Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Ηνωμένο Βασίλειο: Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Aldi θέλει να αντικαταστήσει το κρέας με "τρόφιμα" με βάση τα έντομα




Όπως αναφέρθηκε, η δυτική ολιγαρχία έχει ήδη επενδύσει δισεκατομμύρια στην παραγωγή πλαστών τροφίμων. 

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο αριθμός των λιανοπωλητών τροφίμων έχει συρρικνωθεί σε λίγες μεγάλες εταιρείες. 

Η Aldi UK (που δραστηριοποιείται στην Αυστρία ως Hofer) εκμεταλλεύεται τώρα την ισχύ της στην αγορά για να εκτοπίσει διαδοχικά τα φυσικά τρόφιμα.


14 Ιουλίου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 3,4 λεπτά


Με τους κανονισμούς, η Ε.Ε. έχει δημιουργήσει τις νομικές προϋποθέσεις για να είναι σε θέση να κάνει τους γρύλους, τους αλευροσκώληκες και άλλα ζωύφια μέρος όλων των ειδών τροφίμων, όπως ζυμαρικά ή έτοιμα γεύματα. Και για το εργαστηριακό κρέας, το τεχνητό γάλα και το ψεύτικο τυρί, υπάρχουν τεράστιες επιδοτήσεις από την Ε.Ε. και χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία. 

Ταυτόχρονα, η ζωή γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τους αγρότες και η εκτροφή ζώων εκτροφής γίνεται όλο και πιο δύσκολη και φορολογείται προκειμένου να νικηθεί ο ανταγωνισμός από τη φυσική τροφή έξω από το χωράφι.


Η πιο δημοφιλής αλυσίδα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, η Aldi, έχει αρχίσει να λανσάρει νέα «τρόφιμα» με βάση τα έντομα ως εναλλακτική λύση στο κρέας. 

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο εκπτωτικός πωλητής τροφίμων σχεδιάζει να πουλήσει προϊόντα με βρώσιμα έντομα για οικογένειες που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το πραγματικό κρέας

Η εταιρεία λέει ότι αυτή η κίνηση θα βοηθήσει τους καταναλωτές να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες των οικογενειών σε πρωτεΐνες σε μια εποχή αύξησης των τιμών των τροφίμων.




Η Aldi εξετάζει επί του παρόντος ποια προϊόντα με βάση τα έντομα θα μπορούσαν να προσφερθούν ως υποκατάστατα κρέατος. Η εταιρεία σχεδιάζει να προσφέρει προϊόντα από την Yum Bug, έναν κατασκευαστή προϊόντων εντόμων.Οι ιδρυτές της Yum-Bug Aaron Thomas και Leo Taylor μόλις άνοιξαν το πρώτο τους εστιατόριο εντόμων.


Το 2022, το ζευγάρι επιλέχθηκε τυχαία από εκατοντάδες αιτούντες για να εμφανιστεί στο "Aldi's Next Big Thing" του Channel 4.

Ο Thomas, από το Islington του Λονδίνου, δήλωσε:

«Είμαστε σε αποστολή να αλλάξουμε την αντίληψη των εντόμων ως τροφή. Είναι μία από τις πιο βιώσιμες πηγές πρωτεΐνης στον κόσμο».

Συνέχισε λέγοντας ότι οι γρύλοι περιέχουν έως και 70% πρωτεΐνη, η οποία είναι τρεις φορές η ποσότητα πρωτεΐνης στο βόειο κρέας. Ο Thomas υποστηρίζει επίσης ότι οι γρύλοι περιέχουν περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και τρεις φορές περισσότερα λιπαρά οξέα από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στον σολομό. Σε ορισμένες αναφορές, τα έντομα έχουν αναφερθεί ακόμη και ως "superfood".

«Είναι μια απίστευτη υπερτροφή», ισχυρίζεται ο Thomas. «Θέλουμε να κάνουμε την κατανάλωση εντόμων mainstream. Αν καταφέρουμε να προσεγγίσουμε την ομάδα-στόχο της Aldi, αυτό θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία».

Ωστόσο, δεν λαμβάνεται υπόψη ότι τα έντομα δεν τρώγονται καθαρά, αλλά μόνο μετά από μια μακρά αλυσίδα βημάτων επεξεργασίας. Χάνουν έτσι την αξία που πιθανότατα θα είχαν ωμά ή ψητά και γίνονται άχρηστο πρόχειρο φαγητό.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πρώτοι επενδυτές στη βιομηχανία κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο προέρχονται από την ψηφιακή βιομηχανία, όπως ο συνιδρυτής της Google Sergej Brin στην ολλανδική Mosa Meat. 

Πρόσφατα, ο Jeff της Amazon ενώθηκε με τον Bezos στην υποστήριξη της βιομηχανίας τεχνητού κρέατος. Φυσικά, ο συνιδρυτής της Microsoft Bill Gates δεν πρέπει να χάσετε.

Η δέσμευσή τους υπογραμμίζει την υπόσχεση της βιομηχανίας να λύσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα που σχετίζονται με τη συμβατική παραγωγή κρέατος.

Αυτό επισημάνθηκε σε πρόσφατη έκθεση σχετικά με την άνοδο των 3D εκτυπωμένων μπριζολών και τη σημασία τους για τους επενδυτές που επικεντρώνονται σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβερνητικά κριτήρια (ESG).

Αυτές οι προσπάθειες υποστηρίζονται όχι μόνο από την Ε.Ε. και τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από την κυβέρνηση Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι υπουργοί Υγείας μιλούν κατά της επισήμανσης των εντόμων στα τρόφιμα και ο Π.Ο.Υ. είναι ένας από τους πιο μαζικούς υποστηρικτές των πλαστών τροφίμων.



ΠΗΓΗ: Aldi UK will Fleisch durch "Nahrungsmittel" auf Insektenbasis ersetzen (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Η Γερμανία προωθεί την παραγωγή τεχνητού γάλακτος και τεχνητού κρέατος


Η Ε.Ε. προειδοποιεί για επισιτιστική κρίση και εργάζεται ενεργά για την καταστροφή των γεωργικών εκμεταλλεύσεων


Ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος επενδύει 1,27 δισεκατομμύρια σε ψεύτικα τρόφιμα


Δανία: Φόροι στις αγελάδες για την προώθηση του εργαστηριακού κρέατος


Η Παγκόσμια Τράπεζα για τον αποδεκατισμό της γεωργίας για την «προστασία του κλίματος»


Νέος κανονισμός της Ε.Ε. επιτρέπει την προσθήκη γρύλων στα τρόφιμα


Το γρήγορο φαγητό παράγεται ήδη εν μέρει από έντομα όπως γρύλοι ή αλευροσκώληκες


Η NRGene Canada ανοίγει το "North American Insect Center" για την παραγωγή πρωτεϊνών
Η εταιρεία παράγει ζωοτροφές με βάση πρωτεΐνες εντόμων από μαύρες μύγες στρατιωτών. Αυτό το «ερευνητικό κέντρο συνεργατικής καινοτομίας» ιδρύθηκε μαζί με τον ελβετικό τεχνολογικό όμιλο Bühler και επαινείται ως «ορόσημο στην περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής πρωτεϊνών εντόμων στη Βόρεια Αμερική».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!