Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Βατικανό: Ο πρώην νούντσιος Viganò αφορίστηκε


Μια δήλωση από την Διεύθυνση για το Δόγμα της Πίστεως  εξηγεί ότι ο πρώην νούντσιος στις ΗΠΑ, Αρχιεπίσκοπος Carlo Maria Viganò, αφορίζεται "latae sententiae". 

Κατηγορείται ότι δεν αναγνώρισε τη νομιμότητα του Πάπα και της τελευταίας Συνόδου.

Mario Galgano – Πόλη του Βατικανού

Ο Αρχιεπίσκοπος Carlo Maria Viganò, πρώην αποστολικός νούντσιος στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπέστη τον αφορισμό, δηλαδή τον αποκλεισμό του από την εκκλησιαστική κοινωνία. Αυτό αναφέρεται σε δήλωση της Διεύθυνσης Πίστης του Βατικανού, η οποία δημοσιεύθηκε αυτή την Παρασκευή. 

Ο Viganò είχε εγκαταλείψει την κοινωνία με τον επίσκοπο της Ρώμης και την Καθολική Εκκλησία, σύμφωνα με το σκεπτικό. 

Στις 4 Ιουλίου 2024, «το Συνέδριο της Διεύθυνσης για το Δόγμα της Πίστης συνεδρίασε για να συζητήσει την εξωδικαστική ποινική διαδικασία ex can. 1720 CIC" εναντίον του τιτουλάριου αρχιεπισκόπου της Ulpiana "για το επιφυλασσόμενο έγκλημα του σχίσματος (cann. 751 και 1364 CIC· άρθρο 2 SST)". Οι παράγραφοι που αναφέρονται βρίσκονται στον Κώδικα Κανονικού Δικαίου (CIC).


«Οι δημόσιες δηλώσεις του είναι γνωστές»

«Οι δημόσιες δηλώσεις του είναι γνωστές», συνεχίζει το ανακοινωθέν. Από αυτές τις δηλώσεις προκύπτει η άρνηση του Viganò να αναγνωρίσει και να υποταχθεί στον Πάπα, να διατηρήσει κοινωνία με τα μέλη της Εκκλησίας και να αναγνωρίσει τη νομιμότητα και τη δικαστική εξουσία της Δεύτερης Οικουμενικής Συνόδου του Βατικανού. «Στο τέλος της ποινικής διαδικασίας», ο Viganò κρίθηκε ένοχος για το επιφυλασσόμενο έγκλημα του σχίσματος. Η Dicastery κήρυξε τον αφορισμό latae sententiae ex can. 1364 § 1 ΚΠολΔ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Αποστολική Έδρα διατηρεί το δικαίωμα να ανακαλέσει αυτή την απόφαση». Η απόφαση κοινοποιήθηκε στον αρχιεπίσκοπο αυτή την Παρασκευή.


Ο Καρδινάλιος Víctor Fernández (* βλ. ΕΔΩ περί του άνω κυρίου ΟΔΥΣΣΕΙΑ: Ο Πάπας Φραγκίσκος δημοσιεύει κανόνες για τους κληρικούς να «ευλογούν» τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια! (odysseiatv.blogspot.com)) είναι Νομάρχης της Διεύθυνσης της Πίστης


Κανόνες δικαίου

Όπως είναι γνωστό, ήταν ο ίδιος ο κληρικός που κυκλοφόρησε το διάταγμα στις 21 Ιουνίου καλώντας τον στη Ρώμη για να σχολιάσει τις κατηγορίες. Του είχε δοθεί η δυνατότητα να ορίσει συνήγορο υπεράσπισης ή να καταθέσει υπόμνημα υπεράσπισης έως τις 28 Ιουνίου. Δεδομένου ότι αυτό δεν συνέβη, του ανατέθηκε δημόσιος συνήγορος, ο οποίος πραγματοποίησε την υπεράσπιση του Viganò σύμφωνα με τους κανόνες δικαίου.

Ο πρώην νούντσιος στις ΗΠΑ είχε δηλώσει δημοσίως αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια ότι δεν αναγνώριζε τη νομιμότητα του Πάπα και της τελευταίας Συνόδου. Ο αφορισμός latae sententiae είναι μια λεγόμενη ποινική κύρωση. Επιβάλλεται για σοβαρή παραβίαση. Ο αφορισθείς απαγορεύεται, μεταξύ άλλων, να τελεί τη Θεία Λειτουργία και τα άλλα μυστήρια, να λαμβάνει τα μυστήρια και να ασκεί εκκλησιαστικά αξιώματα, υπηρεσίες ή λειτουργίες καθώς και να τελεί επίσημες πράξεις. Ο αφορισμός προορίζεται ως η λεγόμενη ιατρική τιμωρία που απαιτεί μετάνοια και επιστροφή στην κοινότητα.


Έννοια του αφορισμού

Σύμφωνα με την καθολική διδασκαλία, ο αφορισμός σημαίνει την απώλεια των εκκλησιαστικών αξιωμάτων και σχεδόν όλων των δικαιωμάτων συμμετοχής στην εκκλησιαστική κοινότητα. Οι πληγέντες απαγορεύεται να τελούν λειτουργίες σε λειτουργικές γιορτές, να τελούν ή να λαμβάνουν τα μυστήρια και να ασκούν εκκλησιαστικά αξιώματα. Είναι μια αυστηρή καταναγκαστική τιμωρία που αποσκοπεί στη μετάνοια και τη βελτίωση του τιμωρουμένου, με σκοπό την επιστροφή του ενδιαφερομένου στην εκκλησιαστική κοινωνία μόλις παραιτηθεί από την «ανυποταξία» του, όπως ονομάζεται στο κανονικό δίκαιο.

Ο αφορισμός μπορεί είτε να επιβληθεί με ποινή είτε, σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, να προκληθεί από δική του πράξη. Αυτές περιλαμβάνουν την επισκοπική χειροτονία χωρίς παπική εντολή, την άμβλωση, τη δωροδοκία στην εκλογή του πάπα, την παραβίαση του απορρήτου της εξομολόγησης ή την άρνηση υποταγής στον πάπα (σχίσμα).

Τα πλήρη αποτελέσματα αυτής της αποκαλούμενης τιμωρίας (poena latae sententiae) συμβαίνουν όταν ορίζεται ρητά από έναν επίσκοπο ή από την Αγία Έδρα. Ορισμένοι αφορισμοί μπορούν να αρθούν μόνο από την Αγία Έδρα. Εκτός από τον αφορισμό, το κανονικό δίκαιο αναγνωρίζει την απαγόρευση (μια ασθενέστερη μορφή) και την αναστολή (μόνο για κληρικούς) ως καταναγκαστική τιμωρία.

(Ειδήσεις του Βατικανού)

ΠΗΓΗ: Vatikan: Früherer Nuntius Viganò exkommuniziert - Vatican News


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!