Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Το Ιράν φυλακίζει χριστιανούς προσήλυτους, παραβιάζει τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα


Φυλακή Ghezel Hesar του Ιράν (Φωτογραφία: Mohammad Babaei/IRNA)



Πέντε επιπλέον μουσουλμάνοι προσήλυτοι Χριστιανοί φυλακίστηκαν στο Ιράν, σύμφωνα με διεθνή έκθεση την περασμένη Παρασκευή.

Σε έναν χριστιανό προσήλυτο, τον Hamid Afzali, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 ετών από το καθεστώς, ενώ τρεις άλλοι – οι Nasrollah Mousavi, Bijan Gholizadeh και Iman Salehi – καταδικάστηκαν σε πέντε χρόνια και στον Zohrab Shahbazi εννέα μήνες, συνολικά 25 χρόνια και εννέα μήνες.

Οι πέντε συλλήψεις είναι οι πιο πρόσφατες σε μια σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των χριστιανών στο Ιράν, παρά τη θεωρητική αναγνώριση των θρησκευτικών μειονοτήτων, σύμφωνα με τον Οργανισμό Hengaw για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. 

Η Hengaw ανέφερε ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον των πέντε προσήλυτων.

Όχι μόνο η δικαστική εξουσία αγνόησε τις δικές της θρησκευτικές μειονότητες, αλλά η συστηματική φυλάκιση και βασανισμός των Χριστιανών αντιβαίνει στο άρθρο 18 του Διεθνούς Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα που θεσπίστηκε από τη Γενική Συνέλευση, σύμφωνα με το οποίο: «Καθένας έχει δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία να έχει ή να υιοθετεί θρησκεία ή πεποιθήσεις της επιλογής του, καθώς και την ελευθερία εκδήλωσης της θρησκείας ή των πεποιθήσεών του, ατομικά ή συλλογικά με άλλους, δημόσια ή ιδιωτικά, με λατρεία, τελετές, άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων και διδασκαλία.»

Η περιφρόνηση του ιρανικού καθεστώτος για τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη, δεν είναι ασυνήθιστη δεδομένης της ιστορίας του. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τους απονεμήθηκαν δύο θέσεις επιρροής εντός του ΟΗΕ πέρυσι.

Ο Ιρανός πρέσβης και μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Ali Bahreini διορίστηκε πρόεδρος του Κοινωνικού Φόρουμ του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (UNHRC) για το 2023.

Την ίδια χρονιά, ο απεσταλμένος του Ιράν Heidar-Ali Balouji έγινε εισηγητής για την Πρώτη Επιτροπή του ΟΗΕ με έμφαση στον αφοπλισμό και σε θέματα διεθνούς ασφάλειας. Έγινε επίσης ένας από τους 21 αντιπροέδρους της Γενικής Συνέλευσης.

Η νομιμότητα αυτών των διορισμών έχει αμφισβητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έκθεση Hengaw πρόσθεσε ότι ένας άλλος Χριστιανός προσήλυτος στο Ιράν, ο Yasin Mousavi, καταδικάστηκε πρόσφατα σε 15 χρόνια φυλάκισης για κατηγορίες που περιλαμβάνουν «συμμετοχή σε ομάδες ή ενώσεις με στόχο τη διατάραξη της ασφάλειας» και «προπαγάνδα εναντίον της κυβέρνησης μέσω της προώθησης του Χριστιανισμού».

Ενώ οι αρχές υποβαθμίζουν τον αριθμό των πιστών στο καθεστώς, η εκκλησία έχει αυξηθεί από μερικές εκατοντάδες πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 σε περίπου ένα εκατομμύριο σήμερα.



Ο Andrew Boyd από την Release International, μια οργάνωση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που εξυπηρετεί την διωκόμενη εκκλησία σε περίπου 30 έθνη σε όλο τον κόσμο, επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό.

«Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί αριθμοί, αλλά η ιρανική Εκκλησία συχνά θεωρείται πρότυπο της ταχύτερα αναπτυσσόμενης εκκλησίας στον κόσμο».

Και πρόσθεσε: «Αν πάρεις ένα λάκκο με κεράσια ανάμεσα στον αντίχειρα και το δάχτυλό σου και το σφίξεις, θα εκτοξευθεί. Και αυτό κάνει και έκανε πάντα η δίωξη. Όπου υπάρχει διωγμός, κάτω από το χέρι του Θεού, ο Οποίος πάντα προσπαθεί να λυτρώσει κάθε κακή κατάσταση και να την μετατρέψει σε καλή, και ο Οποίος πάντα θα το κάνει, πάντα θα το κάνει, διαπιστώνετε ότι ο διωγμός στην πραγματικότητα δεν σβήνει την Εκκλησία, εξαπλώνει την Εκκλησία».


ΠΗΓΗ: Iran imprisons Christian converts, violates international human rights | All Israel News


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!