Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Συνάντηση Β. Ορμπάν μέ Ζελένσκι: Τό ιστορικό της ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗΣ επισκέψεως στό Κίεβο!....


Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Ορμπάν συναντά τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο στις 2 Ιουλίου 2024.

Φωτογραφία: Zoltán Fischer/Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας



Ο Βίκτωρ Ορμπάν ταξίδεψε στο Κίεβο για να ξεκινήσει την ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.. 

Αυτή ήταν η πρώτη του επίσκεψη στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου. 

Εκεί τάχθηκε υπέρ της κατάπαυσης του πυρός. 

Το ζήτημα της ειρήνης βρίσκεται στο επίκεντρο της Προεδρίας.


Από την Mária S. Szentmagyari

2 Ιουλίου 2024


Την παραμονή της συνάντησής του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Ορμπάν τόνισε σε συνέντευξή του ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης σήμερα είναι ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσσίας. 

Εάν υπάρξουν «εκπληκτικά νέα από εκπληκτικά μέρη» τις επόμενες ημέρες, δεν πρέπει να εκπλαγείτε.


Σύμφωνα με τον Ορμπάν, το κύριο θέμα της αιφνιδιαστικής επίσκεψης στο Κίεβο, ήταν η προσωρινή κατάπαυση του πυρός.


«Οι κανόνες της διεθνούς διπλωματίας είναι αργοί και περίπλοκοι. 

Ζήτησα από τον πρόεδρο να εξετάσει αν θα ήταν δυνατό να αντιστραφεί η σειρά και να εισαχθεί μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός για να επιταχυνθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσε ο Ορμπάν μετά τις συνομιλίες.


Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ορμπάν στο Κίεβο την Τρίτη 2 Ιουλίου δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα. 

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι είχαν ξεκινήσει σοβαρές προετοιμασίες.


Ο Andriy Yermak, προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ότι «έχουν γίνει πολλά για αυτή την επίσκεψη» επειδή «είναι σημαντικό να μιλήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης, την ασφάλεια, το διεθνές δίκαιο και τη φόρμουλα ειρήνης».




Η σχέση μεταξύ Κιέβου και Βουδαπέστης θεωρείται τεταμένη. 
Φωτογραφία: Zoltán Fischer/MTI/Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας


Στο παρελθόν, ο Orban είχε καθυστερήσει την κοινή βοήθεια της Ε.Ε. προς την Ουκρανία με το σκεπτικό ότι θα ήταν καλύτερο να ρυθμιστεί διμερώς μεταξύ των μεμονωμένων κρατών. 

Την ίδια στιγμή, ο Ορμπάν είχε επανειλημμένα προσπαθήσει να εμποδίσει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ένα άλλο σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο αρχηγών κυβερνήσεων είναι τα δικαιώματα της ουγγρικής μειονότητας στην Ουκρανία. 

Ωστόσο, αυτά τα προβλήματα δεν θα πρέπει να εμποδίσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε, δήλωσε ο Ορμπάν.

Ο ρόλος της Ευρώπης στην πορεία προς μια ειρηνευτική λύση


Η Ουγγαρία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. για έξι μήνες την 1η Ιουλίου. Ο κύριος στόχος του είναι να κάνει βήματα προς μια ειρηνευτική λύση, ανακοίνωσε ο Ορμπάν στη συνέντευξη πριν από το ταξίδι του.

Η σχέση μεταξύ Κιέβου και Βουδαπέστης θεωρείται τεταμένη.


Ο Ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε ότι ο πόλεμος που υφίστανται σήμερα οι Ουκρανοί επηρεάζει σοβαρά την ευρωπαϊκή ασφάλεια. 

Ο Ορμπάν χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Ουκρανού προέδρου «για την ειρήνη».

Ωστόσο, μια κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη, δήλωσε ο Ορμπάν, επειδή αυτές οι διπλωματικές διαδικασίες απαιτούν χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αποφευχθεί η περιττή αιματοχυσία.

Ο Ορμπάν ανακοίνωσε επίσης ότι θα ετοιμάσει μια έκθεση για τους ηγέτες της Ε.Ε. σχετικά με τις συνομιλίες στο Κίεβο. Βάσει αυτού, θα μπορούσαν να ληφθούν οι απαραίτητες ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Ο Ζελένσκι επαίνεσε τον Ορμπάν για το ταξείδι του στην Ουκρανία τη δεύτερη ημέρα της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.. 

Ευχαρίστησε τους Ούγγρους για την ανθρωπιστική τους βοήθεια και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ουγγρική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. θα στεφθεί με επιτυχία.

Ο πρόεδρος δεν σχολίασε δημοσίως την πρόταση κατάπαυσης του πυρός του πρωθυπουργού.

Τέθηκε επίσης το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε.. Από αυτή την άποψη, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι τα μέρη αποδίδουν μεγάλη σημασία στη συνεργασία, διότι είναι σαφές ότι αυτή «θα είναι μια μακρά διαδικασία».

Επιπλέον, προωθήθηκε η διευθέτηση των σχέσεων Ουγγαρίας-Ουκρανίας, η οποία, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας πορείας μεταξύ των δύο χωρών.

Η καλή σύνδεση του Orban με τη Μόσχα ως πλεονέκτημα;

Ο αρχηγός της ουγγρικής κυβέρνησης συχνά επικρίνεται στην Ε.Ε. για τις καλές διπλωματικές σχέσεις του με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες, ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί πλεονέκτημα για την ουγγρική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.. 

Τουλάχιστον εάν χρησιμοποιεί τις επαφές του για να μεσολαβήσει στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών.

Ο Anton Bendarzsevszkij, ειδικός στην πολιτική ασφάλειας στον μετασοβιετικό χώρο, σχολίασε αυτό στην ουγγρική πύλη ανάλυσης "Economx".

Σύμφωνα με τον Bendarzsevszkij, ο δρόμος προς την ειρήνη οδηγεί μόνο μέσω της ουκρανικής και της ρωσικής πλευράς. 

«Ο Ορμπάν θα προσφερθεί επίσης ως μεσολαβητής μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, με την ελπίδα μιας συμβιβαστικής λύσης που θα ανοίξει το δρόμο για κατάπαυση του πυρός, αν όχι ειρήνη», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι την ειρήνη, αλλά ένας μεσολαβητικός ρόλος φαίνεται ρεαλιστικός.

Ορμπάν: «Πείτε τα πράγματα με το όνομά τους»

Ως Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., οι Ούγγροι θέλουν να είναι παρόντες «σε όλα τα μέρη που είναι σημαντικά για την Ευρώπη» και να αντιμετωπίζουν όλες τις καταστάσεις. 

«Θα ετοιμάσω εκθέσεις για κάθε κατάσταση για τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να συζητηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να αποφασιστούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες», δήλωσε ο Ορμπάν πριν από το ταξείδι του στο Κίεβο.

Αργά ή γρήγορα, είπε ο Ορμπάν, οι Αμερικανοί και οι Ρώσσοι θα διαπραγματευτούν μεταξύ τους. «Ποια θέση θα πάρει η Ευρώπη σε αυτή τη συμφωνία; Θα συμμετάσχουμε σε αυτό; 

Ποιος εκπροσωπεί τα συμφέροντά μας; 

Ποια ακριβώς είναι τα συμφέροντά μας; Αυτά είναι τα πιο σημαντικά ερωτήματα για το εγγύς μέλλον», τόνισε.

Ο Ορμπάν είπε επίσης στη συνέντευξη ότι είναι πεπεισμένος ότι εάν επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, θα επιτύχει κατάπαυση του πυρός εντός 24 ωρών. Η Ευρώπη πρέπει τότε να είναι έτοιμη με τις δικές της απαντήσεις στα ζητήματα της ειρήνης.

Όσον αφορά τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις, ο Ορμπάν τόνισε ότι η ουγγρική ιδιαιτερότητα είναι ακριβώς ότι «λέει τα πράγματα με το όνομά τους».

«Όλη η Ευρώπη θα χανόταν αν τα προβλήματα κρύβονταν κάτω από το χαλί αντί να αντιμετωπίζονται με ειλικρίνεια». 

Η ουγγρική Προεδρία θέλει να αντιμετωπίσει τα πιο δύσκολα ζητήματα πολύ ανοιχτά, χωρίς να προσπαθεί να επηρεάσει τους φορείς λήψης αποφάσεων. 

Οι συνομιλίες έχουν πλέον ξεκινήσει με το ταξίδι στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: Orbán trifft Selenskyj: Hintergründe des Überraschungsbesuchs in Kiew (epochtimes.de)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ


ΣΧΕΤΙΚΑ:





«Μια κατάπαυση του πυρός που συνδέεται με μια προθεσμία θα δώσει την ευκαιρία να επιταχυνθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες».
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν βρίσκεται στο Κίεβο για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή, όπου κάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «να εξετάσει μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός» σε ιδιωτική συνάντηση. Ο Ορμπάν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά: «Ζήτησα από τον πρόεδρο να σκεφτεί αν θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε το θέμα λίγο διαφορετικά, να κάνουμε ένα διάλειμμα, να παύσουμε πυρ και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις». Μέχρι στιγμής, η υπόθεση από τους Ουκρανούς αξιωματούχους ήταν ότι πρέπει πρώτα να αποσυρθούν οι ρωσικές δυνάμεις από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, για να γίνουν πραγματικότητα οι διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε εκεχειρία. Ο Ορμπάν ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός, η οποία στη συνέχεια δημιουργεί συνθήκες για σοβαρές διαπραγματεύσεις προς μόνιμη εκεχειρία.


Το Κίεβο δεν συμφωνεί με ένα ουγγρικό σχέδιο για τον τερματισμό της σύγκρουσης, δήλωσε ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ζελένσκι
Η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται για την πρόταση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν να σταματήσουν οι μάχες με τη Ρωσσία, δήλωσε ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Βλαντιμίρ Ζελένσκι, Ιγκόρ Ζόβκβα. Ο Ορμπάν έφτασε στο Κίεβο την Τρίτη στην πρώτη του επίσκεψη στην Ουκρανία εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι, ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε ότι είχε θέσει την ιδέα μιας «γρήγορης κατάπαυσης του πυρός» για να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις. «[Ο Όρμπαν] εξέφρασε τη γνώμη του», δήλωσε ο Zhovkva στην ουκρανική τηλεόραση. «Δεν είναι η πρώτη χώρα που μιλά για τέτοιες πιθανές εξελίξεις».


Ο Ρώσσος ηγέτης θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών συνομιλιών στο περιθώριο της συνάντησης του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης
Ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στην Αστάνα, όπου οι ηγέτες των κρατών μελών και παρατηρητών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) αναμένεται να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα παγκόσμιων και περιφερειακών θεμάτων στις 3-4 Ιουλίου. Το αεροπλάνο του Ρώσσου προέδρου προσγειώθηκε στην Αστάνα γύρω στις 5 π.μ. τοπική ώρα την Τετάρτη, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Το πρόγραμμα του Πούτιν «περιλαμβάνει μια σειρά πολύ σημαντικών διμερών επαφών», καθώς η Μόσχα θεωρεί ότι η σύνοδος κορυφής στην Αστάνα είναι μια καλή ευκαιρία για συνομιλίες με τους ηγέτες που θα παρευρεθούν, σύμφωνα με τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ.


Τα ζητήματα με την επιστολική ψήφο υπονομεύουν ήδη τις πρόωρες εκλογές της 4ης Ιουλίου στη Βρετανία. Οι αποτυχίες της Royal Mail είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί ψηφοφόροι να μην λάβουν εγκαίρως τα ψηφοδέλτιά τους σε περισσότερες από 90 εκλογικές περιφέρειες (εκλογικές περιφέρειες).
Ο Anas Sarwar, ο οποίος ηγείται του Εργατικού Κόμματος στη Σκωτία, παραπονιέται: «Ένα άτομο που στερείται πολιτικών δικαιωμάτων είναι ένα άτομο πάρα πολύ». Σημειώνει ότι «αρκετές περιπτώσεις... των ανθρώπων που έφυγαν για να πάνε διακοπές και δεν έλαβαν εγκαίρως τις επιστολικές ψήφους τους». Ο John Swinney, πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτης του αριστερού αυτονομιστικού Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), διαμαρτύρεται ότι η πανωλεθρία θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα των εκλογών. Η επιστολική ή επιστολική ψήφος στη Βρετανία περιοριζόταν προηγουμένως σε άτομα με αναπηρίες, στρατιώτες που υπηρετούν στο εξωτερικό και άλλες επίλεκτες ομάδες. Ωστόσο, η προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών εισήγαγε την επιστολική ψήφο για κάθε ψηφοφόρο κατόπιν αιτήματος. Έκτοτε, η νοθεία μαστίζει τις βρετανικές εκλογές.


Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να εξετάζει επιλογές για να σταματήσει η σύγκρουση στην Ουκρανία
Ο πρώην και πιθανώς μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να εξετάζει μια συμφωνία με τη Ρωσία για να μην επεκτείνει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και τη Γεωργία, σύμφωνα με άρθρο του Politico που επικαλείται ανώνυμες πηγές. Ο Τραμπ είναι ο πιθανός Ρεπουμπλικανός αντίπαλος του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου. Η εκστρατεία του δεν έχει ακόμη ονομάσει μια ομάδα εθνικής ασφάλειας, ούτε έχει δημοσιεύσει μια νέα ατζέντα για το ΝΑΤΟ, αλλά το περιοδικό Politico συγκέντρωσε μια πιθανή σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.


Η Τουρκία έκλεισε τα κύρια συνοριακά περάσματα στη βορειοδυτική Συρία την Τρίτη, αφού τα τουρκικά στρατεύματα δέχθηκαν πυρά από Σύριους εξοργισμένους από τη βία εναντίον των συμπατριωτών τους στην Τουρκία, δήλωσε πηγή της συριακής αντιπολίτευσης και κάτοικοι.
Στην Τουρκία, η αστυνομία συνέλαβε 474 άτομα που συμμετείχαν σε επιθέσεις με στόχο τη συριακή κοινότητα σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικάγια, σε μια εξάπλωση των ταραχών που ξεκίνησαν αργά την Κυριακή. Ιδιοκτησίες και οχήματα που ανήκουν σε Σύριους βανδαλίστηκαν και πυρπολήθηκαν στην κεντρική πόλη Καισάρεια, τροφοδοτούμενες από αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ένας Σύριος είχε κακοποιήσει σεξουαλικά ένα θηλυκό παιδί συγγενή. Ο Yerlikaya δήλωσε ότι το περιστατικό διερευνάται. Η βία εξαπλώθηκε στις επαρχίες Χατάι, Γκαζιαντέπ, Ικόνιο, Προύσα και σε μια περιοχή της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ. Υπήρξαν αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κάποιους τραυματισμούς μεταξύ των Σύρων.


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι υποδαυλίζουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό τη Δευτέρα, μια ημέρα αφότου κάτοικοι σε μια γειτονιά στην κεντρική Τουρκία πυρπόλησαν καταστήματα συριακής ιδιοκτησίας.
Οι ταραχές ξέσπασαν στην περιοχή Melikgazi της κεντρικής επαρχίας Kayseri αργά την Κυριακή, μετά από αναφορές ότι ένας Σύριος πρόσφυγας εκεί φέρεται να παρενόχλησε σεξουαλικά ένα 7χρονο κορίτσι από τη Συρία. Εξοργισμένοι κάτοικοι αναποδογύρισαν αυτοκίνητα και έβαλαν φωτιά σε καταστήματα, καλώντας τους Σύριους να φύγουν. Τουλάχιστον 67 άνθρωποι ύποπτοι για συμμετοχή στα βίαια επεισόδια συνελήφθησαν, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικάγια στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.


Τέσσερεις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι διαδηλωτές και τουρκικές δυνάμεις συγκρούστηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας που ελέγχεται από την Άγκυρα τη Δευτέρα, δήλωσε ένας παρατηρητής πολέμου, σε διαδηλώσεις που πυροδότησε η βία εναντίον Σύρων στην Τουρκία μια ημέρα νωρίτερα.






Ο Γάλλος πρόεδρος χρησιμοποιεί τις εξουσίες του για να κάνει διορισμούς της τελευταίας στιγμής, σύμφωνα με τον πρώην ηγέτη του κόμματος Εθνικός Συναγερμός
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προβαίνει σε ανασχηματισμό της τελευταίας στιγμής σε κυβερνητικές υπηρεσίες, προκειμένου να εμποδίσει τον ηγέτη του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά να κυβερνήσει όπως επιθυμεί, πιστεύει η πρώην αρχηγός του κόμματος Μαρίν Λεπέν. Το RN αναμένεται ευρέως να κερδίσει την πλειοψηφία στον επαναληπτικό γύρο αυτής της Κυριακής. Το RN και οι σύμμαχοί του εξασφάλισαν το προβάδισμα στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι προβλέψεις στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης προβλέπουν ότι το κόμμα θα κερδίσει τελικά μεταξύ 230 και 280 εδρών στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών. «Είναι ένα είδος διοικητικού πραξικοπήματος», δήλωσε η Λεπέν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter την Τρίτη, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του Τύπου που ισχυρίστηκαν ότι ο Μακρόν έσπευσε να διορίσει ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων θέσεων στην Ε.Ε.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!