Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Γιγαντιαίο αιολικό πάρκο από την Κίνα σχεδιάζεται στη Βόρεια Θάλασσα: Ανησυχία στην γερμανική αιολική βιομηχανία


Ανεμογεννήτριες από την Κίνα πρόκειται να ανεγερθούν στη Βόρεια Θάλασσα.Φωτογραφία: fokkebok/iStock




Η συμφωνία είναι σε ισχύ: 

Ένας κινέζος κατασκευαστής θα έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει 16 τεράστιες ανεμογεννήτριες στη Βόρεια Θάλασσα τα επόμενα χρόνια. 

Αυτό αποτελεί πηγή ανησυχίας για ορισμένους εμπειρογνώμονες όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.


Από τον Maurice Forgeng 



Η Βόρεια Θάλασσα γίνεται όλο και μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ενέργειας. Το ένα αιολικό πάρκο μετά το άλλο κατασκευάζεται επίσης στα ανοικτά των ακτών των νησιών της Ανατολικής Φριζίας.

Ένα αιολικό έργο ειδικότερα, το οποίο πρόκειται να παράγει ηλεκτρική ενέργεια εκεί από το 2028, βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα.

Στην περίπτωση του λεγόμενου αιολικού πάρκου Waterkant, το οποίο θα βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα από το Borkum, οι ανεμογεννήτριες θα προέρχονται από την Κίνα, πιο συγκεκριμένα από την εταιρεία Ming Yang Smart Energy. Αυτό προκαλεί ανησυχία στην ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία, όπως ανέφερε το "ntv".



Ρεκόρ ανεμογεννητριών για τη Βόρεια Θάλασσα

Η απόφαση για την κατασκευή κινεζικών ανεμογεννητριών στη Βόρεια Θάλασσα ελήφθη από το επενδυτικό ταμείο Luxcara GmbH με έδρα το Αμβούργο. Το αφεντικό της, Alexandra von Bernstorff, δήλωσε στην "Handelsblatt":


Είμαστε οι πρώτοι, αλλά δεν θα είμαστε οι τελευταίοι που θα αναθέσουμε σε κινέζους κατασκευαστές».

Οι ανεμογεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί στη Βόρεια Θάλασσα μέχρι στιγμής προέρχονται από κατασκευαστές όπως η Siemens, η Orsted και η Senvion, επομένως εξακολουθούν να βρίσκονται σταθερά σε ευρωπαϊκά χέρια. Ωστόσο, οι κινέζοι κατασκευαστές εισέρχονται σήμερα στην τοπική αγορά όλο και πιο συχνά, θέλοντας να εντυπωσιάσουν με ελκυστικές συνθήκες και ανταγωνιστική τεχνολογία.

Οι αριθμοί είναι πράγματι εντυπωσιακοί: Το αιολικό πάρκο Waterkant πρόκειται να εξοπλιστεί με τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες ανεμογεννήτριες στον κόσμο. 

Κάθε μία από τις 16 σχεδιαζόμενες ανεμογεννήτριες θα έχει ονομαστική ισχύ έως 18,5 μεγαβάτ (MW), η οποία – με καθαρά μαθηματικούς όρους – θα μπορούσε να τροφοδοτήσει 400.000 νοικοκυριά. 

Η συνολική ονομαστική ισχύς του αιολικού πάρκου είναι τουλάχιστον 270 MW.

Η διάμετρος των πτερυγίων του ρότορα είναι 260 μέτρα και οι πύργοι υψώνονται 160 μέτρα από το νερό μέχρι την πλήμνη. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα συνολικό ύψος σχεδόν 290 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας - μόνο περίπου 30 μέτρα μικρότερο από τον Πύργο του Άϊφελ. 

Οι ανεμογεννήτριες θα πρέπει επίσης να είναι ανθεκτικές στις καταιγίδες και να μπορούν να αντέξουν ταχύτητες ανέμου έως και 220 χιλιόμετρα την ώρα.





Για τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, τα τεράστια εξαρτήματα πρέπει να μεταφέρονται με πλοία. Φωτογραφία: Bjoern Wylezich/iStock


Ώθηση στην ενεργειακή μετάβαση

Η Luxcara GmbH δήλωσε: «Επιλέγοντας την πιο ισχυρή υπεράκτια ανεμογεννήτρια στον κόσμο, μπορούμε να οδηγήσουμε την ενεργειακή μετάβαση στη Γερμανία και ταυτόχρονα να προωθήσουμε τον απαραίτητο ανταγωνισμό στον κλάδο».

Η Omexom Renewable Energies Offshore είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό έργων και την τεχνική συμβουλευτική. Σύμφωνα με την εταιρεία, το αιολικό πάρκο αντιπροσωπεύει μια «περαιτέρω σημαντική συμβολή στην ενεργειακή μετάβαση και ένα βιώσιμο μέλλον».

Η υψηλή απόδοση των κινεζικών εργοστασίων παίζει στα χαρτιά των σχεδίων των Γερμανών πολιτικών και της Ε.Ε.. 

Η Γερμανία θέλει να υπερτριπλασιάσει τη χωρητικότητά της στη Βόρεια Θάλασσα από το σημερινό επίπεδο των περίπου εννέα GW στα 30 GW έως το 2030. Μέχρι το 2045, αναμένεται να είναι 70 GW

Εννέα χώρες της Ε.Ε. - συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας - θέλουν να δημιουργήσουν συνολικά 300 GW εγκατεστημένης υπεράκτιας ισχύος στη Βόρεια Θάλασσα έως το 2050.




Η Κίνα εκμεταλλεύεται την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Το γεγονός ότι οι κινεζικές ανεμογεννήτριες εξαπλώνονται τώρα στην ευρωπαϊκή αγορά σημαίνει συναγερμό στις βιομηχανικές ενώσεις της ηλιακής βιομηχανίας. 

Εδώ, οι κινέζοι κατασκευαστές κυριάρχησαν πρόσφατα στην αγορά φωτοβολταϊκών πλαισίων και επωφελούνται από την ηλιακή έκρηξη

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι Κινέζοι προμηθευτές - είτε για αιολική είτε για ηλιακή ενέργεια - πείθουν με σημαντικά χαμηλότερες τιμές από τον δυτικό ανταγωνισμό.

Σταθερά πεπεισμένος ότι η αιολική βιομηχανία θα υποστεί την ίδια μοίρα είναι ο πρώην βουλευτής από το Αμβούργο για το περιβάλλον, καθηγητής Fritz Vahrenholt. 

Απαντώντας σε ερώτηση των Epoch Times, τονίζει ότι «οι Κινέζοι έχουν θέσει υπό έλεγχο τα ποιοτικά τους προβλήματα, είναι φθηνότεροι σε τιμές και προσφέρουν καλύτερους όρους χρηματοδότησης».

Ωστόσο, κατά το αφεντικό της Luxcara, η τιμή του αιολικού πάρκου Waterkant δεν ήταν καθοριστική για την απόφασή της. "Η Mingyang ήταν η μόνη εταιρεία που προσέφερε και ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στον χρόνο παράδοσης μέχρι το 2028 με ένα εργοστάσιο 18 μεγαβάτ", τόνισε ο von Bernstorff.

Η δήλωση αυτή αντικατοπτρίζει επίσης την προβληματική κατάσταση της γερμανικής αιολικής βιομηχανίας. Τους τελευταίους μήνες, οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών έχουν παραπονεθεί για προβλήματα ποιότητας, δαπανηρή εφοδιαστική, χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης και υπερβολικά πιεσμένες αλυσίδες εφοδιασμού. Η Κίνα είναι ο δικαιούχος αυτής της έκτακτης ανάγκης.



Κίνδυνος για την ασφάλεια της Ευρώπης;

Ορισμένοι επικριτές προειδοποιούν επίσης ότι το νέο έργο στη Βόρεια Θάλασσα θέτει ακόμη και σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. 

Φοβούνται ότι η Κίνα προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε κρίσιμες υποδομές εντός της Ευρώπης με αυτόν τον τρόπο.

Πριν από δύο χρόνια, ο Holger Berens, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Ένωσης για την Προστασία των Υποδομών Ζωτικής Σημασίας, δήλωσε ότι πρέπει να κατονομαστούν «κράτη παρίες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα». 

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να κρατηθούν μακριά από τους βασικούς τομείς των υποδομών ζωτικής σημασίας.

Όσον αφορά το γερμανικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G, ο κινεζικός όμιλος Huawei, για παράδειγμα, είναι επίσης ύποπτος για σαμποτάζ και κατασκοπεία εδώ και χρόνια. Για το λόγο αυτό, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα την απαγόρευση εξαρτημάτων από τους κινέζους κατασκευαστές Huawei και ZTE στα γερμανικά δίκτυα 5G. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές χώρες της Ε.Ε. μποϊκοτάρουν ήδη την Huawei. Η συζήτηση στην αιολική βιομηχανία είναι τώρα παρόμοια με εκείνη στον τομέα των κινητών επικοινωνιών.

Ο von Bernstorff γνωρίζει επίσης αυτή τη συζήτηση. «Ο καθένας από εμάς κατανοεί τους κινδύνους ασφάλειας και τους γεωπολιτικούς κινδύνους», είπε. 

Για τον λόγο αυτό, η Luxcara ζήτησε από διάφορες ανεξάρτητες συμβουλευτικές εταιρείες να εξετάσει λεπτομερώς τον κινέζο κατασκευαστή ανεμογεννητριών. 

Επιπλέον, η Luxcara βρίσκεται σε εντατικές ανταλλαγές με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών.




Οι ειδικοί αμφισβητούν την αιολική ενέργεια

Ο Vahrenholt, από την άλλη πλευρά, δεν ανησυχεί ότι οι κινεζικές ανεμογεννήτριες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας. Το δικαιολογεί αυτό με το γεγονός ότι «η αιολική ενέργεια δεν είναι κατάλληλη τεχνολογία για ασφαλή παροχή ενέργειας».

Μια παρόμοια δήλωση προήλθε από τον διπλωματούχο μηχανικό Michael Limburg. Ο επιστημονικός συγγραφέας είπε στους Epoch Times ότι οι ανεμογεννήτριες γενικά «παρέχουν κακή ηλεκτρική ενέργεια»

Αυτό δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να συγκριθεί με την ηλεκτρική ενέργεια από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, «η οποία είναι σταθερή και ελεγχόμενη σε τάση, φάση και συχνότητα».

Επιπλέον, η ηλεκτρική ενέργεια από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής βασικού φορτίου είναι φθηνότερη, επειδή η ενεργειακή πυκνότητα της αιολικής ενέργειας είναι υπερβολικά χαμηλή. "Χρειάζεστε τεράστιες περιοχές για να αντισταθμίσετε αυτό το μειονέκτημα", δήλωσε ο Limburg.

Αυτό ισχύει τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Κίνα. "Όσο η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επιδοτείται εδώ και εκεί, μπορεί να λειτουργήσει καλά για τους παρόχους, αν αυτό δεν συμβαίνει πλέον, τότε έχει τελειώσει", δήλωσε ο Limburg.

Η Κίνα παράγει τώρα περισσότερες ανεμογεννήτριες από όλες τις άλλες χώρες του κόσμου μαζί. 

Πέρυσι, η υπερδύναμη της Άπω Ανατολής είχε μερίδιο 60% των 163 γιγαβάτ (GW) στον κόσμο. 

Το μερίδιο της Ευρώπης ήταν 19%, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες διαχειρίστηκαν μόνο εννέα τοις εκατό.





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ: 

Αύξηση 14%: Γιατί η τιμή ανταλλαγής της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται ξαφνικά ραγδαία;
Οι τιμές συναλλάγματος για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο αυξάνονται απότομα και πάλι, λόγω των εξελίξεων στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ειδικοί φοβούνται ότι το άλμα των τιμών είναι μόνο η αρχή. Τι σημαίνει η εξέλιξη για τους καταναλωτές;









































































Το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ δίνει το πράσινο φως για μεγάλο υπεράκτιο αιολικό έργο στο Νιου Τζέρσεϊ
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 195 ανεμογεννητριών που θα υποστηρίζονται από 10 υπεράκτιους υποσταθμούς.


Μελέτη: Οι ανεμογεννήτριες αρρωσταίνουν ανθρώπους και ζώα και βλάπτουν το περιβάλλον
Οι επιβλαβείς επιπτώσεις στον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον κοντά στις ανεμογεννήτριες είναι πλέον καλά τεκμηριωμένες. Οι μαζικές αρνητικές επιπτώσεις μιας σειράς ανεμογεννητριών σε μια κορυφογραμμή πάνω από το χωριό Κεραμής στην Κρήτη οδήγησαν τους κατοίκους σε άλλες περιοχές του νησιού να αποτρέψουν την κατασκευή περισσότερων ανεμογεννητριών. Μια μελέτη έρευνας πεδίου αποκάλυψε μια ολόκληρη σειρά επιβλαβών επιπτώσεων των ανεμογεννητριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!