Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Ανοιχτή επιστολή υποστήριξης της ειρηνευτικής αποστολής του Ορμπάν στους Financial Times




Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι ο άνεμος στην Ουκρανία στρέφεται τελικά προς την ειρήνη. 

Αργά αλλά σταθερά, μια ανοιχτή επιστολή προτρέπει το βρετανικό κοινό να αλλάξει πορεία.


10 Ιουλίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 2,8 λεπτά

Η διπλωματική ειρηνευτική αποστολή του Βίκτωρα Ορμπάν φαίνεται να θέτει τα πράγματα σε κίνηση. Μια πρόσφατα δημοσιευμένη ανοιχτή επιστολή στους Financial Times είναι επίσης ένας υπαινιγμός. Ζητεί την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσσία. Δύο πρώην βρετανικές πρεσβείς στη Μόσχα έχουν επίσης υπογράψει την επιστολή.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο στα γερμανικά, το οποίο δημοσιεύθηκε στους Financial Times την Τετάρτη:

Οι πρόσφατες στρατιωτικές επιτυχίες της Ρωσσίας στην περιοχή του Ντόνετσκ μιλούν για μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους υποστηρίζουν τον κύριο πολεμικό στόχο της Ουκρανίας, ο οποίος είναι η επιστροφή στα σύνορα του 2014, δηλαδή η εκδίωξη της Ρωσσίας από την Κριμαία και το Ντονμπάς. Ωστόσο, όλοι οι έμπειροι αναλυτές συμφωνούν ότι χωρίς σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου, το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι ένα παρατεταμένο αδιέξοδο στο έδαφος, με μια όχι ασήμαντη πιθανότητα νίκης της Ρωσσίας.

Αυτό το συμπέρασμα δείχνει ότι μια ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων είναι επιθυμητή, ακόμη και επειγόντως απαραίτητη, κυρίως για χάρη της ίδιας της Ουκρανίας. Η απροθυμία της επίσημης Δύσης να αποδεχθεί μια ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων βασίζεται στην πεποίθηση ότι ο,τιδήποτε δεν οδηγεί σε πλήρη ουκρανική νίκη θα επιτρέψει στον Πούτιν να «ξεφύγει ατιμώρητος».

Ωστόσο, αυτό αγνοεί μακράν το πιο σημαντικό αποτέλεσμα του πολέμου μέχρι στιγμής: η Ουκρανία πολέμησε για την ανεξαρτησία της και την κέρδισε - όπως η Φινλανδία το 1939-40. Ορισμένες εδαφικές παραχωρήσεις φαίνεται να είναι ένα μικρό τίμημα για πραγματική – και όχι μόνο φαινομενική – ανεξαρτησία.

Εάν η ειρήνη που βασίζεται χονδρικά στην τρέχουσα κατανομή της εξουσίας στην Ουκρανία είναι αναπόφευκτη, είναι ανήθικο να μην την επιδιώξουμε τώρα.

Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Μόσχα για ένα νέο σύμφωνο ασφαλείας που θα διασφαλίζει τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσσίας. Την ανακοίνωση αυτών των συνομιλιών θα ακολουθούσε αμέσως προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Η κατάπαυση του πυρός θα επιτρέψει στους ηγέτες της Ρωσσίας και της Ουκρανίας να διαπραγματευτούν με ρεαλιστικό και εποικοδομητικό τρόπο.

Καλούμε τους παγκόσμιους ηγέτες να ξεκινήσουν ή να υποστηρίξουν μια τέτοια πρωτοβουλία. Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο περισσότερα εδάφη είναι πιθανό να χάσει η Ουκρανία και τόσο περισσότερο θα αυξηθεί η πίεση για κλιμάκωση σε πυρηνικό επίπεδο. Όσο πιο γρήγορα διαπραγματευτούν την ειρήνη, τόσο περισσότερες ζωές θα σωθούν, τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και τόσο πιο γρήγορα ο κόσμος θα μπορέσει να επιστρέψει από την πολύ επικίνδυνη άβυσσο στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Lord Skidelsky, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Πανεπιστήμιο Warwick

Sir Anthony Brenton, Βρετανός Πρέσβης στη Ρωσία (2004-2008)

Thomas Fazi, δημοσιογράφος, συγγραφέας, αρθρογράφος για το UnHerd +

Ανατόλ Λίβεν. Ανώτερος Συνεργάτης, Quincy Institute for Responsible Statesmanship

Jack Matlock, Πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΣΣΔ (1987-1991)

Ian Proud, Βρετανική Πρεσβεία στη Μόσχα (2014-2019)

Richard Sakva, Ομότιμος Καθηγητής Ρωσικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο του Kent

Christopher Granville, Βρετανική Πρεσβεία, Μόσχα (1991-1995)


Η εικόνα "περιστέρι ειρήνης" από τον Jeff Attaway έχει άδεια CC BY 2.0.

ΠΗΓΗ: Offener Brief zur Unterstützung für Orbans-Friedensmission in Financial Times (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:
Ακαδημαϊκοί όπως ο John Mearsheimer: Η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ οδηγεί σε ακόμη περισσότερο πόλεμο
«Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η συμμαχία δεν πρέπει να οδηγήσει την Ουκρανία προς την ένταξη» είναι ο τίτλος μιας κοινής δήλωσης από περισσότερους από 50 κορυφαίους ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες γεωπολιτικής, όπως ο John Mearsheimer. Το θέμα θα πρέπει ή δεν θα έπρεπε να συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, λένε οι ειδικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!