Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Η «κάψουλα αυτοκτονίας» – ή το «Tesla του θανάτου»



Στην Ελβετία, υπάρχει αντίσταση στην πρώτη χρήση του "Sarco", μιας συσκευής υψηλής τεχνολογίας στην οποία μπορείτε να ξαπλώσετε για να μεταφέρετε τον εαυτό σας στη μετά θάνατον ζωή με τα ίδια σας τα χέρια - υποτίθεται γρήγορα και ανώδυνα. 

Μέχρι τώρα, η δημόσια συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από την ...«κομψότητα» της συσκευής παρά στην ίδια την αυτοκτονία.



Στην Ελβετία, ένα αμφιλεγόμενο θέμα γεμίζει την καλοκαιρινή ύφεση: η εισαγωγή της «κάψουλας αυτοκτονίας» που ονομάζεται «Sarco», που προέρχεται από σαρκοφάγο. Αυτή η φουτουριστική συσκευή, που αναπτύχθηκε από τον Αυστραλό γιατρό Philip Nitschke, έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους ανθρώπους να τερματίσουν τη ζωή τους με έναν αισθητικά ευχάριστο και φαινομενικά ειρηνικό τρόπο.

Ωστόσο, η συζήτηση σχετικά με αυτό φαίνεται να καθοριζόταν λιγώτερο από την ηθική διάσταση της αυτοκτονίας και περισσότερο από την κομψότητα και το σχεδιασμό της συσκευής, γράφει ο δημοσιογράφος Stefan Millius στην πλατφόρμα Corrigenda. Αυτό φαίνεται να αλλάζει τώρα.

Πρόκειται για μια κάψουλα υψηλής τεχνολογίας που, σύμφωνα με τους προγραμματιστές, υποτίθεται ότι προσφέρει μια γρήγορη, ανώδυνη και αυτοπροσδιοριζόμενη μέθοδο αυτοκτονίας. Ο χρήστης ξαπλώνει στην κάψουλα και μπορεί να ενεργοποιήσει ο ίδιος τη διαδικασία πατώντας ένα κουμπί ή μέσω φωνητικής εντολής.

Μέσα σε λίγα λεπτά, απελευθερώνεται άζωτο, το οποίο εκτοπίζει το οξυγόνο και έτσι οδηγεί στο θάνατο. Η όλη διαδικασία υποτίθεται ότι θα πρέπει να είναι ήρεμη και ειρηνική, χωρίς το αίσθημα ασφυξίας.

Οι επικριτές αποκαλούν ήδη την κάψουλα «Τέσλα του θανάτου» και κατηγορούν τους δημιουργούς ότι ωραιοποιούν την αυτοκτονία.

Η εισαγωγή της «κάψουλας αυτοκτονίας» στην Ελβετία έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση. Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι το "Sarco" προσφέρει στους ανθρώπους έναν ανθρώπινο και αξιοπρεπή τρόπο να τερματίσουν τη ζωή τους, ειδικά για όσους πάσχουν από αφόρητα βάσανα ή ανίατες ασθένειες. Τονίζουν ότι η αυτοδιάθεση και η αυτονομία είναι σημαντικές αξίες και πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Οι επικριτές, από την άλλη πλευρά, επικρίνουν την κάψουλα ως επικίνδυνη και ανεύθυνη. Φοβούνται ότι ο κομψός σχεδιασμός και η ευκολία χρήσης της συσκευής θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να λάβουν βιαστικές αποφάσεις. 

Υποστηρίζεται επίσης ότι η κάψουλα αισθητικοποιεί τον υπερβολικό θάνατο και έτσι υποβαθμίζει τη σοβαρότητα και την τραγωδία της αυτοκτονίας.

Ο Nitschke είχε υποθέσει ότι θα μπορούσε να επωφεληθεί από τους σχετικά φιλελεύθερους νόμους περί ευθανασίας στην Ελβετία (έχουμε αναφέρει εδώ, εδώ και εδώ). 

Δύο καντόνια, το Schaffhausen και το Valais, ανέτρεψαν τώρα τα σχέδιά του και απαγόρευσαν την προγραμματισμένη χρήση της κάψουλας.

Η οργάνωση CitizenGo ξεκίνησε μια αναφορά για το σκοπό αυτό με στόχο την επίτευξη ρητής απαγόρευσης της κάψουλας σε όλη την Ελβετία.









ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΦΩΤΟΘΗΚΗ:


Το Sarco είναι μια κάψουλα αυτοκτονίας από την Exit International. Σύμφωνα με τον εφευρέτη Philip Nitschke, η χρήση του είναι νόμιμη στην Ελβετία.
Exit International




Τώρα, ωστόσο, το καντόνι του Valais (Wallis) απαγόρευσε την κάψουλα ως προληπτικό μέτρο.
Imago




Το «Τέσλα της ευθανασίας» παρουσιάστηκε το 2019 σε έκθεση σχεδιασμού στη Βενετία.
Exit International



Ο Philip Nitschke, πρωτοπόρος της ευθανασίας και γιατρός, έχει ιδρύσει τη δική του οργάνωση στην Ελβετία.
Βικιπαίδεια/Ratel




Μόλις τον Ιανουάριο, ο Nitschke βοήθησε τον πρώην πιλότο της Airbus Rob Cane να αυτοκτονήσει στην Ελβετία.
Exitswitzerland.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!