Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Pfizer-Gate: Ήττα για την Επιτροπή von der Leyen στο δικαστήριο




Τουλάχιστον συμβολικά, η Επιτροπή von der Leyen υπέστη βαριά ήττα. 

Οι συμβάσεις εμβολιασμού με την Pfizer and Co. θα έπρεπε να είχαν δημοσιευθεί, αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ε.Ε..






17 Ιουλίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά




Σε μια διαδικασία διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ursula von der Leyen υπέστη βαριά ήττα. Μόλις μία ημέρα πριν διεκδικήσει την επανεκλογή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) επέπληξε αυστηρά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σύμβαση μεταξύ των παρασκευαστών εμβολίων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πρέπει να αποκρύπτεται. Έτσι το φαντάστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - αλλά η συνθήκη έχει διαρρεύσει εδώ και αρκετό καιρό. Η εστίαση είναι κυρίως στη σύμβαση της Pfizer, κατά της οποίας αρκετά κράτη της Ε.Ε. είναι επίσης νομικά ενεργά.

 

Απόκρυψη παράνομη

Η προέλευση της απόφασης είναι μια πρόταση των Πρασίνων ευρωβουλευτών από τον Οκτώβριο του 2021. Ζήτησαν πρόσβαση στις συμβάσεις εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 που διαπραγματεύτηκε η Επιτροπή. Επειδή τα μέλη του κοινοβουλίου θέλουν να γνωρίζουν τους ακριβείς όρους και προϋποθέσεις. Αλλά η επιτροπή απέρριψε αυτό το αίτημα. Μετά από μήνες αλληλογραφίας, η Επιτροπή εξέδωσε το πολύ πολύ πολύ επεξεργασμένες εκδόσεις. Γι' αυτό πήγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Σήμερα, το Δικαστήριο έκρινε ότι η Επιτροπή δεν παρείχε επαρκή πρόσβαση στις συμβάσεις αγοράς. Πιστεύεται ότι η απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας της Ε.Ε. να δημοσιεύσει μόνο αναθεωρημένες εκδόσεις των συνθηκών περιέχει παρατυπίες. Αυτή είναι μια σοβαρή ήττα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κατά τα άλλα υποστηρίζει πάντα τη «διαφάνεια».

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η Επιτροπή «δεν απέδειξε ότι η ευρύτερη πρόσβαση στις ρήτρες αυτές θα έθιγε πράγματι τα εμπορικά συμφέροντα των επιχειρήσεων αυτών».

Το αν η απόφαση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επανεκλογή της Λάιεν μπορεί να αμφισβητηθεί, φυσικά. Ιδιαίτερα πικάντικο: Θα είναι οι Πράσινοι που θα δώσουν αποφασιστικές ψήφους στη von der Leyen. Μία ημέρα μετά την αγωγή της, βάζει τη von der Leyen σε μπελάδες.

Η Λουξεμβουργιανή Πράσινη Tilly Metz δήλωσε μετά την απόφαση σε δελτίο τύπου:

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το δικαστήριο επιβεβαίωσε τη σημασία των κατάλληλων αιτιολογήσεων για την προστασία των εμπορικών συμφερόντων. Η απόφαση αυτή είναι σημαντική για το μέλλον, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προβεί σε περισσότερες κοινές προμήθειες σε τομείς όπως η υγεία και ενδεχομένως η άμυνα. Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει τώρα να προσαρμόσει τον χειρισμό των αιτήσεων πρόσβασης σε έγγραφα, προκειμένου να συμμορφωθεί με τη σημερινή απόφαση.»

Και η Επιτροπή δεσμεύεται να βελτιωθεί αμέσως:

«Η Επιτροπή έπρεπε να βρει μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος του κοινού, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην ενημέρωση και των νομικών απαιτήσεων που απορρέουν από τις ίδιες τις συμβάσεις COVID-19, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αξιώσεις αποζημίωσης εις βάρος των φορολογουμένων.»

Ωστόσο, τα γραπτά μηνύματα που είχαν ανταλλαγεί μεταξύ της von der Leyen και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer δεν συζητούνται στην επικρατούσα τάση. Αντ' αυτού, η Επιτροπή δηλώνει μάλιστα ότι πιστεύει ότι «έχει παράσχει στο Κοινοβούλιο επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τις συμβάσεις εμβολίων κατά της COVID-19».

Η Επιτροπή έχει προθεσμία δύο μηνών για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Συμβολικά, ωστόσο, η απόφαση είναι ήδη μια βαριά ήττα. Το FPÖ σχολιάζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε δελτίο τύπου:


«Μέχρι σήμερα, ολόκληρη η συμφωνία εμβολίων βρίσκεται στο σκοτάδι. Η von der Leyen και η Επιτροπή αρνούνται να αποκαλύψουν την επικοινωνία με την Pfizer. «Μέχρι σήμερα, το κοινό δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τις λεπτομέρειες και το πώς προέκυψε η συμφωνία με την Pfizer. Πρόκειται για μια σύμβαση αξίας 35 δισεκατομμυρίων ευρώ – και η Επιτροπή κωλυσιεργεί. Αυτό δεν έχει πλέον καμμία σχέση με τη δημοκρατία, το σύστημα von der Leyen έχει τελικά αποτύχει. Όποιος παίρνει στα σοβαρά αυτή την απόφαση δεν θα μπορέσει να εκλέξει αύριο τη von der Leyen πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

 

Εικόνα: Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Πολιτική Συνέλευση του ΕΛΚ, 24-25 Ιουνίου 2024 (53811759747), CC BY 2.0

ΠΗΓΗ: Pfizer-Gate: Niederlage für Leyen-Kommission vor Gericht (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!