Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

«Έχουμε δικαίωμα στην αυτονομία» – Συνέντευξη με τον Wolfgang Wodarg (Μέρος 1)


Ο Δρ Wolfgang Wodarg σε διάλεξη στις 23 Μαΐου στο Βερολίνο (Φωτογραφία: Tilo Gräser)


Ο γιατρός και πρώην πολιτικός υγείας Wolfgang Wodarg ήταν ένας από τους πιο βαθείς επικριτές της πολιτικής του κορωνοϊού από την αρχή. 

Στην διμερή συνέντευξη με τον Tilo Gräser, μιλάει γι' αυτό και κάνει έναν απολογισμό. 

Το πρώτο μέρος αφορά τον ρόλο του Βασικού Νόμου, της φαρμακευτικής βιομηχανίας και των μέσων ενημέρωσης.



Transition News: Κύριε Wodarg, δώσατε πρόσφατα μια διάλεξη για την αυτοδιάθεση της υγείας και αναφερθήκατε στον Βασικό Νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε πριν από 75 χρόνια. Τι ρόλο παίζει ο Βασικός Νόμος στην αυτοδιάθεση της υγείας;

Wolfgang Wodarg: Για όλους μας, ο Βασικός Νόμος ορίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ως κάτι που δεν μπορεί να μας αφαιρεθεί. Αυτό σημαίνει ότι παρ' όλο που είμαστε όλοι πολύ διαφορετικοί, όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα. Αυτό μας δίνει επίσης αυτονομία. 

Για παράδειγμα, αν κάποιος άλλος μπορεί να καθορίσει πότε είμαι υγιής, τότε η αυτονομία μου έχει χαθεί. Τότε επιτίθεται στην αξιοπρέπειά μου

Το ίδιο ισχύει όχι μόνο για τα άτομα, αλλά και για τις κοινότητες. Οι κοινότητες έχουν επίσης δικαίωμα στην αυτονομία και να αυτοπροσδιορίζονται ως κοινότητα. 

Η κοινότητά μας είναι χτισμένη πάνω σε αυτό. Γιατί όλη η εξουσία πηγάζει από το λαό. Και το πώς οργανώνονται οι άνθρωποι καθορίζεται από το λαό, αυτό καθορίζεται από το λαό. Αυτό υπόσχεται ο Βασικός μας Νόμος. Αυτός ο κανόνας προέκυψε μετά από μακρές πικρές εμπειρίες.

Αλλά υπάρχει μια κυρίαρχη ομάδα ή στρώμα που προφανώς έχει καταλάβει την εξουσία. Αυτή η δημοκρατία που προέρχεται από τον λαό, στην οποία εμείς οι ίδιοι καθορίζουμε τους κανόνες με τους οποίους θέλουμε να ζούμε, έχει περιοριστεί ξανά και ξανά. Έγινε ελεγχόμενη από το γεγονός ότι σε μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία τοποθετήθηκαν κόμματα μεταξύ του λαού και των αντιπροσώπων του. Και τότε είπαν στους ανθρώπους: Πρέπει να σχηματίσετε κόμματα και να τα ψηφίσετε για να μπορέσετε να επικρατήσετε.

Η εναλλακτική λύση θα ήταν να εκλέγουν άμεσα τους εκπροσώπους τους στις περιφέρειες. Θα πρέπει να μπορούν να ανακαλούνται εάν αγνοήσουν την εντολή τους ή κάνουν κατάφωρα λάθη. 

Τα κόμματα σε όλη τη χώρα δεν μπορούν να ελεγχθούν καθόλου από το εκλογικό σώμα. Είναι κοντά στους κυρίαρχους κύκλους, πιο κοντά από ό, τι στο λαό, επειδή η δύναμή τους επηρεάζεται επίσης από αυτούς. Αυτό διευκολύνει τους ισχυρούς να έρθουν σε συμφωνία μεταξύ τους. Αυτές είναι οι δομές που στέκονται εμπόδιο στις δυνατότητες αυτοοργάνωσης του πληθυσμού από τα κάτω, από τη βάση.

Transition News: Τα τελευταία χρόνια, έχετε σαφώς επικρίνει αυτό που κάνει η φαρμακευτική βιομηχανία. Η πανδημία του κορωνοϊού είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα αυτού. Δεν είναι αυτό επίσης ένα παράδειγμα του γεγονότος ότι το κράτος δεν ανήκει στους πολίτες που θα έπρεπε πραγματικά να υπηρετεί;

Wolfgang Wodarg: Αυτή η έννοια της ιδιοκτησίας η λέξη "ανήκει" δεν ταιριάζει καθόλου. Το γεγονός ότι σε κάποιον ανήκει κάτι έχει να κάνει με τη βία, με το να διεκδικεί. Εάν έχετε πολλά χρήματα, μπορείτε να αγοράσετε τη γη. Η γη τότε του ανήκει, ώστε να μπορεί να διώξει τους άλλους. Ζούμε όλοι μαζί στον κόσμο. Αλλά ξανά και ξανά υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τους άλλους να κάνουν ό, τι θέλουν. Συνήθιζε να ξεκινά με βία μεταξύ αντιπάλων. Έσπαγαν ο ένας το κεφάλι του άλλου και λήστευαν ο ένας τον άλλον. Οι νικητές μπορούσαν τότε να αντέξουν οικονομικά μισθοφόρους και είχαν σπασμένα κεφάλια.

Με αυτόν τον τρόπο, ενίσχυσαν την παρασιτική τους δύναμη. Τότε οι ισχυροί, οι πρίγκιπες, οι κόμητες και οι βασιλιάδες αποφάσισαν: Το αγρόκτημά σου είναι τώρα δικό μου, είσαι δουλοπάροικος μου. 

Κληρονόμησαν τη λεία τους και την πολλαπλασίασαν μέσω στρατηγικών γάμου, έδωσαν φέουδα σε φεουδάρχες άρχοντες που παρέμειναν σε εξάρτηση και έτσι ήταν σε θέση να εξασφαλίσουν μια ιεραρχία μέχρι τη βάση. 

Αλλά όλοι τους ήταν εξαρτημένοι από εκείνους που κατείχαν το μονοπώλιο στη χρήση βίας.

Ο 30ετής πόλεμος ανέτρεψε για λίγο το μονοπώλιο στη χρήση βίας. Οι εκκλησιαστικοί άρχοντες έχουν εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό. Στη συνέχεια, με την ειρήνη του Münster, το κρατικό μονοπώλιο στη χρήση βίας επανεισήχθη και ορίστηκε ότι μόνο κρατικές οντότητες επιτρέπεται να ασκούν στρατιωτική δύναμη. Στη συνέχεια διεξήγαγαν πολέμους μεταξύ τους. Η κατοχή έχει πάντα να κάνει με τη βία.

Transition News: Γιατί ήταν δυνατό κάτι σαν την πανδημία του κορωνοϊού, παρά τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές δομές; Προειδοποιήσατε για το τι συνέβη. Στο βιβλίο το 2012 "Impfen, bis der Arzt kommt" (Εμβολιασμός μέχρι να έρθει ο γιατρός), ο Klaus Hartmann εξακολουθούσε να ελπίζει: «Οι άνθρωποι δεν εντυπωσιάζονται πλέον τόσο εύκολα με τις μεθόδους που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα - ένας καθηγητής με λευκό παλτό που παραληρεί στην τηλεόραση για ένα "δεύτερο κύμα της πανδημίας με πολλούς περισσότερους θανάτους" δεν καταφέρνει πλέον να το κάνει εύκολα αυτές τις μέρες ότι όλοι οι άνθρωποι θα λάβουν αμέσως νέα εμβόλια. Το παράδειγμα της πανδημίας της γρίπης των χοίρων το απέδειξε εντυπωσιακά». Γιατί λειτούργησε ξανά;

Wolfgang Wodarg: Επειδή υπήρχε τόσος φόβος για έναν ιό. Τα μέσα ενημέρωσης ήταν ομόφωνα αυτή τη φορά και είχαν συντονιστεί εκ των προτέρων. 

Υπήρξε ήδη μια μεγάλη συνάντηση των μεγάλων πρακτορείων ειδήσεων και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης στο BBC στο Λονδίνο το καλοκαίρι του 2019. 

Έχουν ορκιστεί ο ένας στον άλλο ότι θέλουν να καταπολεμήσουν την «παραπληροφόρηση». 

Την εποχή εκείνη, είχε ήδη εξασφαλιστεί ότι δεν θα δημοσιεύονταν άλλες γνωμοδοτήσεις εάν ήταν απαραίτητο. 

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αγοράζονται, μονοπωλούνται και κυρίως ιδιωτικά. Συχνά βρίσκονται επίσης υπό τον έλεγχο κυβερνήσεων και κομμάτων, καθώς και ανθρώπων που ανήκουν στον μηχανισμό εξουσίας της πολιτικής.

Αυτός ο συντονισμός ήταν νέος, δεν ήταν τόσο ομοιόμορφος και όχι τόσο συντονισμένος πριν.

Στις προηγούμενες δοκιμές, με τη γρίπη των πτηνών και τη γρίπη των χοίρων, υπήρχε πολύ μεγαλύτερη αντίσταση. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα άτομα με Covid-19 έχουν αντιμετωπιστεί τόσο πολύ στα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων ψεύτικων και παραπλανητικών εικόνων, από τη βόρεια Ιταλία ή τη Νέα Υόρκη και επίσης από την Αγγλία. 

Χρησιμοποιήθηκαν επαγγελματικά ψυχολογικά κόλπα. 

Αυτό οδήγησε τους ανθρώπους να φοβούνται. 

Όταν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η επονομαζόμενη και «μητέρα», είπε τότε: 

«Το μόνο πράγμα που βοηθά είναι η ένεση, διαφορετικά δεν θα το ξεφορτωθούμε ξανά. Όλοι πρέπει να δείξετε αλληλεγγύη, γιατί διαφορετικά θα έχετε τους γείτονές σας ή τη γιαγιά σας στη συνείδησή σας», τότε διαδόθηκε στα μέσα ενημέρωσης.

Αυτό ήταν μαζική προπαγάνδα που έλεγε: Πρέπει να το κάνουμε αυτό, αυτό είναι καλό. Και δυστυχώς, η πλειοψηφία των ανθρώπων το αποδέχτηκε. Υπήρχαν μόνο λίγοι που τότε είπαν: Μην αφήσετε τους εαυτούς σας να παρασυρθούν, μην σας πουν ψέμματα, μην εξαπατηθείτε. Αυτοί ήταν πάρα πολύ λίγοι. Και πάνω απ' όλα, δεν είχαν πλέον φωνή.

Transition News: Το έχετε βιώσει και εσείς ο ίδιος. Προειδοποίησαν εναντίον σας. Είπατε νωρίς στην ιστοσελίδα σας, επίσης σε συνεντεύξεις: «Μείνετε ψύχραιμοι, οι ιοί δεν αποτελούν πρόβλημα». Ποια ισορροπία αντλείτε από αυτή την ιστορία, επίσης σε σχέση με αυτό που βιώσατε εσείς ο ίδιος ως κριτικός και νουθετής;

Wolfgang Wodarg: Έχω χάσει πολλούς ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα στο παρελθόν. Δούλευα καλά με δημοσιογράφους και με τα μέσα ενημέρωσης. 

Όταν ήμουν στη Διαφάνεια, ήμουν προσκεκλημένος παντού και έδινα διαλέξεις σχετικά με τη διαφθορά στην υγειονομική περίθαλψη. Αυτό έληξε ξαφνικά τον Μάρτιο του 2020. Στη συνέχεια παραιτήθηκα από τη διαφάνεια. Υπήρξα επίσης πρόεδρος της Ένωσης Ρευματολόγων στο Schleswig-Holstein. 

Εκεί, οι συνάδελφοί μου μου είπαν: «Wolfgang, δουλέψαμε υπέροχα μαζί σου. Αλλά αν παραμείνεις πρόεδρος μαζί μας, δεν θα πάρουμε άλλα χρήματα από τις ασφαλιστικές εταιρείες». Έτσι είπα: «Ευχαριστώ, τότε δεν μπορώ να κάνω τίποτε καλό εδώ πια».

Έχω βιώσει πραγματικά βαθιές, ανθρώπινες απογοητεύσεις. 

Από την άλλη, γνώρισα ανθρώπους που είναι απίστευτα γενναίοι και όπου ήμουν πολύ χαρούμενος που μπόρεσα να τους γνωρίσω. Πολλοί ήταν ανοιχτοί όταν συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν μόνοι. Αυτό ήταν διασκεδαστικό. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έβαλα επίσης υποψηφιότητα για την Bundestag στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία για το κόμμα dieBasis, το σημείο συσπείρωσης για το κριτικό κίνημα. 

Σκέφτηκα, αν μπω στην Bundestag, μπορώ να κάνω κρίσιμες ερωτήσεις, πραγματικά να σκάψω βαθύτερα, να μιλήσω ξεκάθαρα. Έχετε περισσότερες ευκαιρίες να κάνετε κάτι. Αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Φυσικά, το DieBasis δεν είχε καμμία πιθανότητα.

Transition News: Πώς μπορεί κάτι σαν αυτό που συνέβη κάτω από την ετικέτα της πανδημίας του κορωνοϊού να είναι δυνατό σε μια τέτοια δήθεν φωτισμένη εποχή όπως ο 21ος αιώνας, παρά όλες τις γνώσεις, παρά όλες τις προειδοποιήσεις, παρά όλη την εμπειρία με τέτοια πράγματα; Ποιες δυνάμεις υπονόμευσαν τη δημοκρατία;

Wolfgang Wodarg: Η φαρμακοβιομηχανία είναι ένας από τους κερδοσκόπους. Έχει συμμετάσχει στην κινδυνολογία και ισχυρίζεται ότι κάνει κάτι για την υγεία μας. 

Είναι σαν τη βιομηχανία όπλων, η οποία υποκινεί πολέμους και μας φοβίζει, ώστε να μπορεί να κερδίσει χρήματα από αυτήν

Αυτό συμβαίνει επίσης στη βιομηχανία ενέργειας, με το κλίμα

Αυτοί οι οικονομικοί και κοινωνικοί τομείς, οι οποίοι επιλέγονται για να μας τρομάξουν, έχουν στη συνέχεια την ευκαιρία να κερδίσουν πολλά χρήματα και επιρροή. Η φαρμακευτική βιομηχανία είναι πολύ κατάλληλη για αυτό, επειδή η υγεία επηρεάζει όλους.

Υπάρχει τώρα αυτή η ιδέα "One Health"(*), σύμφωνα με την οποία όλα έχουν να κάνουν με την υγεία. 

Όλοι όσοι συμμετέχουν τα πάνε πολύ καλά, παίρνουν διδακτικές και ερευνητικές εργασίες, γίνονται διευθυντές, μπορούν να κάνουν καρριέρα. 

Οι «Νέοι Παγκόσμιοι Ηγέτες» και όλοι οι απόφοιτοι που μεγαλώνουν εκεί τώρα θα υπολογίζονται από τους ισχυρούς αργότερα. 

Και αν αυτοί οι ηγέτες, οι δισεκατομμυριούχοι που αγοράζουν τα πάντα και ασκούν αυτή τη διαφθορά του συστήματος, στη συνέχεια καταλαμβάνουν θέσεις, τότε οι «Νέοι Παγκόσμιοι Ηγέτες» μπορούν να περιμένουν να κάνουν καρριέρα.


_

Ο Δρ Wolfgang Wodarg είναι τριπλός ειδικός, επιδημιολόγος, επιστήμονας υγείας και πανεπιστημιακός λέκτορας. Καταπολεμά τη διαφθορά στην επιστήμη, την πολιτική και την υγειονομική περίθαλψη εδώ και πολλά χρόνια. Μετά από 13 χρόνια ως υπεύθυνος δημόσιας υγείας στο Schleswig-Holstein, ήταν μέλος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής από το 1994 έως το 2009, όπου ήταν εκπρόσωπος και εμπνευστής της εξεταστικής επιτροπής «Ηθική και Δίκαιο της Σύγχρονης Ιατρικής». Είναι επίτιμο μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου ξεκίνησε τις έρευνες για το ρόλο του ΠΟΥ στη «γρίπη των χοίρων» το 2009 και στη συνέχεια τους συνόδευσε ως εμπειρογνώμονας. Το μπεστ σέλερ του "False Pandemics" περιγράφει την εκτεταμένη εμπειρία του με τις Big Pharma, τον ΠΟΥ και τις διεφθαρμένες μηχανορραφίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.


Το 2ο Μέρος ακολουθεί αμέσως μετά.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ "ONE HEALTH" ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!