Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Συνάντηση Ορμπάν με Τραμπ: Η «ειρηνευτική αποστολή» εκνευρίζει τους εταίρους του ΝΑΤΟ


Ο Βίκτωρ Ορμπάν και ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθούν στην κατοικία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στη Φλόριντα στις 11 Ιουλίου 2024. Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας/Zoltán Fischer/MTI



Ο Βίκτωρ Ορμπάν εγκαταλείπει νωρίς τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ. 

Το ΝΑΤΟ και οι χώρες της Ε.Ε. ασκούν δριμεία κριτική. 

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι ο Ορμπάν θα μπορούσε έτσι να μεταφέρει ένα μήνυμα από τον Πούτιν απευθείας στον Τραμπ.


Από την Mária S. Szentmagyari

12 Ιουλίου 2024


Ο Βίκτωρ Ορμπάν συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην ιδιωτική κατοικία του στη Φλόριντα την Πέμπτη 11 Ιουλίου. 

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός αναχώρησε από την Ουάσιγκτον πριν από την επίσημη λήξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, προκειμένου να φτάσει εγκαίρως στη Φλόριντα.

Ο Ορμπάν ανέφερε για τη συνάντηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Μιλήσαμε για το πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε την ειρήνη. Τα καλά νέα της ημέρας: Θα λύσει το πρόβλημα!», έγραψε ο Ορμπάν στην ανάρτησή του στο 'X'.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Ορμπάν στον Ρώσσο πρόεδρο Βλαδίμηρο Πούτιν στη Μόσχα προκάλεσε έντονη κριτική από τους άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων και κρατών της Ε.Ε..

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο. Τη Δευτέρα, ο Ορμπάν συναντήθηκε με τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping στο Πεκίνο. Στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, μίλησε επίσης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Περιέγραψε την ταξιδιωτική διπλωματία ως «ειρηνευτική αποστολή» της Ουγγαρίας.


Μια αστραπιαία συνάντηση

Τόσο ο Ορμπάν όσο και ο Τραμπ έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην υποστήριξη της Ουκρανίας. Και οι δύο απορρίπτουν τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο επειδή, κατά την άποψή τους, τροφοδοτούν τον πόλεμο. Η πιο πρόσφατη συνάντησή τους αφορούσε επίσης την ειρήνη στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ ανέφερε τη σύντομη επίσκεψη μόνο εν συντομία στο δικό του κανάλι κοινωνικών μέσων:

«Πρέπει να υπάρξει ΕΙΡΗΝΗ και γρήγορα. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει σε έναν πόλεμο που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε ξεκινήσει!»

Ο Ορμπάν επίσης δεν σχολίασε περαιτέρω τη συνομιλία.

Ήταν μάλλον μια σύντομη συνάντηση. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα "FlightAware", ο πρωθυπουργός πέταξε HUAF589 στον Τραμπ με το ουγγρικό αεροπλάνο. Το αεροπλάνο του πρωθυπουργού έφτασε στη Φλόριντα μετά από πτήση δύο ωρών από την Ουάσινγκτον. Όπως δείχνει η σελίδα, το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Palm Beach στις 6:45 μ.μ. τοπική ώρα και είχε ήδη απογειωθεί στις 9:19 μ.μ.

Ο Ορμπάν πιθανότατα δεν είχε πολύ χρόνο να μιλήσει με τον Τραμπ, αν υπολογίσετε τη διαδρομή από το αεροδρόμιο προς την ιδιοκτησία.



Για την ξυνίλα στην Ε.Ε..



ΠΗΓΗ: Orbán trifft Trump: „Friedensmission“ irritiert NATO-Partner (epochtimes.de)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

ΞΥΝΙΛΑ: Η «ειρηνευτική αποστολή» του Ορμπάν: Η Ουγγαρία αντιμετωπίζει συνέπειες από την Ε.Ε.
Το πρόσφατο ταξείδι του Βίκτωρα Ορμπάν δεν έτυχε αποδοχής στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ιδιαίτερα η συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αντιμετωπίστηκε με δυσαρέσκεια. Ως επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., δεν πρέπει να κάνει κάτι τέτοιο, λένε οι επικριτές του - και τώρα αναζητούν τρόπους να τον σταματήσουν,



Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο ηγέτης των ΗΠΑ πάσχει από άνοια
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ αγνόησε τις ανησυχίες σχετικά με την ηλικία και την πνευματική κατάσταση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, επαινώντας την «ηγεσία» του μετά από διμερή συνάντηση στην Ουάσινγκτον. Ο Στάρμερ και ο Μπάιντεν συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη για να συζητήσουν τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Γάζα, καθώς και το εμπόριο και την κλιματική αλλαγή. Όταν ρωτήθηκε αργότερα από το BBC αν πίστευε ότι ο Μπάιντεν ήταν «γεροντικός», ο Στάρμερ απάντησε: «Όχι». «Είχαμε μια πολύ καλή διμερή συνάντηση χθες. Χρεωθήκαμε στα 45 λεπτά [αλλά] συνεχίσαμε για το μεγαλύτερο μέρος μιας ώρας. Περάσαμε έναν τεράστιο αριθμό θεμάτων με ρυθμό», είπε ο πρωθυπουργός.



Ο στρατηγός Sir Patrick Sanders, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων μέχρι τον Ιούνιο, ισχυρίζεται ότι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν είναι «οι νέες δυνάμεις του Άξονα» και αναμφισβήτητα μεγαλύτερη απειλή από τη συμμαχία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και άλλων.
«Είναι πιο αλληλεξαρτώμενες και πιο ευθυγραμμισμένες από ό, τι ήταν οι αρχικές δυνάμεις του Άξονα», υποστηρίζει, υποστηρίζοντας ότι ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι πιθανός εάν η Βρετανία και η Δύση γενικότερα δεν επεκτείνουν τους στρατούς τους και τη στρατιωτική παραγωγική τους ικανότητα μέσα στα επόμενα χρόνια. «Οι περισσότερες εκτιμήσεις θα σας πουν ότι έχουμε κάπου μεταξύ πέντε και 10 ετών πριν η Ρωσία ανακεφαλαιοποιήσει και είναι σε θέση να αποτελέσει το είδος της απειλής που έκανε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε.



Το Παρίσι μπορεί ακόμα να έχει σχέδια να στείλει κρυφά ένα απόσπασμα για να πολεμήσει για το Κίεβο, προειδοποιεί έκθεση που υποβλήθηκε στην Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσσίας
Η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσσίας (SVR) αποχαρακτήρισε μια έκθεση ενός πράκτορα που δήλωσε τον Μάρτιο ότι η Γαλλία ετοιμαζόταν να στείλει ένα απόσπασμα περίπου 2.000 στρατιωτών για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Η ενημέρωση δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Scout» της SVR. Σε αυτό, ένας πράκτορας που χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Felix ισχυρίστηκε ότι ο γαλλικός στρατός «ανησυχούσε για τον αυξημένο αριθμό Γάλλων που σκοτώθηκαν στο ουκρανικό θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων», ιδιαίτερα αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα προσωρινό κέντρο ανάπτυξης για ξένους κοντά στο Χάρκοβο τον Ιανουάριο.



Η Ρωσσία ετοιμάζει στρατιωτικά αντίμετρα ως απάντηση στην προγραμματισμένη αμερικανική ανάπτυξη πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς στη Γερμανία, δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσσος υφυπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η κίνηση των ΗΠΑ ήταν «καταστροφική για την περιφερειακή ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα».
«Χωρίς νεύρα, χωρίς συναισθήματα, θα αναπτύξουμε μια στρατιωτική απάντηση, πρώτα απ 'όλα, σε αυτό το νέο παιχνίδι», δήλωσε ο υφυπουργός, Σεργκέι Α. Ριαμπκόφ, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Σε ξεχωριστό σχόλιο που δημοσιεύθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είχε προβλέψει την απόφαση και ότι η Ρωσσία είχε αρχίσει να προετοιμάζει εκ των προτέρων «αντισταθμιστικά αντίμετρα».



Σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει συμβάσεις με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσσίας μόνο φέτος
Σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν καταταγεί στον ρωσικό στρατό το 2024, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το μέσο ποσοστό προσλήψεων είναι «περίπου 1.000 άτομα την ημέρα», έγραψε το υπουργείο Άμυνας στο Telegram την Πέμπτη. Η Ρωσσία ξεκίνησε μια ευρείας κλίμακας εκστρατεία στρατολόγησης μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι περίπου 700.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή. Τους τελευταίους μήνες, ο Ουκρανός ηγέτης Βλαντιμίρ Ζελένσκι και δυτικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσσία σχεδιάζει ένα δεύτερο κύμα κινητοποίησης. Το πρώτο κύμα έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν η Ρωσσία ανακοίνωσε σχέδια να καλέσει 300.000 επιπλέον στρατιώτες.



Στην πιο σοβαρή επίπληξή τους εναντίον του Πεκίνου, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν την Τετάρτη την Κίνα «αποφασιστικό καταλύτη» του πολέμου της Ρωσσίας κατά της Ουκρανίας και εξέφρασαν ανησυχίες για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πεκίνου και τις δυνατότητές του στο διάστημα.
Το αυστηρά διατυπωμένο τελικό ανακοινωθέν, που εγκρίθηκε από τα 32 μέλη του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής τους στην Ουάσιγκτον, καθιστά σαφές ότι η Κίνα γίνεται το επίκεντρο της στρατιωτικής συμμαχίας. Τα μέλη της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής και οι εταίροι τους στον Ινδο-Ειρηνικό βλέπουν όλο και περισσότερο κοινές ανησυχίες για την ασφάλεια που προέρχονται από τη Ρωσσία και τους Ασιάτες υποστηρικτές της, ειδικά την Κίνα. Το Πεκίνο επιμένει ότι δεν παρέχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσσία, αλλά έχει διατηρήσει ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με τον βόρειο γείτονά του καθ 'όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης. Κατηγορεί επίσης το ΝΑΤΟ ότι υπερβαίνει και υποκινεί αντιπαράθεση στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.



Πρόσφατα εμφανίστηκαν δορυφορικές εικόνες που αποκαλύπτουν ότι ο κινεζικός στρατός έχει ασκηθεί για επιθέσεις σε αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και αεροπλανοφόρα στις απομακρυσμένες ερήμους του Xinjiang στη βορειοδυτική Κίνα.
Η South China Morning Post (SCMP) σε μια νέα έκθεση που αναλύει τις φωτογραφίες προσδιορίζει ότι οι εικόνες τραβήχτηκαν από το Google Earth στις 29 Μαΐου και δείχνουν μακέτες αεροσκαφών που μοιάζουν με προηγμένα μαχητικά stealth των ΗΠΑ. Το SCMP επισημαίνει μια ανάρτηση από το Clash Report με έδρα την Τουρκία, το οποίο ήταν το πρώτο που τόνισε τις φωτογραφίες με λεζάντα: «Οι Κινέζοι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας του PLA μαθαίνουν να εξασκούνται σε αεροπορικές επιδρομές σε αμερικανικές μακέτες F-35 και F-22».



Η πρόσφατη απαγόρευση της γερμανικής κυβέρνησης στα μέλη του AfD να κατέχουν πυροβόλα όπλα αποκαλύπτει τις αυταρχικές μεθόδους καταστολής της πολιτικής αντιπολίτευσης και φίμωσης των συντηρητικών φωνών, αντικατοπτρίζοντας τακτικές που χρησιμοποιούνται από τα κομμουνιστικά καθεστώτα για την εξάλειψη της διαφωνίας.
Σε μια σαφή επίδειξη αυταρχικής δράσης που στοχεύει τις πολιτικές πεποιθήσεις, η γερμανική κυβέρνηση επέβαλε άλλο ένα μέτρο διακρίσεων εναντίον της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), του μοναδικού συντηρητικού κόμματος της χώρας και του δεύτερου πιο δημοφιλούς κόμματος. Η τελευταία επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα είναι μια δικαστική απόφαση που απαγορεύει στα μέλη του AfD να κατέχουν πυροβόλα όπλα.



Τα κλιμακούμενα πρόστιμα και οι κυρώσεις εναντίον συντηρητικών καναλιών όπως το CNews και το C8 στη Γαλλία υπογραμμίζουν το ζήτημα του περιορισμού της ελευθερίας του λόγου, με τις ρυθμιστικές αρχές που συνδέονται με την κυβέρνηση, όπως η Arcom, να κατηγορούνται ότι καταπνίγουν τη διαφωνία και τιμωρούν οποιεσδήποτε απόψεις ενάντια στην αφήγηση της αριστεράς.
Σε μια ανησυχητική εξέλιξη για την ελευθερία του λόγου στη Γαλλία, το CNews, ένα εξέχον ειδησεογραφικό συντηρητικό κανάλι που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Vincent Bolloré, τιμωρήθηκε ξανά από την Arcom, την ανεξάρτητη δημόσια αρχή που ιδρύθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση για τη ρύθμιση των μέσων ενημέρωσης. Στο κανάλι επιβλήθηκε πρόστιμο 80.000 ευρώ (περίπου 87.000 δολάρια) για μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών του κατά τη διάρκεια των εκπομπών. Αυτός ο τελευταίος γύρος κυρώσεων ακολουθεί μια παράσταση του Δεκεμβρίου 2023 κατά τη διάρκεια της οποίας οι επισκέπτες δήλωσαν ότι «η μετανάστευση σκοτώνει» χωρίς άμεση αντίδραση από τον οικοδεσπότη ή άλλους επισκέπτες.

1 σχόλιο:

  1. ...Τά φάρμακα γιά τήν ευρω-ξυνίλα άς τά πάρουν όλα μαζί μήπως καί συνέλθουν, άν καί απίθανο μεταξύ μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!