Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Αμερικανοί στρατιώτες π α ρ ε λ α ύ ν ο υ ν στην Φινλανδία




Η στρατιωτική συμφωνία μεταξύ της Φινλανδίας και των ΗΠΑ αποφασίστηκε οριστικά

Αυτό θα απελευθερώσει στρατιωτικές βάσεις για τον αμερικανικό στρατό και το ΝΑΤΟ. 

Αμερικανοί στρατιώτες θα σταθμεύουν μόνιμα στην Φινλανδία.


2 Ιουλίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 2,1 λεπτά



Η ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει αντίκτυπο. Αυτό που συμβαίνει στη Φινλανδία θα πρέπει να είναι ένα προειδοποιητικό παράδειγμα για την Αυστρία, όπου η ουδετερότητα αμφισβητείται επανειλημμένα από την άρχουσα πολιτική τάξη


15 φινλανδικές στρατιωτικές βάσεις θα ανοίξουν για τον αμερικανικό στρατό. Αμερικανοί στρατιώτες θα επιχειρούν στο φινλανδικό έδαφος στο μέλλον.



«Συνεργασία» με τις ΗΠΑ

Αντίστοιχη συμφωνία για τη «συνεργασία στον τομέα της άμυνας» εγκρίθηκε ομόφωνα (!) από το φινλανδικό κοινοβούλιο. Αυτό επιτρέπει στον αμερικανικό στρατό να φιλοξενήσει όπλα, προμήθειες, οχήματα και στρατιωτικό προσωπικό σε αυτές τις βάσεις. Επιπλέον, ορισμένες (αλλά όχι όλες) από τις 15 βάσεις θα ανοίξουν και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.


Μόνο μία βουλευτής, η Anna Kontula, η οποία κάθεται στο κοινοβούλιο για την αριστερή συμμαχία, αλλά βλέπει τον εαυτό της ως τον μόνο κομμουνιστή στη Βουλή, τοποθετήθηκε κατά της «συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας». 


Ωστόσο, η πρότασή της να απορριφθεί η συμφωνία δεν έλαβε καμμία υποστήριξη, γεγονός που έκανε την πρόταση της Kontula να αμφισβητηθεί. 


Η Φινλανδική Επιτροπή Συνταγματικού Δικαίου είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι η συμφωνία χρειαζόταν πλειοψηφία δύο τρίτων, καθώς τελικά αντιπροσώπευε συνταγματική τροποποίηση. Αυτό επιτεύχθηκε εύκολα με την ομόφωνη αποδοχή.


Η «συμφωνία» αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την κρατική κυριαρχία της Φινλανδίας. Μια «συνεργασία» μεταξύ της στρατιωτικής υπερδύναμης των ΗΠΑ και της σχετικά αδύναμης Φινλανδίας είναι στην καλύτερη περίπτωση μόνο εξαιρετικά άνιση, στη χειρότερη δεν είναι μια «συνεργασία» αλλά μια δικτατορία. 


Η συμφωνία είναι εκτεταμένη, γράφουν επίσης τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης: Πρόκειται για μια «μόνιμη παρουσία» του αμερικανικού στρατού στη Φινλανδία και «ένα πλαίσιο για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ».


Οι ΗΠΑ έχουν ήδη τέτοιες συμφωνίες με περίπου 20 χώρες και η Φινλανδία προσχωρεί σε μια άλλη. Η κυβέρνηση είχε ήδη περάσει τη συμφωνία τον Δεκέμβριο και τώρα το κοινοβούλιο έχει επίσης δώσει την έγκρισή του. Αυτό σημαίνει ότι ο επανεξοπλισμός των νέων βόρειων συνόρων του ΝΑΤΟ συνεχίζει να κερδίζει δυναμική. 



Το TKP έχει αναφέρει αρκετές φορές ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν δυτικά παιχνίδια προσομοίωσης. Να οικοδομήσουμε ένα άλλο «ελεγχόμενο μέτωπο» προς τη Ρωσσία στο βορρά. Με τη συμφωνία, το «Αρκτικό Μέτωπο» έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την όξυνση.
 

Έτσι, η Φινλανδία έλαβε τον λογαριασμό της για το ΝΑΤΟ. Στο μέλλον, ξένοι στρατιώτες θα επιχειρούν στρατιωτικά στο φινλανδικό έδαφος. Αυτή είναι η συνέπεια όταν μια χώρα εγκαταλείπει την ουδετερότητά της.


Εικόνα: "Σημαίες της Φινλανδίας και του ΝΑΤΟ" από τη φινλανδική κυβέρνηση έχει άδεια υπό CC BY 2.0.


ΠΗΓΗ: US-Soldaten marschieren in Finnland ein (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!