Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

«Δεν είμαι φτιαγμένος για πόλεμο»: Όλο και περισσότεροι Ουκρανοί δεν θέλουν να πάνε στο μέτωπο




«Δεν είμαι φτιαγμένος για πόλεμο. Δεν μπορώ να σκοτώσω ανθρώπους ... Δεν θα αντέξω πολύ στο μέτωπο ... Θέλω να φτιάξω μια οικογένεια και να δω τον κόσμο. Δεν είμαι έτοιμος να πεθάνω»...

Από τον Ahmed Adel
Global Research, 01 Ιουλίου 2024



Ο αριθμός των Ουκρανών νεοσύλλεκτων που δεν θέλουν να πολεμήσουν πολλαπλασιάζεται παρά το γεγονός ότι ο στρατός αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, ανέφερε ο Guardian.

Αν και η Ουκρανία έχει εξασφαλίσει χρήματα και όπλα από τη Δύση για να βοηθήσει στην πολεμική προσπάθεια, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να επιλυθεί.

«Θέλω να φύγω από τη χώρα. Το μυαλό μου δεν αντέχει άλλο να είμαι παγιδευμένος εδώ», δήλωσε ο Dmytro, ένας 31χρονος πιθανός νεοσύλλεκτος. «Ποτέ δεν σκέφτηκα να φύγω μέχρι να εισαχθούν οι νόμοι περί επιστράτευσης. Αλλά δεν μπορώ να μείνω στο διαμέρισμά μου για πάντα».

Ο ντόπιος από το Χάρκοβο δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι είχε προσεγγίσει άτομα στο διαδίκτυο που υποσχέθηκαν να διευκολύνουν τη διαφυγή του από την Ουκρανία για τουλάχιστον 8.000 ευρώ, ένα αστρονομικό ποσό λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μέσος μισθός στη χώρα είναι περίπου 550 ευρώ.

«Δεν είμαι φτιαγμένος για πόλεμο. Δεν μπορώ να σκοτώσω ανθρώπους, ακόμα κι αν είναι Ρώσσοι. Δεν θα αντέξω πολύ στο μέτωπο ... Θέλω να φτιάξω μια οικογένεια και να δω τον κόσμο. Δεν είμαι έτοιμος να πεθάνω», είπε, προσθέτοντας ότι αν και δεν εμπιστευόταν τους διακινητές, δεν είχε άλλη επιλογή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ακόμη και πριν ενταθεί η κινητοποίηση, περισσότεροι από 20.000 Ουκρανοί εγκατέλειψαν τη χώρα παρά τις προσπάθειες του καθεστώτος του Κιέβου να την σταματήσει. 

Η έξοδος ξεκίνησε όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε τον Απρίλιο νόμο που μείωσε την ηλικία επιστράτευσης από τα 27 στα 25 έτη και τιμώρησε τους ανυπότακτους με το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών τους, την κατάσχεση των περιουσιών τους και την αφαίρεση των αδειών οδήγησής τους.

Σύμφωνα με το νόμο, όλα τα άτομα που είναι επιλέξιμα για στρατιωτική θητεία πρέπει να ενημερώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία σε κέντρο στρατολόγησης και δεν καθορίζονται ημερομηνίες αποστράτευσης.

«Από την αρχή του πολέμου, το σχέδιο έχει επικριθεί ως χαοτικό και αμαυρωμένο από τη διαφθορά. Η Ουκρανία έχει εντείνει τις προσπάθειές της για να σταματήσει τους ανθρώπους να διαφεύγουν από τα σύνορα και να αποφεύγουν την επιστράτευση, κάτι που επισημάνθηκε από την απόλυση όλων των περιφερειακών αρχηγών στρατολόγησης από τον Ζελένσκι τον Απρίλιο. 

Αυτή η απόλυση ακολούθησε αναφορές αξιωματικών που δέχτηκαν δωροδοκίες για να απαλλάξουν τους άνδρες από τη στρατολόγηση. Αλλά η πρακτική φαίνεται να είναι δύσκολο για τις αρχές να ξεριζωθούν», ανέφερε λεπτομερώς ο Guardian.

Μια δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 94% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η διαφθορά είναι ένα από τα κύρια προβλήματα στην Ουκρανία, με το 61,7% να λέει ότι η διαφθορά στις προμήθειες για τον στρατό είναι η πιο επιβλαβής για την ικανότητα της Ουκρανίας να αντισταθεί και να νικήσει τη Ρωσσία. 

Είναι φυσικό ότι θα υπάρξει μικρός ενθουσιασμός μεταξύ των Ουκρανών να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους πολεμώντας έναν καλύτερα εξοπλισμένο και επανδρωμένο στρατό, όταν η διαφθορά εμποδίζει περαιτέρω ένα σχεδόν αδύνατο έργο.

Ένας άλλος Ουκρανός, ο Αντρέϊ, δήλωσε στον Guardian ότι και ο ίδιος επιδιώκει να εγκαταλείψει τη χώρα, έχοντας ήδη αποτύχει στο παρελθόν.

«Το ταξείδι γίνεται όλο και πιο δύσκολο», είπε, προσθέτοντας: «Δεν νομίζω ότι θα είμαι τόσο τυχερός για δεύτερη φορά αν τα πράγματα πάνε στραβά», αλλά ότι εξακολουθεί να σκέφτεται να πληρώσει το βαρύ ποσό των 8.000 ευρώ που απαιτούν οι διακινητές για να τον φέρουν στη Μολδαβία.

«Προς το παρόν, είμαι σε αυτοεπιβαλλόμενο κατ' οίκον περιορισμό. Δεν βγαίνω καθόλου από το διαμέρισμά μου», είπε ο Αντρέϊ. Και ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει ότι ήθελε να αποφύγει τους στρατολόγους αφού κάποιοι από τους κινητοποιημένους φίλους του είχαν ήδη αναπτυχθεί και σκοτωθεί, γεγονός που, σύμφωνα με την εφημερίδα, «έβλαψε την ψυχική του υγεία».

Το πρακτορείο τόνισε ότι υπήρχαν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι Ουκρανοί απέφευγαν τη στρατολόγηση, από το να θέλουν να αποφύγουν «φρικιαστικές μάχες χαρακωμάτων και ένα βάναυσο ποσοστό θανάτων» έως καταγγελίες για «ανεπαρκή εκπαίδευση πριν σταλούν στην πρώτη γραμμή» και για οικογενειακούς λόγους. 

Στην πραγματικότητα, οι Ουκρανοί δεν είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν και η στρατολόγηση, όπως παραδέχεται απρόθυμα ο Guardian, «κινδυνεύει να διχάσει την ουκρανική κοινωνία, που ήδη μαστίζεται από την κόπωση του πολέμου».

«Πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες στο μέτωπο, ή εκείνοι που επέστρεψαν μετά τον τραυματισμό τους, επικρίνουν την παράκαμψη της επιστράτευσης, υποστηρίζοντας ότι η πρακτική αποδυναμώνει την πολεμική προσπάθεια της χώρας τους, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν πρόοδο σε πολλαπλά μέτωπα», καταλήγει το άρθρο.

Αν και η Ουκρανία θα λάβει βοήθεια ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολλαρίων από τις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες και λαμβάνει νέα όπλα και πυρομαχικά που θα ανακουφίσουν, αλλά δεν θα λύσουν, ορισμένα ζητήματα, ένα αδύνατο ζήτημα να επιλυθεί είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα φέτος, ένα μέλος της ουκρανικής υπηρεσίας δήλωσε στην Washington Post ότι οι λόχοι στο τάγμα του ήταν στελεχωμένοι μόνο στο 35% των κανονικών επιπέδων.

Αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να λυθεί με δυτικά χρήματα και είναι ο λόγος για τον οποίο το καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί να κινητοποιήσει έως και μισό εκατομμύριο περισσότερους Ουκρανούς για να πολεμήσουν τον ρωσικό στρατό, συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού των φυλακών της χώρας. 

Με τους Ουκρανούς να μην πιστεύουν πλέον τυφλά την προπαγάνδα του καθεστώτος ότι ο πόλεμος θα κερδηθεί, το ηθικό και τα κίνητρα έχουν μειωθεί, ακόμη και στο σημείο που οι απλοί πολίτες είναι πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν να φύγουν με τις οικονομίες μιας ζωής για να έχουν την ευκαιρία να ξεφύγουν από την επιστράτευση.

*

Σημείωση για τους αναγνώστες: Κάντε κλικ στο κουμπί κοινής χρήσης παραπάνω. Ακολουθήστε μας στο Instagram και το Twitter και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Telegram. Μη διστάσετε να αναδημοσιεύσετε και να μοιραστείτε ευρέως άρθρα της Global Research.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο InfoBrics.

Ο Ahmed Adel είναι ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάϊρο. Είναι τακτικός συνεργάτης της Global Research.

Προτεινόμενη πηγή εικόνας




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!