Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Ερευνητές ανακαλύπτουν τοξικά μέταλλα σε ταμπόν







Στο πλαίσιο μιας μελέτης, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν όλα τα μέταλλα που δοκιμάστηκαν. 

Το α ρ σ ε ν ι κ ό ήταν παρόν στο 95% των δειγμάτων και το κ ά δ μ ι ο σε όλα τα δείγματα

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα μέταλλα που βρέθηκαν απορροφώνται από το σώμα.


Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ένα πιθανό πρόβλημα υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες: τοξικά μέταλλα στα ταμπόν. 

Η έρευνά τους, που αναφέρθηκε από το Study Finds, βρήκε μετρήσιμες ποσότητες 16 μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου, του αρσενικού και του καδμίου, σε διάφορες μάρκες ταμπόν. 

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η ανίχνευση μολύβδου, μιας ισχυρής νευροτοξίνης, σε κάθε ταμπόν που δοκιμάστηκε. Δεδομένου ότι ο κολπικός ιστός είναι ιδιαίτερα απορροφητικός, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Η επικεφαλής συγγραφέας Jenni Shearston του UC Berkeley τόνισε ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη για τη μέτρηση μετάλλων σε ταμπόν και ότι ανιχνεύθηκαν όλα τα μέταλλα που δοκιμάστηκαν

Η ομάδα ανέλυσε 60 δείγματα ταμπόν που αντιπροσωπεύουν 30 μεμονωμένα ταμπόν από 14 διαφορετικές μάρκες

Η εξέταση των ταμπόν από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε. έδειξε ότι το αρσενικό ήταν παρόν στο 95% των δειγμάτων και το κάδμιο σε όλα τα δείγματα. Αν και ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο έχουν βρεθεί σε υψηλές συγκεντρώσεις, αυτά συνήθως δεν είναι γνωστό ότι είναι τοξικά.

Διαφορές στις συγκεντρώσεις μετάλλων βρέθηκαν μεταξύ οργανικών και συμβατικών ταμπόν, καθώς και μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών. Ωστόσο, η ανίχνευση μετάλλων στα ταμπόν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι απορροφώνται από τον οργανισμό. 

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι μελλοντικές δοκιμές θα πρέπει να εξετάσουν πόσο από αυτές τις χημικές ουσίες απορροφώνται στο ανθρώπινο σώμα και εάν άλλες χημικές ουσίες διαρρέουν επίσης από τα ταμπόν που επίσης ενέχουν κίνδυνο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το μέγεθος του δείγματος είναι σχετικά μικρό, με μόνο 30 ταμπόν να δοκιμάζονται.








ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Τα ταμπόν ως πηγή έκθεσης σε μέταλλα


Τοξικά ταμπόν; Ερευνητές ανακαλύπτουν μέταλλα σε προϊόντα γυναικείας υγιεινής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!