή πράξη εγχώριας τρομοκρατίας, αλλά μέχρι στιγμής, οι αξιωματούχοι δεν έχουν αποκαλύψει δημοσίως το κίνητρο της υπόθεσης.

Τα πολιτειακά και ομοσπονδιακά αρχεία δείχνουν ότι ο κ. Crooks ήταν εγγεγραμμένος ως Ρεπουμπλικανός ψηφοφόρος στην Πενσυλβάνια. Ωστόσο, οι ομοσπονδιακές εκθέσεις χρηματοδότησης της εκστρατείας δείχνουν ότι έδωσε 15 δολλάρια σε μια προοδευτική επιτροπή πολιτικής δράσης, την ActBlue, στις 20 Ιανουαρίου 2021, την ημέρα που ορκίστηκε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Σε μια έρευνα του FBI στο σπίτι και το όχημά του, «ύποπτες συσκευές που βρέθηκαν και στις δύο τοποθεσίες έχουν καταστεί ασφαλείς από τεχνικούς βομβών και αξιολογούνται στο εργαστήριο του FBI», δήλωσε εκπρόσωπος στους The Epoch Times την Κυριακή 14 Ιουλίου.

Το πυροβόλο όπλο, που περιγράφεται από τον ειδικό πράκτορα του FBI Kevin Rojek ως τουφέκι τύπου AR, αγοράστηκε νόμιμα. Και ο κ. Crooks δεν ήταν στο ραντάρ των δυνάμεων επιβολής του νόμου πριν από τους πυροβολισμούς του Σαββάτου, ανέφερε το FBI, προσθέτοντας ότι το γραφείο πιστεύει ότι ενήργησε μόνος του.

Το FBI «εργάζεται για να καθορίσει την αλληλουχία των γεγονότων και τις κινήσεις του δράστη πριν από τους πυροβολισμούς, συλλέγοντας και εξετάζοντας αποδεικτικά στοιχεία, διεξάγοντας συνεντεύξεις και παρακολουθώντας όλα τα στοιχεία», ανέφερε το γραφείο, προσθέτοντας ότι οι πράκτορες έχουν αποκτήσει το τηλέφωνό του για εξέταση.

Βίντεο και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών δείχνουν ότι ο κ. Crooks φορούσε ένα μπλουζάκι που είχε το κείμενο "Demolition Ranch", ένα πολύ δημοφιλές κανάλι που σχετίζεται με όπλα στο YouTube.

Ο παρουσιαστής του καναλιού, Matt Carriker, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα εκδώσει δημόσια δήλωση για το θέμα στο εγγύς μέλλον, αλλά «εξακολουθεί να είναι απλά δύσπιστος ειλικρινά».

Οι γείτονες του κ. Crooks και ένα τηλέφωνο που σχετίζεται με το σπίτι του στην Πενσυλβάνια δεν απάντησαν σε πολλαπλά αιτήματα για σχόλια μέσω τηλεφώνου. Ο πατέρας του, Matthew Crooks, δήλωσε στο CNN το Σάββατο ότι προσπαθούσε να καταλάβει «τι στο διάολο συμβαίνει» και δεν θα μιλήσει για τον γιο του μέχρι να επικοινωνήσει με αξιωματούχους επιβολής του νόμου.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο κ. Rojek δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η οικογένεια Crooks συνεργάζεται με την έρευνα του FBI.
Βίντεο που τραβήχτηκε από τα μέσα ενημέρωσης του σπιτιού των Crooks έδειξε αρκετά άτομα που φαίνεται να είναι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι να μιλούν με έναν μεσήλικα άνδρα που είχε απαντήσει στην πόρτα.


Τι συνέβη;

Ο Greg Smith, ο οποίος παρακολούθησε τη συγκέντρωση αλλά παρατήρησε μόνο από την περίμετρο, δήλωσε στην Epoch Times ότι είδε τον δράστη «να σέρνεται στην οροφή» με ένα τουφέκι κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.


«Είχα άμεση οπτική επαφή, απευθείας στο πίσω μέρος αυτής της οροφής», είπε.

Ο κ. Smith είπε ότι προσπάθησε να ειδοποιήσει τους αστυνομικούς που βρίσκονταν κοντά για τον δράστη. «Στάθηκα εκεί για περίπου ένα ή δύο λεπτά, δείχνοντας τον τύπο στην οροφή. Και η αστυνομία έτρεχε γύρω, κάτω και γύρω από το κάτω μέρος του κτιρίου», είπε.

Μετά από αυτό, ο κ. Crooks «σύρθηκε μέχρι την κορυφή και πήρε περίπου τέσσερεις βολές. Δεν ξέρω πόσες βολές ήταν ακριβώς. Αυτό είδαμε», είπε ο κ. Smith.

Ο ένοπλος είχε θεαθεί από τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση στην οροφή ενός κτιρίου έξω από την περίμετρο της πορείας για τη Μυστική Υπηρεσία και η περιοχή φυλασσόταν από τις τοπικές δυνάμεις επιβολής του νόμου, δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Butler Michael T. Slupe στο The Associated Press και στο CBS Pittsburgh την Κυριακή.

Οι αστυνομικοί του Butler Township ξεκίνησαν έρευνα στην περιοχή αφού έλαβαν πληροφορίες για ένα ύποπτο άτομο σε μια στέγη κοντά στο συμβάν, δήλωσε ο σερίφης. Καθώς ο αστυνομικός άρχισε να ανεβαίνει στην οροφή για να την επιθεωρήσει, ο ένοπλος, ο οποίος ήταν ξαπλωμένος στην οροφή, γύρισε και στόχευσε το όπλο του προς το μέρος του. Ο αξιωματικός στη συνέχεια αναγκάστηκε να μετακινηθεί πίσω στο έδαφος για κάλυψη, είπε.

«Το μόνο που ξέρω είναι ότι ο αστυνομικός είχε και τα δύο χέρια ψηλά στην οροφή για να ανέβει στην οροφή, αλλά δεν τα κατάφερε ποτέ επειδή ο δράστης είχε στραφεί προς τον αξιωματικό. Και δικαιωματικά και έξυπνα, ο αξιωματικός αφέθηκε να φύγει», δήλωσε ο κ. Slupe.

Ο κ. Slupe είπε στο AP ότι ένας τοπικός αξιωματικός ανέβηκε στην οροφή και συνάντησε τον σκοπευτή, ο οποίος είδε τον αστυνομικό και στράφηκε προς το μέρος του λίγο πριν ο αστυνομικός πέσει κάτω στην ασφάλεια. Ο αστυνομικός δεν θα μπορούσε να έχει το δικό του όπλο υπό αυτές τις συνθήκες, είπε.

Η εφαρμογή συνομιλίας Discord, μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων δημοφιλής στους ανθρώπους που παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια, δήλωσε ότι ο κ. Crooks φαίνεται να είχε λογαριασμό, αλλά τον χρησιμοποιούσε σπάνια και όχι τους τελευταίους μήνες. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι χρησιμοποίησε τον λογαριασμό του για να συζητήσει τις πολιτικές του απόψεις, δήλωσε εκπρόσωπος του Discord.

Δεν είναι επίσης σαφές εάν ο κ. Crooks είχε ενεργό λογαριασμό στο Facebook, 'X', YouTube, TikTok ή άλλη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων.

Ο κ. Crooks αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Bethel Park το 2022. Η σχολική περιφέρεια δήλωσε ότι συνεργάζεται πλήρως με τους ερευνητές.

Σε ένα βίντεο από την τελετή αποφοίτησης του σχολείου που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, ο Crooks φαίνεται να διασχίζει τη σκηνή για να παραλάβει το δίπλωμά του, να φαίνεται μετρίου αναστήματος και να φοράει γυαλιά.

Εργάστηκε σε ένα γηροκομείο ως βοηθός διατροφής, μια δουλειά που γενικά περιλαμβάνει την προετοιμασία φαγητού. Η Marcie Grimm, διευθύντρια της Ειδικευμένης Νοσηλευτικής και Αποκατάστασης του Bethel Park, ανέφερε σε δήλωσή της ότι ήταν «σοκαρισμένη και λυπημένη όταν έμαθε για τη συμμετοχή του».

Η κα Grimm πρόσθεσε ότι ο κ. Crooks είχε έναν καθαρό έλεγχο ιστορικού όταν προσλήφθηκε.

Αρκετοί μαθητές που είχαν φοιτήσει στο γυμνάσιο, συμπεριλαμβανομένου ενός που μίλησε με δημοσιογράφο της Epoch Times την Κυριακή, είπαν ότι ο κ. Crooks έπεσε θύμα εκφοβισμού ενώ παρακολουθούσε.

Ο Antanas Kubilius, πρώην φοιτητής που είπε ότι αποφοίτησε το 2021, είπε στους The Epoch Times ότι δεν ήταν στην ίδια τάξη, αλλά ήταν εξοικειωμένος με τον κ. Crooks. «Το μόνο που ξέρω είναι ότι είχε πέσει θύμα εκφοβισμού στο σχολείο» επειδή «ήταν το ήσυχο παιδί», παρατήρησε.

«Δεχόταν εκφοβισμό σχεδόν κάθε μέρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Jason Kohler, ο οποίος είχε φοιτήσει στο ίδιο λύκειο με τον ύποπτο. «Ήταν απλώς ένας παρίας και ξέρετε πώς είναι τα παιδιά σήμερα».
Το Associated Press και η Rachel Wang συνέβαλαν σε αυτό το ρεπορτάζ.




ΠΗΓΗ: What We Know About Trump Rally Shooter Thomas Crooks So Far | The Epoch Times


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

«Όταν είδα τη σφαίρα να χτυπά τον σύζυγό μου» - Μελάνια Τραμπ για την αξία της οικογένειας
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι διαφωνίες, η πολιτική και τα πολιτικά παιχνίδια δεν είναι ανώτερα από την αγάπη», δήλωσε η πρώην πρώτη κυρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!