Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Το νομοσχέδιο της Ιρλανδίας για τη ρητορική μίσους θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο στο τι μπορούμε να συζητήσουμε στο διαδίκτυο




Το νέο νομοσχέδιο της Ιρλανδίας για τη ρητορική μίσους δεν προσφέρει σαφή ορισμό του τι συνεπάγεται το «μίσος». 

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την ποινική δίωξη ενός ευρέος φάσματος εκφράσεων που θεωρούνται δυσμενείς από τις αρχές.

Το νομοσχέδιο, επίσημα γνωστό ως Criminal Justice (Incitement to Violence or Hate and Hate Offences) Bill 2022, πέρασε από την κάτω βουλή του ιρλανδικού κοινοβουλίου, το Dáil Éireann, και βρίσκεται επί του παρόντος στο τρίτο στάδιο, ή στάδιο επιτροπής, στην άνω βουλή, το Seanad Éireann.

«Ο κόσμος παρακολουθεί την Ιρλανδία. 

Το λογοκριτικό «νομοσχέδιο για τη ρητορική μίσους», εάν περάσει, όχι μόνο θα κλείσει τη συζήτηση σε εθνικό επίπεδο - ως έδρα διαφόρων διεθνών κεντρικών γραφείων κοινωνικών μέσων, θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο σε αυτό που μπορούμε όλοι να συζητήσουμε στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Michael Shellenberger.

Ο Shellenberger μιλούσε στη Σύνοδο Κορυφής για την Ελευθερία του Λόγου της Ιρλανδίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Trinity College του Δουβλίνου την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 και φιλοξενήθηκε από την Free Speech Ireland και υποστηρίχθηκε από την ADF International. Η σύνοδος κορυφής είδε μια συγκέντρωση παγκόσμιων φωνών για την ελευθερία του λόγου που εξέφρασαν την ανησυχία τους για το εκκρεμές ιρλανδικό νομοσχέδιο για τη «ρητορική μίσους».


*



Οι παγκόσμιες φωνές έχουν ενωθεί στην ανησυχία τους για το νομοσχέδιο περί «ρητορικής μίσους» που εκκρεμεί ενώπιον του ιρλανδικού κοινοβουλίου, καθώς 1 στους 4 Ιρλανδούς δηλώνει ότι ανησυχεί για τη διάβρωση της ελευθερίας του λόγου.

Μιλώντας στο ιρλανδικό κοινοβούλιο αυτό το μήνα, ο δημοσιογράφος του "Twitter Files" Michael Shellenberger δήλωσε σαφώς ότι "δεν υπάρχει κρίση μίσους στην Ιρλανδία" και ότι η υπόθεση για λογοκρισία προκλήθηκε από τον "πανικό των ελίτ" που προσπαθεί να καταπνίξει την ανοιχτή συζήτηση και τον διάλογο μεταξύ του ιρλανδικού λαού.

Το νομοσχέδιο θα καταστήσει αδίκημα την κατοχή (για διανομή) υλικού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μίσος» στην Ιρλανδία, με ποινή φυλάκισης έως και 5 ετών.

Το νομοσχέδιο θα επηρεάσει επίσης το δικαίωμα ανταλλαγής απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μεγάλο μέρος του κόσμου, με τους διευθυντές και τα στελέχη των πλατφορμών κοινωνικών μέσων με διεθνή κεντρικά γραφεία στην Ιρλανδία ('X', Facebook και άλλα) να λογοδοτούν στην ιρλανδική κυβέρνηση εάν διαπιστωθεί ότι προωθούν απροσδιόριστη «ρητορική μίσους».

«Ο κόσμος παρακολουθεί την Ιρλανδία. Το λογοκριτικό «νομοσχέδιο για τη ρητορική μίσους», εάν περάσει, όχι μόνο θα κλείσει τη συζήτηση σε εθνικό επίπεδο - ως έδρα διαφόρων διεθνών κεντρικών γραφείων κοινωνικών μέσων, αλλά θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο σε αυτό που μπορούμε όλοι να συζητήσουμε στο διαδίκτυο.

«Μια σαρωτική απαγόρευση του απροσδιόριστου «μίσους» δίνει στις αρχές την εξουσία να καθορίσουν ποιες απόψεις είναι αποδεκτές να εκφραστούν. Η παγκόσμια ιστορία μας προειδοποιεί ότι μια τέτοια εξουσία μπορεί εύκολα να γίνει κατάχρηση», δήλωσε ο Michael Shellenberger, συγγραφέας διεθνών μπεστ σέλλερ και δημοσιογράφος πίσω από τα «Twitter Files».





ADF International: Michael Shellenberger | Οι ελίτ θέλουν να λογοκρίνουν το διαδίκτυο | Πλήρης κεντρική ομιλία, 25 Ιουνίου 2024 (10 λεπτά)


Εκτεταμένες συνέπειες

Την ίδια ημέρα, δίνοντας την κεντρική ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής για την Ελευθερία του Λόγου της Ιρλανδίας, η οποία εξαντλήθηκε μεταξύ των μελών του κοινού, ο Shellenberger πρότεινε ότι ο στόχος του νομοσχεδίου μπορεί να είναι να «λογοκρίνει ολόκληρο το διαδίκτυο».

Το νομοσχέδιο δεν προσφέρει σαφή ορισμό του τι συνεπάγεται το «μίσος». 

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την ποινική δίωξη ενός ευρέος φάσματος εκφράσεων που θεωρούνται δυσμενείς από τις αρχές.

Το νομοσχέδιο θα καταστήσει περαιτέρω την άρνηση να δοθεί κωδικός πρόσβασης σε μια ηλεκτρονική συσκευή έγκλημα, γεγονός που θα επιτρέψει στις αρχές να ψάξουν και ενδεχομένως να βρουν υλικό που είναι «μισητό».


1 στους 4 Ιρλανδούς ανησυχεί για τη διάβρωση του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου

Νέα εθνική δημοσκόπηση που ανατέθηκε από την ADF International αποκαλύπτει μια βαθιά ριζωμένη ανησυχία μεταξύ των Ιρλανδών για τη διάβρωση της ελευθερίας του λόγου, με το ένα τέταρτο να αποκαλύπτει ότι αισθάνονται ήδη περιορισμένοι στην έκφραση των απόψεων τους σε κοινωνικά περιβάλλοντα όπως μια παμπ ή στον τόπο εργασίας ή σπουδών τους.

Στην έρευνα, που διεξήχθη από την Whitestone Insight*, το 90% επιβεβαίωσε ότι η ελευθερία του λόγου ήταν «πολύ σημαντική» για αυτούς – ενώ το ιρλανδικό κοινοβούλιο συζητά νέα και ευρεία νομοθεσία για τη «ρητορική μίσους», με κατάφωρες συνέπειες για το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου.

«Η προτεινόμενη νομοθεσία για τη «ρητορική μίσους» θα ήταν ένα από τα χειρότερα παραδείγματα λογοκρισίας στη σύγχρονη Δύση. Το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να εξαλείψει τη «ρητορική μίσους», αλλά αποτυγχάνει να ορίσει τι είναι το «μίσος» - επιτρέποντας στις αρχές να λογοκρίνουν οποιαδήποτε ομιλία στην οποία αντιτίθεται το κράτος.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φωνές από όλο τον κόσμο μιλούν για το δικαίωμα συζήτησης ιδεών – εδώ στην Ιρλανδία και παντού», δήλωσε ο Lorcan Price, Ιρλανδός δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της ADF International.

*Σημείωση μεθοδολογίας: Το Whitestone Insight πραγματοποίησε διαδικτυακή έρευνα σε 1.027 ενήλικες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας από τις 15 έως τις 20 Μαρτίου 2024. Η Whitestone Insight είναι μέλος του Βρετανικού Συμβουλίου Ψηφοφορίας και συμμορφώνεται με τους κανόνες του. Πλήρεις πίνακες είναι διαθέσιμοι στο whitestoneinsight.com.



Παγκόσμιες φωνές μιλούν ενάντια στη λογοκρισία

Στη σύνοδο κορυφής για την ελευθερία του λόγου το 2024 στο Δουβλίνο στις 18 Ιουνίου, διεθνείς υπέρμαχοι της ελευθερίας του λόγου συναντήθηκαν με πολιτικούς για να επισημάνουν τα ζητήματα που διακυβεύονται στο νομοσχέδιο.

Ο σεναριογράφος του "Father Ted" Graham Linehan ήταν μεταξύ των διάσημων προσώπων που συγκεντρώθηκαν, προκαλώντας τις προσπάθειες λογοκρισίας της Ιρλανδίας:

«Όλοι ερχόμαστε μαζί με διαφορετικές απόψεις, πεποιθήσεις και προοπτικές - αλλά συμφωνούμε σε ένα πράγμα. Θα πρέπει να μας επιτρέπεται να συζητούμε ελεύθερα ιδέες στην Ιρλανδία. Η ελευθερία του λόγου μας δεν πρέπει να περιοριστεί από μια λογοκριμένη κυβέρνηση. Είναι σημαντικό το κοινοβούλιο να εξετάσει τον δρακόντειο αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει το νομοσχέδιο για τη ρητορική μίσους στην ιρλανδική κοινωνία - και να κρατήσει τη δημόσια πλατεία ανοιχτή για όλους», δήλωσε ο Graham Linehan, σεναριογράφος του «Father Ted».

Οι ανεξάρτητοι γερουσιαστές Rónán Mullen και Sharon Keogan μίλησαν κατά του νομοσχεδίου, με τον Mullen να τονίζει ότι το νομοσχέδιο είναι «υπερβολικά ασαφές. "

«Όταν πρόκειται για τη δημοκρατία, πιστεύω σε αυτήν. Όταν πρόκειται για το δικαίωμα να δοκιμάζουμε ο ένας τις ιδέες του άλλου, πιστεύω σε αυτό. Και δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό αν λειτουργούμε κάτω από τον ανατριχιαστικό φόβο να προσβάλλουμε κάποιον που το τυλίγει ως μίσος, ισχυρίζεται ότι είναι παράνομο, σας επιτίθεται ως όχλος στο διαδίκτυο, αναγκάζει τις εταιρείες κοινωνικών μέσων να κατεβάσουν τα πράγματά σας, έτσι ώστε να έχετε αποτύχει να επικοινωνήσετε πριν καν αρχίσετε να προσπαθείτε... Ακόμη και αν κανείς δεν διωκόταν ποτέ βάσει αυτού του νόμου, η ίδια η διαδικασία θα γινόταν η τιμωρία», δήλωσε ο Mullen στην ομιλία του.





Ιρλανδοί γερουσιαστές | Απειλείται η ελευθερία του λόγου στην Ιρλανδία | Πλήρης συζήτηση, 26 Ιουνίου 2024 (31 λεπτά)


Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο κληρικός και εκφωνητής π. Calvin Robinson, ο ακαδημαϊκός του Cambridge Δρ James Orr, η Ιρλανδή δημοσιογράφος Laura Perrins, ο Καθηγητής φιλοσοφίας Gerard Casey, η φεμινίστρια ακτιβίστρια Laoise de Brún, ο οικοδεσπότης του GB News Andrew Doyle, η ψυχοθεραπεύτρια και διευθύντρια του Genspect, Stella O'Malley και ο διεθνής συγγραφέας μπεστ σέλλερ Andy Ngo.

Μιλώντας ειδικά για τη λογοκρισία στο πλαίσιο της συζήτησης για το φύλο, η διευθύντρια και ψυχοθεραπεύτρια του Genspect Stella O'Malley δήλωσε:

«Βρίσκω τον κόσμο του φύλου όλο και πιο σκληροπυρηνικό και υπάρχει έλλειψη κατανόησης σχετικά με τη σημασία της ελευθερίας του λόγου, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο και θεμελιώδη για έναν πολιτισμό. Πρέπει να είμαστε σε θέση να μιλάμε για αυτό ελεύθερα αντί να σκοντάφτουμε πάνω στο ποια είναι η μοντέρνα φράση που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη στιγμή».

 


Σχετικά με τον συγγραφέα

Η Διεθνής Συμμαχία για την Υπεράσπιση της Ελευθερίας (Alliance Defending Freedom International), ή ADF International, είναι ο μεγαλύτερος νομικός οργανισμός στον κόσμο που προωθεί το Θ Ε Ο Δ Ο Τ Ο δικαίωμα να ζει και να λέει την αλήθεια. Μπορείτε να ακολουθήσετε την ADF International στο Twitter ΕΔΩ.



ΠΗΓΗ: Ireland’s Hate Speech Bill will have a global impact on what we can discuss online – The Expose (expose-news.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ
 
 
 
 
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

Ιταλία: Κοινοβουλευτική επιτροπή εγκρίνει ποινές φυλάκισης για τους «εξτρεμιστές του κλίματος»

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: Ιταλία: Κοινοβουλευτική επιτροπή εγκρίνει ποινές φυλάκισης για τους «εξτρεμιστές του κλίματος» (odysseiatv.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!