Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Επικοινωνία με μολύβι και χαρτί: αισθησιακή, προσωπική και βαθιά ικανοποιητική


Τα γράμματα λένε στον παραλήπτη τους ποιοι είμαστε. Λεπτομέρεια του "Man Writing a Letter", περίπου 1662 έως 1665, από τον Gabriel Metsu. Εθνική Πινακοθήκη της Ιρλανδίας, Δουβλίνο. Φωτογραφία: δημόσιος τομέας



Η επικοινωνία μας φαίνεται να αναπτύσσεται όλο και πιο γρήγορα προς μία κατεύθυνση λόγω των δυνατοτήτων των μέσων ενημέρωσης.

Κερδίζει όμως και σε ποιότητα; 

Και τι γίνεται με τη διαδικασία της πνευματικής ανταλλαγής, η οποία συχνά πέφτει στο περιθώριο; 

Εδώ είναι ένας ύμνος σε μία από τις παλαιότερες μορφές που χρησιμοποιούμε για να σχετιστούμε μεταξύ μας.



Από την Marlena Figge 



Όταν λέω στους ανθρώπους ότι οι φίλοι μου και εγώ ανταλλάσσουμε γράμματα, συχνά εισπράττω την ίδια αντίδραση. 

Το περιγράφουν ως ένα υπέροχα περίεργο χόμπι. Σαν να διατηρούσαμε αυτό το είδος αλληλογραφίας μόνο λόγω της προτίμησής μας για όμορφες περγαμηνές.

Φυσικά, προτιμώ να χρησιμοποιώ ελκυστικά χαρτικά και σφραγίδες κεριού. Αλλά αν χρειαστεί, μπορώ και χωρίς αυτό. Το ίδιο το μέσο της γραφής επιστολών αυτό καθεαυτό, ανοίγει ένα κανάλι επικοινωνίας με το άλλο άτομο που τα ψηφιακά μηνύματα δεν μπορούν να αναπαράγουν.

Ο Καναδός θεωρητικός της επικοινωνίας Marshall Mcluhan ήταν διάσημος για τη ρήση: «Το μέσο είναι το μήνυμα». Το πώς λέγεται κάτι επικοινωνεί εξίσου – αν όχι περισσότερο – από αυτό που λέγεται. 

Συχνά θεωρούμε ότι τα διάφορα μέσα επικοινωνίας, όπως επιστολές, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνύματα κειμένου, είναι εναλλάξιμα. Πιστεύουμε ότι θα επιτύχουν τον ίδιο στόχο, απλώς με διαφορετική αποτελεσματικότητα.

Η επικοινωνία φαίνεται να είναι μια γραμμική εξέλιξη από γράμμα σε τηλεγράφημα, σε e-mail και τελικά σε SMS, με κάθε βήμα να δείχνει ότι μπορούμε πλέον να εγκαταλείψουμε παλαιότερες, ξεπερασμένες φόρμες.

Στην πραγματικότητα, αυτά τα μέσα δεν στοχεύουν στο ίδιο πράγμα. 

Κανείς δεν γράφει ένα γράμμα όπως ένα μήνυμα κειμένου και ενώ ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να μοιάζει περισσότερο με ένα γράμμα, δεν μεταφέρει το ίδιο μήνυμα. 

Στην πραγματικότητα, σε ένα γράμμα χρησιμοποιούμε λέξεις πολύ διαφορετικά από ό, τι θα κάναμε σε μια συνηθισμένη συνομιλία.




Διατήρηση της πληρότητας της γλώσσας κατά τη σύνταξη επιστολών

Η πράξη της γραφής προάγει μια ορισμένη εμπιστευτικότητα. Απαιτεί την ανάπτυξη και την έκφραση σκέψεων που συχνά φαίνονται αφύσικες στις συνομιλίες.

Η γραφή προσφέρει ένα μοναδικό στάδιο σε αυτές τις σκέψεις, οι οποίες προκύπτουν στη μοναξιά και υποβάλλονται σε μεταγενέστερη εξέταση.

Το ατυχές γεγονός είναι ότι αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε πλέον να συγκεντρώσουμε την αφοσίωση και την αποφασιστικότητα που χρειάζεται για να γράψουμε μια επιστολή σήμερα. 

Τα SMS φαίνεται να αντιστοιχούν πολύ καλύτερα στη μειωμένη διάρκεια προσοχής μας και μας επιτρέπουν να αποφύγουμε την καθυστέρηση της στιγμής ευτυχίας που αναπόφευκτα προκύπτει με ένα γράμμα.

Είναι εύκολο να απελπιστεί κανείς μπροστά στην κατάσταση της σημερινής γλώσσας και είναι εύκολο να δει ότι το «τι» από αυτά που λέμε μειώνεται ραγδαία. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι το λεξιλόγιο του μέσου Αμερικανού μειώνεται από τη δεκαετία του 1970 και η Βαυαρική Ένωση Δασκάλων (BLLV) δηλώνει ότι η ποικιλλία λέξεων και η ευελιξία του λεξιλογίου των παιδιών μειώνεται. 

Αυτό συνοδεύεται από την παρακμή του τρόπου με τον οποίο επικοινωνούνται τα πράγματα, δηλαδή του τρόπου με τον οποίο λέγονται τα πράγματα.

Η συγγραφή επιστολών, όσο και αν είναι μια χαμένη τέχνη, είναι ένα φάρμακο ενάντια στην παρακμή της επικοινωνίας στη νεωτερικότητα.

Χωρίς συγκεκριμένα γράμματα, ένας τέτοιος λόγος φαίνεται αρκετά αφηρημένος. Είμαι πολύ προκατειλημμένη ως προς την επιλογή των επιστολών μου που αντικατοπτρίζουν την ιδιαίτερη και διαρκή ομορφιά αυτής της μορφής επικοινωνίας.



Φιλίες μεταξύ ενηλίκων

Οι επιστολές που περιέχονται στο βιβλίο "84 Charing Cross Road", οι οποίες καλύπτουν 20 χρόνια, αποκαλύπτουν την αναπτυσσόμενη φιλία μεταξύ της Helene Hanff και του Frank Doel. Η φιλία τους έζησε και άνθισε αποκλειστικά στα χαρτιά. Η αλληλογραφία της ξεκίνησε με την πρώτη επιστολή της Helene προς το αγγλικό βιβλιοπωλείο Marks & Co., στην οποία ζητούσε ορισμένα αντίτυπα του βιβλίου που δεν ήταν διαθέσιμα σε αυτήν στις ΗΠΑ.

Οι σελίδες που στάλθηκαν μεταξύ του Άγγλου βιβλιοπώλη και της Αμερικανίδας συγγραφέα είναι διανθισμένες με αστραφτερό χιούμορ και γενναιοδωρία που εκτείνεται σε ωκεανούς και πολιτισμούς.

Αυτό που κάνει την αλληλογραφία τόσο αξιοσημείωτη και εγκάρδια είναι να γίνει μάρτυρας ακριβώς εκείνων των στιγμών στις οποίες μια φιλία αποκρυσταλλώνεται από μια επαγγελματική γνωριμία. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο αναγνώστης είναι τόσο μακριά και από τα δύο μέρη όσον αφορά το χρόνο και το χώρο

Ποτέ δεν πίστευα ότι μια τέτοια ατάκα θα μπορούσε να είναι τόσο συγκινητική: «Αγαπητή Helene (βλέπεις, δεν ενδιαφέρομαι πλέον για τα έγγραφα)».

Ένα από τα προσωπικά μου αγαπημένα γράμματα προέρχεται από την Helene το 1952 και γράφει: «Έτσι η Ελισάβετ θα πρέπει να ανέβει στο θρόνο χωρίς εμένα και για μένα θα είναι μόνο δόντια που θα δω στεφανωμένα τα επόμενα χρόνια».





Πορτραίτα της Elizabeth Barrett Browning και του Robert Browning, 1853, από τον Thomas Buchanan Read. Φωτογραφία: Δημόσιος τομέας



Ο ποιητής Robert Browning και η ποιήτρια Elizabeth Barrett Browning είχαν αλληλογραφία για 19 μήνες πριν από το γάμο τους. Οι δυο τους συναντήθηκαν προσωπικά αρκετούς μήνες μετά την έναρξη της αλληλογραφίας τους και παντρεύτηκαν ενάμιση χρόνο αργότερα, αφού είχε εκφράσει πρώτα τον θαυμασμό του για τα ποιήματά της: «Αγαπώ τους στίχους σας με όλη μου την καρδιά, αγαπητή δεσποινίς Barrett, και αυτό δεν είναι ένα απερίσκεπτο κομπλιμέντο που θέλω να γράψω, ωστόσο, όχι μια γρήγορη, αυτονόητη εκτίμηση της ιδιοφυΐας σας και έτσι ένα χαριτωμένο και φυσικό τέλος στο θέμα».




Πρόταση για τις μελλοντικές γενιές

Το 1903, ένας νεαρός ποιητής έγραψε στον Ράϊνερ Μαρία Ρίλκε ζητώντας του συμβουλές για τη συγγραφή ποιημάτων. Ωστόσο, οι επιστολές που έλαβε αργότερα ο Franz Xaver Kappus περιέχουν όχι μόνο συμβουλές για την ποίηση, αλλά και συστάσεις για μια καλή ζωή.

Σε μια επιστολή του το 1904, ο Ρίλκε έγραψε: «Είναι επίσης καλό να αγαπάς: γιατί η αγάπη είναι δύσκολη. Αγάπη από άτομο σε άτομο: αυτό είναι ίσως το δυσκολότερο πράγμα που μας δίνεται, το ακραίο, η τελευταία δοκιμασία, το έργο για το οποίο κάθε άλλη εργασία είναι μόνο προετοιμασία.

Στις επιστολές του προτρέπει τον νεαρό ποιητή να μη φοβάται τη μοναξιά και τη θλίψη, καθώς δεν γνωρίζει τι επίδραση θα είχαν στην ψυχή του και θα τον διαμόρφωναν ως άτομο.

Σε μια επιστολή του το 1903 έγραψε: «Είστε τόσο νέος, τόσο ειδικά στην αρχή, και θα ήθελα να σας ζητήσω, όσο καλύτερα μπορώ, αγαπητέ κύριε, να έχετε υπομονή με όλα τα άλυτα στην καρδιά σας και να προσπαθήσετε να αγαπήσετε τα ίδια τα ερωτήματα σαν κλειστά δωμάτια και σαν βιβλία γραμμένα σε μια πολύ ξένη γλώσσα. Τώρα μην ψάχνετε για τις απαντήσεις που δεν μπορούν να σας δοθούν επειδή δεν θα μπορούσατε να τις ζήσετε. Και το θέμα είναι να ζεις τα πάντα. Ζείστε τώρα τις ερωτήσεις. Ίσως τότε, σταδιακά, χωρίς να το καταλάβετε, μια μέρα να ζήσετε την απάντηση. (Worpswede, 1903)



Ξεδιπλώνοντας τον εαυτό

Κατά τη σύνταξη επιστολών, η γλωσσική πρόθεση είναι σημαντική σε πολλές περιπτώσεις. Όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε η Αυστραλή συγγραφέας και μουσικός Edwina Preston, τα γράμματα αφήνουν τον πραγματικό κόσμο να εισέλθει επιτρέποντας διακοπές.

«Ήταν προκαταρκτικές, σε πραγματικό χρόνο επιδιορθωμένες αναφορές της ζωής όπως τη βιώσαμε, όπως συνέβη, επί τόπου. Ένα ξεδίπλωμα του εαυτού σε πραγματικό χρόνο», λέει.




"Young Woman Writes a Letter", 1903, του Albrecht Anker. Φωτογραφία: Δημόσιος τομέας


Ακόμη και οι φαινομενικά ασήμαντες στιγμές που εισχωρούν στη συνείδησή μας στο παρασκήνιο κατά τη διάρκεια της γραφής συχνά βρίσκουν το δρόμο τους στο φύλλο χαρτιού. Δεδομένου ότι το ίδιο το γράψιμο απαιτεί χρόνο και σκέψη, επιτρέπει στο «υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη η ζωή» να είναι παρόν.

Αν και τα γράμματα μπορούν να χρησιμεύσουν ως χρονικό της ζωής μας, ένα γράμμα δεν είναι απλώς μια βαρετή απαρίθμηση των γεγονότων μιας ημέρας, όπως θα τα γράφατε σε ένα ημερολόγιο. 

Η αφήγηση λαμβάνει υπόψη τον τελικό παραλήπτη του και είναι «μια συνεχής, ημιτελής συνομιλία - μια επιστολή προκαλεί μια σχέση, οπότε πρέπει να απαντήσει στον αναγνώστη, κάτι που ένα ημερολόγιο δεν χρειάζεται να κάνει», εξηγεί η Preston. Επομένως, λαμβάνει υπόψη τη χαρά που πρόκειται να δοθεί στον αποδέκτη.

Όταν γράφετε μια επιστολή, πρέπει να ληφθούν πολλές αποφάσεις. Όλα αυτά επικοινωνούν πέρα από τα λόγια. 

Οι επιλογές του αποστολέα σχετικά με τον τύπο του χαρτιού, τη χρήση μελανιού ή μολυβιού, τη χρήση άγριων μουντζούρων ή προσεκτικού γραφικού χαρακτήρα και τον τρόπο αντιμετώπισης λαθών ή αναδιατύπωσης αποτελούν ένα ολοκληρωμένο μήνυμα. 

Σε κάθε μία από αυτές τις αποφάσεις, καθώς και στην απόφαση ως προς το ποια γεγονότα αξίζουν μια τέτοια μόνιμη καταγραφή, διαβάζουμε τον χαρακτήρα του ανταποκριτή μας.

Δεδομένου ότι όλες αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται έχοντας κατά νου το άλλο άτομο, είναι επίσης μια απτή έκφραση της εκτίμησης που έχει ένα άτομο για ένα άλλο. Είναι κάτι που πρέπει να εκτιμηθεί και να ανταποδοθεί. Τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει με την ψηφιακή επικοινωνία.

Η κα Preston σημειώνει ότι η καθυστερημένη απάντηση στη σύνταξη επιστολών είναι στη φύση των πραγμάτων. Από την άλλη, αυτό θα ερμηνευόταν αρνητικά στην περίπτωση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και γραπτών μηνυμάτων που εξυπηρετούν άμεση, ακόμη και αδιάλειπτη επικοινωνία. Ίσως με εξαίρεση ένα έφηβο κορίτσι που περιμένει τον αγαπημένο της για να της απαντήσει, η αναμονή για ένα μήνυμα κειμένου σχεδόν ποτέ δεν κάνει τη λήψη του καλύτερη, ενώ η αναμονή της λήψης μιας επιστολής μπορεί να αυξήσει τη χαρά της λήψης της.

Την ημέρα του γάμου ενός καλού φίλου, ο γαμπρός παρέδωσε ένα γράμμα στη νύφη ενώ περίμενε να ξεκινήσει η γαμήλια τελετή.

Το είχε γράψει λίγο μετά το πρώτο τους ραντεβού πριν από μερικά χρόνια.

Σε αυτό, εξέφραζε την ανησυχία του για τις σκέψεις της για εκείνον.

Ο φόβος του Philip είχε απλώς μετατραπεί σε εμπιστοσύνη και ελπίδα και βρήκε την εκπλήρωσή του με την ημέρα που η νύφη του θα διάβαζε το γράμμα. (!!!!!!!!!!!)

Τώρα ήταν η τέλεια στιγμή να το πω. Οι λέξεις άργησαν πολύ να έρθουν, αλλά η αναμονή άξιζε τον κόπο και με το πέρασμα των χρόνων έγιναν πιο όμορφες.



Σχετικά με την συγγραφέα:
Η Marlena Figge έλαβε το Master of Arts στην ιταλική λογοτεχνία από το Middlebury College το 2021 και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Ντάλλας το 2020 με πτυχίο Bachelor of Arts στα ιταλικά και τα αγγλικά. Αυτή τη στιγμή έχει υποτροφία διδασκαλίας και διδάσκει αγγλικά σε γυμνάσιο στην Ιταλία.





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!