Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Η Ουγγαρία υπερασπίζεται τη «γαστρονομική παράδοση» ενάντια στο κρέας εντόμων, το εργαστηριακό κρέας στην Ευρώπη.





Οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) συναντώνται τη Δευτέρα 15 Ιουλίου για να συζητήσουν τον αντίκτυπο των τροφίμων με βάση τα έντομα, των φυτικών τροφίμων και του εργαστηριακού κρέατος στις γαστρονομικές παραδόσεις της Ευρώπης. 

Η Ουγγαρία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. υπό το εμπνευσμένο από τον Donald J. Trump σύνθημα «Make Europe Great Again», διοργανώνει τη συνάντηση.

Η ουγγρική Προεδρία του Συμβουλίου πιστεύει ότι το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής διατροφικής κουλτούρας, υποστηρίζοντας: «Όταν μιλάμε για ευρωπαϊκές διατροφικές παραδόσεις... Σκεφτόμαστε ροκφόρ, παέγια, πιερόγκι, πίτσα» – σε αντίθεση με τα μπιφτέκια εντόμων και το «κρέας» που καλλιεργείται σε εργαστήριο.


Η Ε.Ε. έχει εγκρίνει εκατοντάδες αποκαλούμενα «νέα τρόφιμα» και «αρκετές εκατοντάδες αιτήσεις» βρίσκονται υπό εξέταση.

Η ουγγρική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του συμμάχου του Τραμπ, Βίκτωρα Ορμπάν, πιστεύει ότι «η παραδοσιακή παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων είναι μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας» και ότι το κοινό είναι «απρόθυμο να αλλάξει θεμελιωδώς» τις γαστρονομικές του παραδόσεις.

Η ομαλοποίηση της κατανάλωσης εντόμων είναι μια εμμονή των εταιρικών μέσων ενημέρωσης και των παγκοσμιοποιημένων οργανισμών όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF)

Μαζί με την προώθηση του εργαστηριακού κρέατος που καλλιεργείται από καρκινικά κύτταρα, το δηλωμένο κίνητρο για αυτή την κίνηση είναι γενικά η κλιματική αλλαγή.

Το κατεστημένο της Ε.Ε., το οποίο συχνά συγκρούεται με τον Όρμπαν για τις παραδοσιακές, κατά των μαζικών μεταναστευτικών πολιτικών του, εκφράζει τον εκνευρισμό του για την προσπάθεια της Ουγγαρίας κατά των «νέων τροφίμων», με μια διπλωματική πηγή να λέει στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Euractiv που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. ότι οι Ούγγροι είναι αυτοί που προωθούν μια «ατζέντα».

Ο διπλωμάτης ισχυρίστηκε επίσης ότι οι κανονισμοί κατά του κρέατος εντόμων και εργαστηρίων θα «αποδυναμώσουν» την Ε.Ε. σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου εταιρείες όπως η Tyson επενδύουν σε μεγάλο βαθμό σε «νέα τρόφιμα».

«Χωρίς καινοτόμες μεθόδους, πώς θα διασφαλίσει η Ευρώπη την επισιτιστική ασφάλεια;» ρώτησε η πηγή.

Ωστόσο, με την επιβολή κλιματικών στόχων που οδηγούν σε μαζικό κλείσιμο γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ευρώπη, η Ε.Ε. αυξάνει την επισιτιστική ανασφάλεια και την ανάγκη για μη παραδοσιακά τρόφιμα.

ΠΗΓΗ: Hungary Defends 'Culinary Tradition' Against Bug Meat, Lab Meat in Europe. (thenationalpulse.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!