Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Το ταξείδι του Modi στη Μόσχα ήταν πολύ πιο σημαντικό από ό, τι συνειδητοποιούν οι περισσότεροι παρατηρητές



Το πιο θεαματικό επίτευγμα από το ταξείδι του Μόντι στη Ρωσσία δεν ήταν αυτό που συμφώνησαν επίσημα, αλλά ο ίδιος και ο Πούτιν συμφώνησαν ανεπίσημα να διπλασιάσουν τις κοινές τους προσπάθειες για την επιτάχυνση των διαδικασιών τριπολικότητας.


Andrew Korybko
10 Ιουλίου 2024



Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι Naredra Modi μόλις ολοκλήρωσε το πρώτο του ταξείδι στη Ρωσσία εδώ και μισή δεκαετία και έβαλε τέλος στην πολυετή παύση στις ετήσιες συναντήσεις μεταξύ των ηγετών τους

Το αποτέλεσμα ήταν εννέα συμφωνίες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων μαζί με μια λεπτομερή κοινή δήλωση για την καθοδήγηση της ειδικής και προνομιακής στρατηγικής εταιρικής σχέσης τους έως το 2030

Δεν υπήρξαν συμφωνίες ορόσημο, αλλά ούτε θα έπρεπε να αναμένονται, δεδομένου ότι η συνάντηση προγραμματίστηκε μόλις πρόσφατα για τους λόγους που θα εξηγηθούν τώρα.

«Το ταξείδι του Μόντι στη Μόσχα είχε σκοπό να αξιολογήσει την αξιοπιστία της γεωπολιτικής πράξης εξισορρόπησης της Ρωσσίας», αφού οι οικοδεσπότες του έστειλαν οκτώ σήματα από την αρχή του έτους υπονοώντας μια επικείμενη φιλοκινεζική στροφή, για την οποία ο αναγνώστης μπορεί να μάθει περισσότερα εξετάζοντας την προηγούμενη υπερσυνδεδεμένη ανάλυση. 

Η αδιαμφισβήτητη προσωπική σχέση μεταξύ αυτού και του Πούτιν κατά τη διάρκεια των δύο ημερών που ήταν μαζί έβαλε τέλος στις ανησυχίες σχετικά με την προετοιμασία της Ρωσσίας να ευνοήσει την Κίνα έναντι της Ινδίας και έτσι έδωσε νέα πνοή στις τριπολικές διαδικασίες.

Αυτή η έννοια αναφέρεται στο παράδειγμα της διαίρεσης του κόσμου σε τρεις εσωτερικά διαφορετικές ομάδες: το Χρυσό Δισεκατομμύριο της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, την Σινο-Ρωσική Αντάντ και τον ανεπίσημα καθοδηγούμενο από την Ινδία Παγκόσμιο Νότο. Αυτές οι τρεις ομάδες έγιναν πιο εμφανείς μετά την άνευ προηγουμένου επιτάχυνση της παγκόσμιας συστημικής μετάβασης από την ειδική επιχείρηση της Ρωσσίας, αν και προηγήθηκαν αυτής της εξέλιξης. Πριν από τότε, ωστόσο, οι Διεθνείς Σχέσεις θα μπορούσαν να περιγραφούν καλύτερα ως ευρισκόμενες σε κατάσταση διπολικότητας Κίνας-ΗΠΑ.

Αυτό σημαίνει ότι όλα έτειναν προς μια ανεπίσημη διαίρεση του κόσμου μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, όπου όλοι πιέστηκαν σε κάποιο βαθμό να πάρουν το μέρος του ενός ή του άλλου. Μια επιστροφή στον καθαρό διπολισμό που σημάδεψε το μεγαλύτερο μέρος του Παλαιού Ψυχρού Πολέμου μέχρι την προσέγγιση Κίνας-ΗΠΑ ήταν πάντα απίθανη, επειδή υπήρχαν ήδη κάποιοι στρατηγικά αυτόνομοι αναδυόμενοι παίκτες. Ομοίως, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία είναι οι ανεπίσημοι ηγέτες των ομάδων τους, κανένας δεν έχει πλήρη έλεγχο πάνω τους.

Ως εκ τούτου, αυτό το παρόν τριπολικό σύστημα μπορεί να περιγραφεί καλύτερα ως τριπολικό, με βασικό άξονα τη ρωσο-ινδο-στρατηγική εταιρική σχέση, δεδομένου ότι εμποδίζει τις αμερικανικές και κινεζικές υπερδυνάμεις να συναντηθούν για να αναβιώσουν τη διπολικότητα σε περίπτωση νέας ύφεσης μεταξύ τους. 

Η αισθητή στροφή της Ρωσσίας προς την Κίνα από την αρχή του έτους, η οποία περιγράφηκε λεπτομερώς σε προηγούμενη ανάλυση, προκάλεσε σοβαρή ανησυχία στην Ινδία, διότι υποδηλώνει ότι η Μόσχα εγκαταλείπει τον κοινό μεγάλο στρατηγικό στόχο της.

Πριν από την αποστολή αυτών των οκτώ σημάτων, η Ινδία υπέθεσε ότι η Ρωσσία θα συνέχιζε να συνεργάζεται μαζί της για την επιτάχυνση των τριπολικών διαδικασιών με σκοπό την πολύπλοκη πολυπολικότητα, η οποία δεν απαιτούσε ούτε η Ρωσία ούτε η Ινδία να στραφούν προς την Κίνα ή τις ΗΠΑ αντίστοιχα. 

Αυτό που άλλαξε κατά το παρελθόν έτος ήταν η εμφάνιση μιας φατρίας χάραξης πολιτικής υπέρ της BRI στη Μόσχα, τα μέλη της οποίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διπολικότητα Κίνας-ΗΠΑ είναι αναπόφευκτη, οπότε είναι καλύτερο για τη Ρωσσία να επιταχύνει την τροχιά της υπερδύναμης της Κίνας.


Η εξισορροπητική/ρεαλιστική φατρία του κυβερνώντος κατεστημένου δυσκολεύτηκε να αποκρούσει τους «φιλικούς αντιπάλους» της, οι τελευταίοι από τους οποίους υποστήριξαν πειστικά ότι οι προβλεπόμενες πολιτικές τους θα αντιπροσώπευαν την πιο γλυκιά εκδίκηση εναντίον των ΗΠΑ μετά από όλα όσα έκανε ο αντίπαλός τους στη Ρωσσία από το 2022. Αυτό εξηγεί τα μηνύματα που έστειλε η Ρωσσία από την αρχή του έτους υπονοώντας μια επικείμενη φιλοκινεζική στροφή, η οποία τελικά ώθησε την Ινδία να στείλει τον Modi στη Ρωσσία για να διερευνήσει τι πραγματικά συμβαίνει και γιατί.

Θεώρησε ότι αυτό ήταν μια τέτοια προτεραιότητα για τα αντικειμενικά εθνικά συμφέροντα της χώρας του που έσπασε την παράδοση ταξιδεύοντας στη Ρωσσία ως το πρώτο ταξείδι της τρίτης θητείας του αντί σε μια κοντινή χώρα όπως συνήθως. Η χρονική στιγμή συνέπεσε επίσης με την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, δείχνοντας έτσι ότι η Ινδία είναι στρατηγικά αυτόνομη από τη Δύση και αδιαπέραστη από την πίεσή της να περιορίσει τους δεσμούς με τη Ρωσία. Η επίσημη κριτική των ΗΠΑ που ακολούθησε χρησίμευσε μόνο για να ενισχύσει τα προαναφερθέντα σημεία.

Η Ρωσσία είναι πάντα στην ευχάριστη θέση να φιλοξενήσει τον Modi, ακόμη περισσότερο από το συνηθισμένο λόγω της χρονικής στιγμής που περιγράφηκε παραπάνω, καθώς και του γεγονότος ότι ήταν η πρώτη του επίσκεψη στη χώρα εδώ και μισή δεκαετία, γι' αυτό και προετοιμάστηκε τέτοια λαμπρότητα και περίσταση γι' αυτόν. 

Η τρίωρη άτυπη συνάντησή του με τον Πούτιν στη ντάτσα του τελευταίου ήταν πιθανώς όταν αυτοί οι δύο φίλοι συζήτησαν ειλικρινά τις πιο ευαίσθητες πτυχές της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των χωρών τους και διευκρίνισαν τη σύγχυση που προκλήθηκε από τα πρόσφατα φιλοκινεζικά μηνύματα της Ρωσσίας.

Είναι σαφές ότι επεξεργάστηκαν τα πάντα, όπως αποδεικνύεται από την πληθωρική τους διάθεση κατά τη διάρκεια αυτών των άτυπων συνομιλιών και των επίσημων συνομιλιών την επόμενη μέρα. 

Ο Πούτιν απένειμε ακόμη και στον Modi την υψηλότερη πολιτική τιμή της Ρωσσίας, το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου, δείχνοντας έτσι στην παράταξη υπέρ της BRI της χώρας του ότι δεν εγκρίνει τα σχέδιά τους να στραφούν προς την Κίνα. Αντ' αυτού, η Ρωσσία θα συνεχίσει να ισορροπεί ρεαλιστικά μεταξύ Κίνας και Ινδίας, επιβεβαιώνοντας έτσι την τριπολική μεγάλη στρατηγική της και βάζοντας τέλος στη διπολική κερδοσκοπία.

Βεβαίως, η φατρία υπέρ της BRI δεν πρόκειται να εξαφανιστεί και θα συνεχίσει να υποστηρίζει ότι τα συμφέροντα της Ρωσσίας εξυπηρετούνται αναγνωρίζοντας την υποτιθέμενη αναπόφευκτη επιστροφή στη διπολικότητα Κίνας-ΗΠΑ και κατά συνέπεια ενισχύοντας την τροχιά της υπερδύναμης της Κίνας, αλλά λίγοι στη Μόσχα θα τους ακούσουν. 

Το πιο θεαματικό επίτευγμα από το ταξσίδι του Μόντι στη Ρωσία δεν ήταν αυτό που συμφώνησαν επίσημα, αλλά ο ίδιος και ο Πούτιν συμφώνησαν ανεπίσημα να διπλασιάσουν τις κοινές τους προσπάθειες για την επιτάχυνση των διαδικασιών τριπολικότητας.



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Η Ινδία έχει ένα ρόλο να διαδραματίσει στην αναδυόμενη μη δυτική ειρηνευτική διαδικασία για την Ουκρανία



Το πολωνο-ουκρανικό σύμφωνο ασφαλείας βάζει την Ουκρανία στο δρόμο για να γίνει ένα πολωνικό κράτος-πελάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!