Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Ποιος είναι ο JD Vance;




Σιωνιστής, αντι-νατοϊκός, επικριτής του Covid: 

Ποιος είναι ο νέος αναπληρωτής του Ντόναλντ Τραμπ; 

Και τι σημαίνει η εκλογή του για την Ευρώπη και τον κόσμο;


16 Ιουλίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 3,9 λεπτά


Μόνο πραγματικοί πολιτικοί σπασίκλες γνώριζαν το όνομα στην Ευρώπη μέχρι χθες. Ωστόσο, είναι στην πραγματικότητα ο συγγραφέας του βιβλίου που είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τον Olaf Scholz: Hillbilly Elegy

Σε αυτό, ο JD Vance, ο οποίος προέρχεται από την εργατική τάξη του διάσημου "Rustbelt" στις Ηνωμένες Πολιτείες, περιγράφει γιατί ο Donald Trump κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές του 2016. Εκείνη την εποχή, ο Vance ήταν ακόμα μεγάλος επικριτής του Trump, τώρα, οκτώ χρόνια αργότερα, πρόκειται να γίνει αναπληρωτής του. Είναι 39 ετών, πολύ νεώτερος από τον πρώην αναπληρωτή του Τραμπ.


Ο Vance από το Οχάϊο

Πολιτικά, η υποψηφιότητα είναι κατανοητή: ο Vance προέρχεται από το Οχάϊο και θα είναι καθήκον του στην προεκλογική εκστρατεία να επικεντρωθεί στο να κερδίσει την εργατική τάξη στις μεσοδυτικές πολιτείες. Γύρω από το "Rustbelt" υπάρχουν πολιτείες που αποφασίζουν για τις εκλογές.

Αλλά τι περιεχόμενο αντιπροσωπεύει ο Vance εκτός από αυτήν τη στρατηγική;

- Δεν είναι υπέρ του ΝΑΤΟ. Αυτό θα ήταν μια ευκαιρία για την Ευρώπη. Είναι κατά της πολιτικής της Ουκρανίας και θέλει επίσης να αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ. 

Ο δημοσιογράφος Arnaud Bertrand λέει: «Πολλοί στην Ευρώπη θα το δουν αυτό ως άσχημα νέα, καθώς πάσχουν από μια οξεία περίπτωση γεωπολιτικού συνδρόμου της Στοκχόλμης και δεν μπορούν να αντέξουν την ιδέα ότι δεν είναι πλέον υποτελείς. Ωστόσο, για όσους εκτιμούν την κυριαρχία, θα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση εάν η Ευρώπη μπορέσει να αδράξει την ευκαιρία (ένα μεγάλο «αν»)». Κάποιος θυμάται: Στην πρώτη θητεία του Trump, η Ε.Ε. δεν έκανε τίποτα τέτοιο.

- Είναι σιωνιστής. Ο Vance ευθυγραμμίζεται αυστηρά με την AIPAC («Αμερικανο-Ισραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων») για το παλαιστινιακό ζήτημα, η οποία θέλει να υποστηρίξει το Ισραήλ άνευ όρων. Δεν θα υπάρξει απόκλιση. Υποστηρίζει σθεναρά τον συνεχή επανεξοπλισμό του Ισραήλ.

- Είναι κατά της Κίνας. Ο Vance είναι έμπιστος του ανθρώπου της Big Tech Peter Thiel. Ο Thiel, μαζί με τον Musk, αντιπροσωπεύει την ελευθεριακή φράξια εντός της δυτικής ολιγαρχίας. Ο Thiel λέγεται ότι συμφιλίωσε τον Vance με τον Trump. Αλλά ο Thiel είναι επίσης σχεδόν μανιακός όταν πρόκειται να δείξει στην Κίνα τα όρια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Vance θέλει επίσης να αποσύρει τους πόρους των ΗΠΑ από την Ευρώπη, επειδή σύμφωνα με τη γεωπολιτική του ιδέα, χρειάζονται στην Ασία. Αυτό ταιριάζει επίσης με την ανακοίνωση του Trump ότι θέλει να επιβάλει μαζικούς δασμούς στα κινεζικά αυτοκίνητα.

Ωστόσο, υπό τον Trump, αν και πάντα αναλάμβανε ρητορική επιθετική δράση κατά της Κίνας, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήρθαν για τελευταία φορά πιο κοντά στις αρχές του έτους 2019/20. Μετά ήρθε ο Covid. Το επεισόδιο δείχνει ότι  Trump και Vance δεν μπορούσαν να ενεργήσουν πολύ ιδεολογικά, αλλά μάλλον ακτιβιστικά-ρεαλιστικά.

Είναι επικριτής του Covid. Ο Vance παρέμεινε αρκετά σταθερός στο θέμα του Covid. Εξήγησε, για παράδειγμα, ότι η γρίπη είναι πιο επικίνδυνη από τον Covid, κάλεσε τους ανθρώπους να μιλήσουν έντονα κατά των διαβατηρίων εμβολιασμού και επέκρινε έντονα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ακολουθεί μια εικόνα για τις θέσεις του σχετικά με τον Covid.

Τον Οκτώβριο του 2021, επέκρινε τον Gavin Newsom, τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, για τον πανικό του Covid:




Αυτό το tweet από τον Ιανουάριο του 2022 κυκλοφορεί αυτήν τη στιγμή. Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι ήταν μια σαρκαστική κριτική. Ο Vance ήταν σταθερά αντίθετος στην απόλυση ανεμβολίαστων ατόμων (είτε στο νοσοκομείο είτε αλλού) και διατυπώνει εδώ πόσο παράλογο είναι να θέλουμε να απολύσουμε μακροχρόνιους και άξιους υπαλλήλους στο νοσοκομειακό σύστημα υπό πίεση.

Εδώ είναι λιγότερο σαρκαστικός, αλλά σαφής και ευδιάκριτος:



Με τον Vance, ο Trump επέλεξε έναν εκπρόσωπο μιας νεώτερης γενιάς που είναι ρητορικά ισχυρός και σίγουρα αντικατοπτρίζει τις θέσεις του Trump

Επιπλέον, εκφράζει με τον Vance πώς πρώην επικριτές εντάσσονται στο στρατόπεδο του Trump. 

Στην επίσημη Ε.Ε., είναι ακόμη πιο πανικόβλητοι. Για παράδειγμα, εδώ είναι η Ricarda Lang των Πρασίνων της Γερμανίας:

«Τον Φεβρουάριο, συζήτησα με τον JD Vance στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Κατέστησε πολύ σαφές - με προσαρμοσμένο τόνο για την εκδήλωση - πόσο γρήγορα ο Trump και ο ίδιος θα παραδώσουν την Ουκρανία στον Πούτιν. Η επιλογή του ως υποψήφιος είναι ανησυχητική για την Ευρώπη».


Η εικόνα "JD Vance" από τον Gage Skidmore έχει άδεια CC BY-SA 2.0.






ΠΗΓΗ: Wer ist JD Vance? (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

  1. Εγώ νομίζω ότι στην πράξη δεν πιστεύει ούτε τα μισά από όσα λέει, αλλά θα κριθεί στην πράξη διότι μάλλον θα είναι ο νέος αντιπρόεδρος του Προέδρου Τράμπ.
    Έχω μια τεράστια απορία, χωρίς το ΝΑΤΟ η ΗΠΑ μπορούν να υπάρχουν και να ασκούν εξωτερική πολιτική; Είναι τυχεροί επίσης που η ΗΠΑ βρέχονται από τους δύο μεγαλύτερους ωκεανούς τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό και ότι οι άλλες δύο χώρες που συνορεύει είναι ο φιλικός Καναδάς και το εύκολα χειραγωγίσιμο Μεξικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!