Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Το δρομολόγιο του Ορμπάν σε μια ειρηνευτική αποστολή: Κίεβο, Μόσχα, Αζερμπαϊτζάν, Πεκίνο, Ουάσιγκτον και μετά;




Σε συνέντευξή του στον Roger Köppel σχετικά με την πτήση από τη Μόσχα στα Σούσα του Αζερμπαϊτζάν, ο σημερινός πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. και πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δήλωσε ότι θα υπάρξουν κάποιες αιφνιδιαστικές επισκέψεις αυτή την εβδομάδα. 

Η συνάντηση με τον Xi Jinping στο Πεκίνο που πραγματοποιήθηκε σήμερα ήταν σχεδόν αναμενόμενη. 

Αυτό που προκαλεί έκπληξη, ωστόσο, είναι ότι το αεροπλάνο του Orbán βρίσκεται τώρα καθ' οδόν προς την Ουάσιγκτον. 

Οι ευρωκράτες των Βρυξελλών δεν έχουν (ακόμη) σχολιάσει αυτό.


Τυφώνας Ορμπάν



8 Ιουλίου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά



Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας προφανώς στοχεύει σε μια ενεργή προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., προς μεγάλη δυσαρέσκεια των γραφειοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η επίσκεψη στο Κίεβο ήταν εκπληκτική, αλλά δεν σχολιάστηκε. Ωστόσο, η επίσκεψη του Πούτιν στη Μόσχα, καθώς και η άτυπη σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών επικρίθηκαν έντονα. Στον Ορμπάν είπαν ότι δεν χρειαζόταν να μιλήσει εκ μέρους της Ε.Ε. εκεί. 

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει αναφορές από τις Βρυξέλλες ή από την πρωθυπουργό της Εσθονίας Kaja Kallas, η οποία πρόκειται να γίνει η νέα επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής σύμφωνα με τη βούληση των μεγιστάνων της Ε.Ε..

Σε συνέντευξή του στον Roger Köppel, αρχισυντάκτη του Weltwoche, ο Ορμπάν το είχε ήδη ανακοινώσει: «Και θα έχω κάποιες συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα που θα είναι εξίσου εκπληκτικές και ακόμη υπό πολύ ισχυρό έλεγχο. Μόλις φτάσω, θα εκπλαγούν που θα βρίσκομαι εκεί."


Αυτή τη στιγμή, ο Ορμπάν βρίσκεται προφανώς σε πτήση από το Πεκίνο στην Ουάσιγκτον:





Πριν από αυτό, ανέφερε τη συνάντησή του με τον Xi Jinping, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο την προηγούμενη μέρα.


Κατά τη συνάντηση, ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να δημιουργήσει συνθήκες για ειρήνη στην Ουκρανία. Θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία εάν «όλες οι μεγάλες δυνάμεις δείξουν θετική ενέργεια αντί για αρνητική ενέργεια», σύμφωνα με δημοσίευμα της Magyar Hirla.

Σύμφωνα με τις εικόνες από τη συνάντηση μεταξύ της ουγγρικής και της κινεζικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Viktor Orban και ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping πραγματοποίησαν συνομιλίες στις 8 Ιουλίου 2024 παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Péter Szijjártó, του υπουργού Εμπορίου János Bóka, του υπουργού Επικρατείας για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης János Máté και του επικεφαλής συμβούλου του πρωθυπουργού Marcell Bíró για την εθνική ασφάλεια.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες και να βοηθήσει και τις δύο πλευρές να ξαναρχίσουν τον άμεσο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία εάν «όλες οι μεγάλες δυνάμεις δείξουν θετική ενέργεια αντί για αρνητική ενέργεια».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ορμπάν επαίνεσε την κινεζική ειρηνευτική πρωτοβουλία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Μπορούμε να είμαστε περίεργοι να δούμε πού θα πετάξει ο Orban μετά από την Ουάσιγκτον.

Η ειρηνευτική πρωτοβουλία χαιρετίστηκε από τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Robert Fico, ο οποίος, όπως αναφέρθηκε, εμφανίστηκε ξανά δημόσια για πρώτη φορά μετά την απόπειρα δολοφονίας το Σαββατοκύριακο.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:










ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Κινέζος ηγέτης καλωσόρισε τον Βίκτορ Ορμπάν στο Πεκίνο
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτωρ Ορμπάν, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος στο Πεκίνο σε αυτό που προηγουμένως αποκαλούσε ειρηνευτική αποστολή, ανέφερε το Xinhua τη Δευτέρα το πρωί. «Η Κίνα είναι μια βασική δύναμη στη δημιουργία των συνθηκών για ειρήνη στον πόλεμο Ρωσσίας-Ουκρανίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήρθα να συναντηθώ με τον πρόεδρο Σι στο Πεκίνο, μόλις δύο μήνες μετά την επίσημη επίσκεψή του στη Βουδαπέστη», έγραψε ο Ορμπάν σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter). Οι λεπτομέρειες της συνάντησης δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά έρχεται στον απόηχο των ταξιδιών του Ορμπάν στο Κίεβο και τη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός αποκάλεσε το ταξείδι στο Πεκίνο «ειρηνευτική αποστολή 3.0» κατά την άφιξή του.



Μια πρόσφατη έκθεση υπογράμμισε τις αυξανόμενες ναυτικές δραστηριότητες της Ρωσσίας, με υποβρύχια να αναπτύσσονται κοντά στα εδάφη του ΝΑΤΟ.
Από την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ρωσικά υποβρύχια έχουν εντοπιστεί δύο φορές στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, προκαλώντας αυξανόμενη ανησυχία. Μόλις τον περασμένο μήνα, οι δυνάμεις του Πούτιν έστειλαν ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, πολεμικό πλοίο και άλλα πολεμικά σκάφη στην Καραϊβική Θάλασσα για στρατιωτικές ασκήσεις. Η Πρωτοβουλία Πυρηνικής Απειλής (NTI), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, δήλωσε ότι το ρωσικό ναυτικό διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους υποβρυχίων παγκοσμίως, με εκτιμώμενο σύνολο 58 σκαφών. Πριν από περίπου 18 μήνες, η Ρωσία έστειλε για πρώτη φορά πλοία στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, αναπτύσσοντας ένα υποβρύχιο κατηγορίας Kilo - ένα επιθετικό σκάφος ικανό να εκτοξεύει πυραύλους κρουζ Kalibr. Ένα δεύτερο περιστατικό συνέβη πιο πρόσφατα, όπως ανέφεραν τρεις πηγές που μίλησαν στο Bloomberg.



Η εισαγωγή ενός νέου ενιαίου νομίσματος είναι επίσης στο τραπέζι, λέει ο απεσταλμένος της Ρωσσίας στο Πεκίνο
Οι χώρες του οικονομικού μπλοκ BRICS εργάζονται επί του παρόντος για την έναρξη ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα είναι ανεξάρτητο από την κυριαρχία τρίτων, σύμφωνα με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Κίνα Igor Morgulov. Ο όγκος των συναλλαγών της Ρωσίας σε εθνικά νομίσματα με άλλα έθνη BRICS αυξάνεται συνεχώς, δήλωσε ο απεσταλμένος το Σάββατο στο Πεκίνο, μιλώντας στο 12ο Παγκόσμιο Φόρουμ Ειρήνης (WPF). Ο Morgulov τόνισε ότι ο εμπορικός κύκλος εργασιών Ρωσσίας-Κίνας είχε φτάσει τα 240 δισεκατομμύρια δολάρια και ότι το 92% των διακανονισμών διεξάγονταν σε ρούβλια και γιουάν.



Για δεκαετίες, το Νέο Δελχί και η Μόσχα απολαμβάνουν έναν ιδιαίτερο δεσμό. Καθώς οι ηγέτες συναντώνται για τη διμερή σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα, θα συζητήσουν τη διαφοροποίηση της σχέσης σύμφωνα με τα συμφέροντα και το στρατηγικό όραμα κάθε έθνους.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι πρόκειται να επισκεφθεί τη Ρωσσία τη Δευτέρα, στην πρώτη διμερή επίσκεψη της νέας θητείας του. Πρόκειται για μια σχέση με ένα εξαιρετικά καλολαδωμένο θεσμικό ιστορικό πλέγμα. Ίσως το πηλίκο εμπιστοσύνης είναι το υψηλότερο από οποιαδήποτε διμερή σχέση που διαχειρίζεται η Ρωσσία, παρά την παγκόσμια αναταραχή των αναζωπυρωμένων γεωπολιτικών ανταγωνισμών, των συνεχιζόμενων πολέμων και άλλων προκλήσεων παγκοσμίως που επηρεάζουν άμεσα τα δύο κράτη.



Οι New York Times αποκάλυψαν πολλαπλές φρικαλεότητες που φέρεται να διαπράχθηκαν από διεθνείς μαχητές εναντίον Ρώσσων αιχμαλώτων πολέμου
Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσσίας δήλωσε ότι θα διερευνήσει εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν από μισθοφορική μονάδα που μάχεται για την Ουκρανία. Η δήλωση έρχεται αφότου οι New York Times (NYT) ισχυρίστηκαν ότι η λεγόμενη Επιλεγμένη Εταιρεία, με επικεφαλής έναν πρώην στρατιώτη της Εθνικής Φρουράς του Στρατού των ΗΠΑ, έχει διαπράξει πολλαπλά εγκλήματα πολέμου και έχει εκτελέσει Ρώσσους αιχμαλώτους πολέμου. Σε ένα αναφερόμενο περιστατικό που περιέγραψαν οι NYT το Σάββατο, μέλη της λεγόμενης Επιλεγμένης Εταιρείας δολοφόνησαν έναν σοβαρά τραυματισμένο Ρώσσο στρατιώτη που φέρεται να παραδόθηκε και να εκλιπαρούσε για βοήθεια.



Οποιαδήποτε ρητορική για «άμεση κατάπαυση του πυρός» είναι απαράδεκτη, ισχυρίστηκε ο βοηθός του Ζελένσκι
Η Ουκρανία είναι έτοιμη να δηλώσει τους όρους της για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσσία μέσω τρίτων χωρών, αλλά οι πιθανοί διαμεσολαβητές πρέπει να ευθυγραμμίσουν τις δημόσιες δηλώσεις τους με τη θέση του Κιέβου, δήλωσε ο κορυφαίος βοηθός του Βλαντιμίρ Ζελένσκι, Μιχαήλ Ποντόλιακ. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Ορμπάν ξεκίνησε μια «ειρηνευτική αποστολή», προτείνοντας μια «γρήγορη κατάπαυση του πυρός» στον Βλαντιμίρ Ζελένσκι της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο. Στη συνέχεια, ο Ορμπάν ταξίδεψε στη Μόσχα για να συζητήσει τη «συντομότερη διέξοδο» από τη σύγκρουση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

1 σχόλιο:

  1. ....Όντως αληθινός τυφώνας ο Βίκτωρας!

    Σπάνιο είδος Ευρωπαίου εκλεγμένου τετράκις ηγέτου.

    Τί καλά που θά ήταν, άν δέν ήταν καί πολύ φιλότουρκος....

    Πολύ πέραν του μέτρου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!