Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

ΞΥΝΙΛΕΣ: Ταξείδι του Όρμπαν στον Πούτιν: Η φον ντερ Λάϊεν διατάζει μποϊκοτάζ


Από τις αρχές του μήνα, η Ουγγαρία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. για έξι μήνες. Φωτογραφία: Jean-Francois Badias/AP/dpa


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μποϊκοτάρει τις επικείμενες άτυπες συνεδριάσεις υπό την ουγγρική Προεδρία. 

Κόμματα της Ε.Ε., όπως οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι, κάλεσαν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ακολουθήσει μια πιο σκληρή πορεία προς την Ουγγαρία. 

Η φον ντερ Λάιεν εξαρτάται από τις ψήφους αυτού του στρατοπέδου στις εκλογές της 18ης Ιουλίου.





Σε απάντηση στο ταξείδι του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτωρα Όρμπαν στη Μόσχα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μποϊκοτάζ των άτυπων συναντήσεων υπό την ουγγρική Προεδρία του Συμβουλίου.

Ενόψει των «πρόσφατων εξελίξεων», η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε ότι οι επίτροποι δεν θα ταξιδέψουν στην Ουγγαρία για τις συναντήσεις, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της Έρικ Μαμέρ. Ούγγροι πολιτικοί επέκριναν την απόφαση.








Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραιτείται από την παραδοσιακή εναρκτήρια επίσκεψη στην ουγγρική προεδρία, σύμφωνα με εκπρόσωπο. Από τη Βουδαπέστη υπήρξε αρχικά μια αγανακτισμένη αντίδραση από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Janos Boka.



Η φον ντερ Λάιεν θέλει να εκλεγεί για δεύτερη θητεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπείται μόνο στις άτυπες συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στην Ουγγαρία μέχρι το τέλος του έτους, εξήγησε ο Μάμερ. Η συνεδρίαση του Σώματος των Επιτρόπων στην Ουγγαρία, η οποία έχει ήδη αναβληθεί μία φορά για λόγους προγραμματισμού και τώρα έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, επίσης δεν θα πραγματοποιηθεί, εξήγησε.

Μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο στη Βουδαπέστη θα μπορούσε επίσης να μποϊκοταριστεί. 

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους υπουργούς από το να ταξιδέψουν στην Ουγγαρία συγκαλώντας μια άλλη συνάντηση στις Βρυξέλλες ταυτόχρονα, δήλωσαν αρκετοί διπλωμάτες στις Βρυξέλλες.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία για τη δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ευρωπαϊκές κομματικές οικογένειες, όπως οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι, την είχαν καλέσει επανειλημμένα στο παρελθόν να ακολουθήσει μια πιο σκληρή πορεία προς την Ουγγαρία. Η φον ντερ Λάιεν εξαρτάται από τις ψήφους αυτού του στρατοπέδου στις εκλογές της Πέμπτης.

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Daniel Freund δήλωσε: «Οι ενέργειες του Orban δεν αποτελούν μόνο σαφή παραβίαση των συνθηκών της Ε.Ε., αλλά αποδυναμώνουν την ΕΕ σε μια εποχή τεράστιας αστάθειας της εξωτερικής πολιτικής». Η φον ντερ Λάιεν το κάνει σωστά. «Το Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα. 

Αυτό σημαίνει: Καμμία πρόσκληση για τον Βίκτωρα Ορμπάν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».



Η Ουγγαρία επικρίνει το μποϊκοτάζ

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας, Janos Boka, επέκρινε το μποϊκοτάζ. Η Επιτροπή δεν μπορεί να επιλέξει με ποια κράτη μέλη της Ε.Ε. θέλει να συνεργαστεί, εξήγησε στην ηλεκτρονική υπηρεσία X.


Όλες οι αποφάσεις της Επιτροπής θα έχουν από εδώ και πέρα πολιτικά κίνητρα;»

Η ευρωβουλευτής Kinga Gal του κυβερνώντος κόμματος Fidesz του Orban κατηγόρησε τη von der Leyen ότι χρησιμοποιεί το θέμα για να εξασφαλίσει ψήφους για δεύτερη θητεία. «Αυτό είναι απαράδεκτο και έρχεται σε αντίθεση με την ουσία της ευρωπαϊκής συνεργασίας», επέκρινε.

Ο Orban είχε εξοργίσει μαζικά τους εταίρους της Ε.Ε. ήδη από την αρχή της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου από την 1η Ιουλίου με μια «ειρηνευτική αποστολή» στον πόλεμο της Ουκρανίας. Εκτός από τον Ρώσσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Ορμπάν επισκέφθηκε επίσης τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι ο Ορμπάν δεν ταξίδευε εξ ονόματος της διεθνούς κοινότητας.

Κριτική ασκήθηκε επίσης από το Φόρεϊν Όφις. «Πρόκειται για ουγγρική μονομέρεια, την οποία σημειώνουμε με μεγάλη έκπληξη και σκεπτικισμό», δήλωσε εκπρόσωπος στην ομοσπονδιακή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο στις 12 Ιουλίου. Όσον αφορά τις πιθανές συνέπειες, ο εκπρόσωπος είπε ότι θα ήταν απαραίτητο να δούμε πώς θα συνεχιστεί η ουγγρική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Έχει ήδη αφήσει πίσω του πολλές ζημιές στο πεδίο».


Özdemir και Lindner εξετάζουν το ενδεχόμενο ακύρωσης

Γερμανοί υπουργοί είχαν επίσης προηγουμένως εξετάσει το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ των ταξειδιών στην Ουγγαρία. Ο υπουργός Γεωργίας Cem Özdemir (Πράσινοι) δήλωσε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ότι «εξετάζει πολύ προσεκτικά» εάν θα πάει σε συνάντηση της Ε.Ε. στην Ουγγαρία.

Η συμμετοχή του στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. από τις 8 έως τις 10 Σεπτεμβρίου εξαρτάται από το «πώς θα πάει η μελλοντική προεδρία της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι «περίεργοι προορισμοί» του Ορμπάν έχουν εγείρει «αμφιβολίες» μεταξύ των εταίρων.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) εξέτασε επίσης την ακύρωση. Ο Λίντνερ δήλωσε στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι μπορεί να μην πάει στην Ουγγαρία, όπου ένα άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών έχει προγραμματιστεί για τις 13 και 14 Σεπτεμβρίου. Αυτό συμπίπτει «ακριβώς με την εβδομάδα του προϋπολογισμού» στο Βερολίνο, στην οποία θα μιλήσει στην Bundestag, τόνισε ο Λίντνερ.


Ορισμένες χώρες έχουν ήδη υποστεί συνέπειες

Σε απάντηση στις μονομερείς ενέργειες του Ορμπάν, η Λιθουανία και η Σουηδία ανακοίνωσαν στην αρχή της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. ότι δεν θα στείλουν προσωρινά υπουργούς στην Ουγγαρία για συναντήσεις. Η ουγγρική ενέργεια είναι επιβλαβής και πρέπει να έχει συνέπειες, δήλωσε η σημερινή υπουργός της Ε.Ε. της Σουηδίας και διορισμένη Επίτροπος της Ε.Ε. Τζέσικα Ρόσβαλ.

Η Φινλανδία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία θέλουν να αντιδράσουν παρόμοια με τις ενέργειες της Ουγγαρίας, σύμφωνα με τη Ρόσβαλ.

Από τις αρχές του μήνα, η Ουγγαρία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έξι μήνες. Σε αυτό το ρόλο, το κράτος προετοιμάζει, μεταξύ άλλων, συναντήσεις των υπουργών. Σε αυτές τις άτυπες συνεδριάσεις συμμετέχουν συνήθως οι αντίστοιχοι προϊστάμενοι τμημάτων από τις 27 χώρες της Ε.Ε.. Ο αρμόδιος για το θέμα Επίτροπος της Ε.Ε. παρίσταται επίσης συνήθως στη συνεδρίαση. (AFP/DPA/red)



Προτείνουμε Zantac που έχει και παρενέργειες







ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ






ΣΧΕΤΙΚΑ:

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να κατασχέσει κινεζικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη
Όπως και τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, τα κινεζικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη πρόκειται να κατασχεθούν εάν εξαπλωθεί ο πόλεμος με τη Ρωσσία. Οι ευρωπαϊκές υποδομές επηρεάζονται, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες καθορίζουν τον ρυθμό.




Ήταν μεγάλο λάθος για τον Ζελένσκι να προσβάλει τον Μόντι την περασμένη εβδομάδα
Η Ινδία είναι η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, η Φωνή του Παγκόσμιου Νότου, και μια μεγάλη δύναμη που είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ισορροπία μεταξύ όλων των βασικών παικτών, οπότε το να βρεθεί στην κακή πλευρά της, όπως μόλις έκανε ο Ζελένσκι, θα ανατρέψει τα σχέδια της Ουκρανίας να δημιουργήσει ευρύτερη υποστήριξη για τον σκοπό της.



Η Ρωσσία "πατάει το γκάζι": Αυξάνονται ξανά οι εξαγωγές προς την Ε.Ε.
Η Ε.Ε. δεν μπορεί να ξεφύγει από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αντίθετα, από τον Σεπτέμβριο του 2022, ο όγκος εισαγωγών ορυκτών καυσίμων έχει αυξηθεί σημαντικά. Πού είναι τα κενά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!