Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Κίνδυνος στην τάξη: Εντοπίστηκε συσσώρευση ισλαμιστικών περιστατικών στα σχολεία



Αρκετά ομοσπονδιακά κρατίδια παρατηρούν αύξηση των ισλαμιστικών περιστατικών στα σχολεία. (Συμβολική εικόνα). Φωτογραφία: iStock



Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή επηρεάζει τώρα και τα γερμανικά σχολεία, όπως δείχνει έρευνα της μορφής SWR "Vollbild". 

Οι έρευνες έδειξαν αύξηση των ριζοσπαστικών περιστατικών και αυξημένη ριζοσπαστικοποίηση μεταξύ των μαθητών, σε συνδυασμό με μια όλο και πιο τεταμένη ατμόσφαιρα στα σχολεία της Γερμανίας.


Από τον Patrick Langendorf



Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή φτάνει στα σχολεία της Γερμανίας. Τουλάχιστον αυτό διαφαίνεται από έρευνα της ερευνητικής μορφής SWR "Vollbild". 


Οι δημοσιογράφοι διεξήγαγαν έρευνα μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών και Παιδείας των ομοσπονδιακών κρατιδίων, η οποία έδειξε ότι παρατηρούνται περιπτώσεις ριζοσπαστικοποίησης μαθητών


Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρήθηκε επίσης αύξηση των εξτρεμιστικών περιστατικών στα σχολεία, καθώς η έρευνα έφερε περαιτέρω στο φως. Έγινε επίσης λόγος για τεταμένη ατμόσφαιρα στα σχολεία της Γερμανίας.



Απειλές για βόμβες εναντίον σχολείων

Σύμφωνα με την "Vollbild", το Υπουργείο Παιδείας της Έσσης ανέφερε σημαντική αύξηση των περιστατικών με ισλαμιστικά κίνητρα στα σχολεία: Από το 2018, υπήρξαν 15 τέτοια περιστατικά στα σχολεία της Έσσης, 14 από αυτά το 2023. Έντεκα από αυτές τις υποθέσεις είναι «χρονικές και πραγματικά συνδεδεμένες» με την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Έξι από αυτές τις αναφορές αφορούσαν ανώνυμες απειλές για βόμβες εναντίον σχολείων. Το 2024, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας της Έσσης, τα κρούσματα μειώθηκαν ξανά.


Το υπουργείο Παιδείας της Ρηνανίας-Παλατινάτου δήλωσε, απαντώντας σε μια έρευνα «πλήρους οθόνης», ότι μια «πιο τεταμένη και θερμή ατμόσφαιρα» δεν πρέπει να παρεξηγηθεί. Παρ' όλο που δεν αναφέρεται γενική αύξηση εκεί, υπήρξαν μεμονωμένες απειλές σε κατάσταση αμόκ εναντίον σχολείων σε σχέση με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.


Στο Schleswig-Holstein, υπάρχει μια «ελαφρώς αυξημένη τάση δραστηριοτήτων με ισλαμιστικά κίνητρα που συμβαίνουν στο πλαίσιο του σχολείου». Σύμφωνα με τη μορφή εκπομπής SWR, άλλα ομοσπονδιακά κρατίδια αναφέρουν επίσης μεμονωμένες περιπτώσεις ριζοσπαστικοποίησης.



Το θέμα της Μέσης Ανατολής ως «επιταχυντής»

Το Υπουργείο Εσωτερικών στο Βρανδεμβούργο γράφει: «Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως ζήτημα κινητοποίησης και επιταχυντής [...] ." 


Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κρατιδίων. Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι η κατάσταση ήταν αρχικά «τεταμένη» λίγο μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, αλλά τώρα έχει «ηρεμήσει ανάλογα με τις περιστάσεις».


Το τι σημαίνει αυτή η διατύπωση δεν σχολιάζεται από το Υπουργείο Παιδείας της Γερουσίας στο Βερολίνο. Άλλα ομοσπονδιακά κρατίδια δεν απάντησαν στην έρευνα και ορισμένα κρατίδια δήλωσαν ότι δεν θα καταγράψουν ισλαμιστικά περιστατικά στα σχολεία.


Η έκθεση SWR αναφέρει επίσης ότι οι εκπαιδευτικοί και οι κοινωνικοί λειτουργοί βιώνουν ξανά και ξανά στην καθημερινή τους ζωή ότι οι νέοι είναι επιρρεπείς σε ισλαμικές ιδέες. Η έκθεση αναφέρει ως παραδείγματα πώς οι μαθητές έχουν περιγράψει τη Χαμάς ως «κίνημα ελευθερίας» ή έχουν απαιτήσει διαχωρισμό των φύλων στην τάξη.


Μια πρώην δασκάλα από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία αναφέρει τις εμπειρίες της με ριζοσπαστικοποιημένους νέους: Λένε ότι τα κορίτσια και τα αγόρια πρέπει να έχουν ξεχωριστά μαθήματα, τα μαθήματα κολύμβησης δεν είναι καθόλου καλά για τα κορίτσια. 


Τα κορίτσια πρέπει να μένουν στο σπίτι από μια ορισμένη ηλικία και να προετοιμάζονται για το ρόλο των γυναικών – αυτές ήταν δηλώσεις μαθητών που γνώρισαν την πρώην δασκάλα, για παράδειγμα. 


Ένας μαθητής αρνήθηκε ακόμη και να μιλήσει σε έναν άλλο. Το σκεπτικό του: «Δεν του μιλάω, είναι Χριστιανός». (!!!!!!)




Οι 'influencers' ριζοσπαστικοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στην έκθεση, οι δημιουργοί αναλαμβάνουν επίσης τον κίνδυνο που θέτουν οι ισλαμιστές ιεροκήρυκες και επηρεαστές. «Ο πιθανός κίνδυνος των ισλαμιστών 'influencers' για τους νέους που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι υψηλός», λέει ο Martin Horbach, επικεφαλής του τμήματος ισλαμισμού στο κρατικό γραφείο της Βάδης-Βυρτεμβέργης για την προστασία του Συντάγματος, σε συνέντευξή του. Συνεπώς, οι εξελίξεις ανησυχούν την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.


Μια νέα ποιότητα του κινδύνου που θέτουν οι ισλαμιστικές ομάδες επιβεβαιώνεται επίσης από τον επικεφαλής του Γραφείου του Βερολίνου για την Προστασία του Συντάγματος, Michael Fischer. «Αυτό που είναι νέο τώρα είναι η εστίαση και η εμβέλεια που μπορούν να επιτύχουν αυτές οι ομάδες. Αυτό έχει πολλά να κάνει με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και τα γεγονότα που έχουμε δει μετά την τρομερή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους», δήλωσε ο Fischer.


Ένα πείραμα που διεξήχθη από τον ερευνητή εξτρεμισμού Navid Wali του «Δικτύου Πρόληψης της Βίας» μαζί με τη «Vollbild» δείχνει πόσο εύκολο είναι να έρθει κανείς σε επαφή με ισλαμικό περιεχόμενο. 


Η έκθεση αναπαρήγαγε έναν υποτιθέμενο ανήλικο που ενδιαφέρεται για θρησκευτικά ζητήματα του Ισλάμ και έρχεται γρήγορα σε επαφή με ριζοσπαστικό ισλαμικό περιεχόμενο σε κοινωνικά δίκτυα όπως το TikTok.


«Φυσικά, η πρώτη επαφή δεν προκύπτει ποτέ μέσω εξτρεμιστικού περιεχομένου, αλλά μέσω μιας γενικής θεολογικής προσφοράς. Τα οποία, με την πρώτη ματιά, φυσικά, φαίνονται επίσης μη προβληματικά και ακίνδυνα στην αρχή», λέει ο Wali στην έκθεση. Αλλά μέσα σε λίγα λεπτά, εμφανίζεται ένα φαινομενικά αβλαβές σεμινάριο προσευχής, στο οποίο ο ερευνητής εξτρεμισμού Wali ανακαλύπτει έναν γνωστό ηθοποιό στη σκηνή των σαλαφιστών.


Οι ισλαμιστές 'influencers' χρησιμοποιούν σκόπιμα την «ορμή της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή» για να προσεγγίσουν τους νέους με ριζοσπαστικά αιτήματα, προειδοποιεί ο ερευνητής του εξτρεμισμού.


Ως παράδειγμα, ο Wali αναφέρει την ομάδα "Muslim Interaktiv"(ΟΔΥΣΣΕΙΑ: Αποτελέσματα αναζήτησης για Muslim Interaktiv (odysseiatv.blogspot.com)), η οποία παρακολουθείται από το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος. Η ισλαμιστική ομάδα έγινε γνωστή αυτή την άνοιξη με αιτήματα για χαλιφάτο σε διαδήλωση στο Αμβούργο. 


Στο διαδίκτυο, η ομάδα εμφανίζεται με προπαγανδιστικά βίντεο που θυμίζουν μουσικά βίντεο. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτά τα ποπ και χιπ-χοπ στοιχεία, αυτός ο πολύ προσιτός τρόπος, σχεδόν προσαρμόστηκαν στη νεανική γλώσσα από τους ομιλητές», εξηγεί ο Navid Wali.



Ο γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας παραμελείται στα σχολεία

Ο ερευνητής διαμαρτύρεται για τον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας στα σχολεία, ο οποίος κατά τη γνώμη του παραμελείται. «Αλλά αυτό που θα έπρεπε να υπάρχει είναι ότι, για παράδειγμα, κοιτάζετε αυτά τα βίντεο μαζί με ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στην εκπαίδευση των μέσων ενημέρωσης [...] Στάθηκαν για λίγο κριτικά, συζητώντας μαζί γι' αυτό», λέει ο Wali.


Στην έρευνα της "Vollbild", τα ομοσπονδιακά κρατίδια δηλώνουν ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το θέμα της παιδείας στα μέσα επικοινωνίας. Αλλά όταν πρόκειται για ένα ξεχωριστό θέμα σχετικά με το θέμα του γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας στα σχολεία, τότε οι ιδέες είναι προφανώς διαφορετικές. Ενώ η Έσση αναφέρεται σε μια προγραμματισμένη ομαδοποίηση σε ένα ανεξάρτητο σχολικό μάθημα, το Υπουργείο Παιδείας της Σαξονίας περιγράφει την ομαδοποίηση ως «μη ρεαλιστική».


Η υφυπουργός Παιδείας της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Sandra Boser (Πράσινοι), θεωρεί την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης των νέων ως καθήκον της κοινωνίας στο σύνολό της. 


Το σχολείο έχει έναν «κεντρικό ρόλο» σε αυτό, αλλά δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μόνο του. «Το σχολείο σίγουρα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Οι σύλλογοί μας παίζουν εξίσου μεγάλο ρόλο με το σχολείο όσο και το σπίτι των γονέων. Η δημοκρατία πρέπει να μαθαίνεται ξανά και ξανά», δήλωσε ο Boser.


ΠΗΓΗ: Gefahr im Klassenzimmer: Häufung islamistischer Zwischenfälle in Schulen festgestellt (epochtimes.de)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!