Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Ασούρα στο Κασμίρ: Εορτασμοί που χαρακτηρίζονται από μίσος για το Ισραήλ, πρόκληση προς τους Ινδουιστές και υπενθύμιση της ισλαμικής κατάληψης της εξουσίας (βίντεο)





Ο εορτασμός του Μουχαράμ το 2024 υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη ισλαμική κατάληψη, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη θρησκευτική βία, εξτρεμιστικές επιδείξεις και την επίμονη απειλή για την κοινωνική αρμονία, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως το Κασμίρ, όπου οι μη μουσουλμάνοι αντιμετωπίζουν αμείλικτες διώξεις και πολιτιστική διαγραφή.


Καθώς ο ισλαμικός μήνας Μουχαράμ ξεδιπλώνεται το 2024, οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο προετοιμάζονται για την ετήσια αύξηση των θρησκευτικών εντάσεων και των επιδείξεων εξτρεμιστικής θέρμης. Ιδιαίτερα την ημέρα της Ασούρα, αυτό που θα έπρεπε να είναι μια περίοδος ισλαμικής θρησκευτικής τήρησης μετατρέπεται σε μια εποχή αυξημένων συγκρούσεων, βίας και δημόσιας αναταραχής.

Στο Κασμίρ, για παράδειγμα, οι εορτασμοί του Μουχαράμ περιλαμβάνουν το πένθος των μαρτύρων της Καρμπάλα, εκφράζοντας παράλληλα αλληλεγγύη προς τη Χαμάς και την Παλαιστίνη και επιδεικνύοντας ανοιχτά μίσος για το Ισραήλ και τους Εβραίους. Αυτά τα γεγονότα συχνά χρησιμεύουν ως σημείο συσπείρωσης για πολιτικές δηλώσεις και ενέργειες που πυροδοτούν θρησκευτικές και περιφερειακές εντάσεις.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: 



Οι πομπές και οι συγκεντρώσεις του Μουχαράμ συχνά οδηγούν σε συγκρούσεις μεταξύ σιιτών και σουνιτών μουσουλμάνων, επιδεινώνοντας τις μακροχρόνιες διαιρέσεις. Αυτά τα γεγονότα οδηγούν σε βία, υλικές ζημιές και απώλειες ζωών, αναδεικνύοντας τις βαθιά ριζωμένες έχθρες στον ισλαμικό κόσμο. Οι δημόσιες εκδηλώσεις αυτομαστιγώματος και τελετουργιών πένθους μπορούν να θεωρηθούν ότι προωθούν μια κουλτούρα βίας και μαρτυρίου, ενισχύοντας τις εξτρεμιστικές ιδεολογίες.

Επιπλέον, τα σημαντικά μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται για τη διαχείριση των γεγονότων του Μουχαράμ απομυζούν δημόσιους πόρους και δημιουργούν ανησυχία στις κοινότητες, τόσο μουσουλμανικές όσο και μη μουσουλμανικές. Η διασπαστική φύση αυτών των εορτασμών συχνά παραβιάζει την καθημερινή ζωή των άλλων, οδηγώντας σε δυσαρέσκεια και ένταση.

Ενώ ο Μουχαράμ προορίζεται να είναι μια περίοδος πνευματικού προβληματισμού και εορτασμού, οι σύγχρονες εκδηλώσεις του συχνά υπογραμμίζουν τις πιο σκοτεινές πτυχές του Ισλάμ και των θρησκευτικών συγκρούσεων. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο τέτοιων εορτασμών στην ευρύτερη κοινωνική αρμονία και ειρήνη. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτά τα γεγονότα γίνονται για να προκαλέσουν εντάσεις και να διεκδικήσουν την υπεροχή έναντι τόσο των άλλων μουσουλμάνων όσο και των μη μουσουλμάνων.

Το Κασμίρ, κάποτε ιερή γη της αρχαίας ινδουιστικής και βουδιστικής πνευματικότητας, έχει υποστεί μια καταστροφική μεταμόρφωση τους τελευταίους αιώνες. Αυτό που κάποτε ήταν μια ειρηνική και κυρίως ινδουιστική και βουδιστική περιοχή έχει μετατραπεί βίαια σε περιοχή με μουσουλμανική πλειοψηφία μέσω βίας, εξαναγκασμού και συστηματικής στόχευσης μη μουσουλμανικών μειονοτήτων. Ινδουιστές, Βουδιστές και Σιχ έχουν δολοφονηθεί βάναυσα, εκδιωχθεί ή εξαναγκαστεί να ασπαστούν το Ισλάμ υπό την απειλή του θανάτου.

Σήμερα, ο μουσουλμανικός πληθυσμός στην κοιλάδα του Κασμίρ είναι συντριπτικά κυρίαρχος και ο συνολικός πληθυσμός του Τζαμού και Κασμίρ αντικατοπτρίζει μια απότομη μείωση της ινδουιστικής και βουδιστικής παρουσίας λόγω της αμείλικτης δίωξης. Ο μουσουλμανικός πληθυσμός ανέρχεται περίπου στο 68,3%, με τους Ινδουιστές να μειώνονται σε περίπου 28,4% και τους Βουδιστές και τους Σιχ να περιθωριοποιούνται ακόμη περισσότερο.

Η περιοχή εξακολουθεί να μαστίζεται από βία, κυρίως υποκινούμενη από αυτονομιστικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Πακιστάν και ισλαμιστές τρομοκράτες που επιδιώκουν να αποσπάσουν το Κασμίρ από την Ινδία. Η θαρραλέα απόφαση της ινδικής κυβέρνησης να καταργήσει τα άρθρα 370 και 35Α τον Αύγουστο του 2019, τερματίζοντας το ειδικό αυτόνομο καθεστώς για το Τζαμού και Κασμίρ, ήταν ένα απαραίτητο βήμα για την ανάκτηση του ελέγχου και την πλήρη ενσωμάτωση της περιοχής στην Ινδία. Ωστόσο, αυτή η κίνηση έχει συναντήσει έντονη αντίσταση από τους μουσουλμάνους που επιθυμούν να διαιωνίσουν την ισλαμική κυριαρχία και τις αποσχιστικές τάσεις.

Οι βανδαλισμοί ινδουιστικών ναών και οι συνεχείς απειλές για τη ζωή των μη μουσουλμάνων στο Κασμίρ είναι ενοχλητικές υπενθυμίσεις των κινδύνων που θέτει η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του Ισλάμ. Ινδία πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση και αποφασιστική στις προσπάθειές της να προστατεύσει την πολιτιστική της κληρονομιά και να διασφαλίσει την ασφάλεια και τα δικαιώματα όλων των πολιτών της ενόψει αυτής της συνεχιζόμενης ισλαμικής απειλής.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!