Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

AI πορνό από την Giorgia Meloni - αυτό θα πρέπει να είναι σκάνδαλο




Το 2020, δύο άνδρες χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν ένα πορνό με την Τζώρτζια Μελόνι και να το δημοσιεύσουν στο Διαδίκτυο - αλλά πού είναι το σκάνδαλο; 

Τα θύματα σεξουαλικής βίας δεν φαίνεται να έχουν σημασία αν θεωρούνται δεξιά.




Την περασμένη Τρίτη, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζώρτζια Μελόνι έπρεπε να καταθέσει ως μάρτυρας σε δικαστική υπόθεση στην πόλη Σάσαρι της Σαρδηνίας, καθώς πριν από τέσσερα χρόνια, ένα πορνό με θέμα την ίδια αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο. 

Παρέμεινε online για μήνες σε διάφορες μεγάλες ιστοσελίδες πορνό και έκανε κλικ σε εκατομμύρια ανθρώπους. Όταν η Μελόνι, η οποία ήταν ακόμα γραμματέας του κόμματος Fratelli d'Italia εκείνη την εποχή, επέστησε την προσοχή της στο βίντεο, υπέβαλε μήνυση για δυσφήμιση.

Το βίντεο της Μελόνι ήταν ένα 'deepfake'. Το πρόσωπό της τοποθετήθηκε στο πρόσωπο μιας ηθοποιού με τη βοήθεια ενός προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης. 

Οι δράστες που μπόρεσαν να εντοπιστούν γρήγορα μέσω των ονομάτων χρήστη και των αριθμών τηλεφώνου τους, έχουν ομολογήσει. Σε δύο ξεχωριστές διαδικασίες, ο 40χρονος Alessio S. και ο 73χρονος Roberto S. – πατέρας και γιος, ένας πολύ φροϋδικός τρόπος οικογενειακού δεσμού – πρέπει να λογοδοτήσουν. Ο γιος είχε δημιουργήσει το βίντεο και στη συνέχεια το έβαλε στο Διαδίκτυο μέσω του υπολογιστή του πατέρα του.

Ο πατέρας έχει ήδη καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης με αναστολή και τέσσερεις μήνες κοινωφελούς εργασίας σε σύλλογο τυφλών, όπως αναφέρει η L'Unione Sarda. 

Η Μελόνι απαιτεί τώρα 100.000 ευρώ ως αποζημίωση από τον γιο. Θέλει να διαθέσει τα χρήματα εξ ολοκλήρου σε ένα ταμείο του Υπουργείου Εσωτερικών για τα θύματα ανδρικής βίας.

«Η αξίωση αποζημίωσης προορίζεται ως μήνυμα προς όλες τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα αυτών των μορφών σεξουαλικής βίας. Δεν πρέπει να φοβάστε να υποβάλετε καταγγελία. Το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία των γυναικών θυμάτων, οι οποίες συχνά γίνονται εν αγνοία τους στόχος αυτού του είδους εγκλήματος», δήλωσε η δικηγόρος Maria Giulia Marongiu στον Τύπο εκ μέρους της πελάτισσάς της Meloni.




Η τεχνητή νοημοσύνη και οι κίνδυνοι της είναι ένα πολύ δημοφιλές θέμα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Πιο πρόσφατα, αναφέρθηκε ευρέως ότι τα βίντεο σχετικά με τη γνωστική εξασθένηση του Μπάιντεν δημιουργούνται ή επεξεργάζονται AI, όπως ισχυρίστηκε επίσης ο γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου. Μια κατηγορία που, παρεμπιπτόντως, δεν ακούγεται μετά την προεδρική μονομαχία.

Έτσι, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η μεγάλη δίκη γύρω από τη Μελόνι, η οποία ταιριάζει απόλυτα στο θέμα, δεν λαμβάνεται υπόψη σε αυτή τη συζήτηση. Ότι κατά τα άλλα αναφέρεται μόνο παρεμπιπτόντως – πάντα νηφάλια και χωρίς την κατά τα άλλα τυπική αγανάκτηση, μερικές φορές με περιφρονητική χροιά. Σκληροτράχηλη, η BILD ξεκινά το ρεπορτάζ της για την υπόθεση με τη φράση: «Mamma Mia! Αυτή η δίκη πορνό ηλεκτρίζει την Ιταλία!»

Με αυτό χάνεται η ευκαιρία να επιστήσει την προσοχή του κοινού σε μια επικίνδυνη πρακτική - η οποία είναι πιο διαδεδομένη εδώ και χρόνια από ό, τι μπορεί κανείς να σκεφτεί. Ο στόχος αυτών των βίντεο δεν είναι απλώς να καταστρέψουν πολιτικά τη Μελόνι

Είναι πολύ πιθανό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν υπέθεσαν ποτέ ότι συμμετείχε πραγματικά στη μαγνητοσκόπηση μιας ταινίας πορνό. Πρόκειται για ταπείνωση και εξευτελισμό. Είναι σεξουαλική βία. Αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτό αν το θύμα έχει λάθος πολιτική στάση. Σχεδόν μοιάζει να το αξίζει.



Μελέτη: Το πορνό τεχνητής νοημοσύνης είναι πιο επικίνδυνο από τις ψευδείς ειδήσεις

Αντιμέτωποι με τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, των deep fakes και του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, οι πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται πάντα σε μία μόνο λέξη-κλειδί: ψευδείς ειδήσεις. Ο κίνδυνος από τα δεξιά, ο κίνδυνος από τη Ρωσσία και την Κίνα. Οι εκλογές θα επηρεαστούν από deepfake ομιλίες, προειδοποιούν. Αλλά ήδη από το 2019, η μελέτη "The State of Deepfakes" αποκάλυψε ότι οι ψευδείς ειδήσεις δεν είναι σχεδόν η πιο κοινή εφαρμογή των προγραμμάτων AI.

«Η πορνογραφία deepfake είναι μακράν ο πιο διαδεδομένος τύπος deepfake που δημιουργείται και διανέμεται επί του παρόντος», αναφέρει η μελέτη, αντιπροσωπεύοντας το 96% των βίντεο AI στο Διαδίκτυο. 

Οι δράστες ήταν κυρίως άνδρες, τα θύματα 100% γυναίκες και κορίτσια. «Η τεχνολογία deepfake χρησιμοποιείται ως όπλο κατά των γυναικών εισάγοντας τα πρόσωπά τους στο πορνό. Αυτό είναι τρομακτικό, ντροπιαστικό, ταπεινωτικό και τους φιμώνει. 

Τα deepfake βίντεο σεξ μεταφέρουν στους ανθρώπους ότι το σώμα τους δεν είναι δικό τους και μπορεί να τους δυσκολέψει να παραμείνουν στο διαδίκτυο, να βρουν ή να διατηρήσουν μια δουλειά και να αισθάνονται ασφαλείς», δήλωσε η καθηγήτρια νομικής Danielle Citron στη μελέτη.

Είναι αρκετά κακό όταν χτυπά πολιτικούς ή ηθοποιούς και τραγουδιστές. Αλλά αυτές οι γυναίκες έχουν τουλάχιστον το πλεονέκτημα ότι θα πιστέψουν πραγματικά την αυθεντικότητα των βίντεο. Η κατάσταση είναι διαφορετική για τους ιδιώτες. 

Σύμφωνα με έρευνα του Vice, η τεχνολογία AI ήταν ήδη αρκετά προηγμένη στις αρχές του 2018 για να τοποθετήσει πρόσωπα τόσο απρόσκοπτα στα σώματα των ηθοποιών που δύσκολα αναγνωρίζονται ως ψεύτικα.

Δωρεάν εφαρμογές με φιλικές προς το χρήστη διεπαφές και οδηγίες βήμα προς βήμα αφθονούσαν στο Διαδίκτυο και οι κοινότητες ιδρύθηκαν στο Reddit για να υποστηρίξουν και να συμβουλεύσουν ο ένας τον άλλον στη δημιουργία αυτών των βίντεο. Το μόνο που χρειαζόσασταν ήταν μια συλλογή φωτογραφιών του ατόμου που θέλετε να να στοχοποιήσετε, από διαφορετικές οπτικές γωνίες. 

Για το λόγο αυτό, είναι ευκολότερο να δημιουργήσετε τέτοια βίντεο με διάσημους ανθρώπους, αλλά σε περιόδους selfies και κοινωνικών μέσων, αυτό δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα ακόμη και για ιδιώτες. Και με την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, οι απαιτήσεις έχουν μειωθεί εδώ και πολύ καιρό.

Ένα μεγάλο μέρος του πορνό AI γίνεται με φωτογραφίες γυναικών και κοριτσιών που γνωρίζουν τους δράστες στο περιβάλλον τους - πρώην ερωμένες, φίλες, γειτόνισσες, συμμαθήτριες, το αφεντικό. 

Οι λόγοι είναι διαφορετικοί – είτε για τη δική του ικανοποίηση είτε ειδικά για να βλάψει τη γυναίκα, όπως ο εκβιασμός. 

Το "Revenge porn", μια πρακτική στην οποία οι άνδρες δημοσιεύουν προσωπικές φωτογραφίες της πρώην ερωμένης τους μετά από έναν χωρισμό για να την εκδικηθούν, οι γυναίκες ήταν κάποτε σε θέση να ξεφύγουν με το να μην στέλνουν πλέον αντίστοιχες φωτογραφίες σε άνδρες που εμπιστεύονταν. Εν τω μεταξύ, κανείς δεν είναι πλέον καθόλου ασφαλής.

Είναι αρκετά εύκολο και προσβάσιμο για να δημιουργηθεί και είναι ακόμα πιο εύκολο να διανεμηθεί. Η εγκληματική πορνογραφία, όπως τα βίντεο βιασμού και η παιδική πορνογραφία, αντιμετωπίζονται πάντα ως κάτι που υπάρχει μόνο στο σκοτεινό διαδίκτυο. Ωστόσο, λόγω της χαμηλής ρύθμισης, το περιεχόμενο αυτό διαδίδεται επανειλημμένα σε ελεύθερα προσβάσιμους «mainstream ιστότοπους».




Ενώ μπορείτε ήδη να λάβετε μια καταγγελία σε πλατφόρμες όπως το X επειδή μπορεί να έχετε προσβάλει έναν πολιτικό, δεν είναι κοινωνικό ζήτημα να συνεχίσετε να καθιστάτε υπεύθυνους μεγάλους παρόχους πλατφόρμας όπως το Pornhub - με έως και 130 εκατομμύρια χρήστες την ημέρα παγκοσμίως. Η εξάπλωση του βιασμού, η προώθηση της εμπορίας ανθρώπων και τα μη συναινετικά βίντεο τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να θεωρηθούν πολύ πιο σοβαρά από ένα σχόλιο για τον Χ.

Για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος ιστότοπος πορνό στο Διαδίκτυο "Pornhub" κατηγορείται τακτικά ότι δεν ελέγχει επαρκώς πόσο χρονών είναι οι ηθοποιοί στα βίντεό τους και αν έχουν συμμετάσχει οικειοθελώς στις σεξουαλικές πράξεις. 

Τα υπεύθυνα πρόσωπα του Mindgeek έχουν βρεθεί στο δικαστήριο αρκετές φορές, καθώς και λόγω ομαδικών αγωγών από γυναίκες των οποίων οι βιασμοί μεταφορτώθηκαν στον ιστότοπο - και μερικές από αυτές δεν έχουν διαγραφεί μέχρι σήμερα. Η MindGeek είναι η εταιρεία που κατέχει το Pornhub και εκατοντάδες άλλους μεγάλους ιστότοπους σεξ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια υπόθεση πορνογραφίας τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη φτάσει σε τραγικό τέλος. Η 14χρονη Mia Janin αυτοκτόνησε το 2021.

Το κορίτσι είχε προηγουμένως υποστεί επανειλημμένα εκφοβισμό από αγόρια από το σχολείο της - συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας πορνό τεχνητής νοημοσύνης με το πρόσωπό της.

Η πορνογραφία με τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο θα μπορούσε πραγματικά να επηρεάσει οποιονδήποτε από εμάς με λίγα μόνο κλικ. Και αν το κάνει, μπορεί να καταστρέψει ζωές.

Αλλά, παρ' όλα αυτά, το κύριο θέμα είναι ότι όλη αυτή η φασαρία "ηλεκτρίζει την Ιταλία".



ΠΗΓΗ: KI-Pornos von Giorgia Meloni – das sollte ein Skandal sein - Apollo News (apollo-news.net)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!